kapiorr Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Zgraj plik i wrzuc gdzies Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 21, 2018 Share Posted September 21, 2018 (edited) Kapiorr tak mi się wydaje i oby to było właśnie tak że chyba na dobrą drogę mnie skierowałeś. Dzisiaj podejrzałem sobie na monitorze odpalanie i przemyka od czasu do czasu problem z prądem. Już dokładnie nie pamiętam komunikatu ale i "błyskawica" nawet czasami miga. Co prawda zasilam ją z ładowarki z 2A ale teraz zamówię mocniejszą i zobaczymy co z tego wyjdzie. Swoją drogą podglądałem pobór na przelotce USB z miernikiem i nie przekracza on 0,7A, nawet w momentach kiedy RPI3 domaga się więcej , ale zobaczymy. To już się stała dla mnie sprawa honoru żeby ten problem namierzyć bo już mnie psychicznie boli że kupiłem tą 3-jkę a cały czas niezawodnie pracuje ZERO Jutro też przerzucę wszystko na Router z LTE który udało mi się pożyczyć abo wyeliminować że Funbox robi pod górę. Najgorsza jest tylko ta każda doba czekania po każdym ruchu bo wredota nie pada od razu Edited September 21, 2018 by slides Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Czy koledzy wiedzą jak teraz, kiedy zablokowana jest już wersja 5.0 mi home wyciągnąć token z odkurzacza roborock? Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Wiedza, na apkmirror możesz pobrać starsza wersje lub z rosyjskiej strony pobrać mi home (podawałem wcześniej). Prawie cały jest spolszczony i dodatkowo widać w nim token. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 acidmk przejrzyj ten temat ja gdzieś przechodziłem już przez to i koledzy mi wszystko wyjaśniali Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 No właśnie już to nie działa. Instalowałem obie wersje 5.0 oraz 5.1.24 vevs i d*pa. Nie dopuszcza nawet do zalogowania...pisze że trzeba updatować wersję mi home Wysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 (edited) Z rosyjskiej strony pobierz https://cloud.mail.ru/public/BSos/7YJhcLB2W/MiHome_5.4.13_vevs.apk To jest wersja o 1 numerek mniejsza od oficjalnej. Wczoraj instalowałem i spisywałem z niej token do lampki. Na pewno działa. Zainstalowałem specjalnie teraz wersje 5.0 z apk mirror i też działa. Edited September 22, 2018 by kapiorr Link to comment Share on other sites More sharing options...
acidmk Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 I ten działa elegancko Dziękuję ładnieWysłane z mojego Pixel 2 XL przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrUkleja Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Widzieliście że w nowej wersji aplikacji Mi Home jest język polski? Miło Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 Wiecie co taka ciekawostka Dzisiaj po 2 miesiącach włączyłem jeden z "plug-ów" xiaomi Wersja wifi i okazało się że token ma inny. Uprzedzam jakby ktoś podważał To dokładnie ten plug bo na każdym miałem ponaklejane ip, co włączał, api itd. Wcześniej pracował z HA, teraz lipa pokazywał system nieprawidłowy token wiec ściągnąłem rosyjską wersję , podejrzałem i API jest zupełnie inne niż było . Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 (edited) - alias: "DoorsOpened" trigger: platform: state entity_id: binary_sensor.token from: 'off' action: - service: notify.pushbullet data: title: "Doors opened" message: " " - alias: "DoorsClosed" trigger: platform: state entity_id: binary_sensor.token from: 'on' action: - service: notify.pushbullet data: title: "Doors closed" message: " " mam oto taki kod w automations.yaml... czujnik otwarcia drzwi/okien... działał mi na poczatku a teraz cisza... nic... jesli odpale go recznie działa, dostaje od razu powiadomienie...miał ktos taką sytuację? moze nie być z takim samym cuzjnikiem moze z czymś innym... inne automations działają które mam na device tracker. @kapiorr @slides jeszcze zauwazylem ze wczesniej np gdy czujka wykryla ruch to mialem na źółto ją przez jakis czas, a teraz nic sie nie rusza... zminilem state z łapy w HA i dostaje powiadomienie... jakby urzadzenia xiaomi mi nie wysylaly informajci... mozliwe ze tokeny sie zmienily.? czy co? myslalem ze juz to tak ladnie ogarnalem a tu zonk... Edited September 22, 2018 by canibalo Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 22, 2018 Share Posted September 22, 2018 (edited) Canibalo jak pisałem wcześniej do automatyzacji nie doszedłem ale jeśli chodzi o czujki ruchu te od Xiaomi to tam z tokenem żadnym nie masz problemu bo idą przez Gateway po Zigbee więc to na pewno nie jest źródło problemu. Jeśli masz inny to nie wiem jak one idą. Ja na razie testuję sobie czujkę HC-SR501 zrobioną na nodemcu HC-SR501 (najtaniej wychodzi a jeszcze czujnik temp i wilgotności da się pod to podpiąć ) i tam tokenów nie mam . Inne powiem szczerze nie wiem. Jeśli chodzi o tą zmianę tokena u mnie to nie chciałem siać zamieszania tylko jako ciekawostkę napisałem U mnie pewnie zmienił się bo długo był offline i bez zasilania więc pewnie coś się zresetowało Edited September 22, 2018 by slides Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 24, 2018 Share Posted September 24, 2018 @canibaloTo czujnik xiaomi? Jak tak to one nie maja tokena, chodzą po zigbee.Może po prostu wyleciały? Sprawdź w Mi Home czy sa aktywne i czy tam zmienia się ich status. Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 @kapiorr tak to czujniki xiaomi są, sceny z nimi w mi home mi działają... wszystko widzę dobrze. tylko cos z HA mi się psuje... na necie znalazłem, że jest jakieś ustawienie z tymi czujnikami, że się odświeżają co jakiś czas chyba 120 sekund. tylko dziwne było to, że jak sprawdzałem czy działa automatyzacja od razu po napisaniu kodu, wszystko było dobrze muszę więcej poczytać o tym, może ktoś już to sobie naprawił. Myślałem, że mieliście juz ten problem i go rozwiązaliście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 Czujnik ruchu ma 120 s bezwładności. Jak jest z czujnikami otwarcia nie wiem, ale z tego co pamiętam reagowały natychmiast. Nie mam jak sprawdzić, pozbyłem sie gateway i czekam na części z ali by zrobić to bez gateway poprzez zigbee2mqtt. Może zrób tak, wywal czujniki z mi home, restart HA czujniki w ha powinny zniknąć. Dodaj w MiHome i restart HA, jak jest ok powinny się pojawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 @kapiorr dzięki spróbuje zrobić tak. Aha 120s bezwładności...No to raz na jakiś czas powinienem dostać powiadomienie w ha... ale w HA żadne powiadomienia na czujnik ruchu czy otwarcia drzwi nie przychodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 To coś masz skopane z tym czujnikiem ruchu, jeżeli nie było ruchu dłuższy czas to po wykryciu powinien wysłać od razu powiadomienie, następne będzie najwcześniej za 120s o ile będzie ruch.Z czujnikami otwarcia nie ma tych 120s, zmiana stanu jest raportowania od razu I jeszcze jedno, w HA zmienia Ci się kolorek i opis przy czujnikach jak się zmienia stan? Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted September 25, 2018 Share Posted September 25, 2018 @kapiorr w HA nic się nie dzieje miałem tak na początku że motion sensor robił się żółty teraz nic... żadnego odzewu A w mi home wszystko cacy. I to samo z czujką otwarcia drzwi. Mi home dostaje powiadomienie od razu A w HA nic i status się nie zmienia że otwarte drzwi. Ogarnę to co pisałeś wcześniej tylko muszę znaleźć chwilkę. moze to coś pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Na początku rzeknę że wiem że jest dokumentacja na HA stronie i jest naprawdę super ale niestety raz że język dwa że mała znajomość pracy na trybach tekstowych sprawia że niestety nie mogę przez to przejść aby w ogóle zacząć. Obiecuję że tylko raz zapytam i jak się uda dalej będę już szedł tym tropem i nie będę zawracał d... Mianowicie automatyzacje jak napisać i gdzie wkleić czy tulko w automatyzacjach czy jakiś odnośnik w configu dodatkowo dla przykładu zrobiłem pir po mqtt : sensor.pir_kuchnia chciałbym żeby jak będzie stan jeden to włączało mi gniazdko xiaomi ( wifi ) : switch.szafki Jak będzie stan 0 to żeby wyłączało ale najlepiej po 30 sekundach od kiedy wyjdzie stan zero , bo wysyłam co sekundę ale biorę poprawkę na to że może być chwila że nikt w zasięgu nawet nie drgnie Dodatkowo chcialbym aby to działało od 18 do 6 w pozostałych godzinach by było nieaktywne Błagam pomóżcie , jak to bym miał to więcej głowy bym tym nie zawracał co jeszcze raz obiecuję Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) Da sie niestety trzeba napisać, nie da się wyklikać. Wszystko będzie w pliku automations.yaml. Najlepiej będzie jak sam spróbujesz, poskładasz coś z przykładów. Wtedy pokażesz i coś się wymyśli, poprawi Trochę pomogę, parę rzeczy trzeba dorobić i będzie śmigać. - alias: Turn on kitchen light when there is movement trigger: platform: state entity_id: sensor.motion_sensor to: 'on' action: service: homeassistant.turn_on entity_id: light.kitchen_light - alias: Turn off kitchen light 10 minutes after last movement trigger: platform: state entity_id: sensor.motion_sensor to: 'off' for: minutes: 10 action: service: homeassistant.turn_off entity_id: light.kitchen_light Edited September 28, 2018 by kapiorr Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) W sumie racja No i zorbiłem tak na mój rozum i zero reakcji Cytat - alias: Swiatlo szafka trigger: platform: state entity_id: sensor.pir_kuchnia to: '1' action: service: light.turn_on entity_id: switch.szafki - alias: Swiatlo szafka trigger: platform: state entity_id: sensor.pir_kuchnia to: '0' action: service: light.turn_off entity_id: switch.szafki Edited September 28, 2018 by slides Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) skoro używasz gniazdka xiaomi to z tego co pamiętam jest to switch. to zamiast light.turn_off on powinieneś użyć switch.turn_off i z on tak samo. I po zmianach musisz dać w HA reload automations Edited September 28, 2018 by kapiorr Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Kapiorr jesteś jak zawsze wielki , powiedz mi że mieszkasz gdzieś blisko to z flaszką przybędę !!! Działa super !!! Jedno jeszcze pytanie Jak chcę żeby było to pół minuty to wpisać : for: minutes: 0,5 czy na sekundy przeliczać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Wpisz seconds 30 i będzie dzialac 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Działa Kapiorr dzięki Zaczynam "produkcję" pir-ów bo na nodemcu najtaniej i chyba najsolidniej wbrew wyglądowi wychodzą Czujka xiaomi to ok 5 dych , to z Chin wychodzi mniej niż 20 Nodemcu+pir+obudowa a do tego jeszcze temp i wilgoć w pakiecie :):):):) Jeszcze muszę przetestować to ze switchem na przyłączonym do node to jeszcze plugach zaoszczędzę. Znowu pokochałem Hassio Kapiorr jeszcze jedno i już nie nudzę Gdzie i jaki warunek dorzucić żeby to działało między 18 a 6 ewentualnie zależnie od "sun-a"- bo kojarzę że taka opcja też była a poza tymi godzinami żeby pozostało wyłączone i tylko na przycisk (aqara po zigbee) - choć myślę że z tym przyciskiem to po prostu nic na jego temat nie pisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 pomiędzy triger a action daj: condition: - after: 18:00:00 before: '06:00:00' condition: time i masz to co chciałeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Ale dwa razy tzn przy części o włączaniu i o wyłączaniu czy tylko przy włączaniu ? Bo żeby nie było że jak włączę przyciskiem to po tych sekundach z uporem maniaka będzie wyłączać Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 jak będzie po 18 a przed 6 to będzie wyłączać jak nie będzie ruchu. I ma być w obu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 Tyle że po wklejeniu tego wyszło takie coś : Cytat Invalid config for [automation]: [after] is an invalid option for [automation]. Check: automation->condition->0->after. (See /config/configuration.yaml, line 111). Please check the docs at https://home-assistant.io/components/automation/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) Cosik nie teges, popatrzę u siebie teraz ok: condition: - condition: time after: '18:00:00' before: '06:00:00' Edited September 28, 2018 by kapiorr Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 To teraz takie coś : Cytat Error loading /config/configuration.yaml: mapping values are not allowed here in "/config/automations.yaml", line 7, column 10 W 7 linii configuration.yaml mam : Cytat # Impacts weather/sunrise data (altitude above sea level in meters) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 patrz wyżej, poprawiłem , w pliku automations masz takie coś? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slides Posted September 28, 2018 Share Posted September 28, 2018 (edited) ok , błędów nie ma zobaczymy jutro po 6:00 , na tą chwilę dzięki . Naprawdę bardzo mi pomogłeś. Pozdrawiam Edit dzień później : W sumie zadziałało tak jak zadziałać miało ale coś nie hula idealnie do końca 1. Rano po 6 uruchamianie lampy się wyłączyły po 18 uruchomiła się jedna automatyzacja, włączająca , wyłączająca nawet nie była widoczna w panelu , przeładowanie automatyzacji sprawiło że pojawiły się obydwie i wszystko działa w porządku. W sumie tak jest po każdym resecie że pojawia się jedna automatyzacja i muszę przeładowywać automatyzacje aby pojawiły się obydwi 2. Druga sprawa że co jakiś czas lampa się włącza i wyłącza po chwili jak nikogo nie ma w kuchni , ale tu muszę zweryfikować czy jakaś mucha nie lata i zmniejszyć czułość pir-a. Może to to jest powodem Edited September 29, 2018 by slides Link to comment Share on other sites More sharing options...
canibalo Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 @slides trochę nie w temat wasz, ale pisales coś o produkcji pirów możesz cos wiecej napisać ? robisz to sam ? i jest znacznie taniej? dzieki. wkurzylo mnie xiaomi w HA bo to nie tylko ja mam problem... wiele osob pisało, że nagle czujki przestaly działać i musieli jakieś obejścia robić, na co teraz czasu nie mam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kapiorr Posted October 1, 2018 Share Posted October 1, 2018 (edited) produkcja pirów to nic więcej jak esp8266 + czujnik ruchu PIR, jedyna upierdliwość to zasilanie tego. Xiaomi jest na baterie.... Mi czujniki z raz wyleciały. jak dojdą części z ChRL to robię projekt zigbee2mqtt i zobaczymy jak to działa. Ostatnio dorobiłem jeszcze to: https://www.home-assistant.io/components/sensor.mqtt_room/ jak ktoś ma np smartwatch (np xiaomi bip) to wykrywanie obecności w domu działa rewelacyjnie Edited October 1, 2018 by kapiorr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts