Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem nowym posiadaczem mi6, niestety mam problem z aparatem. Bardzo ciężko jest zrobić zdjęcie które nie jest rozmyte. Zdaje sobie sprawę że ręka się trzęsie a inne obiekty są w delikatnym ruchu Ale w innych telefonach nie miałem takiego problemu. 

Przykładowe zdjecia

received_1771124979585952.jpeg

received_1771124826252634.jpeg

Opublikowano
38 minut temu, artek650 napisał:

Przykładowe zdjecia

Na pierwszym trzesie ci się ręka. Na drugim mniej i poruszenie wynika z ruchu fotografowanego dziecka. Może w tych innych miałeś stabilizację i jeden obiektyw. W słabych warunkach oświetleniowych czas ekspozycji jest dłuższy i to normalny efekt. Dodatkowo szerokokątny obiektyw ma stabilizację, a długi nie. Z tego powodu ten o dłuższej ogniskowej w trudnych warunkach jest średnio przydatny, bo dodatkowo efekt rozmycia jest zawsze większy przy obiektywie z mniejszym kątem widzenia. Można się ratować używając manualnych ustawień, lub używać w słabych warunkach tylko szerokiego obiektywu ze stabilizacją.

Opublikowano

Wydawało mi się że ręka zawsze mniej lub więcej Ale zawsze ma jakieś drgania a nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu przy robieniu zdjęć telefonem. Jest to mój pierwszy tel z podwójnym aparatem, traktowaniem to na zasadzie niczego nie zmieniaj a będzie dobrze. W takim razie moze spróbuje zmienić w ustawiechac ktory aparat ma być tym glownym i zobaczymy. Dzieki za info.

Opublikowano

Raczej wszystkie zdjęcia robię w trybie automatycznym, nie znam się na tym więc wolę nie grzebać w ustawieniach. 

Na wszystkich telefonach do tej pory włączyłem aparat cyklem zdjęcie i jeśli nie był to pędzący samochód to zdjęcia wychodziły super, w tym telefonie nawet delikatny ruch "obiektu" powoduje widoczne rozmazania, tylko jak ustawie telefon na nieruchomy podłożu to zdjęcia są ok. 99% zdjęć robię z tak zwanej ręki i nigdy nie miałem takich problemów a były to telefony o wiele klas gorsze od tego więc albo muszę coś pozmieniac w ustawieniach albo jakiś problem z oprogramowaniem choć lepiej nie bo zakupiony u chińczyka.

Opublikowano

pokaż exif tych fot. Ewidentnie widać, ze światła było mało i czas długi. Sprawdź jak masz lepsze warunki oswietleniowe. Ewentualny drugi powód - masz niedziałający OIS.

Opublikowano

Po mojemu, to zdjęcie było zrobione w ciemnym pomieszczeniu, więc telefon wydłużył czas naświetlania. W tym momencie rozmazuje się wszystko w ruchu.

Niestety, automat w Xiaomi słabo sobie z tym radzi.

Ręcznie możesz ustawić wyższe ISO, a czas naświetlania skrócić do 1/60, albo niżej (musisz popróbować). No i robić zdjęcia szeroką soczewką (a nie tele). Szeroka ma większą jasność (1.8, tele 2.6) i ma stabilizację (o czym pisał FromWP).

Opublikowano

Może to głupie, ale jeżeli używasz trybu HDR to wyłącz go i sprawdź - żona miała tak samo w Redmi 3s, zawsze wychodziły rozmazane zdjęcia.

• Like 1
Opublikowano

Pytanie jaki masz soft? Ja jak kupowałem mi6 to miąłem globala 9.0.2 teraz była aktualizacja i zmienili apkę aparatu i wydaje mi się ,że coś więcej bo zdjęcia wychodzą według mnie lepiej.

• Like 1
Opublikowano

Ustawienia aparatu -> Przytrzymanie migawki -> Ustawienie ostrości. Po tym zabiegu przytrzymujesz chwilę przycisk aparatu aż wyostrzy kadr, a potem zwalniasz go i zdjęcie powinno być ostrzejsze. Można też włączyć opcję "Wykonaj i wyostrz". Wtedy podczas wykonywania zdjęcia stukasz w ekran w miejscu w którym ma złapać ostrość i po złapaniu ostrości stukasz ponownie w celu zrobienia zdjęcia. W Xiaomi nie ma niestety tak, że aparat najpierw Ci wyostrzy a potem zrobi zdjęcie. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lukiszpp napisał:

W Xiaomi nie ma niestety tak, że aparat najpierw Ci wyostrzy a potem zrobi zdjęcie. 

Żle przeczytałem, do skasowania.

Edytowane przez sp4ubw
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...