Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

1 godzinę temu, paviks napisał:

Mam problem w stockowej przeglądarce jak wpisuje w pasku adresu np. Kino ... To apka się crashuje. Najnowszy miui wie ktoś jak rozwiązać problem?

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Ktoś kiedyś wspominał, że trzeba ustawić wyszukiwarkę na google w ustawieniach przeglądarki.

Czy ktoś się orientuje czy można zwiększyć głośność po Bluetooth?

Używam głośnika Bluetooth i z innego telefonu głośnik gra głośniej

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

U mnie na głośniku xiaomi canon grało ciszej jak w equalizerze mieszalem. Inaczej też gralo jak puszczalem to z muzyki Google a inaczej jak z wbudowanej apki.

Wysłane z Xiaomi Mi4 LTE

Ktoś używa CM13?

Testowałem snapshota oraz dzisiejsze nightly i jak na razie same problemy. Bateria schodzi bardzo szybko, internet mobilny chodzi jakbym miał modem 56k, głośnik cichy.

18 minut temu, schreder napisał:

@mario123m @Kubeck

Chłopaki, spróbujcie Mokee, bo ponoć dobry. Link macie w dziale modyfikacji. Jeśli się zdecydujecie to byłbym wdzięczny za info jak działa ;)

To prawda, MoKee jest bardzo ok. Ale bardziej polecam MoKee na Lollipopie; pamiętam, że w miarę fajnie wszystko działało. 

37 minut temu, schreder napisał:

A Mokee MM próbowałeś?

Mokee to jest source CM + kilka mało istotnych dodatków... jak chcecie zmian to szukać romów opartych na CAF ;-)

• Like 1

1 godzinę temu, fredek napisał:

Mokee to jest source CM + kilka mało istotnych dodatków... jak chcecie zmian to szukać romów opartych na CAF ;-)

Tylko że na yt jest filmik porównawczy CM vs Mokee i np. na CM w standby był battery drain a w Mokee nie. Myślę, że oni tam więcej robią niż dodatnie paru funkcji.

ktoś już gdzieś pisał o takim problemie że jak nagrywam film mi4 full hd to podgląd na wyświetlaczu jest w jakości 240p a nagrywa lanie 1080p po odtworzeniu. najgorsze w tym wszystkiem jest to ze jak zmieniam miejsce filmowania to ciągle muszę napieprzac palcem w ekran żeby focus łapać bo autofocus nie działa mi na filmach a na zdjęciach wszystko jest cacy włącznie z 1080p podglądem. oto chodzi. soft mam najnowszy miui polska aktualizuje siebie co tydzień. i takie coś występuje od kiedy go kupiłem a to jakieś 2 miechy

Ehh... myślicie, że przejście z 5.11.5/5.11.13 na Marshmallow czy jakikolwiek inny rom mógłby pomóc w działaniu GPS? Sprawa jest taka, że mało dokładnie i dość wolno lokalizuje mój telefon. Dziś sprawdziłem na dworze GPS test i wyniki są takie:

o1j07fo.png

jHppXg0.png

Zdjęcie wykonane po około 3-4 minutach w trakcie których szedłem sobie do sklepu. Jak widać znalazł tylko 10 satelit GPS i co ciekawe żadnych satelit Glonass czy Compass. Dokładność lokalizacji na serio jest słaba, to nie błędny odczyt aplikacji. 

PS: Nie mam żadnego etui ani Mikeya w gnieździe jack.

Edited by schreder

A to zaraz sobie wyciągnę. Pamiętasz może jakie permission ustawić ?

Ehh.. podmieniłem sobie, ale niestety kaszanka jak była tak jest.

Edited by schreder

A to zaraz sobie wyciągnę. Pamiętasz może jakie permission ustawić ?

Ehh.. podmieniłem sobie, ale niestety kaszanka jak była tak jest.

Mi podmiany nic nie dały też.. Lipa straszna.

Wysłane z mojego MI 4W

Porównywaliście przeglądarkę z Galaxy S6 lub 7, a konkretnie chodzi mi o prędkość wczytywania stron?

U mnie jest tragedia względem S6 ziomka oraz LG G4 drugiego ;(

Bardzo długo wczytują się strony i to bez znaczenia na rodzaj połączenia internetowego.

5.12.11

Jak to? Różnica wydajnościowa między s801, a s810/e7420/s820/e8890 jest spora, a nawet więcej jak spora. Jeżeli mówimy o smartphone'ie to tutaj rok to jest kupa czasu, aktualnie Snap650 jest z tego co pamiętam na poziomie 801, a przecież 6xx to średniak, a 8xx to flagowiec, także...

Panowie, gdzie obecnie najlepiej kupić Mi4? Ma xiaomiforsale jest za 130Euro i myślę, że to będzie dobry wybór.. myślę, bo to będzie mój pierwszy chińczyk. Jestem ciekaw tych telefonów i jeżeli mi się spodoba to za rok biorę kolejnego flagowca od Xiaomi... jednak chciałbym uniknąć jak najwięcej potencjalnych problemów z zakupem i początkowym użytkowaniem ich telefonów. 

Nie muszę mieć polskiego menu, ale i tak prawdopodobnie będę instalował Wasze spolszczenie. Mimo to chciałbym najpierw zapoznać się z telefonem, a później zdecydować czy to zrobię.. czy może jednak zainstaluję CM. 

Zatem w skrócie:

Gdzie kupić najlepiej i tanio ten telefon?-nie chcę wydawać dużo, bo całkiem możliwie, że telefon szybko odsprzedam

Jak wygląda sprawa z Cyanem lub innymi modami. Nie ma problemów z ich instalacją? Lubię bawić się elektroniką, więc pewnie prędzej czy później będę tego próbował ;D

W przypadku zakupu na xiaomiforsale.. telefon będzie gotowy do użytku od razu po zakupie czy nie ominie mnie zabawa z nim zanim zdecyduję czy zostanę na nakładcę od xiaomi? 

Prawdopodobnie gdzieś mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania, ale jestem teraz bardzo zajęty i nie mam czasu na przeglądanie całego forum. Poczytałem trochę wątki, ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi na powyższe pytania ;p

@wojak995 Moim zdaniem, albo XFS, albo Technos... nie wiem... niby xiaomi.com.pl się poprawia, ale ja im jeszcze nie ufam na tyle :P. CM i mody żaden problem, masa tego jest na XDA. Jedyne co Cię czeka po KAŻDYM zakupie telefonów Xiaomi to upewnienie się, że soft jest OK, XFS i Technos mają pewny soft, xiaomi.com.pl chyba zaczął teraz instalować też miuipolska.

• Like 1

O technosie nawet wcześniej nie słyszałem ;p

Najtaniej wychodzi w xfs(po przeliczeniu wg. obecnego kursu niecałe 600zł), więc zdecyduję się na ten sklep. Przy okazji może zakupię powerbank od xiaomi.

Myślę, że to będzie dobry fon na mój początek przygody z "chinczykami" ;D

Mam jeszcze pytanie. Jak się sprawuje głośnik w Mi4? Mam nadzieję, że nie jest cichy. Telefon często służy mi za budzik, więc dobrze byłoby gdyby miał przyzwoity głośnik.. ale to nie jest priorytetem. No i jeżeli ma telefon jakieś wady(poza problemami z GPS'em), np. źle sobie radzi w miejscach ze słabym zasięgiem, albo cokolwiek innego, to dajcie znać. Lepiej wiedzieć za wczasu niż później się denerwować ;p

50 minut temu, wojak995 napisał:

O technosie nawet wcześniej nie słyszałem ;p

Najtaniej wychodzi w xfs(po przeliczeniu wg. obecnego kursu niecałe 600zł), więc zdecyduję się na ten sklep. Przy okazji może zakupię powerbank od xiaomi.

Myślę, że to będzie dobry fon na mój początek przygody z "chinczykami" ;D

Mam jeszcze pytanie. Jak się sprawuje głośnik w Mi4? Mam nadzieję, że nie jest cichy. Telefon często służy mi za budzik, więc dobrze byłoby gdyby miał przyzwoity głośnik.. ale to nie jest priorytetem. No i jeżeli ma telefon jakieś wady(poza problemami z GPS'em), np. źle sobie radzi w miejscach ze słabym zasięgiem, albo cokolwiek innego, to dajcie znać. Lepiej wiedzieć za wczasu niż później się denerwować ;p

Na mi4 przeszedłem z Nexusa 5 i zasięg delikatnie lepszy (w Olsztynie ciągle mam full LTE), głośnik jest na tyle głośny, że jak Cię nie obudzi to idź do laryngologa.

• Like 1

Dziś odebrałem Mi4 LTE, ma postawiony MIUI 66.44.44.00 na KitKat 4.4.4. Chciałem wgrać MIUIPolska jedna z ostatnich wersji które nie łączą partycji (5.12.4 i 5.11.5) Przy próbie aktualizacji metodą 1 poprzez aplikację Updater pojawia się komunikat Can't Update. Próbowałem 2-ej metody i tu w obu przypadkach przy 98% pojawia się komunikat install update.zip failed(error applying update). Chciałem spróbować metody 3 ale tu mam zagwozdkę, w poradniku MiFlash jest info aby pobrać Latest Developer Version Fastboot File Download dla Mi4 mamy plik cancro_global_images_6.4.14_20160322.0000.17_6.0_global_5f9be8b938.tgz czy dobrze mi się wydaje, że to jest wersja na andku 6.0 ? Czyli po instalacji będą scalone partycje i nie będzie już możliwości powrotu do 4.4 ? Jeśli tak to czy można jeszcze jakoś pokombinować z metodami 1 bądź 2 aby pozostać na 4.4  i wgrać 5.12.4 lub 5.11.5 ?

Telefon ma odblokowany bootloader i można przejść do trybu fastboot.

1 godzinę temu, schreder napisał:

Dobrze Ci się wydaje, to 6.0. Co do problemu to nie wiem, u mnie śmigało wgrywanie jak marzenie od razu.

Przygotowany byłem, że jak będą problemy to z Mi4c gdyby był bootloader zablokowany, a nie z Mi4 :) A tu odwrotnie z Mi4c żadnego problemu, a z Mi4 zdziwienie :)

@Nezumi Ok.

W podpisie masz linki do instrukcji - Instalacja 2015 (TWRP) tutaj nie ma Recovery dla Mi4 z kolei w Instalacja 2014 nie ma nic o TWRP, albo mam problemy ze wzrokiem chyba ze to późna pora robi swoje... Podpowiesz jeszcze z której instrukcji mam skorzystać żeby ogarnąć TWRP na Mi4 2/16 ?

Edited by Tom3k

@Tom3k Spokojnie, TWRP ściągasz tutaj: https://twrp.me/devices/xiaomimi3.html, wersja 3.0.2.0, lecisz zgodnie z częścią "Instalacja Recovery", proste i szybkie, jakieś... 5min roboty? Następnie wrzucasz sobie na telefon paczuszkę z aktu, którą chcesz zainstalować (w tym wypadku 5.11.5 lub 5.11.12) i ją instalujesz przez TWRP (Install->wybierasz pliczek->swap na dole ekranu i samo leci) po wszystkim telefon się zrestartuje i będziesz mieć już nową aktu, jeżeli chcesz pozostać z TWRP (co polecam) to powtarzasz sobie krok z instalacją recovery (instalacja 5.11.5/5.11.12 podmieni ponownie TWRP na MiRecovery).