Jump to content

Przesyłka z Chin a podatek VAT

actian

Recommended Posts

Ja zamówiłem we wtorek(18.03) mi2s najtańszą opcją, nazajutrz dopłaciłem do fedexu i od tamtej pory status bez zmian- "paid". Wczoraj napisałem do nich zapytanie, co z zamówieniem, a dzisiaj dostałem odpowiedź, że właśnie wczoraj je wysłali.

To chyba ich stała wymówka z tym, że wczoraj wysłali. Mi też tak napisali jak przez przez pięć dni miałem status paid. Potem jak dhl ruszył to już błyskawicznie wszytko poszło. Telefon zamawiałem 12 marca wieczorem, a otrzymałem w 19 marca rano więc normalnie. Chyba załapałem się na koniec "dobrego czasu"

Tak tylko tu raczej piszą o czym innym niż to co interesuje nas przy kupnie telefonu np. z ibuygou.

Paczki idące z chin jako prezent z niską zadeklarowaną wartością są nie do ruszenia jeśli nie ma wyraźnego podejrzenia o nielegalnej zawartości (aczkolwiek telefon jest legalny tylko czasem z wewnętrznych przepisów może być problem z bateriami).

No rzeczywiście trochę co innego. Ciekawe jaka jest skala przesyłek z Chin jako gifty :?:

@marcinc76

Opisz jak Ci się wyjaśni cała sytuacja z Twoim zamówieniem. Czy FedEx w końcu wyśle... Na początku kwietnia chciałem zamówić Mi3 i nie spodziewałem się takich problemów z DHLem. No i ciekawi mnie jak z VATem przy przesyłkach FedExu.

dziś otrzymałem wiadomość o treści:

Dear Marcin,

I am sorry for any delay!

Your order was shipped via Fedex yestery, we will update you a new tracking # asap.

Pls just give it a little more time, I believe you will get it soon.

tyle, że ja już nie wierze i dałem roszczenie w PAYPAL

dziś otrzymałem wiadomość o treści:

tyle, że ja już nie wierze i dałem roszczenie w PAYPAL

Coś mi się wierzyć nie chce by ibuygou w bambuko klientów robiło. Za dużo do stracenia by mieli. Wydaje mi się, że niedługo dostaniesz fona. Nie wiadomo tylko jak z vatem... Z DHLem w większości przypadków nie było VATu.

EDIT: literówka

Nie twierdze, że robią mnie w bambuko, ale na pewno zbywają przeciągając przesyłkę. To już 3 tego rodzaju mail od nich. Jeden z numerem przesłki w DHL, drugi z informacją, że już wysyłają Fedex bez dopłaty i dziś kolejny. Ponieważ sprzedałem moje MI2S pozostałem z jakimś dziwnym telefonem z którego nawet rozmawiać się nie da :)

Właśnie zmienili mi status na "On the way", a na maila wysłali informację o numerze przesyłki. Wysłali FedExem(załączam screen ze strony kuriera). Martwi mnie przewidywany czas dostarczenia- 02.04.2014, a zamówiłem 18.03 ... Zamawiał ktoś coś od nich FedExem? Naprawdę będę musiał tyle czekać, czy uwiną się szybciej?

post-1107-13980030881631_thumb.png

Moja przesyłka dotarła dzisiaj do Warszawy niestety przed chwilą zadzwoniła do mnie Pani (nota bene bardzo miła) i oznajmiła, że urząd celny odrzucił paczkę z powodu zadeklarowanej wartości. Ech, czyli nici z ominięcie 23 procentowej daniny dla nieRządu... ;/

post-1107-13980030907738_thumb.png

Moja przesyłka dotarła dzisiaj do Warszawy niestety przed chwilą zadzwoniła do mnie Pani (nota bene bardzo miła) i oznajmiła, że urząd celny odrzucił paczkę z powodu zadeklarowanej wartości. Ech, czyli nici z ominięcie 23 procentowej daniny dla nieRządu... ;/

No to kiepska wiadomość. Na razie się wstrzymam z zakupem, moja przesyłka też by do Warszawy była wysłana. Przypuszczam, że skończy się pewnie na LG G2 :(

No to kiepska wiadomość. Na razie się wstrzymam z zakupem, moja przesyłka też by do Warszawy była wysłana. Przypuszczam, że skończy się pewnie na LG G2 :(

Nie kiepska, tylko wpadł przez Fedex.

Teraz możesz śmiało zamawiać, ponieważ były problemy z wysyłką poprzez DHL i niedawno się skończyły ;)

Nie kiepska, tylko wpadł przez Fedex.

Teraz możesz śmiało zamawiać, ponieważ były problemy z wysyłką poprzez DHL i niedawno się skończyły ;)

Jeśli to prawda, to wiecie dlaczego akurat na FedEx narzucany jest VAT, a na DHL nie?

A ja się dziś dowiedziałem, że moja przesyłka jednak leci z DHL'em, i co dziwne pod numerem który podała jest przesyłka i na całe szczęście już nie w HONG KONG'u :)

Szlak człowieka może trafić, rozpiździaj całkowity !

Od dzisiaj jestem posiadaczem Xiaomi Mi2s :). Telefon kupiony za 258,99 USD, do tego przesyłka 13 USD + późniejsza dopłata 8 USD do kuriera + około 190 zł opłaty VAT której niestety nie udało się uniknąć. W telefonie 'zakochałem' się od pierwszego wejrzenia ;) Wygląd, działanie, wykonanie itd. jak dla mnie za***iste :). Właśnie udało mi się wgrać polski ROM za którego stworzenie ogromnie dziękuję ekipie MIUI Polska! Załączam tabelę z poszczególnymi etapami wysyłki via FedEx, gdyby kiedyś kogoś ciekawił czas uwijania się tej firmy. http://imgur.com/tf8NZXP

post-1107-13980030909002_thumb.png

Fakt, wersja 16gb jest sporo tansza. Sporo sobie licza za dodatkowe 16gb.Co dziwne dla mnie w wersji 32gb dostepne jest ok 24. To ile jest dostepne w wersji 16gb?

Tap Tap from my MI2

W moim przypadku 12 GB. Na szczęście nie potrzebuję tak dużo miejsca na smartfonie.

W koncu po 2 tygodniach doszła do mnie przesyłka z ibuygou z telefonami mi2s orginalny ;) red rice jeszcze nie sprawdzałem. Jesli chodzi o fedex to jako kurier totalna porazka w porownaniu do dls. Poprzednia przesyłka była przez dls i wszystko doszło w 5dni bo był weekend (czwartek wysyłka w poniedziałek już miałem telefon) przypuszczam ze gdyby nie to to był by w 3dni góra. Natomiast teraz szło przed FedEx (przez zawirowania z DLS w Chinach, zmiana przez ibuygou) i wszystko trwało 9 dni jak odebrał przesyłkę kurier w HK.

Co do cła i vat'u to nic nie płaciłem w FedEx podobnie jak wczesniej w DLS wiec nie ma sie co obawiać ze trzeba bedzie zapłacić.

Jedyny niesmak mam poprzez gumową osłone dla Red Rice bo zle mi ją zapakowali (ktoś owinął ją folią i złapał wszystko gumką mocno) która przyszła nie orginalnie zapakowana i mocno zniekształcona :/ poprzednim razem była w pudełku sztywnym pieknie zapakowana :/ bede składał reklamację jak się nie odkształci z powrotem.

Wygląda na to, że moja przesyłka utknęła na urzędzie celnym.

Na przesyłce mam coś takiego:

CI5JVQQ

Fedex prosi o informacje: "co to za towar", "z czego jest wykonany" i "do czego służy". Co powinienem tam napisać?

Wygląda na to, że moja przesyłka utknęła na urzędzie celnym.

Na przesyłce mam coś takiego:

CI5JVQQ

Fedex prosi o informacje: "co to za towar", "z czego jest wykonany" i "do czego służy". Co powinienem tam napisać?

a z jakiego sklepu korzystałeś? Jak z ibuygou to bedzie w środku kartka opisująca dokładnie co jest w srodku (taki list przewozowy) czyli mp3 player z standardową baterią (i opis baterii) ktory przesyłają ci po wymianie serwisowej. Tak ja miałem za każdym razem przy przesyłce (moze dlatego ze przesyłka była razem z słuchawkami za kazdym razem). Jak masz z innego sklepu to zapytaj sie czy dołaczyli list przewozowy i opisali zawartosc paczki jesli tak to co tam napisali.

Cześć,

każdemu teraz na ibuygou zmieniają kuriera z dhl na fedexa?

Ponoć powrócili do dhl'a już i można puszczać przez dhl ktoś coś gdzieś pisał. Najlepiej zrobisz jak zapytasz Yoyo z ibuygou ona Ci bez problemu odpowie ;)