latet Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Szkoda, że nie wysyłają jak kiedyś jako gift..... To jakaś nowość. Może trzeba jednak prosić przy zamówieniu. Wcześniej niby bez proszenia to i tak robili, ale ja i tak zawsze profilaktycznie o tym im przypominałem przy składaniu zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 To jakaś nowość. Może trzeba jednak prosić przy zamówieniu. Wcześniej niby bez proszenia to i tak robili, ale ja i tak zawsze profilaktycznie o tym im przypominałem przy składaniu zamówienia. Niestety, nic to nie dało. Prosiłem ich o to, ale jak widać olali. Wysyłają jako "communication equipment protectve case" i właśnie jako firma "Jiejinco. LTD" Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Czyli twierdzisz, że zapłacileś VAT zamawiając z Ibouygou przez DHL? Napisz do jakiego miasta docelowego szła przesyłka. Pewnie do jednego z tych, w ktorych płacenie VAT-u jest częstsze niż w reszcie kraju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Czyli twierdzisz, że zapłacileś VAT zamawiając z Ibouygou przez DHL? Napisz do jakiego miasta docelowego szła przesyłka. Pewnie do jednego z tych, w ktorych płacenie VAT-u jest częstsze niż w reszcie kraju. Jeszcze nie zapłaciłem, przesyłka jest cały czas w drodze jak widać wyżej w pierwszym poście (zamieściłem rozpizkę ze śledzenia przesyłki w DHL). Nie doszła w środę z racji Świąt. Miejsce docelowe to Rzeszów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Trzymam kciuki za brak VAT-u, choć w PL południowej masz niestety zwiększone ryzyko jego zapłacenia. Ale wciąż jest bardziej likely że go nie zapłacisz niż że zapłacisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Trzymam kciuki za brak VAT-u, choć w PL południowej masz niestety zwiększone ryzyko jego zapłacenia. Ale wciąż jest bardziej likely że go nie zapłacisz niż że zapłacisz. Po czym wnosisz, że mogę go nie zapłacić? Za brak jakiegokolwiek kontaktu z ich strony, skoro przesyłka opuściła już punkt tranzytowy w Katowicach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Po czym wnosisz, że mogę go nie zapłacić? Za brak jakiegokolwiek kontaktu z ich strony, skoro przesyłka opuściła już punkt tranzytowy w Katowicach? To akurat nie ma znaczenia. Po przesłaniu odpowiednich dokumentów nikt nie próbował się ze mną kontaktować. Skontaktowałem się więc z nimi sam i wtedy zostałem poinformowany jaka kwota będzie do zapłaty przy odbiorze. Katowice... Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 To akurat nie ma znaczenia. Po przesłaniu odpowiednich dokumentów nikt nie próbował się ze mną kontaktować. Skontaktowałem się więc z nimi sam i wtedy zostałem poinformowany jaka kwota będzie do zapłaty przy odbiorze. Katowice... Hmmmm no nic, myślę że jutro się dowiem. Dam znać jak się to zakończy. Dzięki póki co wszystkim za informacje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 (edited) Po czym wnosisz, że mogę go nie zapłacić? Za brak jakiegokolwiek kontaktu z ich strony, skoro przesyłka opuściła już punkt tranzytowy w Katowicach? Rachunek prawdopodobieństwa, czyli po tym że płaci go mniejszość, a nie większość zamawiających. Daruj sobie śledzenie przesyłki. Od tego można tylko zwariować Po prostu czekaj. Ale punkt w Katowicach źle mi się kojarzy w kontekście VAT-u. Edited December 28, 2014 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted December 28, 2014 Share Posted December 28, 2014 Ja jak zamawiałem to też paczka stała w Warszawie, ale puścili ją, a jak dojechała do Zabrza to tam znowu zatrzymali do wyjaśnienia paczkę - my to mamy lipę z tym celnym tutaj na południu. Ale jak widzę, nawet opcj ibg + dhl już nie zdaje egzaminu. Jak żyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemekamag Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Ubezpieczyć 5% albo zamówić z hiszpanii, albo od któregoś sklepu w PL, polecanego tutaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Dzisiaj uc w szczecinie zatrzymali paczkę i od razu wypuścili z łapek ;D moze jutro dostanę telefon Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulek35 Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Ja dziś odebrałem Mi4 w Warszawie. Zapakowane jako prezent z fakturą na 20$ i opisane jako CommunicationEquipment.. 0 podatku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 Ja dziś odebrałem Mi4 w Warszawie. Zapakowane jako prezent z fakturą na 20$ i opisane jako CommunicationEquipment.. 0 podatku. I tak to właśnie wygląda najczęściej (prawie zawsze), przynajmniej w W-wie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiuso Posted December 29, 2014 Share Posted December 29, 2014 W Lublinie tak samo miałem kupiłem we wrześniu br. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 W Lublinie tak samo miałem kupiłem we wrześniu br. Kupiłem MI4 w tym roku i brak opłat ? Wrzuć fotki opakowania i kartki z niego jeśli możesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 (edited) Pytanko do kupujących na Ibuygou w ostatnich dniach: jaki kurs dolara stosował PayPal w ostatnim czasie oraz ile wynosi obecnie cena przesyłki DHL jednego telefonu (Redmi 1S) do Polski? Czy to nadal jest 30$ czy drożej? Dawniej było 20$ chyba.... Edited December 30, 2014 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 Zawsze było 25 i tak też jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 doszedł note lte, telefon bajka, zatrzymali go w uc dwa razy, ale paczki nie otwierali goldway napisał na paczce że to "android phablet for gift" i że wartość 20 dolarów, vatu nie płaciłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
r0bertt Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 Ja dziś odebrałem Mi4 w Warszawie. Zapakowane jako prezent z fakturą na 20$ i opisane jako CommunicationEquipment.. 0 podatku. DHL czy poczta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulek35 Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 DHL Link to comment Share on other sites More sharing options...
wasabi Posted December 30, 2014 Share Posted December 30, 2014 Ja już kilkanaście dla siebie i znajomych zamawiałem DHLem z ibuygou i zawsze było szybki i zapakowane jak prezent. Ostatnio nawet dali serduszko z życzeniami, kokardkę i papier w żyrafy. Problem był tylko jak chciałem 50km pod Warszawę, bo wtedy przesyłka droższa z winy DHL i to sporo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted January 1, 2015 Share Posted January 1, 2015 (edited) Telefonik dotarł 29-12-2014. Baaaardzo miłe zaskoczenie urządzeniem. Niestety dowalili VAT 312 zł. Wartość koszyka jaki miałem to 402 $. Samo opakowanie tel. w środku koperty DHL oczywiście było zapakowane jako prezent. Moje pierwsze zakupy na iBuygou niestety okazały sie pechowe. Jak widać faktycznie my z południa mamy chyba trochę badziej pod górę z UC. (Może czerwona pieczątka "Lithium ion batteries" na kopercie DHL zwróciła szczególną uwagę celników). Warto chyba jednak na przyszłość wziąść pod uwagę dodatkową opłatę w wysokości 5% wartości koszyka, lub zdecydować się na wysyłkę z magazynów w europie. Edited January 1, 2015 by slawecki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wasabi Posted January 1, 2015 Share Posted January 1, 2015 Możliwe, że to zależy od tego jak wiele paczek się przewija. W centrum jest tego pewnie tak wiele, że niema czasu na dokładne sprawdzanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaro Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 (edited) Czy telefon zamówiony jakimś tam w sklepie Xiaomi (xiaomishop.com), jest wysyłany jako gift (wysyłka DHL) ? Jak wygląda sprawa VAT dla takich zamówień ? EDIT: Ok. Już wiem że to tylko jakiś randomowy sprzedawca a nie witryna oficjalna. Dzięki! Edited January 4, 2015 by yaro Link to comment Share on other sites More sharing options...
X-SKLEP Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Czy telefon zamówiony bezpośrednio w sklepie Xiaomi (xiaomishop.com), jest wysyłany jako gift (wysyłka DHL) ? Jak wygląda sprawa VAT dla takich zamówień ? Xiaomishop to nie jest zakup bezposrednio od Xiaomi. Wysylka jako gift, zanizenie wartosci nie gwarantuje braku oplat celno skarbowych. Paczki sa sprawdzane losowo na wyrywki. Vat 23%, clo 0% na elektronike 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Kup na ibg albo u goldwayaLub od a4u Link to comment Share on other sites More sharing options...
degas Posted January 4, 2015 Share Posted January 4, 2015 Jeśli jesteś z rejonu śląska i przesyłka trafi na lotnisko w Pyrzowicach to możesz od razu do zakupów dodać 23% VAT. Tam już nie sprawdzają na wyrywki, przynajmniej to co przychodzi z firmy JEJINCO., LTD czyli iBuyGou. Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 (edited) Telefonik dotarł 29-12-2014. Baaaardzo miłe zaskoczenie urządzeniem. Niestety dowalili VAT 312 zł. Wartość koszyka jaki miałem to 402 $. Samo opakowanie tel. w środku koperty DHL oczywiście było zapakowane jako prezent. Moje pierwsze zakupy na iBuygou niestety okazały sie pechowe. Jak widać faktycznie my z południa mamy chyba trochę badziej pod górę z UC. (Może czerwona pieczątka "Lithium ion batteries" na kopercie DHL zwróciła szczególną uwagę celników). Warto chyba jednak na przyszłość wziąść pod uwagę dodatkową opłatę w wysokości 5% wartości koszyka, lub zdecydować się na wysyłkę z magazynów w europie. Może ta pieczątka ma wpływ (dodatkowo zwiększa ryzyko), kto wie, na moich dotychczasowych przesyłkach takiej nie stosowali... Edited January 5, 2015 by latet Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Może ta pieczątka ma wpływ (dodatkowo zwiększa ryzyko), kto wie, na moich dotychczasowych przesyłkach takiej nie stosowali... Myślę, że ma bo nie trudno by nie rzuciła się w oczy taka pieczęć! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulek35 Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Też ją miałem.....I vatu nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
X-SKLEP Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Te pieczatki juz od jakiegos pol roku sa na paczkach DHLu po tym jak jedna paczka z bateriami im wybuchla. Przez pewiem czas ~2 tygodnie wogole nie przyjmowali paczek z bateriami Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawecki Posted January 5, 2015 Share Posted January 5, 2015 Też ją miałem.....I vatu nie było. Widać miałem pecha i tyle.... ale ku przestrodze następnym razem postaram sie nie kierowc przesyłki z iBuygou DHL-em na Katowice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wasabi Posted January 6, 2015 Share Posted January 6, 2015 Ja miałem pieczątkę na mi3 i na lte, i vatu brak. Z innej beczki, ciekawe czy jak dołączają VAT to mogę od nich zażądać faktury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_ Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Jeśli ktoś się boi naliczania dodatkowych opłat to może chyba skorzystać z tego ubezpieczenia Jaki efekt daje wybranie tej opcji w Ibuygou? I tak pod tymi opcjami trzeba wybrać opcję DHL lub Fedex from China. Czyli w sumie co daje wybranie tej zaznaczonej na żółto opcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts