>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) 5 minut temu, cincin27 napisał: Ja kupiłem u Goldwaya, więc telefon wysyłałem do Chin. Niepotrzebnie sam grzebałeś przy obudowie, ale sklep nie może Ci odmówić naprawy z takiego powodu, że nie wiedzą jak to naprawić.. Btw. Też próbowałem sam rozebrać telefon jak się zepsuł, zrobiłem wyraźną rysę od brzegu obudowy i ekranu do złącza usb. Mimo wszystko Goldway przyjął telefon a potem wysłał na naprawę do Xiaomi, gdzie wymienili płytę. Napisałem tak. Witam. Chciałem nadmienić że usterka prawdopodobnie coś z płytą główną nie jest usterką z mojej winy a zdjęcie obudowy i uszkodzenie jej nie wpływa na inną usterkę. Telefon był nierozkręcany ani nie wgrywany był do niego żaden soft. Więc proszę to rozpatrzyć pozytywnie gdyż zgodnie z gwarancją nie udowodniono mi że usterka jest z mojej winy a zaślepki na śrubkach są. Jeśli serwis nie potrafi naprawić usterki proszę o wymianę słuchawki z moją zniszczoną obudową. Czekam na odpis. Tomek. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez >maliniak< Czy możecie pomóc jak mam to jeszcze ująć. Dzięki za pomoc
Vergiliusz Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 @>maliniak<Lepiej by brzmiało cośtakiego: Szanowni Państwo, w trakcie normalnego użytkowania urządzenie odmówiło współpracy i przestało się uruchamiać. W trakcie użytkowania go powstały drobne uszkodzenia obudowy które jednak nie mają najmniejszego wpływu na zachowanie się urządzenia ponieważ nie ingerują w jego działanie. Urządzenie nie posiada śladów ingerencji osób trzecich jak też nie było przeze mnie otwierane ani naprawiane. W przypadku ponownego stweirdzenia braku możliwości naprawienia urządzenia, proszę o jego wymianę na nowe lub przywrócenie jego funkcjonalności w taki stopniu by można było z niego ponownie korzystać. 1
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) @>maliniak< źle. Napisz że w dniu dzisiejszym w telefonie objawiła się wada istotna - brak możliwości włączenia telefonu. Uszkodzona jest prawdopodobnie płyta główna. Telefon nosi ślady użytkowania, liczne zadrapania które mogą świadczyć o otworzeniu telefonu lecz nie mają one wpływu na zgłaszaną przeze mnie wade. Niniejszym na podstawie art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego składam reklamację na podstawie rękojmi. Zakupiony produkt posiada wymienione wcześniej wady fizyczne uniemożliwiające korzystanie z zakupionego smartfona (Podstawa prawna: art. 5561 i 5563 Kodeksu cywilnego). Z uwagi że jest to pierwsza reklamacja wnoszę o naprawę usterki lub wymianę towaru na nowy. Edit: scal z tym co pisze @Vergiliusz @>maliniak<Jak coś stworzysz daj nam do oceny Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez bergmen 1
>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) 17 minut temu, bergmen napisał: @>maliniak< źle. Napisz że w dniu dzisiejszym w telefonie objawiła się wada istotna - brak możliwości włączenia telefonu. Uszkodzona jest prawdopodobnie płyta główna. Telefon nosi ślady użytkowania, liczne zadrapania które mogą świadczyć o otworzeniu telefonu lecz nie mają one wpływu na zgłaszaną przeze mnie wade. Niniejszym na podstawie art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego składam reklamację na podstawie rękojmi. Zakupiony produkt posiada wymienione wcześniej wady fizyczne uniemożliwiające korzystanie z zakupionego smartfona (Podstawa prawna: art. 5561 i 5563 Kodeksu cywilnego). Z uwagi że jest to pierwsza reklamacja wnoszę o naprawę usterki lub wymianę towaru na nowy. Ta 17 minut temu, bergmen napisał: @>maliniak< źle. Napisz że w dniu dzisiejszym w telefonie objawiła się wada istotna - brak możliwości włączenia telefonu. Uszkodzona jest prawdopodobnie płyta główna. Telefon nosi ślady użytkowania, liczne zadrapania które mogą świadczyć o otworzeniu telefonu lecz nie mają one wpływu na zgłaszaną przeze mnie wade. Niniejszym na podstawie art. 558 § 1 Kodeksu cywilnego składam reklamację na podstawie rękojmi. Zakupiony produkt posiada wymienione wcześniej wady fizyczne uniemożliwiające korzystanie z zakupionego smartfona (Podstawa prawna: art. 5561 i 5563 Kodeksu cywilnego). Z uwagi że jest to pierwsza reklamacja wnoszę o naprawę usterki lub wymianę towaru na nowy. Tak w dniu dzisiejszym odebrałem paczke ale wada była wiadoma wczoraj gdyż do mnie dzwonili a to bedzie druga reklamacja bo wczoraj mi ją zwrócili. Co myślicie. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez >maliniak< Nie no dzieki zrozumiałem musiałem 2 razy pomyśleć
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 jak druga reklamacja to odstępuj od umowy. dopisz tak: Ze względu na fakt iż jest to już drugie żądanie złożone w ramach reklamacji tego towaru na Podstawie art. 560 Kodeksu cywilnego niniejszym odstępuję od umowy kupna. Wada towaru jest istotna – uniemożliwia korzystanie z zakupionego towaru. Na podstawie obowiązującego prawa (art. 560 i 561 Kodeksu cywilnego ) Sprzedawca nie ma prawa odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, jeżeli nie wywiązał się ze swych obowiązków przy pierwszym żądaniu złożonym przez konsumenta w ramach pierwszej reklamacji bądź jest to druga lub kolejna reklamacja danego towaru. Nie ma tu znaczenia, czy chodzi o tę samą, czy też inną wadę lub usterkę. 1
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Jak telefon nosi znamiona otwierania otwieraczem do konserw, to żaden sklep, czy nawet serwis autoryzowany czegoś takiego nie zaakceptuje. Jakby nie było śladów grzebania to tak, można się wtedy upierać i domagać wymiany.
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 owszem. jeżeli w instrukcji jest napisane że otwarcie otwieraczem do konserw może spowodować trwałe uszkodzenie sprzętu i sprzedawca udowodni że tak było. A tutaj to nawet instrukcji nie ma po polsku 1
Vergiliusz Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) No dobrze ale serwis producenta a sprzedawca to dwie różne rzeczy. Serwis producenta może z tego powodu odmówić naprawy czy jakichkolwiek działań z przywróceniem sprawności urządzenia ale sprzedawca u którego klient powołuje się na rękojmie nie ma już takiej swobody. Oczywiście sprzedawca może się podeprzeć opinią autoryzowanego serwisu. Często w swojej pracy spotykam się z podobnymi przypadkami gdzie duże sieci handlowe dla spokoju kiedy gwarant odmówił naprawy, robią ją na własny koszt albo wymieniają towar. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez Vergiliusz 1
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ustawa ustawą, ale trochę zdrowego rozsądku też jest potrzebne. Ewidentnie z opisu wynika że telefon ma znamiona nieautoryzowanej naprawy, i trudno by było udowodnić że to nie miało żadnego wpływu na usterkę.
>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 15 minut temu, bergmen napisał: owszem. jeżeli w instrukcji jest napisane że otwarcie otwieraczem do konserw może spowodować trwałe uszkodzenie sprzętu i sprzedawca udowodni że tak było. A tutaj to nawet instrukcji nie ma po polsku Dziekuję coś poskładam i odezwę się: )
Vergiliusz Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 @FromWP uwierz że nawet dla serwisów to są kwestię bardzo trudne do przekazania klientowi. Serwis jeszcze może wybronić się tym że ma takie procedury, decyzja jest niezmienna albo podobne i koniec kropka. W przypadku zawziętego klienta jednak czasem robi wyjątki albo sprawa kończy się w sądzie. Sprzedawca ma dużo gorzej i tutaj z reguły idzie na rękę klientowi nawet ponosząc jakieś straty które i tak wpiszą w koszta. Jak dla mnie maliniak ma spore szanse na ukrojenie kawałka tortu z tej sprawy, może się trochęna szarpie ale to jest do przejśćia. Czy Technos przedstawił ekspertyzę, kosztorys naprawy, opinię czy podobne? Czy powołał się na próbę rozbierania? Samo to co napisali jeżeli tak napisali że nie mogą naprawić już stawia ich na przegranej pozycji
Acid Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ja powiem tak, że w ibuygou byśmy uznali gwarancję. Jeśli plomby nie są ruszone to jest ok. Zresztą serwis musi wiedzieć wszystko o telefonach. W przypadku Redmi 3 użytkownik sam niewiele zdziała po zdjęciu obudowy. Nawet odpięcie baterii jest niemożliwe bez ruszenia plomby (co w takim Note 3 jest możliwe). Ogólnie Redmi 3 i całe Note 3 to jedno wielkie g.. jeśli chodzi o awaryjność więc tu wymiana płyty głównej byłaby wskazana. W MiCenter nie wymienimy płyty bo... gdyby był kupiony w ibuygou to tak. A skoro nie jest to nie. Można jedynie próbować podpiąć naładowaną baterię i spróbować wgrać soft z EDL (o ile płyta nie padła na amen). Ale to wiąże się z zerwaniem gwarancji sklepu.
>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 7 minut temu, Vergiliusz napisał: @FromWP uwierz że nawet dla serwisów to są kwestię bardzo trudne do przekazania klientowi. Serwis jeszcze może wybronić się tym że ma takie procedury, decyzja jest niezmienna albo podobne i koniec kropka. W przypadku zawziętego klienta jednak czasem robi wyjątki albo sprawa kończy się w sądzie. Sprzedawca ma dużo gorzej i tutaj z reguły idzie na rękę klientowi nawet ponosząc jakieś straty które i tak wpiszą w koszta. Jak dla mnie maliniak ma spore szanse na ukrojenie kawałka tortu z tej sprawy, może się trochęna szarpie ale to jest do przejśćia. Czy Technos przedstawił ekspertyzę, kosztorys naprawy, opinię czy podobne? Czy powołał się na próbę rozbierania? Samo to co napisali jeżeli tak napisali że nie mogą naprawić już stawia ich na przegranej pozycji 9 minut temu, Vergiliusz napisał: @FromWP uwierz że nawet dla serwisów to są kwestię bardzo trudne do przekazania klientowi. Serwis jeszcze może wybronić się tym że ma takie procedury, decyzja jest niezmienna albo podobne i koniec kropka. W przypadku zawziętego klienta jednak czasem robi wyjątki albo sprawa kończy się w sądzie. Sprzedawca ma dużo gorzej i tutaj z reguły idzie na rękę klientowi nawet ponosząc jakieś straty które i tak wpiszą w koszta. Jak dla mnie maliniak ma spore szanse na ukrojenie kawałka tortu z tej sprawy, może się trochęna szarpie ale to jest do przejśćia. Czy Technos przedstawił ekspertyzę, kosztorys naprawy, opinię czy podobne? Czy powołał się na próbę rozbierania? Samo to co napisali jeżeli tak napisali że nie mogą naprawić już stawia ich na przegranej pozycji Witamy, telefon jest nie do naprawy, nie wiemy co Pan z nim zrobil. Nic nie mozna bylo zrobic.
Ciacho23 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Instalowaliście najnowszy global? Ja miałem dzisiaj taką przygodę z instalacją: Pobieram aktualizację przez OTA wielkości 51 MB, dostaję komunikat żeby ponownie uruchomić telefon więc uruchamiam i włącza mi się... TWRP (pewnie dlatego, że wgrywałem roota sposobem podawanym tu na forum). Więc wychodzę z TWRP, bo nie bardzo mam tam co robić:). Telefon się uruchamia i dostaję komunikat, że wystąpił problem z aktualizacją i żeby pobrać ROM w całości. Więc wchodzę teraz w OTA i mam tym razem do pobrania ponad 900 MB. Jeszcze nie pobierałem. Kto miał coś podobnego?
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 januszowo odpisali. niestety, trzeba umieć odrzucać żądania reklamacyjne. jak się trafi na świadomego użytkownika to kaplica. 1
>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) 19 minut temu, Acid napisał: Ja powiem tak, że w ibuygou byśmy uznali gwarancję. Jeśli plomby nie są ruszone to jest ok. Zresztą serwis musi wiedzieć wszystko o telefonach. W przypadku Redmi 3 użytkownik sam niewiele zdziała po zdjęciu obudowy. Nawet odpięcie baterii jest niemożliwe bez ruszenia plomby (co w takim Note 3 jest możliwe). Ogólnie Redmi 3 i całe Note 3 to jedno wielkie g.. jeśli chodzi o awaryjność więc tu wymiana płyty głównej byłaby wskazana. W MiCenter nie wymienimy płyty bo... gdyby był kupiony w ibuygou to tak. A skoro nie jest to nie. Można jedynie próbować podpiąć naładowaną baterię i spróbować wgrać soft z EDL (o ile płyta nie padła na amen). Ale to wiąże się z zerwaniem gwarancji sklepu. Jakby co mogę się później zapytać o pomoc z wgraniem softu z EDL bo pewnie nigdzie indziej już płyty nie wymienię. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez >maliniak< pytam pana administratora
Vergiliusz Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 14 minut temu, >maliniak< napisał: Witamy, telefon jest nie do naprawy, nie wiemy co Pan z nim zrobil. Nic nie mozna bylo zrobic. Zaraz..zaraz to jest ich odpowiedź? Poważnie? Jak telefon nie jest do naprawy to do wymiany. To co napisali to nie jest żadne uzasadnienie.
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 oczywiście powołaj się na tą korespondencję. na wstępie pisma napisz: (właściwie zatytułuj pismo) "Dot. Decyzji dotyczącej reklamacji nr któryś tam z dnia... itd" I w treści napisz, że ich serwis stwierdził że telefon nie nadaje się do naprawy i dlatego żądasz wymiany
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Co do aktualizacji globala to dzisiaj zainstalowałem przez OTA. Ta mała paczka się pobrała, ale u mnie zostało Mirecovery. Tylko żeby zobaczyło i pobrało aktualizację, musiałem włączyć optymalizację Miui w opcjach programistycznych. Z wyłączoną nic nie znajdowało.
Ciacho23 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 ^^Ale w momencie aktualizacji nie miałeś roota? Ja właśnie pobrałem przez OTA dużą paczkę, właśnie się aktualizuje...
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 @FromWP I to może być przyczyna dlaczego przez apkę aktualizacji nie mogłem pobrać MIUI 6.8.11(wyłączona optymalizacja MIUI)
Safodo Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Witam mam zamiar kupic redmi 3 pro na aliexpress, ale zaden sprzedawca nie sprzedaje telefon + przejsciowka ( Moze ktos zna jakiegos to prosilbym podac ) Czy telefon bedzie sie dalo naladwoc zwykla ladowarka ?
Ciacho23 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 No i niestety po aktualizacji przez OTA zniknął root.
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 9 minut temu, bergmen napisał: @FromWP I to może być przyczyna dlaczego przez apkę aktualizacji nie mogłem pobrać MIUI 6.8.11(wyłączona optymalizacja MIUI) Możesz sprawdzić ale wątpię. Przy romach eu raczej to nie zadziała, trzeba ręcznie pobrać.
Ciacho23 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 No i niestety po aktualizacji przez OTA zniknął root.
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 @Safodoo jakiej przejściówce mówisz? USB C? w redmi jest "normalne" usb. przejścówkę do gniazda 230V dostaniesz
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 1 minutę temu, Ciacho23 napisał: No i niestety po aktualizacji przez OTA zniknął root. To akurat normalne, w romach eu też znika po każdej aktualizacji. Dlatego zabawa z rootem i cotygodniowe aktualizacje to spore utrudnienia.
Safodo Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 @bergmen Chodzi mi o przejsciowke od tej ladowarki co jest w zestawie do gniazdka EU http://www.aliexpress.com/item/EU-Plug-Travel-Charger-USB-Charger-5V-2A-for-iPhone-Xiaomi-Samsubg/32672732818.html
jarekm95 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Każdy sprzedawca dodaje taką przejściówkę, choć zazwyczaj badziewnej jakości. Zazwyczaj jako gratis - gift. Czytaj dokładnie - często piszą że dodają przejściówkę zgodnie z regionem wysyłki, a jeśli ma być inna to żeby pisać. Tylko przejściówkę, nie całą ładowarkę do której podałeś link. U goldway masz o tym na samym dole aukcji tuż przed komentarzami. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez jarekm95 1
grzegorz.lki Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Co do aktualizacji globala to dzisiaj zainstalowałem przez OTA. Ta mała paczka się pobrała, ale u mnie zostało Mirecovery. Tylko żeby zobaczyło i pobrało aktualizację, musiałem włączyć optymalizację Miui w opcjach programistycznych. Z wyłączoną nic nie znajdowało. @FromWP a czy jak wyłączyłeś tą optymalizację to też miałeś jakby większy apetyt na baterię. Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk
FromWP Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 (edytowane) Taką a w zasadzie dużo lepszą przejściówkę można kupić w eurortv, lub "sklepie dla idiotów" za jakieś 15-30zł. Powyłączeniu optymalizacji Miui nie zauważyłem zadnych zmian co do baterii. Edytowane 12 Sierpnia 2016 przez FromWP
>maliniak< Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 1 godzinę temu, bergmen napisał: oczywiście powołaj się na tą korespondencję. na wstępie pisma napisz: (właściwie zatytułuj pismo) "Dot. Decyzji dotyczącej reklamacji nr któryś tam z dnia... itd" I w treści napisz, że ich serwis stwierdził że telefon nie nadaje się do naprawy i dlatego żądasz wymiany Witamy, dziekujemy za informacje, rozpatrzenie zlozonej przez Pana reklamacji otrzyma Pan droga listowa od nas, zgodnie z prawem w ciagu 14 dni. Tak mi odpisali technos. Pewnie bede musiał szarpać sprawę w sądzie. Ehh... pewnie może nic z tego nie wyjść. Zobaczę.
bergmen Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 A co im napisałeś? Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
meDarq Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Ja mam pytanie odnośnie romu global dev dla redmi 3s. Teraz mam global stable, ale chciałbym odblokować bootloader, gdzieś natknąłem się na global dev dla redmi 3s, ale teraz już nie mogę tego znaleźć... Czy istnieje coś takiego, a jeśli tak, to gdzie mogę tego poszukać? Na http://en.miui.com/ jest global stable dla redmi 3s/pro, ale ja chciałbym jakiegoś dev-a...
jarekm95 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 Opublikowano 12 Sierpnia 2016 To po pierwsze sprawdź czy na global stable da się odblokować bo jeszcze nikt nie pisał. A jak się nie da to wgraj china dev. I daj znać czy na stable się udało
Rekomendowane odpowiedzi