Skocz do zawartości
  • 0

WiFi Calling

Pytanie

Opublikowano

Może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego w moim 13 pomimo włączonego wifi calling nie mam ani ikonki u góry na belce, ani w historii połaczeń ani raz przeprowadzonej tym sposobem rozmowy, wszystko mam w VoLte, a u żony w Poco F5 jest ikonka i rozmawia w ten sposób?

Screenshot_2023-12-23-13-35-26-716_com.miui.home.jpg

Screenshot_2023-12-23-13-45-54-689_com.mi.android.globallauncher.jpg

27 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No fakt jest to może problem techniczny, ale w sumie w każdej sieci rozmowy, MMs - y i SMs-y sa za darmo, chyba , że ktoś ma jeszcze fona na kartę. A co do jakości to przy moich fonach X 13 5G i RN 12 5G nie widzę, a raczej słyszę żadnej różnicy jakości no chyba, że ogłuchłem.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, kris68 napisał(a):

w każdej sieci rozmowy, MMs - y i SMs-y sa za darmo, chyba , że ktoś ma jeszcze fona na kartę

Bzdura. Ja mam na kartę i za 25 zł mam wszystko za darmo i 10 GB internetu

• 0
Opublikowano (edytowane)

Brawo a skąd mam to wiedzieć, nigdy nie miałem smartfona na kartę zawsze abo. A co do mojej 13 zawsze wyswietla: Vo-WiFi - teraz dokładnie sprawdziłem, czy jest. A jak chodzi o rozmowy poza domem gdzie nie ma VoWiFi - to i tak wyświetla na apce systemowej : Dźwięk HD i nigdy nie mam problemu ze zrozumieniem rozmówcy ani on mnie. BRAWO nie masz się, o co złościć sorry nie wiedzialem-ale pisalem to pod kątem jakości dźwięku i napisów HD i VoWi-Fi. Pozdrawiam.

Screenshot_2023-12-23-20-54-22-463_com.miui.home-edit.jpg

Edytowane przez kris68
dodanie screena.
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, brawo napisał(a):

to dokładnie tak jak ja ... tylko że place 30 miesięcznie w abonamencie 🙃 a na kartę tak jak pisał @kris68 też nigdy nie miałem fona ... a mam już komórki będzie chyba z 25 lat ... 🙃 teraz chyba i tak trzeba te karty rejestrować na konkretną osobę / telefon? czyli chyba nic na już takiej anonimowości jak kiedyś ... 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie ma czegoś takiego jak anonimowość. Ale jest swoboda działania. Mogę zmieniać jak chce taryfy i mogę odejść kiedy chce jakby coś nie pasowało mi.

Screenshot_2023-12-23-21-54-06-871_pl.tmobile.miboa.jpg

IMG_20231223_215930.jpg

Edytowane przez brawo
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, brawo napisał(a):

Ty to mi wyglądasz jakbyś pozjadał wszystkie rozumy, co rusz komuś piszesz ten zajefany tekst "bzdura", a bzdury to właściwie sam produkujesz. Co to znaczy że masz kartę i masz wszystko za darmo ? Przecież płacisz za to 25zł, więc nie za darmo. A spróbuj ją nie naładować, to nadal masz za darmo ? To dopiero jest bzdura...

34 minuty temu, brawo napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak anonimowość. Ale jest swoboda działania. Mogę zmieniać jak chce taryfy i mogę odejść kiedy chce jakby coś nie pasowało mi.

Screenshot_2023-12-23-21-54-06-871_pl.tmobile.miboa.jpg

IMG_20231223_215930.jpg

Kolega napisał o czasie przeszłym, kiedy można było bez rejestrowania kupić kartę SIM, wsadzić w telefon i rozmawiać, czyli coś na kształt anonimowości, coś Ci umknęło ? Teraz jest inaczej, więc nie odnoś się do tego swoim stwierdzeniem, że "nie ma czegoś takiego..."

• Like 1
  • 0
Opublikowano

no jak pisałem - nie korzystałem nigdy z kart ale pamiętam że było o tym dość głośno - że te karty i tak trzeba rejestrować - tylko nie pamiętam szczegółów ... więc chodziło mi dokładnie o to - że za starych czasów dawało to jakąś formę anonimowości ... może było to wykorzystywane do celów przestępczych (a podejrzewam że tak ...) stąd właśnie ta zmiana ... ogólnie przy obecnych cenach abonamentów i jeśli ktoś korzysta regularnie z telefonu to w zasadzie te karty straciły trochę rację bytu ... no i tym bardziej jeśli karta musi być przypisana i zweryfikowana dla konkretnej osoby ... chociaż w praktyce nie wiem jak to się odbywa (zdalnie? czy musi być jakieś potwierdzenie z sieci? dane osobowe są jakoś sprawdzane?) cholera wie 🙃 chyba wypadłem trochę z obiegu w tych kwestiach ...

• 0
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Test napisał(a):

Co to znaczy że masz kartę i masz wszystko za darmo ? Przecież płacisz za to 25zł, więc nie za darmo. A sprób

Bzdury piszesz 😬 Nie zapraszałem ciebie do tozmowy. Za darmo to znaczy w opłaconym doładowaniu/abonamencie bez dodatkowych opłat. Przeczytaj post, a przedeszystkim zrozum co napisał kris68: No fakt jest to może problem techniczny, ale w sumie w każdej sieci rozmowy, MMs - y i SMs-y sa za darmo, chyba , że ktoś ma jeszcze fona na kartę.

Ps

Jakość połączeń jest HiFi delux. Nie ma to znaczenia czy na kartę czy abonament. W dodatku działa mi RCS, za darmo  😋

Edytowane przez brawo
  • 0
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, brawo napisał(a):

Bzdury piszesz 😬 Nie zapraszałem ciebie do tozmowy. Za darmo to znaczy w opłaconym doładowaniu/abonamencie bez dodatkowych opłat. Przeczytaj post, a przedeszystkim zrozum co napisał kris68: No fakt jest to może problem techniczny, ale w sumie w każdej sieci rozmowy, MMs - y i SMs-y sa za darmo, chyba , że ktoś ma jeszcze fona na kartę.

Nie zapraszałeś, bo nie jesteś żadnym gospodarzem. Nikt tu nie potrzebuje twojego zaproszenia, chyba się rozminąłeś z zakresem swoich uprawnień. Co do tematu, to owszem przeczytałem ze zrozumieniem, tyle że kolega kris68 napisał o typie abonamentu na kartę, którego akurat ty nie używasz, co nie znaczy że inni nie. Tak jak i w innych wątkach, również i w tym jesteś ignorantem i mierzysz wszystkich swoją miarą. Napisałem ci już wcześniej, że każdy ma swoje potrzeby i jeśli takie mu pasują, to w czym problem i czemu ma to być "bzdurą" ?

Edytowane przez Test
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, bosniak napisał(a):

Coś się pogubiłem czytając odpowiedzi?

Nie, tylko zeszły niepotrzebnie na poboczne tematy. Spróbuj rozłaczyć i połączyć od nowa WiFi, też mam 13-tkę i od czasu do czasu również taki problem obserwuję, z reguły pomaga powyższa akcja, jeśli nie to restart i powinno być OK. Chyba, że ani razu nie widziałeś u siebie tej ikonki, to problem może być zupełnie inny. Sprawdź w jakim standardzie i z jaką prędkością twój telefon łączy się z routerem po WiFi a także czy operator umożliwia taką funkcję. Ja na przykład mam odwrotną sytuację, przyleciałem właśnie na święta do Polski i od razu na lotnisku w moim Xiaomi 14 powitał mnie komunikat, że rozmowy przez VoLTE są niedostępne, kiedy np. w UK cały czas z nich korzystam i na Xiaaomi 13 nigdy nie miałem z tym w Polsce problemów, a też mam włączoną cały czas opcję VoLTE calls...

• 0
Opublikowano

Operator umożliwia, funkcja włączona systemowo, w telefonie i u operatora. Restart robiony, wifi rozłączane i połaczene dzisiątki razy. Z ruterem łaczy sie w każdej czestotliwości, z kosmiczna prędkością.

• 0
Opublikowano

Przepraszam za trywialne i oczywiste podpowiedzi, ale nigdy nie wiadomo z kim się mierzysz prawda ? Na tą chwilę nie mam niestety bardziej zaawansowanych pomysłów, bo na obu moich telefonach od dawna ta opcja działa bez problemu i specjalnie nie wymagało to nigdy jakiś magicznych umiejętności, czy włączania ukrytych opcji. Daj trochę czasu, może ktoś się spotkał już z takim problemem i zna rozwiązanie, dziś już dość późno jest. Wesołych Świąt życzę.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 godzin temu, Test napisał(a):

tyle że kolega kris68 napisał o typie abonamentu na kartę

A jakie są typy abonamentów na kartę? 🫢 

@bosniak Sprawdź u kogoś na innej sieci WiFi. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grzegorz.lki napisał(a):

@bosniak sprawdź jeszcze w opcjach karty sim czy masz ustawione preferuj Wi-Fi

IMG_20231224_065238.thumb.jpg.76f763963e2d943d6141015cfca9c756.jpg

Tak mam

Screenshot_2023-12-24-10-07-07-322_com.android.phone.jpg

Screenshot_2023-12-24-10-08-25-408_com.android.phone.jpg

Edytowane przez bosniak
  • 0
Opublikowano

@bosniak to spróbuj ustawienie na preferuj Wi-Fi. jak nie pomoże to ja bym zresetował ustawienia sieciowe. ja w T-Mobile miałem od razu VoWiFi na 13, a dla plusa musiałem czekać do pokazania się telefonów w tej sieci.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tym sposobem mi wskoczyło, mam u góry ikonkę, ale czy nie będzie sytuacji że jak rozmawiam w zasięgu wifi to z niego wychodząc rozłączy rozmowę bo nie przełączy się automatycznie na sieć GSM np volte?

Screenshot_2023-12-24-10-22-29-365_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez bosniak
  • 0
Opublikowano

ja miałem dwa razy taki przypadek, że rozłączyło rozmowę ale winię raczej za to klatkę schodową i to, że jestem w tym miejscu na pograniczu zasięgu BTS i zawsze dla T-Mobile spada mi najpierw do 2G, a dopiero po wyjściu z klatki wskakuje na 5G. 

Musisz po prostu to sprawdzić i ewentualnie zrób reset tylko ustawień sieciowych i wtedy po IMS też powinno ruszyć.

• 0
Opublikowano

grzegorz.lki  ja mam taką sytuację-w pobliżu mojego bloku są dwa BTS-y w odległości, około 300 metrów w dwóch różnych kierunkach. Takie szczęście. W domu czy to za grubymi ścianami, czy na balkonie, albo na klatce schodowej mam zawsze 5 kresek- a mam 2 karty na abo. Playa i Vectry. No i moja Mi 13 5G. Natomiast z tym i każdym smartfonem na parterze sygnał się urywa i każda rozmowa, takie czarne dziury. To samo u sąsiadki na parterze. Jedynie jak podejdę do okna jest 1 kreska i to nie zawsze z tym, ze mam jej hasło wifi-więc - VoWifi działa. Takie czarne dziury są w bardzo dziwnych miejscach.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, grzegorz.lki napisał(a):

Musisz po prostu to sprawdzić i ewentualnie zrób reset tylko ustawień sieciowych i wtedy po IMS też powinno ruszyć.

Jak zrobic ten reset ustawień sieciowych?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie musisz robić resetu skoro zmieniłeś preferencję na właściwą. Zresztą sam piszesz, że już masz WoWiFi, jest ikona. W ramach testów zadzwoń do kogoś i wyjdź poza zasięg WiFi sam zobaczysz jak jest.

Edytowane przez brawo
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, brawo napisał(a):

A jakie są typy abonamentów na kartę? 🫢  

A choćby takie, że u jednych połączenia są nielimitowane (przynajmniej tak twierdzą) a inni pobierają opłaty z środków za doładowanie. Co do tych nielimitowanych, to chwyt marketingowy, spróbuj rozmawiać po kilka godzin codziennie, to zaraz się przekonasz w jakim stopniu są nielimitowane 🙂 

No ale nie o tym jest ten temat, wygląda na to, że przynajmniej problem kolegi został rozwiązany.

• 0
Opublikowano
17 minut temu, Test napisał(a):

u jednych połączenia są nielimitowane (przynajmniej tak twierdzą) a inni pobierają opłaty z środków za doładowanie. Co do tych nielimitowanych, to chwyt marketingowy, spróbuj rozmawiać po kilka godzin codziennie, to zaraz się przekonasz w jakim stopniu są nielimitowane

Bzdury piszesz ;) Opamiętaj się. Jedna i druga linijka to bzdury. Mówisz, że w Anglii pracujesz? Używam karty na doładowania od przysłowiowych 100 lat. Bo jest to wygodne, tanie, nie jestem związany umową na 1-2 lata. W każdej chwili mogę odejść, albo zmienić taryfę na jaką chcę. Technicznie mam wszytko to, co mają ci na abonament wcale nie tańszy ;). Wszystko jest nielimitowane 24h/365 dni w roku. To znaczy w cenie doładowania. Naprawdę uważasz, że lepiej wiesz ode mnie jak jest? Zapomniałem dodać, że te 10GB internetu to się sumuje jeśli nie wykorzystam w danym miesiącu pełnego pakietu. Co widać na wcześniej załączonym scrinie, gdzie widać, że jest ich ponad 18GB. A co do pierwszej linijki to trzeba byłoby być niepełnosprawnym intelektualnie żeby płacić abonament (związać się umową w dodatku) i dodatkowo jeszcze płacić za połączenia czy MMS/SMS. To nie te czasy. Kto ci takich głupot nagadał? Mówisz, że w Anglii pracujesz? Zapewne są tacy co to dają sobie wcisnąć jakiś abonament za miliony. Są też tacy co to worki z pieniędzmi do śmietników wyrzucają. Są też tacy co kupują garnki za 5000 zł o wartości 300 zł. No ale kto komu zabroni. Taryfa 5G kosztuje u mnie 35 zł. I dodatkowo mam 20GB po każdym doładowaniu. Miałem przez miesiąc, ale kompletnie nie widziałem żadnych korzyści z tego. Rozmowy identyczne, prędkość internetu nawet wolniejsza... Wróciłem do taryfy za 25 zł. Leżąc na kozetce w 5 minut. No nie próbuj z Anglii zabawiać się we wróżki i "wiedzenie lepiej". To tyle ode mnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...