Jump to content

Home Assistant - alternatywne sterowanie dla Smart Home Xiaomi

Lector

Recommended Posts

Potrzebuję waszej porady na temat tabletu. Szukam co najmniej 10'' z androidem i co najmniej 64gb pamięci wewnętrznej. Tablet na którym bez problemów odpalę netflixa, youtube czy mi home A jednocześnie nie trafi mnie szlag jeśli chodzi o płynność i szybkość działania.

Macie jakieś typy? A może macie jakieś z takich urządzeń i możecie polecić.

Dzięki z góry

Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka

• 3 weeks later...

Potrzebuje waszej rady w temacie home assistant i połączenia w sieci gdzie mam dwa vlan'y. Ten drugi stworzony aby było bezpieczniej w sieci głównej.

Jeden to moja sieć domowa A drugi to dodatkowy vlan przeznaczony dla wszystkich urządzeń IoT. Po przeniesieniu smart urządzeń do nowej sieci nie widzę smart żarówek, np lampki na biurko czy taśmy Led yeelight, oczyszczacza powietrza i odkurzacza. W mi home są widoczne A w home asystent nie. Znalazłem info że komunikują się inne po porcie 9898 oraz 4321 i dodałem co do firewall'a. Nadal nic.

Jakieś pomysły jak to ogarnąć?

To już jakoś ogarnięte, trzeba pokazac bramce że używa się innego adresu IP :) 
xiaomi_aqara:
  discovery_retry: 5
  gateways:
    - host: 192.168.xx.xx
      mac: xxxxxxxxxxxx - tutaj oczywiście mac adres bez dwukropków
      key: xxxxxxxxxxxxxxxx

Nadal jednak walczę z resztą oświetlenia która działa po IP. 

I jeszcze pytanie, zdziwiłem się bardzo przy próbie odzyskania tokena z odkurzacza...nie widzę zakładki z informacjami o sieci, adresie ip i tokenie z aplikacji modowanej skąd je wziąć teraz?

Jeśli coś jest niejasne, chętnie wyjaśnię
Pozdrawiam
Michał

Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka

Edited by acidmk

Dnia 12.09.2019 o 10:57, rezmus napisał:

token masz w profi > udostepnione urzadzenia (pod nazwa urzadzenia).

@rezmus czy jest nowsza wersja Twojego Mi home? Pytam bo niezwykle trudno mi odczytać token z tego ekranu. Strasznie mały font jest użyty.

Z góry dzieki!

Michał

zrob screen i powieksz, albo w pamiec_wewnetrzna/SmartHome/logs/ zrob katalog vevs i wejdz w mi home w urzadzenie. w katalogu bedziesz mial plik z logiem komunikacji urzadzenia, a na samej gorze model, token i ip.

Edited by rezmus

6 godzin temu, rezmus napisał:

zrob screen i powieksz, albo w pamiec_wewnetrzna/SmartHome/logs/ zrob katalog vevs i wejdz w mi home w urzadzenie. w katalogu bedziesz mial plik z logiem komunikacji urzadzenia, a na samej gorze model, token i ip.

Dzięki, o to mi chodziło :) przynajmniej odkurzacz ożył ;) no to jeszcze żarówki zostały i oczyszczacz.
Btw. czy jest strona na której można śledzić now wersje Twojego Mi home? Tak aby Ci gitary nie zawracać jak coś? 

Pozdrawiam
Michał

Edited by acidmk

• 2 weeks later...
  • 2 months later...