Jump to content

Przesyłka z Chin a podatek VAT

actian

Recommended Posts

Ciekaw jestem jak kolega wyzej zaplacil podatek tylko od 20$, nie prosili o inne dokumenty zakupu?

Szlo airmail?

Jak już napisałem wcześniej paczka wysyłana była fedexem. Prosili o określenie co to za towar ponieważ wg nich opis był niewystarczający, tzn., że chcieli wiedzieć nie tylko co to jest, ale także z czego jest wykonane i do czego służy oraz jaka jest tego wartość, a skoro podaną na załączonym do paczki wydruku wartością było $20 to od tego policzyli 23% (wyszło 14 zł) i doliczyli 10 zł + vat za przetrzymanie

Odpisałem zgodnie z tym co przesłali z Chin, ale i tak nie miało to raczej wielkiego znaczenia. Jedyne co mnie wkurzyło to to, że podobno ktoś próbował się ze mną skontaktować w sprawie przesyłki, ale się nie dodzwonił i dlatego paczka leżała kilka dni. Oczywiście numer telefonu podanego do kontaktu był włączony 24 godziny na dobę i cały czas w zasięgu, a tu cud i nawet nie otrzymałem powiadomienia od operatora, że była jakakolwiek próba kontaktu.

Odpisałem zgodnie z tym co przesłali z Chin, ale i tak nie miało to raczej wielkiego znaczenia

To znaczy media player wraca z naprawy czy tel? Bo tak naprawde nie wiadomo co wpisal chinczyk na dokumencie przewozowym, chyba ze celnik Ci mowil co jest w opisie. A z czego to zrobione??

No i jak kolega pisze, jak to jest gift (tylko czy to nie kłuci sie z bycie giftem?) to nie musisz miec dokumentu zakupu..

Tap tap from MI2

@lucas7911

Teoretycznie tak, tyle tylko, że kobieta na infolinii zapierała się, że próby kontaktu były. Zastanawiam się kiedy by się odezwali gdybym do nich nie zadzwonił

@pablitto83

Opisane było to jako media player z naprawy o wartości 20 USD i do tego niby gift, co wg mnie jest podejrzanym połączeniem. Napisałem, że to plastik, elektronika i bateria.

Rozmawiałem dziś z kolegą, pracuje w DHLu na lotnisku - UK. Wg tego co mi mowil, ogromne ilosci paczek z chin dziennie, moze tylko kilka jest sprawdzanych. Paczki sa wybierane przez komputer automatycznie, na podstawie jakichs algorytmów - skad, dokad, waga itp.. Wniosek taki, ze w Polsce celnicy sa niesamowicie ciekawscy i nadgorliwi.

Tap tap from MI2

Witam,

Przymierzam się do kupienia Mi2S z ibuygou.com i mam jedno pytanie - jak myślicie, lepiej jest poprosić aby przesyłka została oznaczona jako gift, czy też ta mp3 wracająca z naprawy? Bo nie wydaje mi się żeby połączenie tych dwóch opcji było dobrym pomysłem. Oczywiście będę raczej celował w DHL, nie jestem za to pewien czy telefon kupuję w tym miesiącu, czy nie za jakieś dwa :)

No to Gratulację - kolejna osoba która może cieszyć się zakupem - bez "komplikacji" ze strony UC, mam taką propozycję może by stworzyć coś na wzór ankiety by zakupy z konkretnego miejsca (ibuygou) oznaczać pod kątem zapłaty Vat, czyli kupujesz-dostajesz-piszesz/zaznaczasz czy zapłaciłeś, najlepiej by było to w jednym wątku ( by nie szukać przez x stron), potencjalny kupujący widząc ilość transakcji/przypadki wezwania do zapłaty sam będzie mógł ocenić czy zdecydować się na zakup.

U mnie znowu zakup odbył się 03.04, a paczka dotarła dopiero 18.04 - dostałem dwa listy przewozowe!

Ogólnie bez vat, ale żeby nie było tak miło - zabrakło w przesyłce zamówionego towaru - pokrowca i dodatkowej baterii, która miała być z ładowarką! Szybki email i dostałem informację, że "nie było w momencie wysyłki etui"?!?

Teraz chcieli abym przesłał im zdjęcia co dostałem - zobaczymy jak to się rozwinie?

• 2 weeks later...

ostatnio wiecej paczek przechodzi bez watu, nawet  przez zabrze, a to co na paczce napisze chińczyk ma bardzo małe znaczenie, Prezent już nie robi na celnikach wrażenia.

Nigdy to nie miało znaczenia. Aż głow boli jak się niektórych czyta, ale konkurencji dla przemytników nie zrobilibyście żadnej:)

Ale nie zdzierże i kila rzeczy Wam podpowiem, bo do 100-nej strony do tego nie dojdziecie (bez urazy):

1. DHL oznacza dla celników, że przedmiot jest cenny ( bo jaki pacan kupuje coś na 20-30 $ i jednoczesnie drugie tyle za przesyłkę?)

2. DHL ZARABIA na waszym cleniu, często dwa razy więcej niż na przesyłce. Naprawdę sądzicie, że jakąś firmę obchodzi coś poza własnym zyskiem?

3.Jeżli już się celnicy biora za drobnicę to z klucza. I jest zawsze klucz najproszy: SKLEPY INTERNETOWE zawsze oznaczają zakupy ( stąd są tacy mądrzy i wyłapują wasze gifty i naprawy. Sprawdzcie ile paczek wpadło z alli gdzie chłopaki często-gęsto wpisują dane prywatne a nie firm i sklepów-KRZECZKAMI KONIECZNIE).

4. I najważniejsze: 99% procent celników to niedouczone m....., wiem z autopsji. Żle im płacą, nikt ich nie lubi:) i nie mają przywilejów.

Ahoj żeglarze:)

Edited by han solo

A ty jak rozumiem VAT zapłaciłeś i masz pewność zakupu od firmy i brak PCC od swojego MI3W?

Posiadasz róznież autentyczne Conformité Européenne?

Ale nie ma sprawy, jak za trdne to patent wywaliłem:)

Hehe.

Ja poprostu rozważyłem zakup, wliczając cło i VAT.

Wyszło mi że warto.

A że udało się bez tych opłat, tym lepiej.

Bez kombinacji.

Ale za parę rzeczy już płaciłem, w tym za note3.

Dużo dość.

Wysłane z mojego MI 3W

Edited by raf7705

Witam, dziś przyszedł zamawiany przeze mnie dla kumpla Red Rice, czekał 12 dni, darmowy Singapore, koszt całkowity 495zł.

Telefon identycznie zapakowany co brata, 5 minut roboty i ma MIUI PL wersja 13.

• 3 weeks later...

Ja zamówiłem w tamtym tygodniu dwie sztuki MI3 dla siebie i brata ze sklepu xiaomiworld.com. Wczoraj dostałem maila od dhl iż : Witam
Kontakt do Pana został przekazany Agencji Celnej DHL, która będzie się zajmowała odprawa przesyłki
.

Nie wiem teraz co o tym myśleć sklep zadeklarował przesyłkę o dużo niższej wartości a ja za 2 telefony 64GB oraz dwa zestawy słuchawkowe zapłaciłem trochę ponad 800$. Co im odpowiadać w razie pytań o zawartość....??? Macie może jakieś pomysły żeby nie sobie "piwa nie naważyć"?

A byłeś przygotowany na ewentualne opłaty celne bo to tanie nie będzie, i tak jak koledzy wyżej napisali, nie kombinuj czekaj na kontakt z celnego szykuj dokumenty zakupu ( czyli zrzut ze strony zakupu, przelewu z Paypal )

obejrzą , wycenią i puszczą - resztę załatwi DHL

Edited by lucas7911

dokładnie tak myślałem obsługa celna plus Vat. w sumie tel mnie wyjdzie jak na allegro jednak nie kupowałem na allegro gdyż mogło się udać dużo taniej, a jak to mówią: "kto nie ryzykuje ten nie ma".

dokładnie i całkowicie sie z tobą zgadzam mogło być taniej ale tym razem się nie udało, z mojego doświadczenia jak coś idzie zwykłą pocztą prawdopodobieństwo sprawdzenia jest mniejsze ale to jest moje subiektywne zdanie

Z tym DHLem że  niby prawie pewne że bez vatu  to z tego co czytałam to raczej tyczyło się konkretnie  przesyłek z Ibuygou bo oni chyba wysyłają te paczki z prywatnego adresu jako gift o zaniżonej wartości dlatego procent  przesyłek omijających vat jest stamtąd taki wysoki.
Z innych sklepów to  raczej  kurier = prawie pewny vat.