Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wgrałem od nowa globala przez MiFlash. Zostanę na globalu aby nic nie popsuć. A warto zrobić roota?.

Edytowane przez HWKZMC
Opublikowano

Obecnie posiadam MIUI Global 8.2.10.0 (MCFMIDL), chciałem zainstalować wersję developerską. W ponoć można zrobić to przez updater. W tym celu ściągnąłem paczkę z tej strony http://en.miui.com/download-321.html. Wgrałem do folderu downloaded_rom. Następnie uruchamiam aktualizację i wybieram "wybierz paczkę aktualizacji" wybieram odpowiedni plik i niestety wyskakuje mi tylko komunikat: "Nie można zweryfikować pliku aktualizacji. You-re allow to flash the newest developer version published by MIUI forum from stable version only. Czy robię coś źle? 

P.s. Telefon kupiony od Goldway, bootloader niby odblokowany (prawdopodobnie nieoficjalną metodą)

Opublikowano

Niektórzy się boją takich metod, a tak sobie wgra co chce. Zresztą miflashem wcale nie ma mniej roboty, bo dochodzi adb, niektórzy mają problem ze sterownikami i im telefonu nie widzi. Sam wrzucałem globala miflashem, ale uważam, że xiaomi powinno odblokować żonglowanie romami przez systemowy updater. Jeśli ktoś nie potrzebuje root'a to mógłby sobie potestować czy woli dev czy stable. Kolejna sprawa, że przy odblokowywaniu bootlowadera trzeba czekać, a za ten czas już na pewno sobie ściągnie i wrzuci soft (chociaż pisze, że "prawdopodobnie" odblokowany) ;] 

Opublikowano
4 minuty temu, GoldSnickers napisał:

Nie da się wgrać na androida 6.0 stable wersji 7.0 dev. Da się za to wgrać 7.0 na 6.0 jeśli 6.0 to jest dev.

I tu ujawnia się wyższość MiFlasha. Tym możesz wgrać co chcesz na co chcesz, dodatkowo formatujesz telefon od podstaw, czego recovery (stockowe, czy twrp) nie zawsze jest w stanie zrobić.

Opublikowano
14 minut temu, GoldSnickers napisał:

Co nie zmienia faktu, że niektórzy się boją technologii i sobie z nim by nie poradzili 

Przy poprawnie działającym systemie w komputerze i minimalnej wiedzy nie ma się czego bać. Nie ma w tym niczego magicznego, a odblokować bl polecam wszystkim, niczym to nie grozi (jedynie tym że ewentualny bardziej kumaty złodziej będzie mógł zainstalować jakiś custom rom, bo Miui nie użyje). W razie problemów da się przywrócić telefon do życia używając fastboot-a.

• Like 1
Opublikowano
Nie da się wgrać na androida 6.0 stable wersji 7.0 dev. Da się za to wgrać 7.0 na 6.0 jeśli 6.0 to jest dev. To jest wbrew pozorom proste. Na forum miui są linku i tutaj są linki.

Wgrywana wersja dev jest na Androidzie 6 więc powinno się wgrać .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam pytanie czy da się przenieść zapisany kontakt z konta google na kartę sim w telefonie Redmi Note 4X?. Szukałem w ustawieniach ale nigdzie nie widzę takiej opcji. W poprzednim telefonie jaki miałem HTC 620 była taka przydatna funkcja.

Opublikowano
13 godzin temu, GoldSnickers napisał:

Ja jak wejdę w kontakty i wcisnę przycisk menu to potem -> Wczytaj/kopiuj kontakty -> Kopiuj na kartę SIM...

Dzięki za informację. Wczoraj również zauważyłem tę opcję. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Jestem nowy i wybaczcie jesli cos nie tak zrobilem
Mam redmi note 4x. udalo mi sie odblokowac bootloadera, ale cos sknocilem przy probie instalacji roma bo teraz swieci mi sie caly czas napis mi.com i czarny ekran i nic. nie wiem co robic i jak to naprawic. Tel mam z chin i mial na poczatku tylko angielski i chinski i pare innych ( krzaczkow). Czy ktos mi pomoze? bo rece mi opadly. najlepiej jakis poradnik krok po kroku jak go ,,nareperowac'' i zainstalowac ,,global'' version bo z tych poradnikow tutaj nic nie pojmoje.

Opublikowano

Jak nie pojmujesz, to musisz ochłonąć i zacząć jeszcze raz. A najlepiej to skorzystaj z MiFlash i wgraj przez niego global ROM, sposób prosty i szybki, musisz tylko wejść w tryb fastboot (przytrzymaj przyciski vol- i power). Ewentualnie sprawdź czy masz wgrane recovery TWRP (jeśli je wgrywałeś) i jeśli masz, to wystarczy, że zrobisz wipe i wgrasz paczkę zip z systemem.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Intryguje mnie jedno pytanie, zanim MIUI 9 będzie w miarę chodziło tzn. zniknie trochę bolączek, które są poruszane m.in tutaj na forum, mniejsza o to do tego czasu wolę posiedzieć na MIUI 8 więc stąd moje pytanie czy wersje stabilne MIUI od xiaomi.eu posiadają te rozwiązania i ulepszenia, dodatki co można spotkać w MIUIPolska czy bardziej bliżej mu do Global Stable ?? Czy już lepiej w miarę bez błędów wersje MIUIPolska pobrać zanim MIUI 9 się "unormuje" ;) ??

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Dnia 24.06.2017 o 18:02, HWKZMC napisał:
Teraz się męczę z cmd, a mianowicie w folderze gdzie mam twrp robię kombinację prawy Shift i PPM i zamiast "Otwórz okno poleceń tutaj" to w Windows 10 jest "Otwórz okno programu PowerShell" gdzie przy komendzie fastboot devices wywala błąd. Nadmienie tylko że w cmd komenda fastboot devices poprawinie wykrywa telefon. Ręce opadają.

Informacja dla tych którzy korzystają z Windowsa 10.W programie PowerShell każdy wiersz poleceń, komendę, poprzedzamy taką kombinacją "./" (oczywiście bez cudzysłowia).

I tak dla przykładu w tradycyjnym oknie poleceń wystarczy wpisać "fastboot devices" w PowerShell wyglądać to powinno tak:

Otwieramy katalog który nas interesuje. PowerShell otwierany lewy shift i ctrl, prawy przycisk myszy i na końcu linii wpisujemy na ten przykład:

./ fastboot devices

Zawsze pamiętać by instrukcję poprzedzać tymi znakami:

./

Edytowane przez mrosi
Dodaj jeszcze pół strony pustych wierszy...
Opublikowano

Witam Mam taki soft

photo_2017-09-30_09-50-14.jpgphoto_2017-09-30_09-50-11.jpg

Chce wgrać China Dev (mido_images_7.6.8_20170608.0000.00_7.0_cn)w celu odblokowania bootloader-a i wgrania miuipolska oraz root-a.

Niestety po przejscu w tryb fastboot i probie wgrania przez Mi flash dostaje taki komunikat:

image.png

Flashowanie trwalo 2sek. i brak wersji dev.

Proszę o wyjaśnienie co robie nie tak.

Opublikowano (edytowane)

@k3lt Czyli mam czekac az te 72h upłyna i mogę odblokowywać bootloader ? następnie instaluje przez fashyfy twrp i dalej miuipolska ?

a jaka mam ustawic opcje w Miflash ?

Edytowane przez korbielow
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.09.2017 o 22:51, Roman_M napisał:

Informacja dla tych którzy korzystają z Windowsa 10.W programie PowerShell każdy wiersz poleceń, komendę, poprzedzamy taką kombinacją "./" (oczywiście bez cudzysłowia).

I tak dla przykładu w tradycyjnym oknie poleceń wystarczy wpisać "fastboot devices" w PowerShell wyglądać to powinno tak:

Otwieramy katalog który nas interesuje. PowerShell otwierany lewy shift i ctrl, prawy przycisk myszy i na końcu linii wpisujemy na ten przykład:

./ fastboot devices

Zawsze pamiętać by instrukcję poprzedzać tymi znakami:

./

Ewentualnie zamiast używać powershell to po prostu odpalić cmd z uprawnieniami administratora po czym komendę "cd (ścieżka folderu fastboot)" i dalej tak jak w instrukcji bez "./".

A właśnie... przecież w pasku adresu można wpisać cmd i też uruchomi się wiersz poleceń od razu z interesującą nas ścieżką, ale bez uprawnień administratora chyba wtedy i tak nic nie zrobimy. Nie jestem pewien, ktoś musiałby to przetestować czy coś to zmienia czy nie.

Edytowane przez GoldSnickers
Opublikowano (edytowane)

Witam! 

Mam zainstalowany soft:

Screenshot_2017-10-01-13-43-36-938_com.a

Niestety nie mogę dzwonić. WTF...?

Screenshot_2017-10-01-13-43-25-436_com.a

Czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi ? Jest zasieg a dzwonić nie mogę i pisze brak karty sim mimo,żę karta jest w telefonie. Moge natomiast odebrac polaczenie i sms-a. Obecnie jestem w Czechach  w roamingu, ale to nie powinno miec znaczenia.

wyglada na to ze jest cos zwalone w tej wersji. Wróciłem 8.5.6 i jest ok...

Edytowane przez korbielow
Opublikowano (edytowane)

Witam, pytanie zupełnego świeżaka w zagadnieniu Xiaomi, miui itp itd. Note 4x czyli brak B20. Czy da się zmienić soft/rom czy co tam jeszcze aby uzyskać Note 4 Global? (tzn aby mieć B20)?

Edytowane przez tomeks
Opublikowano

@k3lt No nie do końca. Widziałem na XDA, że już "magicy" opracowali jakąś metodę jak to zrobić, ale to chyba nie wiąże się ze zwykłą zmianą softu. 

@tomeks, XDA. Te trzy literki powinny Ci wszystko powiedzieć. Jeśli umiesz angielski dobrze, jeśli nie to słownik i modlitewnik (żebyś telefonu nie uwalił) w dłoń i czekamy na pochwalenie się dokonaniami. en.miui.com olej, chyba, że chcesz przebrnąć przez miliard wątków napisanych przez hindusów łamanym angielskim dlaczego nie ma stabilnego MIUI9 itp. :D Na XDA jak poszukasz, poszperasz itp. to się wszystkiego dowiesz. Na bank widziałem, że ktoś pracował nad tym jak to zrobić, ale nie pamiętam gdzie to było i szczerze mówiąc nie chce mi się teraz tego przekopywać. Tutaj nikt o tym nie pisać. Temat był poruszany, ale umierał śmiercią naturalną.

Opublikowano

Mhmm. Masz rację. Aż zacząłem szukać i na xda nie mogę tego znaleźć. Z drugiej strony znalazłem poradnik w którym jest jak odblokować częstotliwości ogólnie na telefonach xiaomi. Jak komuś się chce to może się bawić.

Wytapatalkowane z Szajomi Nołta 4 Glołbal

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...