Jump to content

Home Assistant - alternatywne sterowanie dla Smart Home Xiaomi


Lector

Recommended Posts

Dzięki wielkie

Następujące zmiany przyniosły rozwiązanie :

1. Wrzucenie nowego configa do mosquito z loginem i hasłem

2. Dodanie w conf.yml loginu i hasła

3. Wpisanie w ESP w Controllers loginu i hasła

Tylko nie rozumiem czemu to się tak stało , do tej pory działało bez tych haseł

Edited by slides
uzupełnienie
Link to comment
Share on other sites

Dnia 27.10.2018 o 16:19, kapiorr napisał:

Udało mi się w końcu zrobić zigbee2mqtt (były małe perturbacje ze sprzętem z chin). Jak na razie podłączem gniazdko, czujnik drzwi/okna i przycisk:

image.thumb.png.7436d12bada4c400e24647da665180cb.png

Jak ktoś chce się pobawić to mogę mu zaprogramować CC2531 (nie trzeba wtedy kupować debugera  i kabli).

I w końcu sprzęt nie "gada" z chinami ;)

Jezeli jestes z podkapracia to chetnie skorzystam z oferty:)  

btw jak zigbee2mqtt sie sprawuje? Wszystko poprawnie obsluguje i dziala wystarczajaco szybko i bezblednie? Warto inwestowac w to rozwiazanie?

 

Wczesniej wspominales o Wall Switch'ach od Sonoffa. Wystarczy zmienic soft i rozmawia po mqtt z ha tak? Masz do tego jakies linki ktorymi moge sie posilkowac (stricte odnosnie wall switcha)?

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj troche poczytalem i okazuje sie, ze nie ma opcji na uzycie Wall Switcha od Sonoffa (i nie tylko).

Prawie wszystkie wymagaja obwodu neutralnego ktorego nie ma w naszych mieszkaniach. U nas w kraju nie ma tego w standardzie wiec instalacje elektryczne wykonywane sa bez neutralnego przewodu dla łącznikow oswietleniowych. Trzeba podciagac przewod neutralny, a to wiaze sie z remontem i modernizacja instalacji.

Zostaje jeszcze rozwiazanie bezprzewodowe po Z-wave albo ZigBee.  Temat wall switchy przestal byc dla mnie ciekawy. Zastanawiam sie teraz nad zigbee2mqtt. Przydalaby sie opinia kogos kto z tego korzysta:)  @kapiorr

Link to comment
Share on other sites

Hejka, u mnie akurat jest instalacja 3 przewodowa. Faktycznie może to być problem. W starszych budynkach na pewno jest 2 przewodowa.

Co do zggbee2mqtt, jestem b zadowolony. Działa szybko, zasięg b dobry. Zdecydowanie poprawiło się działanie włącznika, w końcu się da z niego korzystać. Bez problemu rozróżnia 1 kik, 2 klik i long klik.

Co do CC2531, rozeszły się od razu ;). Trzeba by było zamówić z ChRL.

Link to comment
Share on other sites

@Siquel mam ten sam problem. Są przełączniki Aqary które nie potrzebują N ale przynajmniej w moim przypadku muszę powiększyć puszki (a że dopiero co malowałem to trochę się boję reakcji Małżonki). Pewnym rozwiązaniem są wersje bezprzewodowe. Łączysz kabelki w puszce przełącznika na stałe a na wierzch naklejasz bezprzewodowy :D W dwóch miejscach mam tak zrobione i działa perfekcyjnie (jedno w połączeniu z Sonoffem; drugie z Yeelightem). 

Jeden z tych Kapiorrowych(*) modułów zigbee2mqtt trafił w moje ręce i faktycznie działa całkiem ładnie i stabilnie, choć mam wrażenie, że zasięg jest minimalnie słabszy niż Gatewaya. Fakt, mieszkam w domku jednorodzinnym a serwer mam dość daleko odsunięty od centrum domu. To może trochę psuć zasięg u mnie. W tej chwili korzystam z obu i nie widzę różnic w czasie reakcji (HA mam postawione na domowym serwerze linuxowym a nie na Raspberaku)

N

* - jeszcze raz wielkie dzięki!

Link to comment
Share on other sites

Zasięg zigbee można bez problemu zwiększyć za pomocą urządzeń bezbateryjnych typu smart gniazdko. Zigbee to sieć mesh i takie gniazdko może robić za repeater.
Widziałem gdzieś narzędzie do rozrysowania sieci ( co z czym się łączy). Bede miał chwile to się pobawię.

Link to comment
Share on other sites

@NLJ ktos tu wczesniej wrzucal (chyba) takowy produkt:

Xiaomi Aqara Wall Switch ZigBee Version

Nie potrzeba przewodu neutralnego. Wyglada bardzo obiecujaco. Jedyny "minus" jest taki, ze dziala po zigbee wiec pasuje miec tą bramke czy Z2M.

Gdzies czytalem, ze byly problemy z obsluga tego produktu w Home Assistant. Raz dzialalo, potem chwile nie, potem znowu dzialalo (mowie o sterowaniu zdalnym). Co prawda jest to kwestia implementacji i obslugi od strony programowej wiec jezeli jeszcze nie jest to poprawione to pewnie bedzie.

Skoro dziala po zigbee i bez przewodu neutralnego to musi miec gdzies wbudowana baterie ktorej nie moge sie doszukac na stronie GearBestu.

Link to comment
Share on other sites

Nie ma bateryjki (i nie będzie działać jak router). Korzysta z prądu pływowego (chyba tak to się nazywa). Mam takie dwa (pojedyncze) ale na razie się kurzą w szufladzie.

Gdzieś, najprawdopodobniej na forum HA, dokopałem się do informacji, że aby podwójny przełącznik bez neutrala działał poprawnie muszą by podłączone oba wyjścia.

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli masz wersje z N to można podpiąć mu zasilanie i sterować bezprzewodowo innymi urządzeniami - przynajmniej tak można ustawić w Mi Home.

 

Dla wersji bez N można by spróbować zastosować

https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-elektryczne/aparatura-modulowa-i-bezpieczniki/wkladki-bezpiecznikowe/bezpieczniki-automatyczne/kondensator-elektro-plast-do-swietlowek-i-led.html

na wyjściu z włącznika (L1) i pod N.

Edited by Lector
Link to comment
Share on other sites

ktoś wie, czy jest dostępna starsza wersja HA? Wgrałem wersję 0.83.2  i przestały mi działać żarówki philipsa od xiaomi oraz listwa zasilająca ;/ I homekit. A wcześniej wszystko śmigało.
Miałem podobnie po wygraniu którejś wersji. Spróbuj uruchomić maline ponownie (nawet kilka razy), a jak to nie pomoże to najlepiej poczekać do kolejnego wydania. Ja bawiłem się w dodawanie ręczne (IP każdego urządzenia), po czym pojawiła się nowa wersja i wszystko wróciło do normy.

MI 4

Link to comment
Share on other sites

W home assistant downgrade robi się podobni jak upgrade. Zamiast

pip3 install --upgrade homeassistant

robisz

pip3 install homeassistant==0.XX.X

gdzie 0.XX.X to wersja którą chcesz.  U mnie żarówki śmigają bez problemu, mam je dodane jak poniżej czyli ipki wpisałem ręcznie.

light:
  - platform: yeelight
    devices:
      xx.xx.xx.xx:
        name: Yeelight 1
        save_on_change: false
      xx.xx.xx.yy:
        name: Yeelight 2
        save_on_change: false

Po pierwszym restarcie przestało działać wysyłanie powiadomień na pushbullet po drugim wsio ok.

Link to comment
Share on other sites

właśnie mam wersję 0.83.3 i nie działa.  A nie działają, tzn. HA ich nie wykrywa.  W pliku configuracyjnym do tej pory miałem tak:

homekit:

# XIAOMI GEATWAY
xiaomi_aqara:
  gateways:
   - mac:
     key: token

light:
  - platform: xiaomi_miio
    name: Światło Phillips pokój
    host: 192.168.x.x
    token: 32 znaki
    model: philips.light.bulb
  - platform: xiaomi_miio
    name: Światło Phillips TV
    host: 192.168.x.x
    token:  32 znaki
    model: philips.light.bulb
 
switch:
  - platform: xiaomi_miio
    name: Xiaomi Mi Smart Power Strip
    host: 192.168.x.x
    token: 32 znaki
    model: zimi.powerstrip.v2

 

i do tej pory wszystko hulało. HA widział wszystkie żarówki nawet te philipsa i listę i mogłem nimi sterować przez siri. A teraz jak mam najnowszą wersję HA działa tylko gateway i żarówki yeelight

Link to comment
Share on other sites

018-12-03 18:38:18 ERROR (Thread-12) [homeassistant.util.package] Unable to install package HAP-python==2.4.1: Exception: Traceback (most recent call last): File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/basecommand.py", line 215, in main status = self.run(options, args) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/commands/install.py", line 360, in run prefix=options.prefix_path, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_set.py", line 784, in install **kwargs File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 851, in install self.move_wheel_files(self.source_dir, root=root, prefix=prefix) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 1064, in move_wheel_files isolated=self.isolated, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 345, in move_wheel_files clobber(source, lib_dir, True) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 316, in clobber ensure_dir(destdir) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/utils/__init__.py", line 83, in ensure_dir os.makedirs(path) File "/usr/lib/python3.5/os.py", line 241, in makedirs mkdir(name, mode) PermissionError: [Errno 13] Permission denied: '/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/ed25519' 2018-12-03 18:38:18 ERROR (MainThread) [homeassistant.requirements] Not initializing homekit because could not install requirement HAP-python==2.4.1 2018-12-03 18:38:18 ERROR (MainThread) [homeassistant.setup] Setup failed for homekit: Could not install all requirements. 2018-12-03 18:42:21 ERROR (Thread-4) [homeassistant.util.package] Unable to install package pyfttt==0.3: Exception: Traceback (most recent call last): File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/basecommand.py", line 215, in main status = self.run(options, args) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/commands/install.py", line 360, in run prefix=options.prefix_path, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_set.py", line 784, in install **kwargs File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 851, in install self.move_wheel_files(self.source_dir, root=root, prefix=prefix) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 1064, in move_wheel_files isolated=self.isolated, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 345, in move_wheel_files clobber(source, lib_dir, True) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 316, in clobber ensure_dir(destdir) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/utils/__init__.py", line 83, in ensure_dir os.makedirs(path) File "/usr/lib/python3.5/os.py", line 241, in makedirs mkdir(name, mode) PermissionError: [Errno 13] Permission denied: '/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pyfttt-0.3.dist-info' 2018-12-03 18:42:21 ERROR (MainThread) [homeassistant.requirements] Not initializing functools.partial(<class 'homeassistant.helpers.config_entry_flow.WebhookFlowHandler'>, 'ifttt', 'IFTTT Webhook', {'docs_url': 'https://www.home-assistant.io/components/ifttt/', 'applet_url': 'https://ifttt.com/maker_webhooks'}, False) because could not install requirement pyfttt==0.3 2018-12-03 18:42:21 ERROR (MainThread) [aiohttp.server] Error handling request Traceback (most recent call last): File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/aiohttp/web_protocol.py", line 390, in start resp = await self._request_handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/aiohttp/web_app.py", line 366, in _handle resp = await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/aiohttp/web_middlewares.py", line 106, in impl return await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/static.py", line 66, in staticresource_middleware return await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/real_ip.py", line 34, in real_ip_middleware return await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/ban.py", line 67, in ban_middleware return await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/auth.py", line 107, in auth_middleware return await handler(request) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/view.py", line 115, in handle result = await result File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/components/http/data_validator.py", line 47, in wrapper result = await method(view, request, *args, **kwargs) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/helpers/data_entry_flow.py", line 57, in post handler, context={'source': config_entries.SOURCE_USER}) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/data_entry_flow.py", line 57, in async_init handler, context=context, data=data) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/config_entries.py", line 518, in _async_create_flow self.hass, self._hass_config, handler, component) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/homeassistant/setup.py", line 248, in async_process_deps_reqs raise HomeAssistantError("Could not install all requirements.") homeassistant.exceptions.HomeAssistantError: Could not install all requirements. 2018-12-03 18:43:52 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.device_tracker] Unable to load /home/pi/.homeassistant/known_devices.yaml: Config file not found: /home/pi/.homeassistant/known_devices.yaml 2018-12-03 18:47:28 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.auth] You need to use a bearer token to access /api/ios/identify from 192.168.1.103 2018-12-03 18:53:42 ERROR (Thread-18) [homeassistant.util.package] Unable to install package pytradfri[async]==6.0.1: Exception: Traceback (most recent call last): File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/basecommand.py", line 215, in main status = self.run(options, args) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/commands/install.py", line 360, in run prefix=options.prefix_path, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_set.py", line 784, in install **kwargs File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 851, in install self.move_wheel_files(self.source_dir, root=root, prefix=prefix) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/req/req_install.py", line 1064, in move_wheel_files isolated=self.isolated, File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 345, in move_wheel_files clobber(source, lib_dir, True) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/wheel.py", line 316, in clobber ensure_dir(destdir) File "/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/pip/utils/__init__.py", line 83, in ensure_dir os.makedirs(path) File "/usr/lib/python3.5/os.py", line 241, in makedirs mkdir(name, mode) PermissionError: [Errno 13] Permission denied: '/srv/homeassistant/lib/python3.5/site-packages/aiocoap' 2018-12-03 19:37:54 ERROR (MainThread) [homeassistant.components.updater] Got unexpected response: None 2018-12-04 15:38:06 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.auth] You need to use a bearer token to access /api/config from 192.168.1.103 2018-12-04 15:38:06 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.http.ban] Login attempt or request with invalid authentication from 192.168.1.103 2018-12-04 15:57:59 WARNING (MainThread) [homeassistant.helpers.entity] Update of switch.plug_158d0001641e2b is taking over 10 seconds 2018-12-04 15:57:59 ERROR (Thread-10) [xiaomi_gateway] Cannot connect to Gateway 2018-12-04 15:57:59 ERROR (Thread-10) [xiaomi_gateway] No data in response from hub None

 

Edited by kazim.k
Link to comment
Share on other sites

Wklejaj nie normalnie tylko jako kod, bo się czytać nie da.

Nie zainstalowało ci zależności nie działa, dlaczego hmm  masz w logach Permission denied czyli brak uprawnień do katalogu i tak kilka razy.

Jak masz zainstalowane ha? hassio? haspbian? w venv na linuxie?

Z której wersji robiłeś update i jak?

 

Link to comment
Share on other sites

A jak to wstawić jako kod? :) Przepraszam z góry za głupie pytanie.

A co do reszty, to instalacja była na czysto zgodnie z poradnikiem na stronie HA, na malinie na systemie raspbianie. Wcześniej też tak instalowałem, bodajże w sierpniu tego roku, i działało to od razu bez problemów.

Link to comment
Share on other sites

wyżej edytowałem swój post, i wkleiłem jako kod ale dalej to samo ;/

Tak, instalowałem z tego linka co podałeś. NIe robiłem upgrade'u. Po prostu według poradnika zrobiłem na czysto instalację.

Plik konfiguracyjny mam w /home/homeassistant/.homeassistant

Link to comment
Share on other sites

Pal go licho z kodem.

Cosik nie tak zrobiłes bo w logach masz :  Unable to load /home/pi/.homeassistant/.... a powino być unable to load /home/homeassistant/.homeassistant/...

tak jaby zabrakło :

sudo -u homeassistant -H -s
source /srv/homeassistant/bin/activate

Wywal i zrób na nowo:

sudo apt-get install python3 python3-venv python3-pip
sudo useradd -rm homeassistant -G dialout,gpio
cd /srv
sudo mkdir homeassistant
sudo chown homeassistant:homeassistant homeassistant

sudo -u homeassistant -H -s
cd /srv/homeassistant
python3 -m venv .
source bin/activate


python3 -m pip install wheel

pip3 install homeassistant

hass

 

Edited by kapiorr
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

macie może problemy z device_tracker google_platform ? mam wersję najnowszą HA i mi nie działa nawet w poprzedniej coś nie chodziło już...

 

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/device_tracker/__init__.py", line 183, in async_setup_platform
    disc_info)
  File "/usr/local/lib/python3.6/concurrent/futures/thread.py", line 56, in run
    result = self.fn(*self.args, **self.kwargs)
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/device_tracker/google_maps.py", line 46, in setup_scanner
    scanner = GoogleMapsScanner(hass, config, see)
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/device_tracker/google_maps.py", line 66, in __init__
    self._update_info()
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/homeassistant/components/device_tracker/google_maps.py", line 78, in _update_info
    for person in self.service.get_all_people():
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/locationsharinglib/locationsharinglib.py", line 465, in get_all_people
    people = self.get_shared_people() + [self.get_authenticated_person()]
  File "/usr/local/lib/python3.6/site-packages/locationsharinglib/locationsharinglib.py", line 426, in get_shared_people
    for info in output[0]:
TypeError: 'NoneType' object is not iterable

 

Link to comment
Share on other sites

dzięki @kapiorr... próbuję własnie... już kilka godzin się męczę... masakra.

 

Dodałem do katalogu config katalog custom_components potem device_tracker i te dwa pliki z zipa wrzuciłem.... tak miałem zrobić?

 

ale ze mnie %&^&#$W#^&#&

generalnie to głupi ja miałem google maps już w unused entities w tym nowycm lovelace ui takie coś mi się pojawiło musiałem to tylko teraz dodać do zakładki....

 

dzięki tobie @kapiorr na to wpadłem... dzięki!

Edited by canibalo
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...