Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dzisiaj sprawdziłem moje nr przesyłek i jedna została zatrzymana na warszawie trochę dziwne bo ogólnie to Pruszcz gdański kontroluje no ale nic akurat trafili na taką za 20 $ :)

EDIT
Jednak zatrzymali i im sie odwidziało bo przypuścili dalej :)

Edytowane przez kleryk88
Opublikowano

Witam. Chcę się podzielić z moimi doświadczeniami odnośnie impotru z Chin i VATu. VAT w pl naliczany jest od 20 usd ( lub eur ) wzwyż. I nie ma znaczenia co jest w paczce. Np. fon za 300 usd. Ale urząd celny "poprosi" Cię przy szczegółowej kontroli o pokazanie dowodu wpłaty na 20 usd. I sposób jest prosty. Płacę 2x 1 raz 20 usd i następnie 280 usd. Oczywiście dla celników do przedstawienia mam tylko pierwszą wpłatę. Od wielu lat sprowadzam sprzęt medyczny. Nie ma znaczenia, czy wysyłka jest kurierem, czy jakąkolwiek pocztą. Losowo każda przesyłka może być wybrana do szczegółowej kontroli. I jeżeli nie pokażesz dowodu wpłaty na 20 usd, policzą VAT po swojemu.

Tę metodę stosuję do sprowadzania przedmiotów na prywatny użytek. Nie mogę zaakceptować faktu, że kupując fona w Chinach muszę wpłacić daninę na upśledzonych urzędników w pl.

Nikogo nie zachęcam, nikomu nie polecam. Piszę jak jest.

Opublikowano

Z jakiej opcji płatności korzystasz? Ponieważ płacąc paypalem wszystkie dane do przelewu są uzupełnione automatycznie, a sposób jest zacny i z chęcią sam bym z niego korzystał:-P

s.

Opublikowano

Jakie dokumenty im wysyłałeś, i jak to rozegrać by jednak nie płacić tego? rozumiem że potwierdzenie przelewu i zrzut z aukcji na której kupowałem, tylko co napisać w wyjaśnieniu?

Wysłałem na maila potwierdzenie płatności kartą, z banku w formacie PDF, zrzut ekranu ze strony na której kupowałem (JPG). Było to 20 szt. alfanumerycznych wyświetlaczy LCD, czyli w sumie drobna elektronika, choć przesyłka ważyła prawie 0,7 kg. Ogólnie cena była 40$, ale miałem kupon od Aliexpress na rabat 5$. W mailu napisałem, że są to wyświetlacze elektroniczne do użytku prywatnego, wyjaśniłem że zapłaciłem 35$ z rabatem, żeby nie było że jest różnica między screenem a dowodem płatności. WER Zabrze tak gwoli ścisłości.

Opublikowano

Jeśli zrzut z płatności mniej więcej pokrywa się z wartością zakupu na zrzucie i wyceną przesyłki przez chińczyka to jest jak najbardziej w porządku, nie powinni robić problemów o 5USD, a nawet jeśli policzą od 40USD to tez tragedii nie ma.

W momencie gdy zamawiamy telefon i proszą nas o dostarczenie dowodów zakupu to ja już bym nie kombinował, tylko grzecznie wysłałbym potwierdzenie i zrzut zakupu niech wyceniają VAT od prawdziwej kwoty, oszustwa celno-skarbowe są wyłapywane nawet jeśli chodzi o "niewielkie" kwoty,

Opublikowano

Popieram przedmówcę.

Jak już złapali na cle to nie ma co kombinować.

Pewnie, że możesz próbować bawić się w fotoszopkę na jpg, ale nie polecam.

W moim przypadku przyszło eleganckie pisemko z wyszczególnionymi pozycjami o których przesłanie proszą.

Co ciekawe dopuszczają wszelkie formy dostarczenia łącznie z faksem :)

U mnie wystarczyły dane personalne i adresowe + zrzut ekranu z aukcji oraz z przelewu bankowego.

Na drugi dzień paczuszka czekała w urzędzie pocztowym na odbiór.

Wszystkie ewentualne płatności załatwiasz przy okienku na poczcie lub z listonoszem jeśli Ci się poszczęści i go spotkasz :)

Powodzenia!

Opublikowano

Mój MI3 doszedł dzisiaj, czyli po 5 dniach. Paczka zamówiona 12.06, wysłana została 16.06 i dzisiaj dotarła do mnie. :) Obyło się bez vatu (szło przez Warszawe, jeśli to coś zmienia). Dzięki wszystkim wszystkim za porady odnośnie zakupów, naprawdę warto było czekać na ten telefon. <3

Opublikowano (edytowane)

Ja w ostatnim miesiącu zamawiałem z ibuygou.com 4 fony, wszystkie DHLem, wszystkie przeszły przez UC Warszawa. Średnio 6 dni od momentu płatności kartą.

Edytowane przez osekltd
Opublikowano

Chwila, moment - czyli jeśli UC zatrzyma moją paczkę oznaczoną jako GIFT z zdeklarowaną wartością 20$, wysłaną z prywatnego adresu, to i tak proszą mnie o dowód ZAPŁATY? Przecież to prezent, dlaczego miałbym za niego płacić? Poza tym oni rozrywają ten papier prezentowy, żeby się upewnić czy to nie MP3? Najlepiej chyba właśnie zamówić z ibuygou i poprosić o dwie faktury - jedną na 20$ i MP3, a drugą na Xiaomi i z ceną-20$, ciekawe czy by na to poszli :D Jak myślicie, gdyby w razie kontroli pokazać im fakturę za 20$ i foto jakiejś aukcji z MP3 za te 20$, to przeszłoby? Czy zerwali by papier prezentowy i sami wycenili towar?

Opublikowano (edytowane)

Poproszą cię o wyjaśnienie co to za prezent i jakiej wartości, jak podasz że mp3 a sprawdzą ( nie rozrywają tylko prześwietlają) i wyjdzie drogi telefon to będzie to oszustwo celno- skarbowe. A to drugie to Musiałbyś też mieć dowód wpłaty na te 20USD z PayPal a i to nie warto ryzykować, dużo razy było pisane - to nie idioci

Wysłane z mojego MI 3W

Edytowane przez lucas7911
Opublikowano

To jeszcze z innej strony - skoro to prezent, to skąd mam wiedzieć co tam się znajduje? Jeśli jest napisane że MP3, a tam telefon, to też będę zdziwiony :) Dowód wpłaty na 20$ będzie, ale trzeba jeszcze skan/link do strony w sklepie? Trochę to głupie wszystko, a jednak jest szansa że trzeba będzie zapłacić ~200 dodatkowych złociszy.

Opublikowano

Podejrzewam że jak zatrzymają, to prześwietlają, jak stwierdzą że to telefon, a nie mp3, a ty stwierdzisz że nie wiesz to dla ustalenia wartości przedmiotu pewnie mają prawo otworzyć przesyłkę, nawet jeśli to jest prezent ( pamiętaj jest limit do którego nie płacisz VAT )

Jeśli w ogóle dopuszczą to wycenią i naliczą opłaty

Opublikowano (edytowane)

Witam, zamówiłem w sklepie Hong Kong Goldway telefon Mi2S 32Gb kurierem DHL. Wszystko ładnie pięknie szło do dzisiaj, wg strony DHL dzisiaj rano była w Katowicach, a niedawno:

15 - Zaktualizowano status odprawy celnej - KATOWICE - POLAND 5:09
16 - Przesyłka awizowana w punkcie tranzytowym - KIEV - UKRAINE 13:58

17 - Przesyłka tymczasowo zatrzymana - KIEV - UKRAINE 14:11

Jakieś zamieszanie na stronie czy co? Przesyłka z Niemiec dotarła do Katowic, a z Katowic nie wiem po jakiego grzyba dostała się do Kijowa? 

Edytowane przez martek993
Opublikowano
W informacjach dodatkowych znalazłem coś takiego: "Niekorzystne warunki atmosferyczne wstrzymały proces doręczenia przesyłki.
Proces doręczenia przesyłki zostanie wznowiony, gdy warunki atmosferyczne ulegną poprawie. Prosimy o śledzenie statusu przesyłki."

Tylko dalej nie rozumiem czemu ona z Niemiec dostała się do Kijowa..
Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w woj. Opolskim..

edit.
Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - KIEV - UKRAINE 18:02

edit 2.

Przesyłka tymczasowo zatrzymana - KIEV - UKRAINE 22:51

"Z powodu problemów technicznych proces doręczenia jest wstrzymany. Przesyłka oczekuje na dalszą obsługę."

edit. 3. Samolot doznał uszkodzenia z powodu warunków pogodowych i awaryjnie lądował w Kijowie. Przesyłka dotrze po weekendzie.

edit. 4. Uff, warto było czekać te 2 dni robocze dłużej: "Przesyłka opuściła punkt tranzytowy - KATOWICE - POLAND" :)

Edytowane przez martek993
Opublikowano (edytowane)

Mi3 z spemall.com również DHLem. Paczka wysłana w pt dotarła w pn :o LEIPZIG->SZCZECIN oczywiście bez vat.

Edytowane przez borubar
Opublikowano

Moje Mi2-S z Ibuygou wysłali w czwartek, a w poniedziałek było u mnie. DHLem CHINA->LEIPZIG->KATOWICE, odprawa w Katowicach, również bez VAT. Na rachunku media player za 20USD, a w środku ładnie zapakowana kolorowa paczka i ręcznie napisane, poprawną polszczyzną, życzenia imieninowe. Nie spodziewałem się, że wypiszą - jestem mile zaskoczony. Dodatkowo  w gratisie dorzucili pomarańczowe słuchawki. 

Opublikowano

Ja właśnie zakupiłem telefon na spemall. Niestety, ale nic Chińczykowi nie pisałem, żeby oznaczył paczkę jako gift, bo po prostu zapomniałem. Teraz widzę, że telefon leci bezpośrednio do Katowic...

W ogóle jak to jest z tym podatkiem ? Jeśli za telefon zapłaciłem 220 $ to płacę 23% tej kwoty ?

Gość zydowsky
Opublikowano

Moje MI3 szło 5 dni (łącznie z weekendem) bez żadnych "niechcianych dodatków" DHL-em z ibuygou.

Opublikowano

Witam,

Planuję dokonać swojego pierwszego zakupu w Chinach. Interesuje mnie telefon Xiaomi MI3 16Gb. Zdecydowałem się już na zakup z tym, że waham się gdzie go dokonać. Ważnym punktem w tym miejscu jest fakt, że zależy mi na szybkiej dostawie, gdyż prawdopodobnie za dwa tygodnie wyjeżdżam na dłużej z kraju - w grę wchodzi tylko wysyłka kurierska. Zwróciłem uwagę na sklep spemall.com, gdzie za całość z kosztami wysyłki wychodzi 290$, jak i ibuygou.com, gdzie z kolei koszty zamykają się w kwocie 315$. Pytanie gdzie lepiej będzie zamówić sprzęt, by ten szybko dotarł i po drodze była większa szansa na ominięcie opłat celnych? Cena spemall niezwykle kusi, ale może warto dołożyć 25$? Który sklep szybciej nadaje paczki, który pozwoli na większe prawdopodobieństwo uniknięcia opłat celnych?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź, gdyż zakupu zamierzam dokonać jeszcze dziś, najpóźniej w dniu jutrzejszym.

Opublikowano

Wg opinii ze spemall jest dużo problemów, długi czas no i możliwe opłaty celne. W ibuygou jest drożej, ale zawsze szybko, sprawnie i bardzo rzadko opłaty celne.