Jump to content

Smart Home od Xiaomi

Ren

Recommended Posts

Przed chwilą, Niejeden z nas napisał:

Hmmm ciekawe, w jaki sposób?
Gateway nie potrzebny?

wysłane z nokii 7110

Sorki, myślałem, że skoro pytasz w tym temacie to posiadasz już Gateway ;) Zgadza się potrzebjesz baze do tego

Zamierzam powoli kompletować sprzęt , najpilniejsze moje potrzeby to alarm drzwi i okien na parterze oraz dzwonek :) Potem będą następne rzeczy ale szczoteczkę do zębów chyba sobie odpuszczę ;) gateway - jakie ma funkcje ? W jaki sposób ustawia się ten nieszczęsny dzwonek , może jest jakiś link do instrukcji ktoś posiada? Kolejna rzecz to czujniki CO2, gaz ,dym.. są dostępne ?

wysłane z nokii 7110

Za 57$ na gearbescie masz full zestaw 

1 przycisk

1 czunik dzwi

1 pir

1 smart gniazdko na zeeg be

1 gateway

Jedyne co potrzebujesz to jeszcze czujnik Temperatury ok 6 7$

A potem to już dodatki jak chcesz np czujnik kwiatkow 10 $ 

Kostka taki multiprzycisk 15$

Wszystkie urządzenia poza GNIAZDKAMI WIFI potrzebują gatewaya.

Ale lepsze są te na zeeg be bo jeśli np sterujesz tmp i braknie ci wifi to nie ma jak przełączyć. A jak gniazdko jest na zeeg be to baza przełączy.

Ogólnie prosto się ustawia na zasadzie Urządzenie > Jeśli co > To co.

Np Urządzenie (przycisk) > Jeśli co (kliknięty raz, dwa, przytrzymany > To co (dzwonek do drzwi)

Ja mam np

Przycisk > kliknięty > włacz wyłącz zarówkę

Przycisk > Przytrzymany > ściemnij żarówkę

Przycisk > kliknięty dwa razy > uruchomienie alarmu

Ogólnie zestaw się bardziej opłaca.

57$

Gateway ok 22 25$

Gniazdko zeeg be ok 16$

Przycisk ok 6,5$

Okno ok 6 7 $

Pir ok 8 9 $

Na razie nie masz czujników CO2 / Gaz

Obecnie na rynku liczą się tylko 3 firmy w zasadzie.

Xiaomi prostota. A minus to wolne dołączanie modułów. I brak polskich radii na bazie.

Broadlink. Jako 1 wprowadzili smart listwę z każdym oddzielnym gniazdkiem. I mają matkę z czujnikami czystości powietrza, co2 co itd. Oraz tanie włączniki ścienne.

- ceny kamer.... Xiaomi ma kamerki od 25$ niezłej jakości.

Orvibo.

I to co w polsce jest i kosztuje krocie... Zapomniałem nazwy mają gniazdka z łądnie świecącym kręgiem dookoła.

Ogólnie jeśli masz mieszkanie a nie dom. To nic lepszego niż xiaomi nie kupisz. 150$ i jesteś w pełni zadowolony.

Czytaj zestaw startowy 67$ czujnik kwiatów 9,88$ Czujnik tmp 6$. Z 2 3 smart żarówki 12$ biała 16,5 $ kolorowa.

Z jedna 2 kamerki. Proponuje te nowe po 25$. 

Jakaś listwa ledowa czy jakieś gniazdko smart listwa np.

I tyle ci do szczęścia trzeba. Ewentualnie jeszcze z jeden PIR. 1 w łazience, 1 na wejściu.

Ale system jest na tyle dogodny ze potrzebujesz cos to 10$

W xiaomi brakuje następujących rzeczy.

Tanich włączników ściennych.( Są ale po 40$...)

Polskich radii na centralce.(pewnie niedługo będą na razie zmiana dns mnie nie bawi)

Centralki ala broadlink czyli temperatura wilgotność jakość powietrza co itd. ( Jest ale chyba po 80$)

Smart listwy z każdym oddzielnym wyjściem. ( Jest tylko on off dla wszystkich )

NIC WIĘCEJ. I jest to moim zdaniem najmniejsze zło.

• Like 1

Odnośnie czujników co i gaz to ponoć jest opcja alarmu w przypadku kamery kwadratowej ale jak to będzie działać to jeszcze nie wiem.

homman zamówił i ja. Jak dojdzie to dam znać bo informacje są sprzeczne - mi na gearbest odpisali że ma a czujnik w sobie a na rysunkach jak zauważył homman jest tylko powiadomienie w przypadku dzwiękowego alarmu z czujek (tych naszych kupionych w PL).

Dnia 6.01.2017 o 21:33, homman napisał:

A do mnie nie przemawia ta zmiana DNS zbyt to niebezpieczne. Czekam na inną opcję.

1. Wolniejsze działanie netu

2. Możliwość podmieniania stron i kradzieży danych.

Maciej wr wejdź do mi home. Na głównej stronie masz.

Nie ma co się martwić o DNS, ja zmieniłem na ten podany na stronie, dodałem stacje radiowe i wróciłem do domyślnego a radio nadal działa to które dodałem sobie.

Mhm dobra opcja...

A czy się martwić nie ma o co...

Wiesz że po 1 ruskie. 

Po 2 kradzież w ten sposób jest wybitnie łatwa. Ale jak działa to czekam na dodanie radia Wawa i zmieniam.

Możesz luknąć czy dodane radia na listę ulubionych działają po powrocie z DNS ? Dzięki.

9 minut temu, Vergiliusz napisał:

@homman wróciłem na domyślny DNS i RADIO ESKA, RMF FM i MAX, ZET, Złote przeboje i to co ostatnio było dodane działa.

Potwierdzam,sposób działa. Nawet rozłączyłem z gniazdka Gateway-a i poszło :)

Panowie, szukam pluginów do wgrania do Mihome aby był angielski zamiast krzaczków, widziałem na greckim forum. Są gdzieś do ściągnięcia bez rejestracji?

• Like 1

Pluginy wgrywasz dlatego pózniej włączajac z pozycji Mihome poszczególne urządzenia to będą już po EN np:

- Mijia 360

- Mi Wifi 3

- Mi Repeater

- Yi kamera

dodatkowo np - Smart Flower (odzielna apka) a za chwile będzie kamerka kwadratowa i też jest po "krzaczkowatemu" :) 

Pytanie - ma ktoś już powyżej 30 urządzeń podłączonych do Smart Gateway bo mam 29 i nie wiem czy nie trzeba kupić 2 szt bo pisali o obsłudze do 30.

30 szt max 34 tak na jakimś forum czytałem.

Więc drugi gateway. Gdzieś widziałem promocję 21$

Natomiast jw co chciałbyś osiągnąć tym czym piszesz. Jeśli rosyjscy bracia wciąż nie dokonali apki mi home z ichniejszymi radiami itd... to raczej łatwo nie jest.

Pozostaje czekać.

• mrosi changed the title to Xiaomi smart plug basic - nie działa zdalne sterowanie przez wifi/lte