Skocz do zawartości
  • 0

Aktualizacja hyperos i panel powiadomień

Pytanie

Opublikowano

Szukajac opcji na uruchomienie Revoluta, znalazłam informacje o nowej aktualizacji HyperOS, raptem 5.4 GB. Myślałam, że to aktualizacja MIUI Polska i niestety się oszukałam... Klikłam, wgrało się i...
I po raz kolejny mam ochotę rzucać tym (srałmi poco f5 pro) telefonem po ścianach:
+ rozwalony ekran główny, jest!
+ zmniejszone ikony apliakcji, jest!
+ zamieniony panel powiadomień na jakieś coś dziwnego, gdzie nie ma powiadomień, tylko jest jakaś animacja, pojawia się coś pełnego widgetów i wielkimi ikonami możliwych funkcji:
hyperos-dynamic-notification-with-contro

Jak wrócić do starego widoku? Nie, w ustawieniach nie ma już tej funkcji, wykasowali ją.

Czy jest możliwość powrotu do starej wersji oprogramowania bez reinstalacji całego telefonu?
Nie chcę przyspieszać zakupu nowego telefonu (jesień tego roku, 2 lata po kupnie tego śmiecia poco f5 pro), ale z drugiej strony tylko moje bardzo mocne opanowanie sprawia, że ten chłam jeszcze nie lata po pokoju jako piłeczka.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Niestety, nowszy android, nowsze zabezpieczenia, cofnięcie możliwe jedynie przez instalację na czysto.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Bez przesady, że jak już coś jest inne to od razu złe. Odetchnij najpierw i daj upust swoim emocjom gdzieś indziej. U mnie HyperOS jest na 5 urządzeniach w różnych wersjach i idzie się przyzwyczaić, a także coś pozmieniać pod siebie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

@abc00 ja wychodzę z założenia, że kupowany za moje pieniądze dla mnie telefon jest dla mnie a nie dla kogoś innego. To ja mam prawo i powinnam móc decydować co na nim jest.
Próbuję dojść do porządku z ustawieniami DPI i wielkości czcionki ale to się już nie da, bo te osobniki specjalnej troski zmieniły siatkę z jakiegoś 5x7 czy 5x6 na ichnie 5x9.

Oczywiście - jestem otwarta na nowinki technologiczne. Ale tam gdzie tego oczekuję, a nie tam gdzie są one mi całkowicie zbędne.
Kiedyś była taka pasta o informatyku, który chciał spuścić wodę w sedesie i okazało się, że jest tam nowa wersja spłuczki z XYZ możliwościami zaprogramowania metody spuszczenia wody. Zmiany wprowadzane przez srałmi idealnie pasują do tej pasty - z tą różnicą, że srałmi wręcz wymaga nauczenia się na nowo odpowiedniej kombinacji klawiszy do korzystania z tak zwyczajnego urządzenia jakim jest zwyczajny kibel. Tzn telefon. Chociaż ja od jakiegoś czasu widzę znak równości pomiędzy tymi słowami w odniesieniu do produktów srałmi.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ja tam nic złego nie zauważyłem w HyperOS. Wszystko działa i jest spójne. Jest Dużo opcji konfiguracji. Kogoś poniosły emocje. Trzeba po kolei przejść przez opcje systemu, ustawić pod siebie i nauczyć się korzystać z telefonu a nie rzucać bluzgami.

• 0
Opublikowano

@katrinam jeżeli chcesz mieć możliwość poustawiania Androida według własnego widzimisię, to warto wymienić laucher systemowy na Nova Launcher (aplikacja dostępna w sklepie Google).

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Trzeba po kolei przejść przez opcje systemu, ustawić pod siebie i nauczyć się korzystać z telefonu

Tak, a jak już się wszystkiego nauczysz to przyjdzie kolejna aktualizacja, która wywróci wszystko na głowie.
Poniekąd rozumiem przedmówczynię, też nie mógłbym się przyzwyczaić do tego nowego czegoś, co nazywane jest panelem sterowania, na szczęście na moim telefonie jeszcze jest niezmienione. Nie każdy ma czas i chęci siedzieć i grzebać w telefonie, bo postanowiono coś zepsuć, przepraszam, zaktualizować.
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
53 minuty temu, Marrik napisał(a):

Nie każdy ma czas i chęci siedzieć i grzebać w telefonie, bo postanowiono coś zepsuć, przepraszam, zaktualizować.

Menu jest konfigurowalne i zajmuje to nie więcej, niż dwie, góra trzy minuty, także nie róbmy z tej czynności greckiej tragedii.

Zresztą układ ikon w menu podręcznym zarówno w MIUI, jak i HyperOS jest dosyć logiczny.

• Confused 1
  • 0
Opublikowano

Jednym pasuje brak poprzedniej siatki czy zmiana panelu a innym nie pasuje, więc na siłę przekonywać, że nowe uszczęśliwianie na siłę jest ok mimo że się komuś nie podoba to nie zmieni postrzegania.
Mi też nie przypadły do gustu akurat te nowinki mimo że jestem dosyć elastyczny więc pozostałem na starym sofcie.
Noszę się z zamiarem zmiany fona na F7 ale zacząłem się mocno zastanawiać czy nie będzie mnie to wkurzało.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Marrik napisał(a):

Tak, a jak już się wszystkiego nauczysz to przyjdzie kolejna aktualizacja, która wywróci wszystko na głowie.

Nie rozumiem. Czego znowu uczyć? Przecież wystarczy posiadać umiejętność czytania. Co ustawisz, to zostanie. Jak jest aktualizacja, to mogą tylko dość nowe opcje, stare się nie zmienią. Jak dla mnie to lenistwo. A potem płacz, że bateria nie trzyma. No jasne, że nie trzyma, jak masz full wszystko uruchomione ma maksa w tle. A w appkach też nie wchodzisz w ustawienia np. prywatności? Ufasz obcej firmie, że nie zarządza twoimi danymi i masz również wszystko aktywne? Ja niemogłbym używać czegokolwiek w ciemno, bez sprawdzenia wszystkich ustawień. Tak samo np. auto też kupujesz w ciemno? czy sprawdzasz dokładnie bezwypadkowość i zużycie?

• 0
Opublikowano

Nie rozumiem. Czego znowu uczyć? Przecież wystarczy posiadać umiejętność czytania. Co ustawisz, to zostanie.

No właśnie, nie rozumiesz. I nie, nie zostanie. Nie wpatruję się gdzie co jest napisane tylko klikam raz ustawione rzeczy. Po aktualizacji do hyperOS 2.0 do dziś naciskam menu by zrobić zrzut ekranu, bo tak miałem ustawione, a teraz nie mogę ustawić tej funkcji pod tym kneflem. Jak rozwijam pasek zadań to też nie patrzę na ikonki, tylko klikam instynktownie, bo wiem gdzie co mam ustawione. Tak jak miałem ustawione ikony aplikacji na siatce, też nie musiałem ich szukać, bo widziałem gdzie je ustawiłem. Po zmianie siatki nawet dziś kliknę nie tą co trzeba z przyzwyczajenia.
Ja niemogłbym używać czegokolwiek w ciemno, bez sprawdzenia wszystkich ustawień.

Mylisz pojęcia, bo co innego używać czegoś po raz pierwszy a co innego używać czegoś do czego jesteś przyzwyczajony. Jakbyś kupił auto, jeździł nim rok, a później by ktoś Ci w nim poprzestawiał wszelkie przełączniki to też byś twierdził, że spoko, bo przecież można poczytać gdzie co jest na nowo?
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@Marrik

Nauczyłeś się czegoś na pamięć i jesteś zły na cały świat, że ktoś to zmienił i musisz naczyć się od nowa. No tragedia. Przełączniki można edytować. Wszystko można. Nie pasuje, to sprzedaj telefon i kup sobie inny. Zapewniam cię, że u wszystkich jest tak samo. Każda większa aktualizacja zmienia system. 

Edytowane przez marcin_poco
  • 0
Opublikowano

[mention=42203]Nie pasuje, to sprzedaj telefon i kup sobie inny.

Z całym szacunkiem, nie mów mi co mam robić z rzeczami które posiadam. Ja nikomu nie mówię co ma robić, wyraziłem tylko zrozumienie co do problemu założycielki tematu. Każdy ma prawo do swojej opinii, a że akurat Ty masz inna opinię na ten temat, Twoja sprawa. Tobie pasuje zabawa z telefonem, spoko, mnie telefon służy do innych rzeczy i nie mam ochoty marnować czasu na ciągłe poznawanie nowych funkcji bądź szukania starych.
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
6 hours ago, marcin_poco said:

Ja tam nic złego nie zauważyłem w HyperOS. Wszystko działa i jest spójne. Jest Dużo opcji konfiguracji. Kogoś poniosły emocje. Trzeba po kolei przejść przez opcje systemu, ustawić pod siebie i nauczyć się korzystać z telefonu a nie rzucać bluzgami.

Emocje emocjami, ale smartfon obecnie jest dla mnie dosyć istotnym narzędziem.
Dzisiaj rano w pracy, kiedy musiałam właczyć hotspota nie mogłam go znaleźć. Znikł.
Dopiero w ustawieniach okazało się, że obecnie za hotspot odpowiada ikona, która nigdy w życiu by mi nie przyszła do głowy:
personal-hotspot-icon.jpg&f=1&nofb=1&ipt

Jakoś mi toto nie przypomina ani fal WIFI ani znaku WIFI ani niczego co by mogło zostać powiązane z WIFI.
"Ale to tylko ikona..."
Brak tej jednej ikony to jest 1 minuta szukania ustawień i weryfikowania czy na pewno nie mam nigdzie tego całego hotspotu.
1 minuta rano dla mnie to jest cała wieczność.
Ale to nie koniec. W starym panelu kliknięcie pod ikonką na napis powodowało przeniesienie do konfiguracji danego opcji. Klikajac na "Hotspot" lądowałam w jego konfiguracji, klikajac na "WIFI" lądowałam w opcjach WIFI. To niesamowicie przyspieszało np wybieranie właściwej sieci WIFI.
Teraz tego nie mam. I z tego powodu znowu tracę czas. Którego nie mam.

4 hours ago, Licht said:

Menu jest konfigurowalne i zajmuje to nie więcej, niż dwie, góra trzy minuty, także nie róbmy z tej czynności greckiej tragedii.

Zresztą układ ikon w menu podręcznym zarówno w MIUI, jak i HyperOS jest dosyć logiczny.

Nad przywróceniem panelu powiadomień do porządku spędziłam ze 2 godziny i nie znalazłam żadnych mozliwych ustawień, które przywracałyby to co działało wcześniej. Podkreślam: "działało wcześniej". Po co zmieniać coś, co dobrze działa? Bo jakiś marketingowiec dostał olśnienia, kiedy siedział na tronie?

3 hours ago, marcin_poco said:

Nie rozumiem. Czego znowu uczyć? Przecież wystarczy posiadać umiejętność czytania. Co ustawisz, to zostanie. Jak jest aktualizacja, to mogą tylko dość nowe opcje, stare się nie zmienią. Jak dla mnie to lenistwo. A potem płacz, że bateria nie trzyma. No jasne, że nie trzyma, jak masz full wszystko uruchomione ma maksa w tle. A w appkach też nie wchodzisz w ustawienia np. prywatności? Ufasz obcej firmie, że nie zarządza twoimi danymi i masz również wszystko aktywne? Ja niemogłbym używać czegokolwiek w ciemno, bez sprawdzenia wszystkich ustawień. Tak samo np. auto też kupujesz w ciemno? czy sprawdzasz dokładnie bezwypadkowość i zużycie?

W ramach dodawania nowych opcji czyli nowego wyglądu, skasowany mi stary dobrze działający interfejs.
Jakie nowe opcje mi dodano? Bo nie wiem, nie widzę niczego co by było "na plus". Jak na razie widzę same minusy. Na przykład animacja panelu, która opóźnia możliwość skorzystania z tego panelu. Do tego ukrycie powiaodmień gdzieś z lewej. Oczywiście mogę zamienić to miejscami z panelem sterującym podstawowymi funkcjami, ale ja chcę mieć to w jednym miejscu. A nie w dwóch.
Do tego pewne małe przycięcia działania, do tego jakieś głupie animacyjki na YT czy jakaś nowa wersja aplikacji banku, której zmiana była mi tak potrzebna jak śnieg w lipcu.
Co ma bateria do aktualizacji?
Ale skoro jesteśmy przy temacie bakterii - czy srałmi w tej aktualizacji poprawiło już zarządzanie energią i obecnie już jakaś jedna aplikacja nie będzie wyżerała 12-15% w ciągu jednej godziny? :P

Jest moim błędem, że nie spędziłam kolejnych 1-2-3 godzin na wyszukiwaniu w necie i na YT co dokładnie robi ta aktualizacja. W sumie mogłam wejść na MIUI Polska i sprawdzić czy to aktualizacja od MIUI Polska, czy mimo wszystko hyper os umi w ściąganie danych o aktualizacjach z srałmi, mimo iż moim zdaniem nie powinien.

Ale też od tak dużej - wielkiej! - firmy jak srałmi mogłabym sie spodziewać nie tylko pełnej informacji przed rozpoczęciem aktualizowania o tym co bedzie zmieniane, ale również konfiguratora, który przy ponownym uruchamianiu telefonu spyta czy dane zmiany chcę wprowadzić czy jednak pozostać przy starym dobrym ustawieniu.
jak widać, to co działa na komputerach - tu w smartfonach jeszcze nie działa. Taka nowinka wychodząca naprzeciw użytkownikom jeszcze nie została zaimplementowana. Ale w zamian użytkownik dostaje nowy wygląd, dzięki któremu będzie tracił jeszcze więcej czasu na wpatrywaniu się w ekran i szukaniu właściwej opcji. "It's not a bug, it's feature!" :P

1 hour ago, marcin_poco said:

Nauczyłeś się czegoś na pamięć i jesteś zły na cały świat, że ktoś to zmienił i musisz naczyć się od nowa. No tragedia. Przełączniki można edytować. Wszystko można. Nie pasuje, to sprzedaj telefon i kup sobie inny. Zapewniam cię, że u wszystkich jest tak samo. Każda większa aktualizacja zmienia system. 

Nie każdy ma czas na handlowanie telefonami i bawienie się co miesiąc w reinstalowanie OS na nich. W smartfonach jestem tylko użytkowniczką.
Są systemy gdzie przy każdej większej aktualizacji system informuje co będzie zmieniane i czasami pozwala zachować stare ustawienia.

image.png

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

@katrinam witamy na forum tak ciekawego załoganta 👍 aż miło poczytać ciekawe dyskusje 🙃 masz sporo racji w tym co piszesz ... a changelogi są niestety dość ubogie ... w każdym razie sporo opcji jest dziwnie powsadzane np w dodatkowych ustawieniach - przydaje się tu wyszukiwarka ... ale jak i zauważyli tu inni dyskutanci wszystko idzie ogarnąć i się przyzwyczaić ... to moze być kłopotliwe właśnie jak szuka się czego na szybkiego a było się przyzwyczajonym trochę do innego wyglądu ikonek czy umieszczenia w opcjach ustawień ... animacje zawsze ograniczam w ustawieniach programisty do 0.5 ... można i dać na 0 ale bywa że niektóre "glupieja" 🙃 ogólnie fajnie to wszystko przyspiesza ... mam nadzieję że za jakiś czas wrażenia z korzystania będą lepsze 👍

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Myślałam, że to już koniec niemiłych niespodzianek. Ależ się myliłam.
Ta aktualizacja skasowała ustawienia aparatu (zdjęcia i video) a do tego popsuła siatkę w aparacie, która ułatwiała robienie ładnych zdjęć. Za to dała siatkę, która ledwo co widać. I włączyli dźwięk migawki. Brawo. Ale za to dodali "rekomendacje AI" - tylko po co?
Odnoszę wrażenia, ze ta chińska frima działa wg jednej znakomitej zasady: "co by tu jeszcze [popsu]ć, co by tu jeszcze...".
I jak do tej pory doskonale na tym wychodzą.

Żeby nie było - przejrzałam wczoraj wieczorem rynek smartfonów i spojrzałam również i na srałmi. Nowe, szybsze, lepsze naco/poco F7 wydajniejsze od poco f5 pro można mieć za 1.900 złotych - ale ja nigdy telefonu z srałmi ani innej chińskiej marki już nie kupię. Cenię sobie swoją wolność.

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

bardzo emocjonalnie do tego podchodzisz - to i wada i zaleta ... ale faktem jest że ostatnie updaty trochę mieszają w ustawieniach - u mnie jeśli chodzi o aparat to akurat nie - ale z czym innym a i owszem ... typu gesty czy dźwięki ... też ustawienia paska statusu ... ja z siatki nie korzystam za to poziomica jest przydatna ... te rekomendacje to nie wiem kiedy się pojawiają ... na razie mnie to ominęło ... 🙃 ogólnie to całe AI trochę jeszcze raczkuje ... tzn wsadzane jest to gdzie się da bo dobrze brzmi marketingowo ... choć i przyznam że bywa przydatne - szczególnie przytrzymanie dłużej środkowego przycisku nawigacyjnego i zaznaczanie na ekranie treści lub obrazu - całkiem dobre w praktyce ... 

ja akurat zamierzam zrobić dokładnie odwrotnie niż przedmówca - bo kolejny fon też będzie od Xiaomi 🙃 nawet tylko dla tego forum i jego załogantów - no i dla całej ekipy Xiaomi eu która robi świetna robotę i są to prawdziwi pasjonaci co doceniam i mam do nich tak szacunek jak i podziw - a te kłody pod nogi i kije w szprychy które nam sadza tak Xiaomi jak i to nieszczęsne Google no i developerzy od apek szybko tej społeczności nie załatwia ... taka mam przynajmniej nadzieję ... 🙃 wiem ... jestem stary głupi i naiwny ...

• 0
Opublikowano

@Master zatem wyobraź sobie późną noc. 23:52.
Leżysz w łóżku, zamykasz oczy, chcesz zasnąć...

Nagle słyszysz dziwny dźwięk. Takie jakby "PIK". Otwierasz oczy: "co to było?". Kiedy się nad tym zastanawiasz mija kilka sekund...
NAGLE...
TWÓJ TELEFON DZWONI!
Chwytasz za telefon aby odebrać albo wyciszyć...
Udaje się, odblokowujesz pospiesznie telefon i...
Ale przecież nikt nie dzwoni?

Żadnego powiadomienia. Zadnego komunikatu. Nic w nieodebranych połączeniach ani wiadomościach.
A w ogóle to sygnał dzownka masz zupełnie inny niż "xiaomi".
Dlaczego chwyciłeś za telefon tak nagle?

I to nie jest ani pierwszy ani drugi raz. Zdarzyło mi się to już kilka razy jeszcze przed aktualizacją i przedwczoraj po aktualizacji.
Teoretycznie mój telefon może mieć pewne problemy z przyciskiem blokady/power. Ale przecież ten guzik nie włącza testu dzwonka?

To jest mój 4 telefon xiaomi. Ostatni.

• 0
Opublikowano

no przyznam że nie miałem takich problemow ... ani na obecnym ani na dwóch poprzednich ... 🙃 ostatnie aktualizacje trochę namieszały w ustawieniach np wywaliły dźwięki smsów ale to szybko ogarnąłem ... budziki też wywaliły ... w ogóle to dziwne bo do tej pory takich zmian nie było przy updatach ... trzeba było trochę polazic po ustawieniach no ale szybko ogarnięte ... niedługo powinien być już andek 16 - po cichu liczę że tam będzie z tym trochę zabawy 🙃 może telefon się przypominał żeby się nim zająć bo smutno było 🙃 może to z jakiejś apki? tylko powiadomienie się nie pokazalo? miałem kiedyś jak właśnie sobie przypominam trochę podobną sytuację z messengerem - właśnie że był taki "pik" a że ktoś pisał zobaczyłem dopiero później jak go otworzyłem ... nie pamiętam już dokładnie ale to chyba coś skopali przy update tej apki bo potem było już ok ... ale też nie było ani normalnego dźwięku powiadomienia ani jego samego ...

• 0
Opublikowano

@katrinam

Nikt nie jest jasnowidzem i nie wie co masz ustawione w telefonie. Nawet jak masz tryb cichy czy nie przeszkadzać, to możesz ustawić poszczególne aplikacje, żeby wydawały dźwięki, więc wkurzanie się na producenta telefonu jest nie na miejscu. Mam/miałem 4 telefony Xiaomi i zawsze wszystko działało jak miało działać. Kwestia konfiguracji. A tutaj trzeba chwilę posiedzieć. Każdy ma inne appki, inne ustawienia. Nikt ci zdalnie nie pomoże. Nie da się. Posiedz sobie przed telefonem i posprawdzaj co wydaje dźwięki. Najlepiej na sen ustawić auto wyłączenie i włączenie. Nie przeżywaj tak, to tylko urządzenie. 

• 0
Opublikowano

@Master taką akcję z "dzwonieniem" odwalił mi po raz kolejny kolejnego dnia, w samo południe kiedy wychodziłam z marketu.
Nie wiem czym to jest spowodowane - może chiński telefon nie lubi przebywać we Francji? ;)
Kolejne ciekawostki z aktualizacji:
- przycinające się animacje, ewidentnie procek Snapdragon 8 Gen 1 jest za wolny :>>>
- ile razy trzeba dotykać ekranu aby wreszcie zalapał, że jest dotykany? Jak to nazwać? "Gubienie dotyku"?

- Youtube... Działa troszeczkę wolniej. Kiedyś też YT po zablokowaniu ekranu i odblokowaniu po dluuuuższym czasie po prostu pokazywał stan tego co odtwarza. Po aktualizacji po odblokowaniu ekranu widzę... główną stronę YT i przez ułamek sekundy YT odtwarza, po czym przestaje. YT jakby "zapominał" że coś w ogóle odtwarzał i widać po prostu jego główny ekran. Chociaż w historii wszystko jest.
- przed aktualizacją otwarty rano dokument PDF sobie "wisiał" w tle i po południu mogłam go znaleźć wśród uruchomionych aplikacji. Obecnie po przełączeniu na inną apliakcję, ten dokument zostaje automatycznie zamknięty... I znowu weź szukaj, otwieraj. A przecież to jest ten sam telefon co kilka miesięcy temu. On nadal ma 12 GB RAMu, on nadal ma 512 GB dysku. Co ta akatualizacja odwaliła z zarządzaniem pamięcią? Dlaczego ten telefon na siłę usuwa wszystko co się da z pamięci, skoro te uruchamiane apliakcje są dla mnie - a nie dla telefonu. On jest po to aby działać dla mnie. A nie po to aby wywalać moej aplikacje i... i co on robi? Włącza jakieś ukryte progrmay szpiegujące?
- domyślne ustawienia aplikacji otwierających poszczególne dokumenty zostały nadpisane. I obecnie nie wystarczy kliknięcie na ikonę danego programu aby otworzył się dokument. Trzeba nacisnąć ponownie.
- większe zużycie baterii nie zostało naprawione. Srałmi dodało parę wodotrysków, zniszczyło zarządzanie aplikacjami i nie naprawiło problemu z żarłocznością na energię.

Mam wrażenie, jakby xiaomi próbowało w mniej lub bardziej wymyślny sposób nakłonić mnie do zmiany telefonu...
Trudno, przeżyję. Ale kolejny telefon nie będzie już tej firmy.

@marcin_poco posiadam standardowe ustawienia, nie mam chyba nawet innego dźwięku dzwonka dla SIM1 niż domyślny, mam może inne dźwięki budzików i nic więcej.
To "tylko urządzenie" kosztowało mnie 3 tysiące złotych :D To nie jest cegła za 200... no może za 500 złotych. Gdzie można machnąć na to wszystko ręką - "dobrze że cokolwiek dali...". Kupując F5 Pro spodziewałam się pewnych standardów w działaniu telefonu i jego oprogramowania. I to nie powinno się zmieniać już przez cały okres "życia" urządzenia/aktualizacji oprogramowania.
Ja wiem, że to o czym pisze to są d*perele, błahostki, ale właśnie z takich malych rzeczy powstaje całokształt odczuć i emocji związanych z użytkowaniem czy to telefonu czy telewizora czy laptopa czy samochodu.

Myślałam, że do tych """usprawnień""" się przyzwyczaję, ale niestety. Nie udało mi się.
Po wielokrotnym analizowaniu sytuacji stwierdziłam że mam dość i nie wytrzymam do października (pełne 2 lata od chwili nabycia Poco f5 Pro). Za dużo zabawy, za dużo problemów. Sytuacja z tymi powiadomieniami o których wcześniej pisałam to jest po prostu GRANDA. Codziennie mam kilkanaście jak nie kilkadziesiąt powiadomień i mam dosyć przeklikiwania się i szukania - gdzie tym razem można dane powiadomienie obejrzeć czy skasować...?

Dlatego w końcu (nie wiem czy powinnam pisać na Forum MIUI o konkurencji?) zamówiłam Motorolę Edge 60 Pro, 12/512.
Jeśli uważacie, że wybrałam zły model - napiszcie proszę, odbieram Moto dopiero jutro rano koło 11 więc będe miała jeszcze czas aby zmienić wybór ;)

Co z Poco F5 Pro? Trafi do szuflady na wieki. Będzie pierwszym moim telefonem, który pożegnam z ulgą i radością. I jeśli miałabym go komuś oddać to wyłącznie wrogowi.

• Like 1
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@katrinam

To nie jest tak, że zmienisz markę i natychmiast odejdą Ciebie wszystkie mary, a pech odejdzie w siną dal, jak ten kochaś z piosenki, jako że każda marka miewa swoje wpadki i lepsze, czy gorsze modele.

No może bardziej przewidywalna jest Apple, ale to są telefony dla użytkowników, a nie dla entuzjastów, jeżeli więc cenisz sobie święty spokój i przewidywalność działania sprzętu, to Apple będzie najlepszym wyborem.

Druga sprawa, że osobiście wolę wybierać modele telefonów Xiaomi, a nie przybudówek tej firmy, czyli Redmi, czy POCO, a szczególnie ta ostatnia ze względów stricte leksykalnych rodzi we mnie dosyć mieszane odczucia.

Czytałem Twoje opisy i gdyby kwestie omawiane dotyczyły mojego telefonu, to zdecydowanie zastosowałbym radykalne rozwiązania, to jest reset do ustawień fabrycznych, a jeżeli i to nie pomoże, to najpierw serwis, a później mistrzowski rzut telefonem do kosza.

Edit:

Motorola, to obecnie Lenovo, czyli także Chińczyk.

Edytowane przez Licht
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

@katrinam w takim przypadku jak twój powinno się reklamować telefon z powodu niezgodności z umową. Jak kupiony w Polsce to sprawa jak najbardziej do wygrania i trzeba się domagać zwrotu kasy (niestety od sprzedawcy). To twoje niezbywalne prawo konsumenta. A telefony Poco Xiaomi robi chyba tylko po to żeby wykręcały lepsze wyniki w benchmarkach w porównaniu do konkurencji. To zdecydowanie najgorsza marka ze stajni Xiaomi pod względem oprogramowania. Wpadki sprzętowe tez tam były np regularnie padające płyty główne w którymś modelu. Ja bym nie odpuścił.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@katrinam Zainstalowałaś niestandardowy ROM oparty na czystym Androidzie (AOSP), który naśladuje HyperOS. Takie ROM-y są dużo szybsze i często lepiej działają niż oryginalny HyperOS Xiaomi i  niektóre są piękne w jednolitości o obsłudze, ale mogą mieć problemy z aplikacjami bankowymi. W każdej chwili można wrócić do oryginału firmware który kupiłaś w sklepie.

Czyste wersje Androida używają najdroższe telefony Google Pixel (to klasa" Iphonów w Androidach"). Alternatywne firmware'y wprowadzają nowości szybciej niż Xiaomi (które dodaje je po pół roku do swoich topowych modeli). Poszukaj alternatywnego ROM-u dla swojego telefonu od innej firmy niż Poco/Xiaomi. Link do artykułu porównującego te systemy załączony w oryginalnej wiadomości.

Edytowane przez zagrobelny
  • 0
Opublikowano

Jeśli chcesz stare centrum powiadomień -mogę pomóc .😀

Minuta roboty ale trzeba mieć root . 

Ja też jestem staro modny i też nie mogę się do nowego centrum powiadomień przyzwyczaić .

Dla mnie stare CC jest wygodniejsze. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Chyba jesteś jednak w błędzie.....(choć może się mylę..) Instalacja starego UI np 14 spowoduje że telefon na andku 15 przejdzie do trybu alarmowego.Testowalem.....
Aczkolwiek jeśli znaz metodę podziel się z nia.
Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dudijack
  • 0
Opublikowano

Raczej chyba nie  🙃 To nie chodzi o podmianę MiuiSytemUi.apk z innego romu , bo to w 100% skączy się crash-em systemu. 

Cała sztuczka polega na tym  jest to modyfikacja Miuisystemui lub DevicesOverlays (zależy od romu ) . 

Trzeba mieć root aby wyodrębnić z romu Miuisystemui.apk  lub DevicesOverlays.apk lub rozpakować na PC rom, np za pomocą CRB   i wyodrębnić z super.img te pliki .

Następnie trzeba te pliki zdekompilować MT manager-em lub BatchApkTool i dokonać zmian w resuerces.arsc.  

Jeśli będziesz gotowy i wyodrębnisz te pliki to podam później dalszą część instrukcji. 

Przepraszam teraz mam wyjazd i nie mam chwilowo czasu .Jak wrócę to dokończę  tutka - na pewno też komuś się przyda 😀 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Ok to jedziemy dalej :) 

Tak jak napisałem wcześniej .Potrzebujemy wyodrębniony MiuiSytemUi.apk lub   DevicesOverlays.apk

-zmienna jest albo w jednym albo w drugim pliku w zależności od romu . 

Metoda działa w HyperOS 1 oraz HyperOS 2  jeśli w ustawieniach powiadomień nie mamy wyboru stylu CC (Stary czy nowy styl ) 

Dekompilujemy  MiuiSytemUi.apk lub   DevicesOverlays.apk .

-Jeśli robimy to w MT Manager to

Po dekompilacji wchodzimy w resuerces.arsc.  następnie w katalog -integer następnie w podkatalog integer i szukamy 

zmiennej "force_use_control_panel">1<   i zmieniamy "1" na "0" 

-Jeśli robimy to w  BatchApkTool na PC to po dekompilacji  wchodzimy w res/values/integers.xml i szukamy to samo 

czyli zmiennej "force_use_control_panel">1<   i zmieniamy "1" na "0" 

Następnie po zmianie zmiennej kompilujemy plik wrzucamy w system . 

Jeśli masz system RW to normalnie wklejasz- zastępujesz   plik do systemu za pomocą MT Manager lub RootExplorer i robimy restart telefonu .

lub jak nie masz systemu RW  to wklejasz plik przez TWRP . 

Ostatecznie można wkleić do rozpakowanego romu ,spakować rom i zrobić flash  romu  ponownie . 

To wszystko ,możemy się cieszyć powrotem możliwości wyboru stylu CC :)  

Edytowane przez VRil
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, VRil napisał(a):

wyodrębnić z romu Miuisystemui.apk  lub DevicesOverlays.apk lub rozpakować na PC rom, np za pomocą CRB   i wyodrębnić z super.img te pliki .

Albo jestem za stary albo niedowidzę :)  Gdzie znajdę te pliki? Przeszukałem cały system i .....nic.

• 0
Opublikowano

Ło matko ,człowiek się rozpruł zdradził tajemnicę moderską napisał instrukcję i ją udostępnił a tu rozkmina czy to legalne ,

- a chciałem tylko pomóc dziewczynie :) 

Tak niestety na dzień dzisiejszy tego typu instrukcje w tym "półświatku moderskim" przeważnie płatne są tajemnicą i jest zakazane rozpowszechnianie instrukcji .  

Przykład tej instrukcji .Xiaomi w chanelogach HyperOS 2 pisali że znika na zawsze możliwość wyboru starego stylu CC. 

Inżynierom Xiaomi od softu nawet nie chciało się trwale usuwać tego kodu z MiuiSystemUi tylko dodali zmienną "przełącznik" aby to włączyć lub wyłączyć  i ukryli to .

Czy to jest legalne -sam jestem ciekaw ? . Ciekawe  jakie jest oficjalne stanowisko Xiaomi na modyfikacje ich aplikacji .

Prawdą jest ,że wszyscy to robią .Modyfikują apk lub całe romy i je rozpowszechniają .

Tak jak napisał @Master  Xiaomi.eu też posiada pewne modyfikacje ,Widziałem także zmodyfikowane aplikacje publikowane na oficjalnym forum Xiaomi.eu

1 minutę temu, dudijack napisał(a):

Albo jestem za stary albo niedowidzę :)  Gdzie znajdę te pliki? Przeszukałem cały system i .....nic.

system_ext/priv-app/MiuiSystemUi/MiuisysystemUi.apk

product/overlay/DeviceOverlay.apk 

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Wszystko zrobiłem zgodnie z poradnikiem ( dziękuję - dobra robota :) ) ale nie mogę podmienić pliku. MT twierdzi, że nie może bo...... wiadomo brak RW a TWRP nie widzi plików w system-ext.....Nie chcę natomiast flashować romu ze wzgledu na Magiska.

Edytowane przez dudijack
  • 0
Opublikowano

Miałeś zmienną w MiuiSystemUI ? 

Masz Magisk ? 

Jeśli tak to spróbuj zrobić moduł i za pomocą niego włożyć MiuiSystemUi .  

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak, miałem zmienną. Odnośnie modułu instalujemy Magisk Overlayfs i możemy zmienić plik:) 

Jednakże...... (raczej to moja wina ) mi chodziło o styl rozwijanego centrum kontroli z MIUI 14 jak na zdjeciu poniżej ?

image.jpeg

Edytowane przez dudijack
  • 0
Opublikowano

Czyli zaszło nie porozumienie  🙃 

Myślałem że chodzi i stary Styl CC ala Miui 11 

Ten mod właśnie przywraca wybór tego stylu .

Screenshot_2020-08-31-16-20-26-348_com.android.browser.jpg

• Like 2