Skocz do zawartości

Czy Dziś Prima Aprilis? Xiaomi Brata Się Z Microsoftem Prezentując Windows 10 Na Mi4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze rano jak zajrzałem na forum MIUI, to trochę nie chciałem wierzyć w to. Ale wygląda na to, że będzie można wybrać system na swój telefon. Chyba do tego dąży rynek - klient ma wybór odnośnie hardware, to dlaczego ma nie mieć wyboru jeśli chodzi o software. A z perspektywy MS to kolejny sposób na dotarcie do klientów i wyciągnięcie od nich trochę grosza. Jestem otwarty na takie oferty  :)

Opublikowano

Ja będę miał wolnego Mi4 to sobie przetestuję. Szkoda, że z aplikacjami słabo. Ktoś wie coś więcej co na tym Windowsie będzie można zainstalować? Czy tam trzeba mieć jakieś głupie konto w Outlook by w ogóle korzystać z systemu jak w win 8?

Wysłane z MI Note

Opublikowano

Przeszedłem z 930 na mi4 a teraz będę miał możliwość instalacji win10 no jaja wielkie. Masz podobnie jak w androidzie konto mailowe i ono ci wszystko łączy, telefon z pc-tem.

Opublikowano

Ja będę miał wolnego Mi4 to sobie przetestuję. Szkoda, że z aplikacjami słabo. Ktoś wie coś więcej co na tym Windowsie będzie można zainstalować? Czy tam trzeba mieć jakieś głupie konto w Outlook by w ogóle korzystać z systemu jak w win 8?

Wysłane z MI Note

Jest tak samo jak na Windows 8. Bez podpiętego konta nie pobierzesz aplikacji. Podstawowe funkcje oczywiście działają.

Opublikowano

ciekawe czy mozna bedzie miec dwa systemy na fonie i sie przełączać między nimi, np. przy włączaniu wybierasz system na którym telefon ma sie uruchomić, to by było coś

• Like 1
Opublikowano

Biorąc pod uwagę dwie partycje system to jest możliwe. Albo podczas instalacji będzie następowało prze-partycjonowanie pamięci telefonu. Raczej wątpie żeby Xiaomi zgodziło się na zamiane domyślnego MIUI na WP. A kto wie, może robią to tylko po to żeby powiększyć zasięg testerów Windows 10? Pożyjemy zobaczymy ale dalej uważam to tylko za ciekawostkę. Przecież nie będzie MIUI na Windowsa ;P

Opublikowano

No dual boot był by całkiem fajnym wyjściem. Ale tak... Raczej nawet na 5min tego nie będzie mi sie chciało instalować ;P

• Like 1
Opublikowano

Znając M$ po uruchomieniu jego systemu narobi takiej kaszany na dyskach, że potem linux się załamie. Niestety M$ nie przyjmuje do wiadomości, że poza ich systemem istnieją inne.

Opublikowano

Jest to związane z zapowiedzią ze wszystkie piraty na PC dostaną oficjalną aktualizacje do 10. Jest to ruch MS w kierunku Chin gdzie najgorzej jest z oryginalnością systemu. Dlatego chętnie wchodzą w współpracę z producentami telefonów.

Opublikowano

Znając M$ po uruchomieniu jego systemu narobi takiej kaszany na dyskach, że potem linux się załamie. Niestety M$ nie przyjmuje do wiadomości, że poza ich systemem istnieją inne.

Niekoniecznie. Taki htc Hd2 przyjmował wszystko. Raz Windows, raz Android.

Wysłane z MI Note

Opublikowano

To nie ma związku. To, że cancro ma dwa telefony to tylko myk w MIUI ale nie jest wyznacznikiem dla innych przypadków.

Wysłane z MI Note

Opublikowano

No ok ale to musi być Outlook?

Wysłane z MI Note

Musi być konto Microsoft, możesz je założyć na dowolną skrzynkę z tego co kojarzę.

Opublikowano

Hm spoko. Bo moja ostatnia styczność z nowszymi windowsami to Windows 8... jak miałem okazję konfigurować laptop z tym systemem przy pierwszym uruchomieniu to była jakaś masakra. By korzystać z systemu trzeba maila sobie założyć ... i to w domenie outlook.com i chyba hotmail. 

Opublikowano

Hm spoko. Bo moja ostatnia styczność z nowszymi windowsami to Windows 8... jak miałem okazję konfigurować laptop z tym systemem przy pierwszym uruchomieniu to była jakaś masakra. By korzystać z systemu trzeba maila sobie założyć ... i to w domenie outlook.com i chyba hotmail. 

Nie trzeba. Przy pierwszej konfiguracji systemu można stworzyć konto lokalne, jednak trochę ukryli tą opcje, więc zapewne nie widziałeś :)

Opublikowano

Wystarczy odłączyć sieć na czas instalacji i będzie konto lokalne.

Widnows 8.1 dużo przyjemniejszy - ósemka często się rypie przy aktualizacjach (instaluje, wycofuje itp.).

Opublikowano

Nie.... Ja użyłem konta gmail - może być dowolne.

Opublikowano

Niby tak ale pamiętam, że wtedy kiedy miałem tę "przygodę" to miałem znajomą, która do tej pory miała gmaila w tablecie Samsunga.

Kupiła lapka Samsunga, to uruchomiłem chcąc go ogarnąć dla niej. A tu w którymś kroku: wpisz się na konto w domenie .outlook.com lub hotmail. Gmaila nie było. Aż wtedy odpaliłem telefon w poszukiwaniu alternatywy. Ale nie znalazłem na szybko nic więc musiałem założyć. To było rok temu ale naprawdę nie było wtedy żadnej opcji użycia gmaila - mówię o początkowych krokach przy pierwszym uruchomieniu systemu. Ponoć potem do Poczty dało się jakoś wcisnąć gmaila ale na początku nie było tej możliwości.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda, że z aplikacjami słabo. Ktoś wie coś więcej co na tym Windowsie będzie można zainstalować?

Wczoraj w TVN Biznes i Świat na belce przemknęła informacja o googlowej aplikacji konwertującej *.apk na inne systemy. Takie rzeczy tylko w... google.

Opublikowano

Hm nie trzeba tak robić. Wystarczy, że system urządzenia umożliwia działanie aplikacji z Androida. Dobrym przykładem jest BlackBerry OS gdzie od bodaj 2 generacji urządzeń da się odpalić apk i chodzi to całkiem nieźle, a dodatkowo jest cały czas ulepszane.

Wysłane z MI Note

• 1 miesiąc temu...
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...