Jump to content

Recommended Posts

Posted
35 minut temu, kubau2 napisał:

To po co wgl ten guzik 2x skoro to jest normalny zoom? 

Marketing. Żeby go użyć musisz wejść w tryb manualny, a że 3/4 ludzi z teog nie korzysta to już nieważne, jest zoom na reklamie i papierku? Jest.

Posted
2 minutes ago, galakty said:

Marketing. Żeby go użyć musisz wejść w tryb manualny, a że 3/4 ludzi z teog nie korzysta to już nieważne, jest zoom na reklamie i papierku? Jest.

Właśnie też zauważyłem że tylko w manualnym można wymusić. 

Co za bezsens dawac sztuczny guzik. 

Posted
6 minut temu, kubau2 napisał:

Właśnie też zauważyłem że tylko w manualnym można wymusić. 

Co za bezsens dawac sztuczny guzik. 

Chińczycy i tak się nie skapną, bo tam im mózgi mocno piorą. Na materiałach promocyjnych Mi6 robił zdjęcia lepsze od S7 oraz P10... I ludzie w to wierzą. Nic na to nie poradzisz niestety.

Posted

Zauważcie, że każdy z dwuobiektywowych telefonów Xiaomi korzysta z nich w nieco inny sposób, w nieco innym celu. Chyba najsensowniej robi to Mi5s, jak sądzicie?

Posted
14 minut temu, latet napisał:

Zauważcie, że każdy z dwuobiektywowych telefonów Xiaomi korzysta z nich w nieco inny sposób, w nieco innym celu. Chyba najsensowniej robi to Mi5s, jak sądzicie?

Najsensowniej, ale szkoda że nie korzysta jednocześnie... Wtedy tryb HDR byłby niepotrzebny, a fotki w dzień / nocy o wiele lepsze. Tak robi własnie Huawei.

Posted

Witam . Mam pytanie jeśli ktoś mi pomoże będę wdzieczny. W dolnym lewym rogu jest napis Shot on Mi6 Mi dual camera na każdym zdjęciu. Jak go wyłączyć?

Posted
30 minut temu, osapio napisał:

Witam . Mam pytanie jeśli ktoś mi pomoże będę wdzieczny. W dolnym lewym rogu jest napis Shot on Mi6 Mi dual camera na każdym zdjęciu. Jak go wyłączyć?

Tutaj: 

Screenshot_2017-08-21-17-44-02-120_com.android.camera.png

Posted
Dnia 21.08.2017 o 17:46, damian12332146 napisał:

Tutaj: 

Dziękuję lecz jakoś nie mam tej ikonki znak wodny na zdjęciu a wkurza mnie on.

Screenshot_2017-08-21-21-31-39-661_com.android.camera.png

Posted
41 minut temu, osapio napisał:

Dziękuję lecz jakoś nie mam tej ikonki znak wodny

Masz starszy system. Znak wodny jest w opcjach - naciskasz kółko zębate obok trybów na tym screenie, który wkleiłeś.

Posted
10 godzin temu, TKN napisał:

Masz starszy system. Znak wodny jest w opcjach - naciskasz kółko zębate obok trybów na tym screenie, który wkleiłeś.

Sprawdziłem w tych opcjach nigdzie nie ma znaku wodnego. Właśnie jak by było to takie proste to bym nie prosił o pomoc.

Posted
42 minuty temu, osapio napisał:

Sprawdziłem w tych opcjach nigdzie nie ma znaku wodnego. Właśnie jak by było to takie proste to bym nie prosił o pomoc.

Na pewno jest, tylko inaczej się nazywa. Możliwe, że ten element nie jest przetłumaczony na twojej wersji systemu. Wstaw screen'a z wszystkimi tymi ustawieniami to poszukamy. ;) 

Posted (edited)
Dnia Mon Aug 21 2017 o 22:15, TKN napisał:

Już znalazłem dziękuję za pomoc.

Dzięki za pomoc znalazłem.

Edited by osapio
Posted

W trybie slow motion filmy są nieostre, albo rzadko kiedy te ostrość daje się uzyskać. czy u was też występuje ten problem? Czy jest jakaś szansa na poprawę w tym aspekcie? 

Posted
4 minuty temu, quaqua napisał:

W trybie slow motion filmy są nieostre, albo rzadko kiedy te ostrość daje się uzyskać. czy u was też występuje ten problem? Czy jest jakaś szansa na poprawę w tym aspekcie? 

To "normalne", bo prawdziwa rozdzielczość tych filmów to coś koło 480p.... Sorry.

Posted

Dziś dla porównania szwagier nagrywał iPhone SE, czy cenowo urządzeniem bardzo zbliżonym do mi6, i u niego te filmy slow  motion były wyraźne i po prostu ładne, a u mnie rozmazane jakieś 

Posted
14 godzin temu, quaqua napisał:

Dziś dla porównania szwagier nagrywał iPhone SE, czy cenowo urządzeniem bardzo zbliżonym do mi6, i u niego te filmy slow  motion były wyraźne i po prostu ładne, a u mnie rozmazane jakieś 

No bo jezeli chodzi o aparaty to xiaomi ssie.

Posted

Drodzy posiadacze Mi6. Czy ktoś byłby tak miły i zrobił swoisty test obciążeniowy kręcąc pod rząd kilka filmików 4K, np. 3-4 filmiki po 2-3 minuty każdy, a potem sprawdzając FPS? Chodzi oto, czy w miarę nagrzewania się telefonu FPS w kolejnych nagraniach nie zmniejsza się z powodu throttlingu. Takie zjawisko, niestety, występuje na Mi5, co dość dokładnie pokazałem tu:

https://miuipolska.pl/forum/topic/21690-mi-5-pytania-ogólne-watek-zbiorczy/?do=findComment&comment=377820

i tu:

https://miuipolska.pl/forum/topic/21690-mi-5-pytania-ogólne-watek-zbiorczy/?do=findComment&comment=378718

Jestem szalenie ciekwy, czy problem ten dotyczy też Mi6. Jeśli nie, to mocno rozważę przesiadkę.

Wielkie dzięki!

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Ktoś wie może czy da radę wyłączyć odszumianie zdjęć lub jest jakaś opcja na poprawę fotek? Bo póki co to są one co najwyżej porównywalne z aparatem z Moto x play.. lepiej motka robi lepsze fotki, bardziej szczegółowe...

• Like 1
  • 2 weeks later...
Posted
Dnia 20.08.2017 o 21:16, galakty napisał:

Otóż właśnie zoom optyczny działa, wczoraj to odkryłem. A działa tak:

Gdy jest wystarczająco dużo światła funkcja 2x przełącza na teleobiektyw i mamy zoom optyczny, gdy  światła jest za mało robi podstawowym z zoomem cyfrowym. Takie sprytne rozwiązanie.

Posted

Myślę, że te wystarczająco dużo światła tyczy się tylko tego jak robisz zdjęcie na zewnątrz i jest po prostu słonecznie. 

Posted

Opcja 2x jest bardzo fajna do zdjęć portretowych, ale ostatnio zauważyłam jej wadę. Podczas robienia zdjęć w tym trybie, kadr widoczny na ekranie jest nieco mniejszy od kadru rzeczywistego. Zauważyłam podczas robienia zdjęć przedmiotów do wystawienia na allegro - w kadrze pojawiły się rzeczy, które nie powinny się już w nim mieścić :)  

• 2 weeks later...
Posted

Testowałem dziś na szybko MI6(global stable) i MI4c(stable eu) jeśli chodzi o aparat.

Dwie rzeczy przykuły moją uwagę. Żółtawa biel w MI6(wydawało mi się że MI4c ma lepsze kolory) oraz przedni aparat fotograficzny, w MI6 jest jakby zoom na starcie, czyli MI6 obejmował mniej mnie niż Mi4c - nie wiem czy to dobrze wyjaśniłem.

Zauważyliście coś takiego?

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Okazuje się że Note 3 został wysoko oceniony w rankingu DXO.

https://www.tabletowo.pl/2017/12/08/dxomark-mobile-xiaomi-mi-note-3/ 

Może to nie Mi6 ale Note 3, ma na papierze ten sam moduł aparatu.

Z testów które widziałem (a sensowych jest nie wiele), ma względem Mi6 zdecydowanie poprawiny HDR, co dobrze widać w gorszym świetle. Może i Mi6 dostanie taką łatę.

Edited by tryhp3
  • 2 weeks later...
Posted

Mam Mi6 od kilku dni i jedyny zawód jak na razie to aparat. Niestety Mi6 kompletnie nie posiada stabilizacji. Video przy średnim świetle wydają się gorsze niż w moim Mi4C, a stablizacja to już na pewno gorsza. Zdjęcia myślę, że okej ale musialbym jeszcze potestować.

Posted

Może nie końca sprecyzowałem. Filmiki nagrywane w ruchu bardzo słabo łapią focus. Podobne nagrywane moim Mi4C są mniej rozmyte i bardziej ostre.

• 5 weeks later...
Posted

Cały czas myślę o instalacji zmodyfikowanej przez Arnova8G2 aplikacji aparatu Google Camera z HDR+ i trybem portretowym. 

Strasznie boli mnie jednak, że żeby to działało muszę odblokować bootloader i zrootować telefon. Regularnie używam telefonu do płatności zbliżeniowych i wiem że z rootem będą z nimi problemy. 

Stąd moje pytanie: Czy da się odblokować bootloader, wgrać roota, przeedytować plik build.prop, usunąć roota i zablokować bootloader?  

Czy ponowne zablokowanie bootloadera nie usunie zmian w ww. pliku? 

Posted

Aplikacja aparatu od Xiaomi robi lepiej to czego potrzebujesz. Kompletnie nie ma sensu uzywać googlowej appki. Mam obie równolegle - bez roota.

Posted (edited)
31 minut temu, sp4ubw napisał:

Aplikacja aparatu od Xiaomi robi lepiej to czego potrzebujesz. Kompletnie nie ma sensu uzywać googlowej appki. Mam obie równolegle - bez roota.

A skąd wiesz czego potrzebuję? :)

Potrzebuję lepszej jakości zdjęć i większej przewidywalnosci aparatu. Większość osób twierdzi, że ta apka robi znacznie lepsze zdjęcia niż stock. 

Poza tym chyba mówimy o różnych apkach. Nie mówię o tej z google play tylko o porcie z Google Pixel. 

Edited by Lexer