Jump to content

Home Assistant - alternatywne sterowanie dla Smart Home Xiaomi


Lector

Recommended Posts

19 minutes ago, kazim.k said:

HA fajnie łączy wszystkie urządzenia i nimi zarządza.  Ale fajnie by było obsługiwać je głosem :)  Może ktoś integrował HA z asystentem googla albo siri (homekit/homebridge)? 

Ja - Google Home. Działa bardzo fajnie, na chwilę obecną po angielsku. Z cloudem HA działa bardzo prosto - zakładasz konto na HA cloud a następnie z poziomu aplikacji Google Home łączysz oba konta (google i HA cloud). Po sparowaniu kont pojawiają się urządzenia (przełączniki, światło, rolety), grupy itd. 

Dodam, że na chwilę obecną HA cloud działa nieodpłatnie - planowane jest wprowadzenie płatności (chyba ok. 5$ za miesiąc).

Edited by veron30
Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, kazim.k said:

Dzięki. Faktycznie to nawet całkiem fajnie działa ;) jeszcze żeby była możliwość połączenia tego z homebridge byłoby ekstra.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A to: https://github.com/home-assistant/homebridge-homeassistant

Bezpośrednio w HomeAssistant, bo poprzez Cloud rzeczywiście nie ma. I nie znalazłem na razie żadnych planów wprowadzenia.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Dnia 23.07.2018 o 18:58, kazim.k napisał:

HA fajnie łączy wszystkie urządzenia i nimi zarządza.  Ale fajnie by było obsługiwać je głosem :)  Może ktoś integrował HA z asystentem googla albo siri (homekit/homebridge)? 

Dla potomnych, może się komuś przydać :)

Żeby HA działało z siri należy w pliku konfiguracyjnym dodać wpis "komekit:" i zresetować HA. Po czym ukaże się Wam kod który należy wpisać w aplikacji homekit i zostaną dodane wszystkie urządzenia które są w HA :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

@slides  i @kapiorr i @Gawronnek  możeci mi doradzić jak te tokeny wyrzucić teraz? bo już wszystko sprobowalem i nic... mam tylko tokeny te ktory widac po dodaniu gatewaya.. np dla temperatury czy gniazdka... no i brakuje do odkurzacza czy do listwy. z backupu tokeny mam puste nawet dla tych co juz wczesniej znalazlem... są one wpisane w device id...

macie jakiś namiary na mi home apk które pokaze te tokeny? bo widzialem ze pisaliscie coś o rosyjskiej modowanej wersji mi home... 

dzieki z góry

Link to comment
Share on other sites

Mam tokeny z mitoolkita, dzięki. Nie zauważyłem, że pisali o wersji 5.0... 

Pojawił się jednak problem z listwą...

switch:
  - platform: xiaomi_miio
    name: TV
    host: ip
    token: 32 znaki
    model: zimi.powerstrip.v2

wszysttko z mitoolkita i nie dziala :( ma ktoś dodaną tą listwę?

 

odkurzacz tez mi wyrzuca... 

vacuum:
  - platform: xiaomi_miio
    host: ip
    token: 32znaki
 

poki co bawie się z HA na kompie, może dlatego to nie działa?

Edited by canibalo
vacuum dodałem
Link to comment
Share on other sites

Witam ponownie :) Dawno mnie nie było ale czas remontu i cała instalacja w pudełku :) teraz wracam do normalności i niestety z problemami. 

Dokupiłem sobie dwie żarówki Yeelight RGB. I problem z którym walczę na razie na Mihome w HA jako tako choć też nie idealnie ale o tym potem będę męczył bo staram się sam rozwiązać.

Wracając do Mihome. Jedną miałem wcześniej , zainstalowałem i Apce Yeelight i potem ładnie się dodała do Mihome. Teraz dwie kolejne ten sam model, ale w Yeelight wszystko ok , a w Mihome jej nie widzi. Ręczne dodawanie nie pomaga. Home Asistant też włącza i wyłącza więc po sieci jest w miarę. Gdzieś ktoś pisał że blokuje na serwerach w Chinach, kto inny żeby w Mi home włączyć udostępnianie lokalizacji ( jakbym nie szukał takiej opcji nie ma ) , inni żeby w Yeelight ustawić Singapur w Mi Home Stany Zjednoczone ... Ta opcja nie pomaga , Singapur w Yeel sprawia że znika żarówka, Stany w Mi Home z kolei że znika mi wszystko co miałem. 

Czy ktoś gdzieś słyszał jakieś rozwiązanie tego problemu . Dodam że wcześniejszy zakup ten sam model co prawda inny dostawca działa bez zarzutu mi dwie nowe nie i koledze kolejne dwie tak samo.

Link to comment
Share on other sites

@slides ja ostatnio wyczytałem na yeelight że już można mieć na china i wszystko dobrze działa nawet z Europy i nawet sterowanie głosowe Google assistant działa co mogę potwierdzić. 

A próbowałeś usunąć z każdej lokalizacji żarówki i zresetować?. Zacznij dodawać od mi home A potem w yeelight to już same się doda z tego co pamiętam.

Odnośnie mojego problemu to już sobie poradziłem wszystko działa rowniez lokalizacja Google- dzięki @kapiorr( zrobilem jak pisales we wcześniejszym wiadomościach.) Wystarczyło dobrze wczytać się w logi i wgrać co brakuje - MS Visual coś tam 14.0 coś się tam był głównym problemem A raczej jego brak.

Link to comment
Share on other sites

Teraz już zgłupiałem ale się cieszę. Żarówki z jakiegoś bliżej mi nie wiadomego powodu dzisiaj się pojawiły same z siebie w MiHome, a znikły w Yeelight ale jak steruje kolorem w MiHome to przełącza na..... Yeelight i wtedy Yeelight działa :):):) . Nie wiem o co chodzi ale ważne że w MiHome zadziałało i w HA działa . Dzięki za rady Canibalo

Link to comment
Share on other sites

Dnia 5.09.2018 o 21:00, canibalo napisał:

Mam tokeny z mitoolkita, dzięki. Nie zauważyłem, że pisali o wersji 5.0... 

Pojawił się jednak problem z listwą...

switch:
  - platform: xiaomi_miio
    name: TV
    host: ip
    token: 32 znaki
    model: zimi.powerstrip.v2

wszysttko z mitoolkita i nie dziala :( ma ktoś dodaną tą listwę?

 

odkurzacz tez mi wyrzuca... 

vacuum:
  - platform: xiaomi_miio
    host: ip
    token: 32znaki
 

poki co bawie się z HA na kompie, może dlatego to nie działa?

Ja mam dodaną tą listę w HA i działa :)

Link to comment
Share on other sites

@kapiorr @slides macie może połączony HA z Google Assistant ? Próbuję najprostsze tematy typu włączenie światła przez IFTTT, Google Assistant i Webhooks i jedyne co to błędy dostaje: 

ETIMEDOUT lub ESOCKETTIMEDOUT

dodałem api_password, ifttt... w routerze dodałem port forwarding 8123 na IP HA i port 8123

 

jakby co to wiem, że mogę yeelight bez tego ifttt sterować (na samym GA) ale ostatecznie chcę dodać odkurzacz na zaprogramowane strefy.

edit

dodam, że moje HA nie działa jak nie jestem w mojej sieci..hmmm

edit2

no i jak sprawdzam czy przekierowanie portu działa to pokazuje ze port zamkniety.... 

Edited by canibalo
Link to comment
Share on other sites

Mam dziwny problem z HA.  Jako że urządzenia mam spięte do HA i w HA uruchomiony homebridge to steruję nim poprzez siri.Ale za każdym razem jak używam siri to wiesza mi się MiBox ...nie działa pilot nic...jedynie pomaga odcięcie zasilania.  NIe mogę rozgryźć dlaczego tak się dzieje, bo trochę to wkurzające

Link to comment
Share on other sites

Kurcze strasznie mi uciekliście ani jeszcze Googla nie mam ale jeszcze we Wrześniu planuje :) Ani Miboxa :) Wybaczcie Kazik i Canibalo ale remont cofnął mnie o 3 miesiące :) nadrabiam :)

Swoją drogą co się stało z naszym wszech mózgiem Kapiorrem ??? Martwię się że go nie ma

Link to comment
Share on other sites

miboxa najpierw trzeba mieć zeby wrzucic go do HA ;) 

  @kazim.k ja nie mam żadnej z tych rzeczy więc trudno mi coś powiedzieć...  ostatnio dodałem skrypty do sprzatania strefowego... mam pokoje i odkurzacz wie od razu co ma sprzątać nie muszę nic mu zaznaczać na komórce - tym mogę się podzielić :)

mój problem się już rozwiązał, a raczej wiem dlaczego nie działa mi przekierowywanie portów:

Dostawca internetu pisze:

"Dysponuje Pan u nas adresem wewnęrznym w sieci
więc nawet z uruchomionym przekeirowaniem portów nie będzie miał Pan dostępu z zewnątrz
Stałe, zewnętrzne IP można wykupić za 12,30zł brutto/mscę"

suuuuper, już lecę i kupuję...

Link to comment
Share on other sites

Szybkie pytanko :)

Ze trzy miesiące nie aktualizowałem Hassio ( nie Hassbiana ) dzisiaj w końcu to zrobiłem i kilka nowości które są dla mnie zagadką

1. Po restarcie konieczność założenia jakiegoś konta ? hasło login imie - powiedzcie mi o co z tym chodzi

2. Jak już to konto założyłem i się nim zalogowałem to wywala mi taki błąd "

Login attempt failed

 

Login attempt or request with invalid authentication from 192.168.1.99

Tyle że ja w sieci nic pod 99 nie mam !!! czego on szuka ? :). Dodam że z angielskim ze mną tak sobie w stronę kiepsko i z doczytaniem się do wszystkiego pod górę dlatego idę na łatwiznę i Was pytam 

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

U mnie HA to chodząca zagadka :)

Mam taką dziwną sytuację . Ha na Hassbianie ( malina RPI 3B+) ładnie działa z dobę, po dobie do tej pory myślałem że się po prostu wiesza. Wymieniłem kartę, wyjąłem z obudowy i nic to samo . Tak mi się wydawało ( już miałem malinę wywalać bo tylko tutaj mi się wydawało że leży problem )do tej pory aż przypadkiem zanim wszedłem z kompa zajrzałem z telefonu z Androidem i tu zonk. Z telefonu wszystko śmiga jak należy i z Chroma i FF aż miło a wchodzę z kompa i mieli mieli i brak strony. Sprawdzałem w jestem w tej samej sieci ( żeby wykluczyć że kompem niechcący w jakiś hot spot się zalogowałem ) . sprawdzałem pod każdą możliwą przeglądarką , w końcu wszedłem z telefonu i wszystko ok z kompa nic z drugiego tak samo. Podejrzałem na routerze i cały czas jest online pod swoim IP 192.168.1.13 Dodam że po restarcie wszystko wraca do normy ....na ok dobę Równolegle chodzi druga malina ( zero ) z Hassio i działa na zasadzie włączasz i zapominasz :) A tu ciągle to samo ( dodam jeszcze że przez Putty też Timeout ) A na telefonie wszystko śmiga

A najlepsze jest to co na załączonym obrazku jak pinguje z kompa (- ów)  :):):)

rpi3.thumb.jpg.49bf663ebedd0368b5ad8e485117eff4.jpg

Proszę doradźcie bo ja już zgłupiałem

Edited by slides
Link to comment
Share on other sites

Canibalo dokładnie sprawdzałem ze wszystkich przeglądarek na trzech niezależnych kompach, firewalle wyłączałem , na tablecie z W8 nawet firewalla nie mam i też nie działa :)

 

A co do Twojego pytania to wrzucając screen dokładnie takie samo chciałem zadać :) Pinguje 99 czasami 17 , a ani na jednym ani na drugim w sieci nic nie mam . Zacząłem z ciekawości wszystko pingowac co mam w domu i tylko w tym przypadku tak dziwnie się to zachowuje. Dodam że jedynie podczas awarii ( bo zawieszeniem już tego nie nazywam skoro działa z telefonu ) Po resecie ok doby jest dobrze

Zastanawiam się czy Router coś nie wywija i stąd ten problem , dzisiaj zmienię to 13 na inny może to gdzieś coś dla routera pechowy numer i nie chce z nim rozmawiać :) Najgorsze jednak jest to że po resecie maliny wszystko ok dobę działa prawidłowo więc jakby to wina maliny  była, coś tak mi na tą adresacje źle to wygląda

Edited by slides
Link to comment
Share on other sites

No to jutro po południu pewnie padnie więc wtedy z telefonu jak będzie działać to podejrzę logi ale czy to wina routera skoro przez telefon w tej samej siedzi śmiga ? poczekamy zobaczymy :) Jeszcze jedna ciekawostka , w czasie takiej "awarii" jest jeszcze jedno : nie widać gatewaya xiaomi i wszystkiego co przez niego idzie . Równolegle na hassio wszystko cacy . Może tutaj coś się na tej linii dzieje :)

Link to comment
Share on other sites

No dobra reasumując : oczywiście jak co dzień padło i dzisiaj 24h nie wytrzymało nie wiem o której padło bo logi sięgają zaledwie godziny 18.

1. Log zamieszam poniżej , to jest z czasu kiedy to się dzieje i tak po wiele razy na minutę , jest tego od groma .

2. W trakcie tej awarii loguje się tylko z telefonu ale z każdej przeglądarki , z kompa żadnego i żadnej przeglądarki i z putty też nic, ping jak na grafice z posta powyżej ( nie wiem skąd to 99 )

3. Urządzenia co są zigbee oraz Gateway są nie widoczne w Hassbianie ( na równolegle działającym Hassio i Mihome jest ok ) Poza odczytami z termometru (xiaomi zigbee )

3. Te urządzenia co są w trakcie awarii widoczne ( oczywiście jak działa tylko z telefonu ) działają prawidłowo

4. Na routerze malina jest widoczna pod prawidłowym IP ( czyli 192.168.1.13)

5. Log z logów :)

Cytat
Error doing job: Exception in callback SendfileStreamWriter._sendfile_cb(<Future cancelled>, 13, 12, 27740, 54698, <_UnixSelecto...e debug=False>, True)
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python3.5/asyncio/events.py", line 126, in _run
    self._callback(*self._args)
  File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/aiohttp/web_fileresponse.py", line 37, in _sendfile_cb
    loop.remove_writer(out_fd)
  File "/usr/lib/python3.5/asyncio/selector_events.py", line 351, in remove_writer

 

Edited by slides
Link to comment
Share on other sites

OK to czekamy do jutra :)

Edit

Wiesz co wszedłem teraz przez putty i widzę że od 16 się zaczęło ale tego jest od groma idzie idzie idzie i wszystko ta sama godzina więc wiele się działo w jednym momencie. Tyle że raz że nie wiem jak to skopiować dwa że wkleić tego się nie da chyba bo to by ze 20 stron zajeło , poniżej początek tego wszystkiego tak screenem

hassbian3.thumb.jpg.c1586a5e7d4af62a736655de2248603f.jpg

 

 

Edited by slides
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...