Jump to content

Mi4c, problem z wgraniem oprogramowania, brak twrp


lucasdziuba
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam problem z download mode, ale od początku: wgrywałem wczoraj nowe miui polska(te które blokuje bootloader) ale po instalacji telefon nie wstał, ale też bootloader sie nie zablokował, wgrałem wiec przez mi flash chiński stable, po tym oczywiście bootloader sie zablokował. Standardowo przeszedłem przez tą procedure odblokowania, dzisiaj dostałem sms'a ze zgodą. I tutaj zaczyna się problem ponieważ w żaden sposób nie moge wejść do edl - próbowałem przez minimal ADB and fastboot i przez fastboot-edl- v2, próbowałem też przez mi recovery, niestety jest dziwnie okrojone wzgledem tego co można znaleźć w internecie, w dodatku całe po chińsku (po zabawie z translatorem okazało sie że nie da sie stamtąd wejść do edl). Czy znacie może jakiś inny sposób by odpalić w download mode? Bo potem wiadomo, tylko wgrać chiśński dev, a potem odblokować bootloader i wrócić do miui polska

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Witam, mam problem z xiaomi mi 4c, otóż miałem miui polska 7 na androidzie 5.1.1 i był, zablokowany bootloader, wgrałem china developer miui 8 android 7, uzyskałem zgodę (już 6 dzień po) i nadal nie potrafię odblokować bootloadera, wyskakuje błąd Couldn't verify device przy 50%, czytałem wiele poradników, ale nadal nic nie zadziałało, mam 100% na koncie mi Account, próbowałem odblokować z kartą SIM bez karty sim, jestem zalogowany na koncie xiaomi na telefonie OEM unlock i debugowanie USB włączone. co robię źle albo czego jeszcze nie zrobiłem? Przeszukałem cały internet, forum miui polska również i nie znalazłem odpowiedzi. Proszę o szybką pomoc. 

Link to comment
Share on other sites

telefon: mi4c

wrzucałem na telefon nową wersję miui polska [7.7.20] dla mojego modelu  , pobrałem aktualizację wrzuciłem plik zip do telefonu odpaliłem aktualizacje z pliku zip  i telefon stoi na logo "MI" i nie wiem co robić, ktoś coś?

1.jpg

Edited by dymke
Link to comment
Share on other sites

E coś pomieszałeś. Po pierwsze to co pokazujesz to nie błąd. Tak jest w twrp z tym czerwonym napisem. Przeczytaj dokładnie to zobaczysz, że chodzi o jakiś log... czyli nic. Masz z czym innym problem. Lepiej napisz normalnie co i jak instalujesz. Zresztą mod zaraz wpadnie i da ci polecenie byś zmienił temat....

Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Acid said:

E coś pomieszałeś. Po pierwsze to co pokazujesz to nie błąd. Tak jest w twrp z tym czerwonym napisem. Przeczytaj dokładnie to zobaczysz, że chodzi o jakiś log... czyli nic. Masz z czym innym problem. Lepiej napisz normalnie co i jak instalujesz. Zresztą mod zaraz wpadnie i da ci polecenie byś zmienił temat....

już edytowane

Link to comment
Share on other sites

No to od razu widać, że nie czytałeś instrukcji. Po co ja piszę co tydzień taką samą instrukcję w postach o aktualizacji co? 
Teraz wróć do fastboota i podłącz do mi unlock toola i odblokuj bl. Jak nie pomoże to jeszcze wgraj emmc_appsboot.mbn z fastboota z romu 7.0.

Link to comment
Share on other sites

Witam,

Dzisiaj postanowiłem sobie zupdatować swój telefon i najprawdopodobniej coś skopałem :)

Podążałem według instrukcji - http://www.download.net.pl/mi4c-mi4s-minotepro-aktualizacja-miui-polska-do-androida-70/n/9656/

Mam Mi4c i pobrałem najnowszą wersję softa -  xiaomi.eu_multi_MI4c_7.7.20_v8-7.0.zip

Przy aktualizacji wyskoczył jakiś błąd "unknown command" na czerwono czy cuś takiego i telefon się wyłączył.

Teraz telefon wisi na logo "MI" i po chwili się wyłącza.

Przy włączeniu power+volume- włącza się ten FASTBOOT i tak stoi.

Jestem w tym kompletnie nowy i nie bardzo wiem co mam dalej robić.

 

Z góry dziękuję za pomoc :)

//Edit

Po wpięciu do komputera widzi go jako "Android Bootloader Interface" w Menedżerze urządzeń

//Edit2

Skorzystałbym z poradnika - https://miuipolska.pl/forum/topic/3160-miflash-formatowanie-telefonu-windowslinux/?page=1&_fromLogin=1

Ale jednak boję się, że wybiorę zły ROM. Ktoś pomoże? :) (Chciałbym MIUIPolska zamiast Global)

 

 

Edited by Subtelny
Link to comment
Share on other sites

Znowu mam błąd.

Instalowałem MiFlashem Chińsko-angielski ROM i w finalnie miałem wersję 6.12.22

Odblokowałem bootloader przy pomocy MiUnlock i zainstałowałem TWRP 3.0.2.0 libra

Wrzuciłem na telefon miuipolska rom i zacząłem go instalować i błąd znowu ten sam.

	...
	Installing MIUI update...
	package_extract_file took 00s
	E:unknown command [log]
	E:unknown command [log]
	unmout of /system failed; no such volume
	script succeeded: result was []
	Updating partition details...
	... done
	
Edited by Subtelny
Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, Subtelny napisał:

Wrzuciłem na telefon miuipolska rom i zacząłem go instalować i błąd znowu ten sam.

I rom się nie wgrał? Robiłeś może wipe system (jeżeli tak to błąd)? A nie lepiej od razu wrzucić chiński 7.7.20 MiFlashem, (bl nie powinien się zablokować, a nawet jakby się jakimś cudem zablokował, to odblokujesz w chwilę) i potem już twrp dla androida 7, czyli to (TWRP_libra_7.0.zip)  https://www.androidfilehost.com/?fid=457095661767135741 i rom  eu 7.7.20. Moim zdaniem to najlepsza droga (ale mogę się mylić).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, FromWP napisał:

I rom się nie wgrał? Robiłeś może wipe system (jeżeli tak to błąd)? A nie lepiej od razu wrzucić chiński 7.7.20 MiFlashem, (bl nie powinien się zablokować, a nawet jakby się jakimś cudem zablokował, to odblokujesz w chwilę) i potem już twrp dla androida 7, czyli to (TWRP_libra_7.0.zip)  https://www.androidfilehost.com/?fid=457095661767135741 i rom  eu 7.7.20. Moim zdaniem to najlepsza droga (ale mogę się mylić).

Spróbuję jeszcze raz tylko z innym TWRP. Jeżeli nadal się nie powiedzie to spróbuję Twojego pomysłu :)

Link to comment
Share on other sites

12 godzin temu, slimdick napisał:

@Subtelny ten błąd nie ma znaczenia, system jest wgrany poprawnie, tak jest na tym modelu jak się przechodzi z 5.1 ma 7.0, to wina twrp. Po aktualizacji twrp już pod 7.0 tego błędu nie będzie.

 

Wgrałem 7.7.20 chińskiego ROM potem flash TWRP 7 i zainstalowałem na nim eu. Tutaj błędów nie było, wszystko poszło fajnie.

Rebootnąłem i ciągle stoi na ładowaniu "POWERED BY ANDROID" i wisi już długo

//Edit

Półgodziny czekania, ale ruszył! :v

Edited by Subtelny
Link to comment
Share on other sites

Witam, mam mi 4c, właśnie go odblokowałem, lecz teraz powstał nowy problem, otóż twrp się nie wgrywa (mam miui 8 android 7 china developer) próbowałem wgrać przez aktualizacje to nie dało rady oraz przez wiersz poleceń, cała instalacja przechodzi, lecz potem się nie włącza twrp (ciągle logo "mi"  po wpisaniu komendy) kiedy wchodzę przez skróty klawiszowe odpala się mi recovery. Mógłby mi ktoś pomóc, na forum nie znalazłem tematu, który mi pomógł z tym. System, na którym to robię to Windows 8.1 64bit. Proszę o szybką pomoc 

1502102950853764711667.jpg

Edited by Matys102
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Chciałem zainstalować nowy ROM korzystając ze starej metody:

https://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/

telefon jest w trybie fastboot

klikam instaluj_recovery_windows

kilka razy spacja ładowanie i telefon pozostaje w trybie fastboot

 

Jak rozwiązać ten problem?

 

Obecnie jest nowt MIUI 8.3

Chciałbym zainstalować LineageOS 14.1 libra

Edited by piotredy
Link to comment
Share on other sites

Dnia 2.08.2017 o 19:43, dymke napisał:

 

wrzucałem na telefon nową wersję miui polska [7.7.20] dla mojego modelu  , pobrałem aktualizację wrzuciłem plik zip do telefonu odpaliłem aktualizacje z pliku zip  i telefon stoi na logo "MI" i nie wiem co robić, ktoś coś?

@slimdick dokładnie to samo, tylko na tym nowym twrp nie ma tych dwóch czerwonych linijek a mimo to dalej nie wstaje

Edited by mrosi
Po co przewalasz cały cytowany post, łącznie z obrazkiem...
Link to comment
Share on other sites

@kamilkok to przecież już wielokrotnie było to pisane na forum ten błąd nie ma żadnego znaczenia, teraz robisz wyczyść Cache/Dalvik potem Uruchom System i czekasz. Ten błąd to jakiś zapis log i nie ma żadnego znaczenia, instalacja przebiegła prawidłowo.

Link to comment
Share on other sites

  • mrosi changed the title to Mi4c, problem z wgraniem oprogramowania, brak twrp

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...