adamo64 Posted August 20, 2019 Posted August 20, 2019 Przeszedłem na betę ,lecz dalej było drenowanie baterii, po wyłączeniu w opcjach konta Google dostępu do lokalizacji telefon zyskał nowe życie ( z 2 dni do 4 życia na baterii) i mam pewność że google mnie nie szpieguje ( co dziwne w opcjach historii baterii teraz nie ma zużycia Wi Fi ,a przy włączonej lokalizacji było w całym czasie użytkowania mimo że WiFi nie włączałem wcale)
densa Posted August 20, 2019 Posted August 20, 2019 No z tym brakiem szpiegowania to wątpliwa kwestia Nie masz teraz aktywnego wifi na wykresie, bo przy zabraniu dostępu Google do lokalizacji wyłączyło się najprawdopodobniej również skanowanie wifi (Lokalizacja -> Skanowanie). Nie powiem ile u mnie bateria trzyma, bo staram się raczej nie rozładowywać jej do końca, a że sporo korzystam z telefonu poza domem to i codziennie go doładowuje. Co do SOT'u nie mam żadnych zastrzeżeń, aktualnie mam 4h na ekranie i zeszło mi 50% baterii. Oczywiście mowa o mieszanym użyciu, jakbym siedział w domu na wifi to myślę że z 10h lub więcej da się zrobić. Korzystam z automatycznej jasności, cały czas włączone dane, wifi, gps no i najnowszy global stable 10.3.11. Od jakiegoś czasu mam również ustawioną preferowana sieć na LTE/UMTS auto (PRL), jest bardziej optymalna dla EU (domyślna sieć na xiaomi.eu). Nie robiłem też debloatu, jedyne co to wyłączyłem kilka apek od Google z których nie korzystam w ogóle, ale to tylko kosmetyka. 1
Voltron Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 Przeszedłem na betę ,lecz dalej było drenowanie baterii, po wyłączeniu w opcjach konta Google dostępu do lokalizacji telefon zyskał nowe życie ( z 2 dni do 4 życia na baterii) i mam pewność że google mnie nie szpieguje ( co dziwne w opcjach historii baterii teraz nie ma zużycia Wi Fi ,a przy włączonej lokalizacji było w całym czasie użytkowania mimo że WiFi nie włączałem wcale)Zwyczajnie wyłączyłeś skanowanie wifi xDWysłane z mojego One Plus 7 Pro przy użyciu Tapatalka
k120 Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 Zwyczajnie wyłączyłeś skanowanie wifi xDWysłane z mojego One Plus 7 Pro przy użyciu TapatalkaPrzecież to 2 różne opcje i w 2 różnych miejscach.
Voltron Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 Przecież to 2 różne opcje i w 2 różnych miejscach.Z tego co widać to przestało mu skanowaćWysłane z mojego One Plus 7 Pro przy użyciu Tapatalka
maxxsony Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 (edited) 13 godzin temu, densa napisał: No z tym brakiem szpiegowania to wątpliwa kwestia Nie masz teraz aktywnego wifi na wykresie, bo przy zabraniu dostępu Google do lokalizacji wyłączyło się najprawdopodobniej również skanowanie wifi (Lokalizacja -> Skanowanie). Nie powiem ile u mnie bateria trzyma, bo staram się raczej nie rozładowywać jej do końca, a że sporo korzystam z telefonu poza domem to i codziennie go doładowuje. Co do SOT'u nie mam żadnych zastrzeżeń, aktualnie mam 4h na ekranie i zeszło mi 50% baterii. Oczywiście mowa o mieszanym użyciu, jakbym siedział w domu na wifi to myślę że z 10h lub więcej da się zrobić. Korzystam z automatycznej jasności, cały czas włączone dane, wifi, gps no i najnowszy global stable 10.3.11. Od jakiegoś czasu mam również ustawioną preferowana sieć na LTE/UMTS auto (PRL), jest bardziej optymalna dla EU (domyślna sieć na xiaomi.eu). Nie robiłem też debloatu, jedyne co to wyłączyłem kilka apek od Google z których nie korzystam w ogóle, ale to tylko kosmetyka. To co powiesz jeśli mam 4 godzin na ekranie i posiadałem 21 % baterii ? Telefon praktycznie 70 % wygaszony , 30 % uzywany , dziennie ogolnie moze z 1 h ? i pada bateria po 2,5 dnia ? Jeśli chodzi o Google Play Services to nie mam takiej aplikacji w telefonie w sensie wchodze w Ustawienia--->Zarządzanie Aplikacjami , wpisuję tą nazwe i jej nie ma... Edited August 21, 2019 by maxxsony
Voltron Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 To co powiesz jeśli mam 4 godzin na ekranie i posiadałem 21 % baterii ? Telefon praktycznie 70 % wygaszony , 30 % uzywany , dziennie ogolnie moze z 1 h ? i pada bateria po 2,5 dnia ? Jeśli chodzi o Google Play Services to nie mam takiej aplikacji w telefonie w sensie wchodze w Ustawienia--->Zarządzanie Aplikacjami , wpisuję tą nazwe i jej nie ma...Każdy ma usługi Google Play Wysłane z mojego One Plus 7 Pro przy użyciu Tapatalka
densa Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 Nie są widoczne, bo trzeba kliknąć 3 kropki i 'Pokaż wszystkie aplikacje'. Powodów może być wiele czemu taki SOT, ale z tego co piszesz to pewnie sygnał sieci jest winowajcą.
maxxsony Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 (edited) Usługi Google Play owszem mam, ale Services Google czy coś takiego nie mam. Która wersja nie powoduje drenażu ? Edited August 21, 2019 by maxxsony
Zenderable Posted August 21, 2019 Author Posted August 21, 2019 @maxxsony To jest to samo, tylko pierwsza jest w języku polskim, druga w języku angielskim.
densa Posted August 21, 2019 Posted August 21, 2019 To zmień sobie na język angielski i będziesz miał Google Play services Zbugowana była wersja 18.3.82, ale do tego czasu już wyszło kilka nowszych i nie powinno być problemu.
ZIOLOISO Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Ja mam podobnie i to samo miałem na poprzednim telefonie czyli Mi Max 3. Też szukam rozwiązania o co chodzi, że tyle baterii zjada sygnał sieci. Po części u mnie wiem, że zasięg to kicha. Wysłane z mojego Xiaomi Mi 9T przy użyciu Tapatalka
densa Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 (edited) @ZIOLOISO Global czy miuipolska? Próbowałem kombinować z preferowanym trybem sieci, ale jest niewielka różnica w porównaniu do domyślnego z globala. U mnie w domu słaby zasięg i sygnał sieci też większy % od ekranu, na mieście jak jestem to już na odwrót, bo zasięg lepszy. Miałem wcześniej rn5 i nie było takiego problemu, z tym że większość czasu siedziałem na miuipolska, nie pamiętam jak na globalu. Edited August 24, 2019 by densa
ZIOLOISO Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Ja działam na Miui Polska, pewnie rozchodzi się o ten zasięg sieci. Wysłane z mojego Xiaomi Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Guest Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Z tego co zaobserwowałem to słaby sygnał GSM najbardziej drenuje akumulator, ja na szczęście mam w domu sygnał dobry, ale poza domem różnie z nim bywa, akumulator mocno traci %, nawet używanie wi-fi w domu tak nie zjada baterii, ba o 50% mniej.
densa Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Akurat to normalne że wifi zjada mniej baterii niż dane komórkowe. Pewnie chodzi o słaby sygnał, ale na rn5 przy takim samym użytkowaniu i tej samej sieci miałem i tak ekran na 1szym miejscu, więc to trochę dziwne. Skoro na miuipolska to samo, to może to coś sprzętowego.
Wiktorusmus Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Witam, mam problem. Mianowicie od dwóch dni moja bateria w telefonie Xiaomi Mi 9T rozładowuje się bardzo szybko. Przedtem telefon rozładowywał się po ok.7h włączonego ekranu + LTE, teraz bateria siada po ok. 4h. Problem wystąpił nagle z dnia na dzień. Co może być tego przyczyną? System aktualizowałem jakiś miesiąc temu i nie wiem czy to wada systemowa czy sprzętowa. Czy ktoś też tak ma? Pomocy Załączam ss z zużycia bareri
rosaceae Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Po prawdzie to ja mam takie objawy od ostatniej aktualizacji. Wcześniej bateria trzymała 7-8h sot, a teraz w porywach do 5 godzin, a z reguły nie wchodzę powyżej 4.Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka 1
rosaceae Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 Jakoś na początku tego miesiąca, zaraz jak wyszła wersja 10.3.12 dla europejskiego globala. Z tego co widzę na forum to było to koło 7 sierpnia.Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka
Wiktorusmus Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 (edited) Dziwne bo ja nie dostałem możliwości aktualizacji, a mam globalna (nwm czy eu) Obecnie mam wersję 10.3.10 Na formu widzę że można pobrać 10.3.12 z linku, ale nie wiem czy warto... Pomoże czy nie? Skoro mówisz że masz takie problemy po aktualizacji jak ja przed... To wkońcu nie wiem... Chyba że spróbuje wgrać 10.3.12, a jak nie pomoże to zrobię reset do ustaw. fabrycznych i zobaczę. Edited August 24, 2019 by Wiktorusmus Literówki
Wiktorusmus Posted August 24, 2019 Posted August 24, 2019 U mnie system zaczął zużywać dużo, ZA DUŻO!!! Nie miałem aktualizacji od 10.3.10, a od dwóch dni mój telefon na ekranie wytrzymuje zaledwie 4h max 5, a wcześniej z 7h... Nie wiem co jest tego przyczyną...
Przemekp74 Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Witam ja od dwóch dni jestem na 10.3.10i nie nazekam . Po wygraniu zrobiłem wszystko po kolei jak w tym temacie https://miblog.co/xiaomi-mi-9t-eea-10-3-10-0-pfjeuxm/ i oto moje wyniki
Wiktorusmus Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Ja na 10.3.10 jestem już od końca lipca i było spoko, ale 2 dni temu bateria zaczęła wyładowywać szybko i szukam przyczyny. A nie próbowałeś aktualizować do 10.3.12? A pokażesz zużycie baterii przez system?
Przemekp74 Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Właśnie nie bo czytałem że mocno drenuje baterie. Właśnie podłączyłem do ładowarki
Wiktorusmus Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 (edited) U mnie system używa aż 30% baterii I myślę że to właśnie może być przyczyna, i teraz nie wiem czy jak zaaktualizuje Miui do 10.3.12 to będzie lepiej czy jeszcze gorzej... Edited August 25, 2019 by Wiktorusmus
Guest Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Android zjada sporo energii, aktualizacja Android czy MIUI czasem to zmniejsza, ale nie licz że zejdziesz do 10%, chyba że oszczędzanie baterii na stałe włączysz.
Wiktorusmus Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Dobra, ale 2 czy 3 dni temu tak nie było i telefon trzymał na baterie ok.7h i użycie bateriinprzez system było mniejsze (mniej więcej na poziomie kolegi wyżej), a teraz to po 4 h telefon pada, a nic nie aktualizowałem
densa Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Jeśli nie wyłączałeś ostatnio telefonu to spróbuj go zrestartować. Druga sprawa, polecam aktualizacje do najnowszej wersji, możliwe że przy okazji się problem sam rozwiąże.
maxxsony Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Ja to samo mam tylko, u mnie system android żzera 6,8 % a Sklep Google Play żżera 36 % . czy to normalne ?
Guest Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 @maxxsony powyłączaj powiadomienia i całą resztę w Google Play, będzie baterię mniej zjadać, ja mam bez automatycznych aktualizacji i powiadomień, sam sprawdzam aktualizacje, wybieram co chcę aktualizować.
maxxsony Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Już powyłączałem aktualizacje automatyczne oraz bez powiadomień, zobaczymy co z tego będzie
Guest Posted August 25, 2019 Posted August 25, 2019 Sporo tam w tle ci pracuje aplikacji, to odbija się na zużyciu akumulatora, przy aktywnym korzystaniu z telefonu, raczej lepiej nie będzie, przy upałach akumulator słabnie szybciej, zużycie baterii też jest, więc czasy bez ładowania będą się skracać.
matt_berninger Posted August 30, 2019 Posted August 30, 2019 Witam. Czy jest jakaś różnica przy wyłączeniu tego trybu adaptacyjnego baterii?
Voltron Posted August 31, 2019 Posted August 31, 2019 Witam. Czy jest jakaś różnica przy wyłączeniu tego trybu adaptacyjnego baterii?Raczej nie Wysłane z mojego One Plus 7 Pro przy użyciu Tapatalka
Recommended Posts