Nezumi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Najciekawsze jest to, że ceny Xiaomi na aliex/sklepach w chinach lecą z dnia na dzień na łeb na szyję (Mi5 3/64 aktualnie można za jakiś tysiak wyrwać), a ceny w ABC zacementowane na 1 poziomie... Oni uważają, że ludzie tego nie zauważą? Już tym sobie robią pod górkę... Zwykłe cwaniaczenie, to już nasze sklepy rodem Januszy są od tej strony bardziej... uczciwe... a ta wysepka to jakiś żart... O to bili tyle piany? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Para poszła w gwizdek, niestety. I to nie jest dobre dla ogólnego postrzegania marki na naszym rynku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 No niestety... ABCData chce chyba jak najwięcej przytulić na "hypie" który był na starcie, a niestety, jedyne do czego się aktualnie przyczynia, to do tworzenia negatywnych opinii na temat marki... Od początku jakoś tak mnie ABCData nie przekonywała... niby ok, że jest coś oficjalnego, ale mimo wszystko, nadal nie jest to Xiaomi.. w sensie... nazwałbym to szybciej "pół-oficjalnym" wejściem, bo ceny sugerują, że Xiaomi wcale im tych telefonów w cenie "hurtowej" nie sprzedaje, chyba że sprzedaje, ale ABCData chce jeszcze więcej przytulić więc cenę ustalają od ceny średniej na rynek chiński... Bóg ich jeden wie.. ale 2999 za Note 2 i 1799 za Mi5 3/64 gdy już mamy Mi6 na rynku jest... przegięciem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Jak człowiek się postara to w cenie Mi5 znajdzie S7, takie to śmieszki z ABC. Wszyscy liczyli na rewolucję w związku z wprowadzeniem Xiaomi do Polski, ale poza najtańszymi budżetowcami nie ma nic ciekawego... A oni chcą sprzedawać odkurzacze i inne AGD/RTV. Kupią może tylko znawcy marki, których jest mało. Chociaż co muszę przyznać, ostatnio oglądałem TV u znajomych i widziałem reklamę Xiaomi. Co prawda bieda straszna i ktoś klepał na kolanie, ale jednak była. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Czasami lepiej nic nie robić nisz robić coś bez sensu. Tak bym to podsumował. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 1 minutę temu, FromWP napisał: Czasami lepiej nic nie robić nisz robić coś bez sensu. Tak bym to podsumował. Wiesz, trochę mnie to dziwi. Chińczycy mają mnóstwo pieniędzy, nie wiem czy to wina ich, czy pośredników... Ale rozpowiadanie, że xiaomi otwiera salon, a potem widzimy wysepkę rodem jakiegoś komisu GSM... No słabo jest, słabo. Po prostu nie przystoi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 No tutaj jest problem... wszyscy postrzegają ABCData jako Xiaomi i tutaj jest błąd... Gdyby Xiaomi samo weszło to pewnie wszystko wyglądałoby inaczej, lepiej, mielibyśmy salony na miarę Apple, a i pewnie ceny sporo niższe, a tak mamy zwykłego pośrednika, który po prostu pofatygował się, aby dogadać się z Xiaomi, na temat jakiegoś... minimum... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 Ludzie postrzegają markę, nie obchodzi ich jakieś ABC data, ba, mało ludzi wie że jakieś abecadlo z pieca reprezentuje Xiaomi. My to wiemy, ale my codziennie spędzamy w tym temacie mnóstwo czasu. Normalni ludzie, tacy z ulicy nie wiedzą o tym, i postrzegają całą markę przez ich pryzmat. Niestety, ale Chińczyk jest bardziej uczciwy i rzetelny od Polaka. Wolę 100 razy coś kupić na Ali, niż Allegro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 2, 2017 Share Posted June 2, 2017 No niestety... sam się przekonałem, że łatwiej coś uwojować na aliex, czy w sklepie chińskim, niż w Polsce, gdzie masz 100000 praw i przywilejów... U nas na każdym kroku chcą nas... okraść... przycwaniaczyć, a potem się dziwić, że cebula kwitnie... kurde... a gdyby otworzyli nawet głupi mały salonik 3x3m to wyglądałoby to już lepiej niż ta wysepka . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 8 godzin temu, galakty napisał: Mi Note 2 za 2999 zł, kogoś pogrzało MI band2 za 199 zł, gdzie 2 dni temu na bangood był za 74 zł, kto to będzie kupował to ja nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznowak Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Pojechali z cenami bardzo. Ja Mi banda 2 kupowałem za 100 PLN, ale blisko rok temu. Rozumiem, że podatki w Polsce wysokie, prezesi firmy ABC data muszą jeździć wypasionymi furami itp. Jednak takie ceny, to przegięcie straszne. Wolę kupować w Chinach, bo tam przynajmniej mam ceny normalne, nawet po odliczeniu Vatu. No i tak to w Polsce wygląda. Zamiast sprzedawać taniej, dużo i zrobić jakiś salon z prawdziwego zdarzenia, to robią jakąś marną wysepkę, która tylko zniechęca do zakupów. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 15 minut temu, tomasznowak napisał: Jednak takie ceny, to przegięcie straszne. No furory takimi cenami niestety nie zrobią Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Na starcie jak wchodzili, to ceny były... wysokie, ale do przejście, bo mieli w sumie tylko nowe modele, wiec po wliczeniu VAT/marż/etc. można było to przeboleć, ale aktualnie przebitka na Mi5 jest praktycznie 2 krotna, tak samo Note 2. Patrząc na ceny na aliex, to przebitka na Mi5 to jest 800zł, a na Mi Note 2 ponad 1200zł, VAT przy cenach z aliex ~200zl przy Mi5 i ~400zł przy Note 2, wiec ABCData sobie dodaje jakieś 600-800zł marży przy "flagowych" modelach... A my się dziwimy, że Xiaomi jest takie drogie u nas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Big00s Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Czemu nie było Mi6? Bo będzie w sprzedaży od ABC i nie chcą pokazać mniej świadomym osoba że on już jest i można go kupić z innego źródła. Czemu nie ma Mi MIXa? Bo raczej na 99% nie będzie w sprzedaży od ABC, a poza tym to przyćmił by wprowadzenie do sprzedaży Mi Note 2. Przechodzący alejką ludzie z lodem w ręku byli by bardziej nim zainteresowani niż reszta dostępnych od ręki produktów. Trochę to wszystko rozczarowuje, ale taka polityka ABC. Wszystko jest zaplanowane i wyliczone. Prędzej Janusz z Grażyna zerkną na uderzenia przechodząc obok alejką, niż wejdą do salonu z ligiem "Mi". Więc na początek lepszy rydz niż nic. Chociaż jako długoletni fan marki czuje smutek że tak mało pokazali. Mi Tv bez głośników?! No sorry...Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Dziś w radio słyszałem że tam na tej wyspie będą raty 0%Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
hackmaniak Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 17 godzin temu, FromWP napisał: Widać bardzo asekuracyjnie obecny dystrybutor do tego podchodzi, troche skromnie jak na markę która chce mieć (albo już ma) 10% udziałów w rynku smatfonów. Dobrze że zrobili, ale oczekiwania były większe. Polski dystrybutor zachowuje się jakby dostawał dobre pieniądze od konkurencji na H i postawił sobie za cel niedopuszczenie do popularyzacji Xiaomi w Polsce, bo to mogłoby zbyt mocno zmienić rynek. P. S. Nie twierdzę, że tak jest, ale z perspektywy obserwatora tak to wygląda. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aucon Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Jak ktoś chce to potrafi, w Proline, gdzie za dystrybucje odpowiada prawdopodobnie CK Mediator, ceny są bardziej znośne. Tak samo jeśli chodzi o wystawy, tu jest chyba większość produktów tylko od Xiaomi: https://wi-store.pl/pl/i/Odbior-osobisty/19 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 6 minut temu, Aucon napisał: Jak ktoś chce to potrafi, w Proline, gdzie za dystrybucje odpowiada prawdopodobnie CK Mediator, ceny są bardziej znośne. Tak samo jeśli chodzi o wystawy, tu jest chyba większość produktów tylko od Xiaomi: https://wi-store.pl/pl/i/Odbior-osobisty/19 Proline ma od ABCData z tego co mówili kiedyś . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aucon Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 (edited) 7 minut temu, Nezumi napisał: Proline ma od ABCData z tego co mówili kiedyś . To ciekawe, ja dostałem info, że ponoć redmi note 3 pro pochodził od CK, chyba, że nowe modele? ABC w ogóle ma Redmi Note 4 4/64? Edited June 3, 2017 by Aucon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 3, 2017 Share Posted June 3, 2017 Przed chwilą, Aucon napisał: To ciekawe, ja dostałem info, że ponoć redmi note 3 pro pochodził od CK, chyba, że nowe modele? ABC w ogóle ma 4/64? Nie wiem, ale jak się ich pytałem z jakieś 2 tygodnie temu gdzie serwisują, to pisali, że u ABCData... O konkrety nie pytałem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 17 godzin temu, Nezumi napisał: Nie wiem, ale jak się ich pytałem z jakieś 2 tygodnie temu gdzie serwisują, to pisali, że u ABCData... O konkrety nie pytałem. A abcdata serwisuje w sbe polska. A ja wam powiem tak będzie drogo w oficjalnej dystrybucji bo xiaomi by natym straciła jakby tanio było to januszom biznesu by się nie opłacało rywalizować z oficjalną a oni kupują to wagonami i xiaomi na tym zarabia bo towar odrazu zchodzi bo biorą na zapas więc zbyt mają zapewniony. A w sklepie jakimś euro itd to poprostu jest tak ktoś kupuje xiaomi tani super parametry nie spodoba mu się miui coś niedomaga (aparat.itd) więc nie kupi tej marki kilka przypadków już telefon jest niepolecany dla nowych klientów.A świerzak nie będzie szukał po necie portali typu miuipolska z pomocą nie ma czasu lub nie chce bo uważa że ma działać i tyle. A z sklepu internetowego dużo taniej kupi gość poczyta opinie o telefoni trafi na forum tutaj jest nastawiony że wyrazie w wgra miuipolska lub odrazu ile jest osób które chcą oszczędzić i kombinują główni partnerzy xiaomi to chińskie sklepy firma musi dbać żeby był w nich zbyt i trzeba się z tym pogodzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 2 minuty temu, Snajper napisał: A abcdata serwisuje w sbe polska. A ja wam powiem tak będzie drogo w oficjalnej dystrybucji bo xiaomi by natym straciła jakby tanio było to januszom biznesu by się nie opłacało rywalizować z oficjalną a oni kupują to wagonami i xiaomi na tym zarabia bo towar odrazu zchodzi bo biorą na zapas więc zbyt mają zapewniony. A w sklepie jakimś euro itd to poprostu jest tak ktoś kupuje xiaomi tani super parametry nie spodoba mu się miui coś niedomaga (aparat.itd) więc nie kupi tej marki kilka przypadków już telefon jest niepolecany dla nowych klientów.A świerzak nie będzie szukał po necie portali typu miuipolska z pomocą nie ma czasu lub nie chce bo uważa że ma działać i tyle. A z sklepu internetowego dużo taniej kupi gość poczyta opinie o telefoni trafi na forum tutaj jest nastawiony że wyrazie w wgra miuipolska lub odrazu ile jest osób które chcą oszczędzić i kombinują główni partnerzy xiaomi to chińskie sklepy firma musi dbać żeby był w nich zbyt i trzeba się z tym pogodzić. Nic z tego nie rozumiem, alee.... Polscy "Janusze" nie kupują od Xiaomi, tylko od pośredników z aliex/alib etc... Xiaomi nawet nie wie, że jakiś Technos w Polszy sprzedaje ich sprzęt, ma to gdzieś, a oficjalne jest drogie, bo ABCData musi sobie odrobić, zarobić, napchać kieszenie zanim hype opadnie... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 Zacznijmy od tego, że tyle telefonów co kupują Polacy od Xiaomi to im nie robi żadnej różnicy, dla nich możemy zniknąć a finanse nawet nie drgną... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hackmaniak Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 @galakty, gdyby było tak jak piszesz to nie wchodziliby nawet tak nieśmiało jak dzisiaj na rynek polski. Tutaj ewidentnie sprawę zawala polski dystrybutor. W Chinach widzą gdzie używane są ich produkty, a Polacy nie potrzebują nachalnej reklamy, żeby znaleźć produkt ze świetnym stosunkiem cena/jakość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aucon Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 (edited) 1 godzinę temu, hackmaniak napisał: @galakty, gdyby było tak jak piszesz to nie wchodziliby nawet tak nieśmiało jak dzisiaj na rynek polski. Tutaj ewidentnie sprawę zawala polski dystrybutor. W Chinach widzą gdzie używane są ich produkty, a Polacy nie potrzebują nachalnej reklamy, żeby znaleźć produkt ze świetnym stosunkiem cena/jakość. Tylko kto tak bardzo chciał wejść z tym do Polski, samo Xiaomi czy ABECEKI widząc, że są ludzie, którzy są zdolni ściągać z Chin. Xiaomi zrobiło minimum co musiało, bo to ABC sprawuje nad tym piecze, sami jak widać się nie pchając. Edited June 4, 2017 by Aucon Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted June 4, 2017 Share Posted June 4, 2017 2 godziny temu, hackmaniak napisał: @galakty, gdyby było tak jak piszesz to nie wchodziliby nawet tak nieśmiało jak dzisiaj na rynek polski. Tutaj ewidentnie sprawę zawala polski dystrybutor. W Chinach widzą gdzie używane są ich produkty, a Polacy nie potrzebują nachalnej reklamy, żeby znaleźć produkt ze świetnym stosunkiem cena/jakość. Uważasz, że Xiaomi obchodzi to, że jakiś ABCData w Polsce sprzedaje ich telefony? Wejdź sobie na stronę Xiaomi i w liście regionów znajdź Polskę, powodzenia. Xiaomi co najwyżej wyraziło zgodę na to, aby ABCData w Polsce sprzedając Xiaomi reklamowało się znakami firmowymi, ale sama gwarancja, zakupy etc. ma już gdzieś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 (edited) Jeśli chodzi o wsparcie klientów z poza Chin to wszystko kuleje gwarancjie itd niech się martwi dystrybutor to też generuje koszty po stronie dystrybutora i i za to drożej abcdata też musi zarobić .wcześniej coś mówili że abcdata ma też prowadzić dystrybucję na terenie innych krajów europejskich ale coś ucichło Główny rynek to chiny i inndie reszta to takie rarytas nawet soft global jest gorszy od china. Jakby chcieli to by podeszli pod to poważnie ale nie oszukujmy czasem tak jest że trzeba zmieniać soft itd po aktualizacji nie wstanie taka loteria.Jak ktoś chce to poświęci czas i sobie ustawi wgra co trzeba i ma dużo cierpliwość(nie każdemu się zdażają takie przypadki ale zdecydowanie za dużo jak na moje oko) Oficjalną dystrybucjie traktuje jako reklamę i nic więcej można obejrzeć pomacać i poszukać jakiegoś sklepu internetowego co ma gwarancjie w Polsce lub nie jak kto woli Będzie dużo taniej a i wyrazie czego żal 4 liter nie ściśnie że przepłaciłem albo kupi się 2 na zapas w cenie jednego z oficjalnej Jedyna szansa to sprzedawać to u operatorów w abonamencie poprostu to by był jednak dobry pomysł bo wszystkie śmieci łatwo by mógł wyrzucić bez utraty gwarancji a i cena dobra jak na abonament Edited June 5, 2017 by Snajper Link to comment Share on other sites More sharing options...
preston2009 Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Dnia 03.06.2017 o 17:36, Aucon napisał: Jak ktoś chce to potrafi, w Proline, gdzie za dystrybucje odpowiada prawdopodobnie CK Mediator, ceny są bardziej znośne. Tak samo jeśli chodzi o wystawy, tu jest chyba większość produktów tylko od Xiaomi: https://wi-store.pl/pl/i/Odbior-osobisty/19 Chyba od niedawna. Kilka razy byłem w olimpie. MI odwrotnie? WTF?? Gdybym się tak nie śpieszył to był sprawdził co nieco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vergiliusz Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 19 godzin temu, Nezumi napisał: Uważasz, że Xiaomi obchodzi to, że jakiś ABCData w Polsce sprzedaje ich telefony? Wejdź sobie na stronę Xiaomi i w liście regionów znajdź Polskę, powodzenia. Xiaomi co najwyżej wyraziło zgodę na to, aby ABCData w Polsce sprzedając Xiaomi reklamowało się znakami firmowymi, ale sama gwarancja, zakupy etc. ma już gdzieś... A że jesteśmy w Polsce i tu nikt nie chce tak bardzo zarobić na Polaku jak drugi Polak to czy to Janusz czy prezes ABC Daty żyłuje ceny według uznania. Chociaż coś mi się wydaje że Janusze chodzą po ziemi i realnie patrzą na rynek, nie to co oderwani od rzeczywistości szefowie czy raczej PM w ABC Data. Janusz umie się dostosować do kieszeni swojego potencjalnego klienta no i też wie co taki klient może od niego chcieć, wielka korporacja z kolei nie wie nic prócz tego że coś gdzieś ktoś mówi. Niby się dogadali z Xiaomi na reprezentowanie ale z nadzieją na nabicie kasy nowością, nie ważne że jeszcze mało ludzi zna tą markę, będzie tanie, dużo się mówi to ludzie kupią. A że z salonu zrobi się kiosk no to: taki mamy klimat...jaki dystrybutor taki salon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Czy to abc data jest oderwane? Skoro da się kupić z ich dystrybucji za 900 i za 1100 ten sam telefon to oznacza że duże sieci chcą zarobić, a abc sprzedaje i temu i temu np za 800Wysłano z Redmi Note 4x Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snajper Posted June 5, 2017 Share Posted June 5, 2017 Najlepiej sami powinni wziąść sprawy w swoje ręce dystrybucję na jarmakach otworzyć no bo koszty dystrybucji znikome chińczyk by Darł się xiaomi (reklama) w koszta by tylko weszły miejsce i dojazd na miejsce(ewentualnie na bogato kiosk wynająć)jakiś serwis otworzyć żeby dało się naprawić. Czy to by nie było piękne tanio i mógłby by się jeszcze potargować Napewno więcej ludzi by rozpoznawało markę a i cena mniejsza no i to poczucie że Polak nie oskubie cie z kasy bo jak wiadomo chińczyk wzbudza ogólne zaufanie. A tak poważnie jest jak jest i narazie lub wcale lepiej nie będzie ale zawsze mamy wybór z jakiego źródła kupić i z tego przynajmniej można się cieszyć 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muzykalny Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 Co do mi6 w tym kiosku na środku Arkadii... Pytałem kiedy można spodziewać się tego modelu?! Jakież było moje zdumienie, że obsługujący tam ludzie w ogóle wiedzą o mi6. Ale jak to określili do końca roku ma być. Śmiejąc się, że od lat sprowadzam tą markę z Chin, za 50% ceny którą Oni prezentują - Obsługujący stwierdził, że to w cale nie jest drogo i do tego powinienem kupić u nich w końcu legal i gwarancja w Polsce. Jedyne plusy tego stoiska są takie, że ciągle ktoś jest, wypytuje i ogląda. Zawsze coś ;)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamillm Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 1 godzinę temu, Muzykalny napisał: kupić u nich w końcu legal i gwarancja w Polsce. To jak kupujemy w chinach to nie jest legal i bez gwarancji w Polscje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznowak Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 Legal, dwa razy droższy niż po sprowadzeniu z Chin. Świadomi klienci kupią w Chinach, a nieświadomi wybiorą telefon znanej marki za taką samą kasę co Xiaomi w ABC data. Ja przynajmniej bym tak zrobił i wolałbym Samsunga S8 z lepszym aparatem niż Mi 6, z gwarancją w kraju i do tego w podobnej cenie. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
tpawel Posted June 8, 2017 Share Posted June 8, 2017 Skąd wiesz jaka cena będzie? Wysłano z Redmi Note 4x 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts