latet Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Dzięki za info jeszcze tylko proszę powiedz mi - jak uruchomić to chińskie recovery 3e - beckup systemu robi się jakimś dodatkowym programem z marketu ?? Z góry dziękuję 1. W tryb Recovery (lub w mini menu umożliwiające m.in. wejście do Recovery) wchodzi się przez naciskanie klawisza głośności "-" tuż po włączeniu telefonu. 2. Backup najłatwiej z poziomu Recovery - choć nie każde Recovery to umożliwia, więc najlepiej mieć CWM lub TWRP jako Recovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
niuniek007 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Do recovery wchodzisz przy wyłączonym telefonie przytrzymując dłużej jednocześnie przyciski power i vol-. Backup robisz w recovery ( są tam odpowiednie komendy) Ale pytasz o abecadło , a żeby flashować rom to już wypadałoby umieć czytać , dlatego proponuję ci na początek lekturę tego forum - bedzie ci łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Do recovery najłatwiej przez Aktualizacje (menu / Uruchom w recovery) Wysłane z mojego MI 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
niuniek007 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Tak masz racje Acid , ale chyba tylko jeśli chodzi o rom 5.0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falcon Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Wszystko na to wskazuje , że w mojej wersji softu nie mam mozliwości skorzystania ze wskazówki Acida Swoją drogą pewnie za chwilę będzie przybywało inaczej skonfigurowanych RR z multilangiem niż te fabryczne , które w pierwszej kolejności sprowadzane były do PL z oryginalnym softem producenta stąd też , mimo że instrukcje są bardzo czytelne mam problem z wdrożeniem ich w życie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Nie, Acid ma rację i ROM nie ma znaczenia. Ja wchodziłem właśnie w "3e recovery" w wersji 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ebola1972 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Mozna tez wgrac mobileuncle tools i stamtad wejsc do recovery, sposobow jest wiele Wysłane z Xiaomi HongMi Link to comment Share on other sites More sharing options...
grizzly Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Czy w dzisiejszej aktualizacji poza rootem i viper fx jest jakaś zmiana w porównaniu do poprzedniej v5? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Spróbuj wgrać paczkę root.zip w recovery (pierwszy post). Wtedy za pomocą mobile uncle zainstaluj inne recovery (TWRP lub CWM) i zainstaluj rom MIUIPolska. To jest twrp na hongmi??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 A nie ma? hongmi-twrp-td-i-wcdma-t617.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Jak już Acid napisał oczywiście wyszło TWRP dotykowe, ale mamy tak przyjemne CWM, że nie warto się w ogóle nim interesować CWM jest przejrzyste i wszystko idzie pięknie, a na TWRP jeszcze się komuś palec omsknie i będzie nieszczęście Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Czy ja wiem. W TWRP jest fajny bajer, że jak chwilę nie używasz recovery to ekran się blokuje i musisz przesunąć blokadę na ekranie by odblokować. Miły dodatek. Wg. mnie TWRP jest szybsze bo szybciej wykonuje się czynności z uwagi na duży dotykowy interfejs. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 24, 2014 Share Posted January 24, 2014 Ja jestem właśnie przeciwnego zdania i w CWM ogarnia się według mnie super Wszystko bardzo przejrzyste, a do tego i tak wszystkie operacje wykonywane w tych trybach przebiegają błyskawicznie (w stosunku do wgrywania softu w moim leciwym SE W995) Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Zgadzam sie z Acid'em...tego mi brakowalo w telefonie - twrp! Uzywalem go w kazdym dotychczasowym urzadzeniu i nigdy nie zawiodlo, czego nie moge powiedziec o cwm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DjLeo Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 CWM przejrzyste, TWRP szybsze i wygodniejsze. Koniec kropka! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pasierb Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Witam Pytanie początkującego użytkownika Red Rice WCDMA. Udało mi się wgrać rom z miuipolska z dnia 24.01, w nazwie pliku mam v5 a w systemie MIUI-4.1.24 czy tak ma być czy robię coś nie tak? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 25, 2014 Share Posted January 25, 2014 Tak. Zachęcam odwiedzić znaną u nas stronę miuipolska.pl i wątek na głównej: http://miuipolska.pl/rom-miuipolska-dla-hongmi/ Jest tam opisana przyczyna tego o co pytasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avis33 Posted January 27, 2014 Share Posted January 27, 2014 Dotykowe recovery wyamiata jak tylko udało mi się zrobić debug USB to poszło wszystko jak strzała Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Dotykowe recovery wyamiata jak tylko udało mi się zrobić debug USB to poszło wszystko jak strzała A co to ma jedno z drugim wspólnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted January 28, 2014 Share Posted January 28, 2014 Również nie rozumiem, ponieważ wgrywał TWRP po ROOcie. Gdyby TWRP było przed debugiem to rozumiem, ale w obowiązkowej kolejności nie wiem co w tym nadzwyczajnego i z CWM byłoby tak samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentorkmk Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 idiotyczne pytanie ale nie moge znalezc, gdzie jest aplikacja uprawnienia z ktorej screen jest w lewym dolnym rogu w zdjeciach o romie, nigdzie tego nie moge znalezc u siebie a w pracujacych mam taka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 O który screen konkretnie Ci chodzi ? http://miuipolska.pl/galeria-miui-v5/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eru Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 Aplikacja panel sterowania ---> uprawnienia Tapnięte z mojego MI2S Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentorkmk Posted February 4, 2014 Share Posted February 4, 2014 O który screen konkretnie Ci chodzi ? http://miuipolska.pl/galeria-miui-v5/ http://miuipolska.pl/rom-miuipolska-dla-hongmi/ sa tam pokazane 4, mnie chodzi jak dojsc do lewego dolnego, a co do panelu sterowania, to nie mam pojecia jak do niego wejsc-- 4 lut 2014, o 10:18 --ok, dzieki, schowane bylo zrolowane w bezpieczenstwie, ysz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Falcon Posted February 8, 2014 Share Posted February 8, 2014 Mój post idealnie pasuje do tego tematu . Jednak jest ma on inny charakter niż pozostałe wpisy mimo to warto się z nim zapoznać . Genezą postu jest moja prywatna wiadomość wysłana do użytkownika K99 , który tak jak ja stał się posiadaczem RR zakupionego ze sklepu 1949deal z wgranym Miui multilang . Jak wcześniej pisałem na tym forum RR jest moim pierwszym telefonem z androidem a do tego jeszcze doszła kwestia , która przerosła w tym temacie mnie jako laika czyli wgranie nowego miui . Oczywiście kilka razy przeczytałem na forum poradniki , które mimo wszystko dedykowane są dla użytkowników , którzy już mieli styczność z wgrywaniem alternatywnego oprogramowania . Forum to jest jedyną techniczną możliwością oficjalnego podziękowania koledze K99 , który zamiast odesłać mnie linkiem do instrukcji poświęcił mi kilka chwil swojego czasu i napisał łopatologicznie wskazówki dla mnie . Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ . . Wklejam poniżej efekt pracy forumowicza ponieważ z pewnością jeszcze się znajdą użytkownicy , którzy z tego skorzystają . nie ma problemu.. wlacz debugowanie USB, Opcje programistyczne > Debugowanie USB -podlacz telefon przez usb do kompa, na telefonie pokaze Ci napic czy chcesz otworzyc dysk USB, klikasz TAK, wgrywasz na dysk telefonu MIUIPolska_HM2013023_5.0-4.2.zip. (to chyba najnowszy rom) - wylaczasz telefon, a nastepnie wlaczasz go trzymajac klawisz vol down i klawisz ON, pokaza Ci zielony ludzik oraz trzy opcje, wchodzisz w recovery i tam bedziesz mial dostepne reboot system now, apply update from ADB, apply update from sdcard, apply update from sdcard2, apply update from cache, wipe data/factory reset, wipe cashe partition, bacup user data i restore user data, (volume down przemieszczasz sie po opcjach, a volume up potwierdzasz) wybierasz apply update from sdcard czy tam sdcard2, i znajdujesz plik MIUIPolska_HM2013023_5.0-4.2.zip klikasz volume UP, rom sie instaluje, nastepnie klikasz rebbot system now, i masz polskie MIUI ktore juz ma roota sa od razu zrotowane i mozesz cieszyc sie telefonem pozdro . Link to comment Share on other sites More sharing options...
latet Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Czy na pewno włączenie "debugowanie USB" ma cokolwiek wspólnego z instalacją ROM-u w trybie Recovery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endriu Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Nie ma, tutaj chodzi o przegrywanie plików lub wgranie ROOTa Link to comment Share on other sites More sharing options...
jukus Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Panowie, zgodnie z instrukcją wgrałem vroota przeniosłem pliki na kartę wewnętrzną telefonu - wrzuciłem recovery - zresetowałem z opcja recovery - pokazał mi się jakiś dywan z pkseli i telefon uruchomił się normalnie później kombinacja -vol +power i włączyło się menu z 3 opcjami do wyboru które niestety nie działają. gdzieś cos sparotliłem i chciałbym to naprawić wgrałem jakiegos starszego recovery - dotykowego i poszło nowe miui i pytanie- dla czego pokazuje mi wersje miuii 4.1.24- (podczas instalowania wyszdł komunikat no md5 file found) nie da sie motywów zmienić. jak prawidłowo zainstalować miui 5,0 (telefon jest zrootowany) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted February 11, 2014 Share Posted February 11, 2014 Masz MIUI 5.0. 4.1.24 to tylko data pojawienia się romu na miuipolska, nic więcej. Wysłane z mojego MI 3W Link to comment Share on other sites More sharing options...
fandango Posted February 24, 2014 Share Posted February 24, 2014 Mój post idealnie pasuje do tego tematu . Jednak jest ma on inny charakter niż pozostałe wpisy mimo to warto się z nim zapoznać . Genezą postu jest moja prywatna wiadomość wysłana do użytkownika K99 , który tak jak ja stał się posiadaczem RR zakupionego ze sklepu 1949deal z wgranym Miui multilang . Jak wcześniej pisałem na tym forum RR jest moim pierwszym telefonem z androidem a do tego jeszcze doszła kwestia , która przerosła w tym temacie mnie jako laika czyli wgranie nowego miui . Oczywiście kilka razy przeczytałem na forum poradniki , które mimo wszystko dedykowane są dla użytkowników , którzy już mieli styczność z wgrywaniem alternatywnego oprogramowania . Forum to jest jedyną techniczną możliwością oficjalnego podziękowania koledze K99 , który zamiast odesłać mnie linkiem do instrukcji poświęcił mi kilka chwil swojego czasu i napisał łopatologicznie wskazówki dla mnie . Jeszcze raz BARDZO DZIĘKUJĘ . . Wklejam poniżej efekt pracy forumowicza ponieważ z pewnością jeszcze się znajdą użytkownicy , którzy z tego skorzystają . nie ma problemu.. wlacz debugowanie USB, Opcje programistyczne > Debugowanie USB -podlacz telefon przez usb do kompa, na telefonie pokaze Ci napic czy chcesz otworzyc dysk USB, klikasz TAK, wgrywasz na dysk telefonu MIUIPolska_HM2013023_5.0-4.2.zip. (to chyba najnowszy rom) - wylaczasz telefon, a nastepnie wlaczasz go trzymajac klawisz vol down i klawisz ON, pokaza Ci zielony ludzik oraz trzy opcje, wchodzisz w recovery i tam bedziesz mial dostepne reboot system now, apply update from ADB, apply update from sdcard, apply update from sdcard2, apply update from cache, wipe data/factory reset, wipe cashe partition, bacup user data i restore user data, (volume down przemieszczasz sie po opcjach, a volume up potwierdzasz) wybierasz apply update from sdcard czy tam sdcard2, i znajdujesz plik MIUIPolska_HM2013023_5.0-4.2.zip klikasz volume UP, rom sie instaluje, nastepnie klikasz rebbot system now, i masz polskie MIUI ktore juz ma roota sa od razu zrotowane i mozesz cieszyc sie telefonem pozdro . Mam problem, mam 2 RR i w pierwszym indtalka wg powyższych wskazówek przebiegła szybko i sprawnie w drugim właśnie zabrałem się za instalację polskiego rooma i...... nie mogę nigdzie znaleźć "opcji programistycznych" co za tym idzie nie mogę włączyć debugowania USB i przejść do kolejnych kroków. Doradźcie coś...-- 24 lut 2014, o 23:21 --Poradziłem sobie, wystarczy poczytać 1 strone Link to comment Share on other sites More sharing options...
emwu13 Posted February 25, 2014 Share Posted February 25, 2014 Pierwsze strony watkow portrafia byc bardzo pomocne A na powaznie - czytanie poradnikow na forach (i w ogole) powinno sie zawsze zaczynac od pierwszej strony! Link to comment Share on other sites More sharing options...
joseph999 Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Zapewne wgrałeś zły ROOM.też tak miałem jak wgrałem wersję na rynek Chiński. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubeck Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 (edited) Cześć, wgrałem recovery z tego tematu, jednak po restarcie widać tylko "artefakty" i za 5 sekund telefon restartuje się i przechodzi do systemu. Co mam zrobić? Edit: Wgrałem TWRP v2.5 i śmiga, zobaczymy czy pójdzie MIUI Polska zainstalować. Edited May 6, 2014 by Kubeck Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 6, 2014 Share Posted May 6, 2014 Chyba usunę ze strony CWM. Widać jest nie kompatybilne z nowymi Redmi. Wysłane z MI3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xymox4AD Posted May 7, 2014 Share Posted May 7, 2014 Potwierdzam. Wczoraj postepowałem wg. instrukcji ze strony pierwszej. Telefon przyszedł kilka dni temu. Na pudełeczku 03.2014. Po próbie wgrania recovery i restarcie zobaczyłem artefakty a telefon się uruchomił sie normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts