blaise18

STYJ02YM - nowy robot Mija 2019

Recommended Posts

Robot z podpiętymi mopem wiesza się na niewielkiej listwie może około 1cm, bez mopa wiedzą na dużo wyższe przeszkodzie bez problemu jest to problem ponieważ nie może wyjechać z kuchni do innego pokoju przez tą listwę która łączy inny rodzaj podłogi.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, wczoraj dostałem swój styj02ym. Niestety w zmodowanej apce xiaomi mam problem z aktualizacją, a dokładniej z jej brakiem.

 

VHMhm4r.jpg

W jaki sposób mogę zaktualizować robota? Znalazłem sposób z DNS ale on też wymaga, aby w tym miejscu była widoczna aktualizacja

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

O rzeczywiscie! Przełączyłem i mam opcję 0047 :)

 

Z tego co tutaj czytałem, aktualizacja może nie przejść do końca i trzeba robić myk z DNSami. Mam router UPC i nie widzę tam opcji zmiany DNS :( 

Czy jeżeli kliknę aktualizację i nie przejdzie do końca to uziemię robota do momentu 'zakupu routera' z możliwością zmiany DNS?

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, andrzej102 napisał:

Z tego co tutaj czytałem, aktualizacja może nie przejść do końca i trzeba robić myk z DNSami. Mam router UPC i nie widzę tam opcji zmiany DNS :( 

Czy jeżeli kliknę aktualizację i nie przejdzie do końca to uziemię robota do momentu 'zakupu routera' z możliwością zmiany DNS?

też mam UPC, pożyczyłem stary router od sąsiada i podpiąłem pod UPC i poszło :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba najlepsze rozwiązanie.

Rozumiem, że będę musiał odkurzacz podpiąć do tej nowej sieci (z nowego routera) :D Da się to jakoś łatwo przestawić w aplikacji xiaomi czy muszę jakoś wymusić ponowną konfigurację urządzenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, andrzej102 napisał:

To chyba najlepsze rozwiązanie.

Rozumiem, że będę musiał odkurzacz podpiąć do tej nowej sieci (z nowego routera) :D Da się to jakoś łatwo przestawić w aplikacji xiaomi czy muszę jakoś wymusić ponowną konfigurację urządzenia?

w dużym skrócie -  podłączasz się telefonem do tej nowej sieci, w odkurzaczu wymuszasz ponowne połączenie z wifi i w telefonie konfigurujesz go z nową siecią  (oczywiście wcześniej ustawiasz wpis w DNS i wpisujesz ten DNSy na nowym routerze)

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 godzin temu, Kamil7878 napisał:

Robot z podpiętymi mopem wiesza się na niewielkiej listwie może około 1cm, bez mopa wiedzą na dużo wyższe przeszkodzie bez problemu jest to problem ponieważ nie może wyjechać z kuchni do innego pokoju przez tą listwę która łączy inny rodzaj podłogi.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka
 

Mam to samo jak ma podpięty mop  to ma problem wyjechać z sypialni. Ale wydaje mi się że to wina ciężaru  samego robota. Mój stary ilife v5s pro  nie miał z tym problemu bo był lżejszy :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiony STYT02YM czyli Mop P w wersji UE.
Aktualizacja do 3.5.3_0017, komunikaty głosowe w j.Polskim.
Wszystko działa jak należy, za pierwszym razem zrobił całą mapę mieszkania.
Każdy kolejny przejazd doszczegóławia mapę.
Zdalne sterowanie, powrót do bazy, bez problemu.
Przez wysokie progi przejeżdża jak czołg.
Jest Super!

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Ja miałem wszystko ok z tym odkurzaczem do wczoraj, dziś pojawiły się 2 problemy

  • kiedy dałem go na inne piętro to fajnie poodkurzał i stworzył sobie mapę, jak przenioslem go z powrotem tam gdzie stworzył pierwszą mapę to myśli że stacja dokująca jest w innym pokoju niż była (mapę mu przywróciłem ręcznie na odpowiednią), nie potrafi się odnaleźć z lokalizacją, da się jakoś tę stację przenieść na mapie? Sam tak na prawdę potrafi się odnaleźć, ale lokalizacji stacji dokującej nie ogarnia i próbuje wrócić do innego pomieszczenia niż powinien. Zaznaczam ze ma org mi home z lokalizacją chiny, 
  • drugi problem jaki się pojawił to przestała lecieć woda z pojemnika na mopowanie, w sensie jak daje mu mop i odkurzanie to jeździ sobie ale nic nie kapie, nawet na najwyższym poziomie lania wody, nie wiem co mu się stało, wczoraj działało

 

Z góry dzięki za pomoc

Edited by kambodza777

Share this post


Link to post
Share on other sites

@kambodza777 sprawdź czy woda kąpię z pojemnika przed zamontowaniem przy otwartym korku, może dysze się zapchały za dużo produktu lałeś.

 

@Elanski u mnie z mopem zawiesza się na takiej listwie 30e49814609388f01a7d15b6e1085ebc.jpg

 

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mozlwie, mopa ogarnę jak ogarnę mapki, na ten moment nie widzę lepszego rozwiązania niż usunięcie mapy i stworzenie od nowa, trochę bez sensu, jak się okaże że mam tak robić co zmianę piętra...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mozlwie, mopa ogarnę jak ogarnę mapki, na ten moment nie widzę lepszego rozwiązania niż usunięcie mapy i stworzenie od nowa, trochę bez sensu, jak się okaże że mam tak robić co zmianę piętra...
Miałem tak samo, przełączyłem mapę na parter, i pokazywało że stacja jest w innej lokalizacji, włączyłem go i zaczął rysować nową mapę, następnie po kilku minutach wróciłem go do stacji i się zaktualizował.

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko że ja właśnie mam ten problem że robot jest w pokoju dobrze zlokalizowany, tylko że ładuje się przy stacji dokującej która jest oznaczona na mapie w zupełnie innym pokoju, zapuszczę go teraz chyba po krawędziach, moze ogarnie że tam jednak nie ma tej stacji w co wątpię, bo nie wiem na jakiej podstawie on okresla jej położenie skoro nawet ładując się przy niej myśli że leży ona w innym pomieszczeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, ufo said:

też mam UPC, pożyczyłem stary router od sąsiada i podpiąłem pod UPC i poszło :) 

Cześć, mam dokładnie taką samą sytuację z moim routerem UPC. U rodziców w domu był gdzieś stary router i teraz pytanie: czy jeśli podmienię u siebie router na ten stary i go podepnę do kabla z internetem, to sieć Wi-Fi sama "zaskoczy", czy będzie to wymagać jakiejś aktywacji przez UPC?

Podłączam jeszcze do tematu @andrzej102

Edited by JokerFCBP

Share this post


Link to post
Share on other sites

zależy jak masz ustawiony stary router- jak masz DHCP z jednej i drugiej strony to zrobisz to bez grzebania, w przeciwnym wypadku trza w ustawieniach grzebnąć Oczywiście jak chcesz aktualizować to zmiana DNSMASQ raczej wskazana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, JokerFCBP napisał:

Cześć, mam dokładnie taką samą sytuację z moim routerem UPC. U rodziców w domu był gdzieś stary router i teraz pytanie: czy jeśli podmienię u siebie router na ten stary i go podepnę do kabla z internetem, to sieć Wi-Fi sama "zaskoczy", czy będzie to wymagać jakiejś aktywacji przez UPC?

Nic nie musisz aktywować. Nie podmieniaj routera UPC tylko podłącz go za nim - chodzi o to, żeby DHCP z pozyczonego routera podał klientom inne serwery DNS  (bo w UPC nie możesz ich sam zmienić) - podłącz telefon i odkurzacz do wifi z pożyczonego router

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogarnąłem problem z mapą usuwając ją i tworząc od nowa, do przeżycia jak się sytuacja nie powtórzy. 

Pozostaje problem niedziałającego mopa, ktoś wie jak to ruszyć? Skoro pierwszego dnia to działało to podejrzewam niewielki problem. 

Odkurzacz wysłany do mopowania dopiero pod sam koniec wydaje się jakby jakąś wodę przepuścił z dwóch krańcowych dysz, podejrzewam że to tylko dlatego że pod wpływem wibracji tam woda wyciekła, pierwszy raz jak odpaliłem mopowanie to faktycznie było mokro pod całym odkurzaczem na średnim poziomie. Teraz ewidentnie przestało to działać. Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie spróbuję, jak nie to dispute z maj friendem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć 

Czy może ktoś potwierdzić otrzymanie aktualizacji 0018 do wersji v8?

Bo słyszałem że niby już jest ale u mnie nadal nic. Modowana appka jeśli to może mieć znaczenie

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, kambodza777 napisał:

Odkurzacz wysłany do mopowania dopiero pod sam koniec wydaje się jakby jakąś wodę przepuścił z dwóch krańcowych dysz, podejrzewam że to tylko dlatego że pod wpływem wibracji tam woda wyciekła, pierwszy raz jak odpaliłem mopowanie to faktycznie było mokro pod całym odkurzaczem na średnim poziomie. Teraz ewidentnie przestało to działać. Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie spróbuję, jak nie to dispute z maj friendem. 

Czy po tym jak wlejesz wodę i jeszcze nie zamkniesz zatyczki to woda kapie z dysz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
41 minutes ago, ufo said:

Nic nie musisz aktywować. Nie podmieniaj routera UPC tylko podłącz go za nim - chodzi o to, żeby DHCP z pozyczonego routera podał klientom inne serwery DNS  (bo w UPC nie możesz ich sam zmienić) - podłącz telefon i odkurzacz do wifi z pożyczonego router

Dzięki za odpowiedź. Mógłbym prosić o wyjaśnienie, co to znaczy "podłącz go za nim"? Niestety jestem dość zielony w tych kwestiach, a zależy mi, by aktualizować odkurzacz.

Do mojego routera od UPC wchodzi jeden kabel, porty LAN/WAN puste.

aa.jpg

Edited by JokerFCBP

Share this post


Link to post
Share on other sites
26 minut temu, kambodza777 napisał:

Ogarnąłem problem z mapą usuwając ją i tworząc od nowa, do przeżycia jak się sytuacja nie powtórzy. 

Pozostaje problem niedziałającego mopa, ktoś wie jak to ruszyć? Skoro pierwszego dnia to działało to podejrzewam niewielki problem. 

Odkurzacz wysłany do mopowania dopiero pod sam koniec wydaje się jakby jakąś wodę przepuścił z dwóch krańcowych dysz, podejrzewam że to tylko dlatego że pod wpływem wibracji tam woda wyciekła, pierwszy raz jak odpaliłem mopowanie to faktycznie było mokro pod całym odkurzaczem na średnim poziomie. Teraz ewidentnie przestało to działać. Jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie spróbuję, jak nie to dispute z maj friendem. 

Wyciagnij filtr z pojemnika 2w1 i włącz będzie samo popowanie, jeśli będzie słychać pompkę z zbiornika to znaczy ze kamień osiadł na odpływach, wtedy rozpuść kwasek cytrynowy i wlej do zbiornika. Jeśli nie będzie słychać zaworka to znaczy że zbiornik 2w1 do wymiany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, JokerFCBP napisał:

Dzięki za odpowiedź. Mógłbym prosić o wyjaśnienie, co to znaczy "podłącz go za nim"? Niestety jestem dość zielony w tych kwestiach, a zależy mi, by aktualizować odkurzacz.

Do mojego routera od UPC wchodzi jeden kabel, porty LAN/WAN puste.

aa.jpg

Podłącz port wan/internet pożyczonego routera do któregoś z żółtych portów

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć 
Czy może ktoś potwierdzić otrzymanie aktualizacji 0018 do wersji v8?
Bo słyszałem że niby już jest ale u mnie nadal nic. Modowana appka jeśli to może mieć znaczenie

Nie ma jeszcze , oryginalna appka V8 0017 jest


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś kupował i wie gdzie kupić pojemnik na wodę ten który jest we viomi?

Wysłane z mojego Mi A3 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem co u mnie jest nie tak ale nie mogę wykonać aktualizacji. Mam router z OpenWrt ustawiałem dnsmasq później próbowałem z DNS. Ping pokazywał że adres jest prawidłowo rozwiązywany na ten który ustawilem. Mimo wszystko aktualizacja zatrzymuje się na 80%. Miał ktoś podobnie? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, mswider28 napisał:

Nie wiem co u mnie jest nie tak ale nie mogę wykonać aktualizacji. Mam router z OpenWrt ustawiałem dnsmasq później próbowałem z DNS. Ping pokazywał że adres jest prawidłowo rozwiązywany na ten który ustawilem. Mimo wszystko aktualizacja zatrzymuje się na 80%. Miał ktoś podobnie? 

Cache DNS w odkurzaczu? Spróbuj go zrestartować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, ufo napisał:

Cache DNS w odkurzaczu? Spróbuj go zrestartować.

Jeżeli przez restart masz na myśli wyłączenie i włączenie odkurzacza to tak robiłem. Chyba że chodzi o jakiś twardy restart/reset. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, mswider28 napisał:

Jeżeli przez restart masz na myśli wyłączenie i włączenie odkurzacza to tak robiłem. Chyba że chodzi o jakiś twardy restart/reset. 

Jeśli był cache to restart powinien pomóc. Możesz spróbować tą druga opcję zamiast masqdns podmienić DNS i ustawić na nim mapowanie tego adresu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minut temu, ufo napisał:

Jeśli był cache to restart powinien pomóc. Możesz spróbować tą druga opcję zamiast masqdns podmienić DNS i ustawić na nim mapowanie tego adresu.

Tak jak pisałem wcześniej opcję z DNS też sprawdzałem i tak samo ping ładnie pokazywał że przekierowanie działa prawidłowo, a aktualizacja nie przeszła. 

Została mi tylko opcja z hotspotem o której wspomina @Pulos albo jakieś zabawy z Chinskim VPN. 

Edited by mswider28

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 15.04.2020 o 21:23, dawcio1 napisał:

W linku poniżej instrukcja jak zrobić aktualizację przez zmianę dnsmasq

https://www.facebook.com/igadgetsmobile/videos/236849014130193/

 

Zrobiłem, działa bez problemu, robot też dostał kilka ciekawych funkcji których nie było w wersji 044.

Bardzo dziękuję! Przełączyłem zmodowaną apkę na region chiński, podłączyłem ponownie robota (bo był offline), przeprowadziłem powyższą operację i wszystko zadziałało.

Nie widzę zmian w stosunku do .45 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbuje zmienić język ale się nie da. Wybieram automatyzację, dodaję jeśli i potem w zakończ uruchom scenę i tam mam "naciśnij plus aby dodać scenę" tylko że nigdzie nie ma plusa i nic nie można dodać. Co robię źle? Soft najnowszy, serwer Chiński. 

567280453_Screenshot_20200418-091435_MiHome.thumb.jpg.04c6446ded81ec6be13805ab76a9e0c9.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now