Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

6 minut temu, MartiS napisał:

A co ze sklepem xiaomi.com.pl? Dobre czy nie?

Jeżeli poprawią kontakt i warunki gwarancji to mogą być fajnym sklepem, aktualnie... Jeżeli chcesz po prostu tanio, a wszelkie gwarancje masz gdzieś to.. możesz brać..

3 minuty temu, Nezumi napisał:

Jeżeli poprawią kontakt i warunki gwarancji to mogą być fajnym sklepem, aktualnie... Jeżeli chcesz po prostu tanio, a wszelkie gwarancje masz gdzieś to.. możesz brać..

Nie no właśnie nie mam gdzieś. Potrzebuje gwarancji, dlatego zastanawiałem się nad ibg, ale skoro mówicie, że wysyłają tam teraz te wersje z CT to już sam nie wiem

Mam problem z moim Xiaomi Mi4, nie chce się połączyć z komputerem ( win7 ), wpinając kabel pokazuje mi się, że niby się połączyło ale jak wchodze w folder to nie ma nic, a jak proboje cos przerzucic to wyskakuje ze urządzenie nie jest podłączone

Cześć mam 2 pytania:

Czy sms-y wysłane na inny telefon xiaomi, jeśli jest on w zasięgu Wi-Fi bądź ma włączone dane komórkowe automatycznie będę się przesyłać jako wiadomości przez internet czy trzeba to gdzieś aktywować?

Zainstalowaniem bluemail i mam ustawiony tryb push na skrzynce, a mimo to i tak wiadomości nie przychodzą, widzę je dopiero jak ręcznie odświeżę skrzynkę. Jak to naprawić ?

Dziękuję

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Panowie gdzie dostać mi4 w wersji 3gb ram? Dawniej myślałem że tylko takie wychodzą, o wersji 2 GB nie miałem pojęcia. Z czasem zaobserwowałem że 3gb nie idzie znalezc, same wersje 2gb. Zarówno w uzywkach na olx itp jak i nowych w sklepach typu morele, technos, xiaomiforsale nie ma 3ki ram. Allegro nie przeglądam bo nie chce trafić na minę, wolę już coś używanego z olx bo wtedy przed zakupem mogę dokładnie sprawdzić i obejrzeć. Czy nowe mi4 w wersji 3gb idzie gdzieś nowke że sklepu (sprawdzonego z orginalnymi telefonami) dostać?

EDIT: Na tym banggood znalazłem 3gb ram ale WCDMA czyli nie LTE, dobrze rozumiem? 

I drugie pytanie- czy to sprawdzony sklep? Orginaly? Z Europy czy z chin wysyła? Ma ktoś doświadczenia z owym sklepem?

Edited by santos

Mi znów LTE chyba nie potrzebne jest. Obecnie używam MI3 WCDMA a poprzednio miałem P8 Lite z LTE i jakoś specjalnie różnicy nie odczulem. Może za mało korzystam z internetu. No i nie oglądam strumieniowych stron typu YouTube (bo jak się domyślam, tam LTE robi największą robotę, tak?). Z drugiej strony chce z MI3 przesiąść się na coś mocniejszego a 2gb to i tu mam =) czy między 2 a 3gb różnica jest mocno odczuwalna?

Co znaczy "oversas edition"?

Edited by santos

22 minuty temu, Redmi2 napisał:

Ciezko zanlesc 3/16lte, bez problemu za to 2/16 lte i 3/16 oversas edition wcdma

To dziwne, że teraz trudno dostać, bo jakieś 2-3 miesiące temu jak kupowałem to 3 GB LTE była dosłownie wszędzie (taką też wersję posiadam). Aż się wkurzyłem ostatnio widząc na technosie, że cena Mi4 jest prawie 300 zł niższa niż jak kupowałem, ale teraz widzę, że 3 GB już nie mają, i że to wersja 2 GB. :P

Cześć mam 2 pytania:

Czy sms-y wysłane na inny telefon xiaomi, jeśli jest on w zasięgu Wi-Fi bądź ma włączone dane komórkowe automatycznie będę się przesyłać jako wiadomości przez internet czy trzeba to gdzieś aktywować?

Musisz mieć aktywną chmurę, tak samo druga osoba. No i jak napisałeś, włączone Wi-Fi/ dane komórkowe. Aktywacja, albo przy logowaniu do konta Xiaomi, albo ustawienia we wiadomościach.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

powiedzcie mi czemu jak wykręce numer i rozpoczynam rozmowe to gasnie mi ekran i nie wlacza sie dopoki ktos nie zakonczy rozmowy( nie moge podswietlić ani nic) sam tez nie moge zakonczyc rozmowy bo nie mam jak kliknąć czerwonej sluchawki na ekranie, to samo mam z polaczeniami przychodzącymi, po odebraniu gaśnie i dopóki osoba dzwoniąca sie nie rozlaczy to nie moge nic zrobić 

51 minut temu, mef2 napisał:

powiedzcie mi czemu jak wykręce numer i rozpoczynam rozmowe to gasnie mi ekran i nie wlacza sie dopoki ktos nie zakonczy rozmowy( nie moge podswietlić ani nic) sam tez nie moge zakonczyc rozmowy bo nie mam jak kliknąć czerwonej sluchawki na ekranie, to samo mam z polaczeniami przychodzącymi, po odebraniu gaśnie i dopóki osoba dzwoniąca sie nie rozlaczy to nie moge nic zrobić 

Nie zasłaniasz przypadkiem czujnika światła? Ekran gaśnie, gdy go zasłaniasz. Tak było w każdym androidzie.

Mario123, też to zauważyłeś... Skusilbym się na MI4 w wersji 3gb ram (LTE niekoniecznie) ale ciężko mi takowy znaleźć. Moje kryteria: 1. Oczywiście cena hehe, im niższa tym lepsza. 2. Gwarancja nieobowiazkowa (tzn niektórzy uważają że np xiaomi.com.pl nie ma jasnych warukow gwarancji), dla mnie jest to do zaakceptowania. 3. Sprzęt oczywiście orginalny, podróbka nie wchodzi w grę. 4. Allegro raczej nie bardzo wchodzi w grę z racji wysokiego ryzyka podróbek. 5. Może być używany np z olx (krakow i okolice bym przed zakupem obejrzał sprzęt i ocenił orginalnosc). Ktoś coś doradzi? =)

I takie wątpliwości jeszcze: czy wersja CT jest całkowicie nieuzywalna u nas i należy się tego wystrzegać? Czy nowe MI4 wychodzą już z zablokowanym bootloaderem tak jaknowsze modele xiaomi?  

14 minut temu, Redmi2 napisał:

Mi4cu-lte to china unicom?

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

Tak.

20 minut temu, santos napisał:

Mario123, też to zauważyłeś... Skusilbym się na MI4 w wersji 3gb ram (LTE niekoniecznie) ale ciężko mi takowy znaleźć. Moje kryteria: 1. Oczywiście cena hehe, im niższa tym lepsza. 2. Gwarancja nieobowiazkowa (tzn niektórzy uważają że np xiaomi.com.pl nie ma jasnych warukow gwarancji), dla mnie jest to do zaakceptowania. 3. Sprzęt oczywiście orginalny, podróbka nie wchodzi w grę. 4. Allegro raczej nie bardzo wchodzi w grę z racji wysokiego ryzyka podróbek. 5. Może być używany np z olx (krakow i okolice bym przed zakupem obejrzał sprzęt i ocenił orginalnosc). Ktoś coś doradzi? =)

I takie wątpliwości jeszcze: czy wersja CT jest całkowicie nieuzywalna u nas i należy się tego wystrzegać? Czy nowe MI4 wychodzą już z zablokowanym bootloaderem tak jaknowsze modele xiaomi?  

Mi4CT różni się od CU operatorem w Chinach z tego co wiem, także działa w Polsce bez problemów. Gdzie kupować.. z tego co piszesz to obojętnie, Technos, xiaomi.com.pl...

Czy u was też tak nierówno schodzi bateria? W sensie, od 100 do 90% mogę zrobić około 40min SOT, a np. od 15-5% mi zejdzie w godzinę niedotykania telefonu. Trochę to słabe, bo myślę, że 15% to jeszcze pośmigam i naładuje wieczorem a tu za godzinę już prawie rozładowany :/

1 godzinę temu, schreder napisał:

Czy u was też tak nierówno schodzi bateria? W sensie, od 100 do 90% mogę zrobić około 40min SOT, a np. od 15-5% mi zejdzie w godzinę niedotykania telefonu. Trochę to słabe, bo myślę, że 15% to jeszcze pośmigam i naładuje wieczorem a tu za godzinę już prawie rozładowany :/

Tak. Też tak mam. Ale do 15% baterii rzadko kiedy dochodzę, bo ładuję zazwyczaj po 48 lub, przy częstszym korzystaniu, 24 godzinach przy ~30%. Więc aż tak mnie to nie denerwuje. Czasem na 100% to można nawet 20 minut korzystać i ani procent nie spadnie.

Nie róbcie żadnych kalibracji baterii, bo to jest mit. Chyba już wpisany w kanon Androida.

Był gdzieś całkiem porządny materiał odnośnie programów do kalibracji baterii i efektu, ale PLACEBO. Podobno sam człowiek z Google wyjaśniał te kwestie.

Ten plik (batterystats.bin) sam z siebie nadpisuje się po każdym ładowaniu do full.

Mi4 + sMIUI 5.11.5 + Tapatalk

Słuchajcie jak wygłada sprawa VATu w przypadku zamawianiu telefonu na Goldwayu? Da się od tego tam ubezbieczyć? Mi4 jest tam za 129 dolców. Są to składaki, refurby czy oryginały? Chyba tylko tam tak tanio zostało.

Słuchajcie jak wygłada sprawa VATu w przypadku zamawianiu telefonu na Goldwayu? Da się od tego tam ubezbieczyć? Mi4 jest tam za 129 dolców. Są to składaki, refurby czy oryginały? Chyba tylko tam tak tanio zostało.

Ubezpieczyć się chyba nie da, ale Goldi wysłał mi ostatnio Mi5 z dołączoną fakturą pro forma na 31USD. Owszem, zapłaciłem VAT, całe 27 PLN :). Przesyłka DHL.

Wysłane z MI5

1 minutę temu, zielonyBB napisał:

Ubezpieczyć się chyba nie da, ale Goldi wysłał mi ostatnio Mi5 z dołączoną fakturą pro forma na 31USD. Owszem, zapłaciłem VAT, całe 27 PLN. Przesyłka DHL.

Wysłane z MI5

Tak sami z siebie? Czy jakąś wiadomość dołączyłeś do zamówienia?