Bar.Tek Posted February 23, 2020 Share Posted February 23, 2020 Chińskie recovery działa. Poszukaj na xda Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlacK MagiC Posted February 23, 2020 Share Posted February 23, 2020 TWRP Chińskie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
green90000 Posted February 24, 2020 Share Posted February 24, 2020 Stwierdziłem, że zrootuję swojego Maxa3 - głównie chciałbym go wyczyścić z nieużywanych aplikacji. Czy ta instrukcja https://flashxiaomi.com/how-to-root-xiaomi-mi-max-3/ będzie ok dla smartfona, który był na chiński rynek? Szczegółowe dane na screenie niżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted February 24, 2020 Share Posted February 24, 2020 @BlacK MagiC , @green90000 spróbujcie tego recovery https://forum.xda-developers.com/mi-max-3/development/recovery-twrp-3-2-3-1-nitrogen-t3866084 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Po czym w telefonie poznać, że był on na chiński rynek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Po wersji modelu w informacjach o telefonie > pełna specyfikacja/wszystkie parametry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) I po czym można to wywnioskować? Pytam, bo kupiłem ten telefon wczoraj dla syna. Bootloader jest zablokowany, dziś poszła na niego oficjalna aktualizacja Miui 11 i nie wiem, czy telefon powinien się uceglić, czy nie, na razie wszystko działa. Edited February 26, 2020 by wajs Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Nie da się na chińskiej wersji wgrać global i zablokować bootloadera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wajs Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 Bartos, z Twoich słów wynika, że mam wersję EU, ale Orjon napisał, że sprawdza się po wersji modelu, a moja wersja telefonu jest taka sama jak kolegi green90000, który twierdzi że ma chińską wersję i w końcu nie wiem po czym sprawdzić na jaki rynek jest przeznaczony dany telefon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) To co się wyświetla zależy od wgranego romu. Po prostu jak masz wersję China i wgrasz global i zechcesz zablokować bootloader, to zrobisz z telefonu cegłę. Edited February 26, 2020 by Bartos Link to comment Share on other sites More sharing options...
green90000 Posted February 26, 2020 Share Posted February 26, 2020 (edited) Kopałem w temacie fizycznych różnic między wersją na Chiny a Globalem. Nie ma absolutnie żadnych. Jest tak, jak napisał @Bartos - chińczyki mają odblokowany bootloader i wgrane oprogramowanie Global, identyczne jak w wersjach na Europę. Różnica polega na tym, że bootloadera nie da się z powrotem zablokować - i po tym można poznać chińczyka. Jeżeli masz Globala i zablokowany bootloader - to na 100% masz wersję przeznaczoną na nasz rynek.@Bartos Dzięki za linka do recovery na chińczyki Na obecnym kompie nie wykrywa mi smartfona, ale to specyficzny sprzęt. Po weekendzie spróbuję na czystym win10. //edit: U mnie jakąś godzinkę po uruchomieniu nowego Maxa3 wyskoczyła aktualizacja do Miui11. Zainstalowałem, zrobiłem factory reset, skonfigurowałem telewizor pod siebie i jest naprawdę rewelacyjnie, wszystko działa dokładnie jak trzeba. Po zrootowaniu usunę kilka nieużywanych aplikacji i będzie absolutne optimum. Edited February 26, 2020 by green90000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlacK MagiC Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 To co się wyświetla zależy od wgranego romu. Po prostu jak masz wersję China i wgrasz global i zechcesz zablokować bootloader, to zrobisz z telefonu cegłę. Kto by w ogóle chciał zablokować bootloader? Link to comment Share on other sites More sharing options...
green90000 Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Z odblokowanym bootloaderem i/lub rootem nie działa aplikacja McDonalds, gdzie są kupony. Jest na to jakiś sposób? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 (edited) Witam, stałem się dziś szczęśliwym posiadaczem Mi Max 3 (mam nadzieję), i przyznaje ze cały wątek przeczytałem prawie 2 razy ale się w tym wszystkim z lekka gubię, telefon kupiłem na allegro, sprzedawca na moje zapytanie poinformował mnie, że telefon jest z chińskiej dystrybucji, z tego co zdążyłem sprawdzić bootloader jest odblokowany, jęz. polski jest, mam kilka pytań - pomóżcie proszę, bo nie chciałbym uceglić fona: 1. Czy z powyższych informacji wychodzi że mam syfMIUI ? 2. Jeżeli tak, to czy dobrze kojarzę że mam wgrać China Stable a dopiero później ten od xiaomi.eu ? 3. Którą wersje China powinienem wgrać żeby nie uceglić telefonu zbyt niską wersją (ARB) ? 4. Jestem trochę rozczarowany i zły, bo myślałem że dostanę telefon z Oreo, mam program który nie działa na wyższym systemie niż 8.1 a bardzo go potrzebuję, czy istnieje JAKAKOLWIEK możliwość powrotu do 8.1 (biorąc pod uwagę moją wersję natenczas) ? pozdrawiam Łukasz Edited March 9, 2020 by blackbird Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 1 To zależy jaką masz wersie miui, zapewne masz nowy global wgrany 2 jak chcesz xiaomieu to najlepiej wg poradnika, recovery>format data>xiaomieu>root 3 ARB ma to do siebie, że nie możesz wgrać niższej wersji niż masz, a zawsze jest najbezpieczniej wgrać najnowszą. 4 ..... musisz poczytać, czy możesz wgrać starszą wersję xiaomieu, ale chyba nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 przede wszystkim dzieki za tak szybką reakcję, ręcę mnie świerzbią żeby działać ale nie wiem na razie jeszcze jak 2 minutes ago, Bartos said: To zależy jaką masz wersie miui, zapewne masz nowy global wgrany a można to jakos sprawdzić ? 3 minutes ago, Bartos said: jak chcesz xiaomieu to najlepiej wg poradnika, recovery>format data>xiaomieu>root no tak, chce chcę tylko dalej nie wiem czy mam wgrywać pierwsze China i którą wersję jeśli już Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Nie chce źle doradzić, bo nigdy nie miałem chińskiej wersji, ale wg mnie wystarczy recovery i dalej wg poradnika https://miuipolska.pl/forum/topic/29008-instalacja-xiaomieu-poradnik-małe-faq-dla-telefonów-2016-i-nowszych/ https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Jasne, to ja ostatecznie podejmuje decyzje, ale napisz mi jeszcze proszę, skąd przekonanie że w moim przypadku nie muszę wgrywać china stable (a co za tym idzie blokować bootloadera), odblokowywać go znowu, tylko od razu recovery i xiaomi.eu ? Co w moim przypadku kwalifikuje mnie do tego ? Jeszcze raz dzięki za fatygę; romami się bawię od 2010 roku kiedy to sprawiłem sobie pierwszy HTC Desire, to mój ósmy fon, zawsze root i "bawię" sie custom romami - to nigdy nie byl problem, i tak jak w przypadku Redmi Note 3 tez sobie poradziłem, to tu troszkę nie wiem po prostu co robić żeby telefonu nie spitolić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 Bo nie widzę powodu cofania się do wersji china, po prostu format data i wgrać xiaomieu Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 (edited) On 9/18/2018 at 12:57 PM, Bartos said: Czyżby XIAOMI chciał uśmiercić Mi Max? Dodatkowo wydany komunikat, że wersje telefonów na rynek azjatycki nie są przeznaczone do instalacji romów Global (nie można ich zainstalować bez uszkodzenia telefonu,) jak również romy Global mogą być zainstalowane tylko na telefonach przeznaczonych na rynek europejski itp. (chyba chodzi tutaj o telefony z zablokowanym bootloaderem, podczas instalacji takiego romu uszkodzimy telefon). A co z z powyższym ? Edited March 9, 2020 by blackbird Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 No co z powyższym? tekst z 2018r. Jak masz china z zablokowanym BL, to wgrywając Global oficjalnymi metodami bez odblokowania BL uwalisz telefon. Zmiana romów China, Global tylko na odblokowanym BL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 To jeszcze wytłumacz mi jak krowie na rowie bo nie rozumiem czemu kiedyś trzeba było wgrywać (pomimo odblokowanego bootloadera) ROM China , i dopiero po postaraniu sie o odblokowanie - wgrywać xiaomi.eu (a teraz już nie) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 @dzidexx On 8/17/2018 at 10:53 AM, Bartos said: na xda czytałem, że telefony mimax3 sprzedawane w chinach, mające rzekomo global rom, mają nieoficjalna metodą odblokowany bootloader, oraz wgrany fake rom, który jest podróbą, i może uszkodzić partycję w telefonie. XDA zaleca instalację czystego romu China i potem ewentualnie wersję EU. On 8/23/2018 at 1:11 PM, fido70 said: Od razu po rozpakowaniu (no, prawie, bo pobawiłem się tym globalem 15 min bez konfigurowania Google itp) wrzuciłem TWRP + MIUI.Polska bez przechodzenia przez China... Wszystko jest ok., nawet nie było żadnych błędów podczas instalacji (na czerwono). Jakieś powody do martwienia się w najbliższym czasie? On 8/23/2018 at 1:40 PM, Guest said: jak od razu instalujesz miuipolska to coś tam zostaje w fonie z fake'a i temu się wgrywa najpierw china sugerowałem się powyższymi wypowiedziami ze strony nr 2, nikt tego nie zakwestionował później wiec nie wiem czemu uważasz że pytam o bzdury, zwyczajnie boje sie o telefon, i nie wiem czy wgrywac od razu TWRP i rom od .eu To co napisales w pkt 1 i 2 jest dla mnie oczywistą oczywistością i nijak sie ma do tego o co pytam, nie odbierz mnie źle, ale po prostu chyba nie zrozumiałeś o co pytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 @blackbird nie cytuj starych wypowiedzi. Szczególnie moja wypowiedź, tyczyła czasów gdzie MiMax3 był kupowany w Chinach, z przerobionym globalem, Wtedy nie było jeszcze wersji global. Nikt nie wiedział skąd chińczycy wzięli rom global. Podejrzenia padły, że to przeróbka jakiegoś innego, wszystko po to by Europejczycy i reszta świata kupowały chińskie wersje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 @Bartos wybacz, rzeczywiście mój błąd, czytałem cały wątek naraz i jakoś nie skorelowałem że to dwie różne wersje Global, wgrałem pomyślnie wczoraj recovery Orange Fox, ale z małymi problemami, bo z tego co czytalem na Mi max'a z Pie, nie działa komenda fasboot boot recovery a i przy komendzie flash sypało błędami, poradziłem sobie uruchamiając narzędzie z xda o nazwie TOOL ALL IN ONE, a potem poszło gładko, tzn zainstalowałem rom .eu w takiej samej wersji co zainstalowany global czyli 10.3.1.0 Mam jeszcze jedno pytanie do was Panowie @Bartos i @dzidexx gdzies mi sie obiło o oczy, że ARB nie tyczy się custom romów które nie są oparte na MIUI, czy też o tym słyszeliście i możecie to potwierdzić, tzn czy moge z obecnego MIUI przejsc na jakiś customowy i nie uwale telefonu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Możesz, tylko po co? Miui jest chyba najbardziej zaawansowany i stabilny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackbird Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Bo zależy mi na kilku modułach z Xposed, wprawdzie jeszcze nie instalowałem, ale podobno Xposed z MIUI nie chce zbytnio gadać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bar.Tek Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 działa xposed na miui, poczytaj, bo ja nie używam. jak będziesz chciał custom, zawsze wybieraj ten najnowszy, ma to znaczenie, ze zwykle działają one po wgraniu na miui i są dostosowywane do najnowszych firmware miui. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
doktor Posted May 14, 2020 Share Posted May 14, 2020 czy ktos z obecnych moglby sprawdzic jaka wartosc zwrotna da komenda: fastboot getvar off-mode-charge szukam czegos zeby uzyc jako komputer pokladowy w aucie, a sprzet musi sie wlaczac po podpieciu zasilania po USB Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil9530 Posted May 16, 2020 Share Posted May 16, 2020 Witam Wgrywał ktoś może miui 12? Problem z dotykiem na kafelkach wifi,,dane i bluetooth Wgrywalem na czysto i jako aktualizacja Link to comment Share on other sites More sharing options...
ruemere Posted May 20, 2020 Share Posted May 20, 2020 (edited) Mam to samo - nowy interfejs jest srednio responsywny (zwlaszcza Control Center), musze po kilka razy klikac palcem (koncem opuszka) by zareagowalo (zmiany jasnosci sa bardzo, ale to bardzo niewygodne). Dodatkowo ten scroll z gory, ktory domyslnie pokazuje opcje zamiast notyfikacji - niewygodne i upierdliwe to, na szczescie mozna z lewego gornego rogu. Podoba mi sie natomiast grupowanie notyfikacji. Edited May 20, 2020 by ruemere Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlacK MagiC Posted August 6, 2020 Share Posted August 6, 2020 Czy mi max 3 ma pasek nawigacyjny w miui 12, taki jak na iPhone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pkonrad Posted August 6, 2020 Share Posted August 6, 2020 1 godzinę temu, BlacK MagiC napisał: Czy mi max 3 ma pasek nawigacyjny w miui 12, taki jak na iPhone? W każdym MIUI 12 tak jest, tylko nie w każdym modelu jest to domyśnie włączone po aktualizacji czy formacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlacK MagiC Posted August 6, 2020 Share Posted August 6, 2020 Mylisz się, to gdzie go włączyć? Nie ma tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BlacK MagiC Posted August 6, 2020 Share Posted August 6, 2020 Najlepsze jest to, że jak wyszukam tą funkcje to niby jest, a jak w nią wejdę to w ogóle nie ma tej opcji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts