Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kupiłem Redmi 4 jako telefon "przechodni". Służyć ma do czasu zakupu Mi Note 2, być może trafi później do córki.

Niestety zawiodłem się nieco w kwestii wydajności baterii. Mogłoby się wydawać, że ogniwo o pojemności 4000 mAh, przy ekranie o rozdzielczości zaledwie HD, powinno pozwalać na sporo. Nic bardziej mylnego. Nawet po odinstalowaniu Facebooka i Messengera, telefon przy rozsądnym użytkowaniu (wręcz oszczędnym) wytrzymuje góra 3 dni.

Jakieś opinie? Na potwierdzenie bądź zaprzeczenie? Jak u Was sprawuje się bateria?

Posted (edited)

U mnie w R4P jest to samo. Po pierwszym ładowaniu telefon wytrzymał 3,5 dnia. Nie był jakoś specjalnie często i intensywnie używany, brak aplikacji z synchronizacją. Nie wiem czy taki wynik jest dobry czy nie.

Edited by etaks
Posted

Słyszałem, że w ustawieniach wifi trzeba ustawić żeby się nie odswiezalo a co do Facebooka lepiej mi się korzysta z Facebook lite który mniej zużywa wszystkich zasobów

Sent from my Pixel XL using Tapatalk

Posted (edited)

3 dni to mało? Bez jaj. Obecnie standard to 1-1,5d...

Wynik 2-3 dni to mocno powyżej średniej. Nawet w przypadku tego segmentu. :) Trzeba wziąć pod uwagę nie-najgorszy SoC oraz jeszcze niedopracowane oprogramowanie, ekran o przekątnej '5,0 też lubi zjeść w przypadku 100% jasności ekranu. 

Bądźmy szczerzy, czasy starych Nokii, Motoroli i Sony Ericssonów dawno minęły, i trzeba być naiwnym by liczyć super wytrzymałą baterię. 

Nie mniej, jestem ciekaw jaka jest różnica między drenażem baterii w przypadku ekranu 1080p (R4P) a 720p w pozostałych wersjach. Różnica powinna być bardzo mała (z naciskiem na bardzo).

Edited by Sulfur
  • Like 1
Posted
10 minut temu, Sulfur napisał:

3 dni to mało? Bez jaj. Obecnie standard to 1-1,5d...

Wynik 2-3 dni to mocno powyżej średniej. Nawet w przypadku tego segmentu. :) Trzeba wziąć pod uwagę nie-najgorszy SoC oraz jeszcze niedopracowane oprogramowanie, ekran o przekątnej '5,0 też lubi zjeść w przypadku 100% jasności ekranu.

To byłoby OK w przypadku Mi Note i urządzeń tego typu. Z wydajnymi układami i wysokorozdzielczymi ekranami. Dla budżetowca z słabiutkim układem Snapdragon 430 i ekranem HD to moim zdaniem zdecydowanie za mało. Nawet te 3 dni, jeśli telefon większość czasu leży na szafce, to zdecydowanie za mało.

Posted (edited)
35 minut temu, mrosi napisał:

Dla budżetowca z słabiutkim układem Snapdragon 430 i ekranem HD to moim zdaniem zdecydowanie za mało.

Chwila, R4P ma ekran FHD i Snapdragona 625...

EDIT: A sorry, nie załapałem że mowa o czwórce bez pro.

Edited by etaks
Posted

Przy samych rozmowach bateria powinna trzymać bardzo długo, ale aż tydzień? Masz może screena? Ciekaw jestem ile % baterii zjada sieć i ekran. 

Posted
1 godzinę temu, Umik napisał:

Redmi 4 Pro , 3 godziny rozmów tel. dziennie, bez gierek, zabawy - bateria trzyma tydzień.

Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. U mnie było znacznie mniej rozmów dziennie, żadnych gier, żadnego FB, sporadycznie włączone wifi i telefon nie dotrwał do czwartego dnia...

Posted
Nie uwierzę dopóki nie zobaczę. U mnie było znacznie mniej rozmów dziennie, żadnych gier, żadnego FB, sporadycznie włączone wifi i telefon nie dotrwał do czwartego dnia...

Jak on prawie nie używał ekranu to wcale się nie dziwie

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

Posted

Pozwolę sobie skopiować swój post z innego wątku z dnia 2 stycznia:

"U mnie na sofcie 6.12.22(MIUI PL) 3 dni i 20 godzin, przy 6,5h SOT pozostało jakieś 15% baterii i już musiałem podłączyć na noc, także można by nieco więcej wycisnąć. Cały czas włączone LTE, synchronizacja, korzystając z telefonu na ~60% jasności trochę zabawy z ustawieniami(motywy, dzwonki itd), przeglądarka, snapchat, facebook i oczywiście rozmowy tel/sms.

Może dałoby się wyciągnąć większy SOT gdybym częściej używał telefonu, były momenty że leżał 4 godziny a tu nikt nie pisał ani nie chciał rozmawiać ;) "

Po dwóch tygodniach użytkowania mam dokładnie takie same wyniki czyli prawie 4 dni przy średnio 6-7h SOT z tą różnicą że już nie grzebie w ustawieniach a czasami mam 2/3 godziny uruchomiony GPS. 

Jak dla mnie wynik bardzo dobry ;)

Posted

Jedno jest pewne. SoT to nie jest miarodajny parametr. Czy telefon, na którym ktoś non-stop gra, ogląda filmy, zużyje tyle samo energii, co telefon, na którym na przykład ktoś czyta e-booki? Nie sądzę. A przecież czas włączenia ekranu może być identyczny w obydwu przypadkach. SoT moim zdaniem można sobie w ... buty wsadzić... :)

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted
On 16/1/2017 at 4:39 AM, etaks said:

Wydaje się, że jesteś taki sam jak ja i wiele innych, takich jak Facebook: D. Polecam użycie Facebooka Lite, nie wpłynie to na wydajność akumulatora, zachowaj zabawę podczas nudnych momentów. Nie ma mowy o grze, nie ma Facebooka, prawda?

Posted
Dnia ‎2‎/‎25‎/‎2017 o 08:39, pl_shibby napisał:

Przy umiarkowanym używaniu R4P.

Screenshot_2016-12-23-05-47-42-746_com.miui.securitycenter.jpg

Gdzie mozna sprawdzic takie dane? To jakas systemowa aplikacja?

Posted
28 minut temu, grogmir napisał:

Gdzie mozna sprawdzic takie dane? To jakas systemowa aplikacja?

Tak

Posted
Wydaje się, że jesteś taki sam jak ja i wiele innych, takich jak Facebook: D. Polecam użycie Facebooka Lite, nie wpłynie to na wydajność akumulatora, zachowaj zabawę podczas nudnych momentów. Nie ma mowy o grze, nie ma Facebooka, prawda?

Czy tylko dla mnie ta wypowiedź jest trochę... Nieczytelna?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted
21 godzin temu, rogi napisał:

Tak

Dzieki, juz znalazlem.

3 godziny temu, XiaoRén napisał:

Wyglada jak bot uzywajacy google translatora.

Wracajac do tematu - u mnie bateria wytrzymuje okolo 2 dni, bez intensywnego uzywania - zero muzyki, tylko internet, facebook, moze jedna rozmowa dziennie, pare minut w jakies malo obciazajace gry.

Co powinienem wylaczyc, zeby zwiekszyc czas dzialania? Rozumiem, ze wlaczone zawsze Wifi i GPS mocno zmniejszaja zywotnosc telefonu?

• Like 1
Posted

Nie wiem ja nic nie wyłączam i przy normalnym użytkowaniu ładuję raz na 3 dni. W gry nie gram, gps włączam tylko jak mi potrzebny, wifi i dane zawsze włączone, trochę muzyki. Telefon mam od 1,5 miesiąca.

Posted

Dla jednego normalne użytkowanie to 1h sot na 24h, w tym 40 na minut w internecie na przeglądaniu www i 10 min YouTube plus trochę rozmów. I tyle.

A dla innego normalnie to będzie 3h sot na dobę, 1,5h yt, 2 h przeglądanie stronek, godzina rozmów i dwie muzyka na słuchawkach.

A dla innego jeszcze inaczej...

Zaryzykuję stwierdzenie, że "normalne użytkowanie" to niezbyt miarodajny wskaźnik określania czasu pracy na baterii.

Posted (edited)

Cóż, odwieczny problem filozofów, co to znaczy "normalne użytkowanie". A nawet sot sam w sobie jest niemiarodajny. Jak czytałem ebooki to nawet na dwuletnim htc m8 robiłem prawie 6h, choć normalnie (8-)) wytrzymywał może trzy.

Pierwszy mój test na syf globalu to 60h i 6h sot do 23%. Zaraz będę próbował wgrywać miui.eu, trzymajcie kciuki. 

Edited by kdokamil
Posted

Mi w R4Pro bateria przy non stop włączonym LTE, ok. 30min dzwonienia dziennie, mesendżer włączony, przeglądarka ok. 60min dziennie, smsy, twitch, yt codziennie. Ładuję 2 razy w tygodniu: środa i niedziela. Jestem bardzo zadowolony.

Posted (edited)
On 24/3/2017 at 0:50 PM, XiaoRén said:

I just want to say that if you cannot use Facebook because your battery is too low then use Facebook Lite. You should learn about Facebook Lite. And I translated from English because I'm not good at your language, thanks

Edited by mirrorbalake
Posted

Śmieszne te dane i komentarze do nich . 8 dni na baterii . Po co komu smartfon do takiego użytkowania . Nie szkoda bezsensu wydawać pieniędzy . Wystarczy telefon za 50 zł do takiego użytkowania . Wtedy będzie można wyciągnąć 2 tygodnie .

Posted
Dnia 25.03.2017 o 12:30, aeon7777 napisał:

Mi w R4Pro bateria przy non stop włączonym LTE, ok. 30min dzwonienia dziennie, mesendżer włączony, przeglądarka ok. 60min dziennie, smsy, twitch, yt codziennie. Ładuję 2 razy w tygodniu: środa i niedziela. Jestem bardzo zadowolony.

Na jakim sofcie siedzisz?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...