Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To nie jest offtop. Podałeś linka, napisz do ncunlock czy mogą odblokować/złóż zamówienie i sprawdź. Nie mam magicznej kuli, żeby powiedzieć, że na pewno pójdzie/nie pójdzie.

Z globalnymi generalnie jest lepiej niż z chińskimi (modelami).

Jeśli nie ufasz ncunlock, to możesz do Acida wysłać.

https://micenter.pl/produkt/instalacja-polskiego-i-nagrywania-rozmow-w-xiaomi/

• Like 1
Opublikowano

Kacper dzięki tak też zrobiłem, napisałem do Acida do Micenter. Jestem tylko ciekaw i mam nadzieję, że jest taka płatna możliwość.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.12.2024 o 19:31, kris68 napisał(a):

Ktos ma moze namiar na soft  Tajwan lub Indonezja HyperOS 2.0 dla Xiaomi 14 Ultra wersja OTA ?? Bo nie  wiem czy nie ma czy ja nie potrafie znaleźć. Na razie na odblokowanie bootloadera nie ma co liczyc a nagrywanie rozmow jednak często mi sie przydaje.

Oczywiście są HO2,region zmieniałeś żeby wymusić update.

https://xmfirmwareupdater.com/hyperos/aurora/

Edytowane przez ohara
Opublikowano
19 godzin temu, Master napisał(a):

wiesz to jest bardziej kwestia mieć Xiaomi eu czy nie mieć ... ja bym się nawet nie zastanawiał 🙃 odblokowanie 15tek jest wycenione na nieco ponad 150 dolarów ... żeby fizycznie można było to zrobić byłbym już biedniejszy o tą kwotę ... ale póki co jeszcze nie zbiednialem 🙃 a tak na poważnie - innej możliwość wrzucenia custom romu nie masz ... jeśli chcesz tym się pobawić - musisz cierpieć ...

Chyba jednak prędzej czy później skuszę się na odblokowanie BL, nawet płatne. No chyba , że uda mi się odblokować za free, ale wątpię, chociaż zobaczymy. Chciałbym po prostu mieć możliwość zmiany softu w moim tel. czy wgranie twrp, zrobienie root itp. tak jak wcześniejszych moich tel. od Xiaomi i innych producentów też. A teraz przez te cyrki co Xiaomi zrobiło z odblokowywaniem BL jest to nie możliwe.

7 godzin temu, kris68 napisał(a):

Master  ale wiesz przy 15 jak pisałeś 150 $ to ponad 600 zł, żeby choć była pewność. I widzisz nikt mi nie odpisał nawet KACPER,    choć miałem cichą nadzieję, że jeżeli mam Global - HyperOS 1.0.13.0 to da się zaktualizować, chociaż na też Global tylko HyperOS 2.0.6.0. wersję OTA, jak pisałeś mi kiedyś. Przecież to tylko aktualizacja legalna, ale nikt mi nie raczył słowem odpisać, choć na inne rzeczy w tym temacie się rozpisywali na bzdurne rzeczy, na które jest odpowiedź na forum. Trochę mi przykro, bo o ile umiałem, sam zawsze starałem się pomoc. No ale na chęć pomocy i chociaż 2 słowa da się czy nie i jak trudno niestety liczyć. Załoganci tworzący wersję EU. widzę, że totalnie olewają moje pytania/prośby o zdanie wytłumaczenia. Tym sposobem forum samo umrze, bo nikt nie zainstaluje wersji EU no bo jak. Szkoda....

Rozumiem, rozczarowanie , że nikt nie odpisał Ci. Gdybym tylko wiedział albo znalazł jakiś sposób/trcik jak odblokować "udanie" z sukcesem bez czekania tego BL przez aplikację Xiaomi Community to zaraz bym tu napisał. Albo jakiś inny sposób znalazł w necie za free niż aplikacja Xiaomi. Lubię dzielić się wiedzą. Oczywiście sprawdziłbym najpierw czy u mnie działa. :)

Opublikowano

Chyba jednak prędzej czy później skuszę się na odblokowanie BL, nawet płatne.

Podziwiam. Kupić telefon, płacić za odblokowanie BL, czasem niemałe pieniądze, a co niektórzy płacą jeszcze za ROMy xiaomi.eu. Do tego ciągle z tyłu głowy mieć, że google zmieni zabezpieczenia i w najmniej odpowiednim momencie pozbawi to nas możliwości płacenia telefonem lub dostępu do aplikacji bankowych. Innego słowa niż masochizm nie znajduję.
Nie żebym kogoś chciał obrazić, absolutnie, patrzę tylko na to wszystko co się dzieje "trzeźwym okiem", bo chyba wychodzi na to, że czasy modowanych telefonów, w pełni funkcjonalnych, odchodzą do lamusa.
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Marrik napisał(a):

Podziwiam. Kupić telefon, płacić za odblokowanie BL, czasem niemałe pieniądze, a co niektórzy płacą jeszcze za ROMy xiaomi.eu. Do tego ciągle z tyłu głowy mieć, że google zmieni zabezpieczenia i w najmniej odpowiednim momencie pozbawi to nas możliwości płacenia telefonem lub dostępu do aplikacji bankowych. Innego słowa niż masochizm nie znajduję.
Nie żebym kogoś chciał obrazić, absolutnie, patrzę tylko na to wszystko co się dzieje "trzeźwym okiem", bo chyba wychodzi na to, że czasy modowanych telefonów, w pełni funkcjonalnych, odchodzą do lamusa.

Wiesz, nie wiedziałem przed zakupem nowego telefonu od Xiaomi, że teraz są takie problemy z odblokowaniem BL. Byłem pewien ,że na nowym tel. bez problemu odblokuję BL, tak jak na wcześniejszych telefonach od Xiaomi itp. Wiem mogłem poczytać,ale nie pomyślałem o tym. Nigdy wcześniej nie płaciłem za odblokowanie BL, bo nie było z tym większych problemów. Co do płatności to racja, może tak być, choć są jakieś łatki na ten problem, ale nie zawsze działają. Niestety masz rację czasy modowanych telefonów chyba odchodzą już do lamusa.

Edytowane przez Kubala94
Opublikowano

Mam założone dwa konta na Xiaomi, jedno starsze z 2018 r. a drugie ostatnio zakładane wtedy kiedy miałem telefon z HyperOS no i po wielokrotnej próbie zgody na odblokowanie na Xiaomi Community po raz drugi mam efekt błędu konta. Natomiast to starsze tego błędu nie zgłasza. Wymieniłem na kolejny RN13 Pro 5G, ale tym razem z Miui tak, aby móc odblokować BL w sposób klasyczny, czyli sparowanie urządzenia z telefonem a potem MiFlashUnlock. Czy konta muszą być rzeczywiście skojarzone z konkretnym numerem telefonu, czy odblokowanie może odbywać z dowolną kartą SIM. Prawdę mówiąc w starszym koncie próbowałem dopisać numer telefonu, ale nie bardzio wiem jak to dokładnie zrobić, bo wchodząc na pozycję logowania się na konto takiej możliwości nie widzę. W pozycji login można wpisywać swój email, ID lub numer telefonu i jak wpiszę to stare ID prosi mnie o dopisanie numeru telefonu i jak to próbuję zrobić zaczyna się sprawdzanie, czy nie jestem robotem i tu zaczyna się horor, bo zaznaczanie tych okienek z rowerem, autobusem czy hydrantem do niczego nie prowadzi, bo ciągle jest coś nie tak i na tym poległem. Z nowym kontem, które w momencie jego zakładania udało mi się jakoś połączyć z posiadanym numerem telefonu  naturalnie tego problemu nie ma. Czy rzeczywiście system sprawdza z jakiego ja numeru wykonuję połączenie. Mógłby sprawdzić przez wysłanie jakiegoś pina, ale np, na SIM kartę włożoną w zupełnie innym telefonie. Na obu kontach przy próbie połączenia telefonu z kontem każdorazowo wyskakuje napis "The system is being upgraded. Please try again later" i tak bez końca. Wszystko to jakieś dziwne a wykonanie odblokowanie BL wręcz niemozliwe. Nie widzę sposobu jak to rozwiązać, zresztą jak wiele innych osób.   

Opublikowano (edytowane)

Nie rozumiem czemu Xiaomi tak utrudniło odblokowanie BL. NIe wiem, jak inni producenci pewnie podobnie. Powiedzą, pewnie , że chodzi o "bezpieczeństwo" , ale coś nie chce mi się do końca w to wierzyć.. A jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi pewnie o pieniądze. Wcześniej nie było takich cyrków z odblokowaniem BL i było ok. Komu to przeszkadzało?

Podobnie jak z grami np. na steam niby twoje a jednak nie możesz zrobić z nimi wszystkiego co chcesz..

Kupując telefon od Xiaomi, chiałbym mieć możliwość odblokowania bez problemu BL i za free, wgranie TWRP, custom romu, zrobienie roota itp. Oczywiście jeśli ktoś jest początkujący, i nie wie co i jak, to nie powinien się za to brać. Przynajmniej póki nie ogranie tematu. Ja wy tym siedzę już od lat wielokrotnie odblokowywałem BL na poprzednich moich Xiaomi i innych tel.

Także wiem co i jak. Czego boi się Xiaomi? Przecież robię to własną odpowiedzialność. Jak coś zrobię nie tak przy odblokowaniu BL lub potem przy wgrywaniu TWRP/Custom romów i ucegle sobię telefon,uszkodzę lub stracę gwarancję,tel. będzie mniej bezpieczny to tylko MOJA wina a nie Xiaomi. I to Ja ponoszę konsekwencję tego, ewentualne koszty naprawy lub jeśli sam ogarniam temat to bez kosztów itp.

I teraz wprowadzili te wnioski o odblokowanie BL i się muszą ludzie wkurzać bo otrzymanie pozwolenia graniczy chyba z cudem, przynajmniej na HyperOS. I trzeba albo zapłacić za odblokowanie BL np. ncunlock lub szukać jakiejś alternatywy, której póki co chyba nikt jeszcze nie znalazł.

Edytowane przez Kubala94
  • Haha 1
Opublikowano

Z drugiej strony to procentowo mało kto wie o takiej możliwości,po prostu ludzie kupują i używają z tym co jest. Nie wiem jak inne marki czy mają możliwość odblokowania BL.

Opublikowano

Mam pytanie na które najdokładniej pewnie odpowie mi Kacper a mianowicie, mam telefony RN4x i RN10 5G do każdego z nich mam przypisane dwa konta Xiaomi z różnymi numerami telefonów, bo każdy z nich ma odblokowany BL jeszcze w tym dobrym bezproblemowym okresie. Nie mam problemu, żeby na nie zalogować się. Mam aktualnie RN13 Pro 5G z zamienionym fabrycznym oprogramowaniem MIUI w wersji EU na Miui indonezyjskie przez podmianę nazwy pliku. Teraz chciałem połączyć aktualny telefon z jednym z tych kont, ale każdorazowo wyskakuje napis "The system is being upgraded. Please try again later". Czy system rozpoznaje, że mam indonezyjski ROM a region jest ustawiony na Polska, czy muszę założyć trzecie konto, czy coś w międzyczasie się zmieniło i jak dla HyperOS trzeba występować o zgodę na Xiaomi Community, czy jeszcze coś innego. Nadmieniam, że przez jakiś czas na Community wyskakiwał mi błąd konta, ale teraz już tego nie ma, co jest grane.

Opublikowano
8 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Na serii Redmi Note 13 są generalnie jakieś cyrki z tym. O zgodę trzeba występować, tak.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to o zgodę należy występować bez względu na to, czy ma się Miui, czy Hyper. Konto może być współdzielone między inne telefony, czyli nie musi być zasada jedno konto jeden telefon.

Opublikowano
5 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

O zgodę trzeba wystąpić na HyperOS, na MIUI nie.

Konto może być współdzielone.

To tak jak pisałeś pewnie ta "13" w tym modelu robi swoje i pewnie niektórzy są przesądni a u Chińczyków w szczególności (numerologia). Dzięki za info.

Opublikowano

Dzisiaj, kolejny raz złożyłem wniosek o odblokowanie BL w aplikacji Xiaomi Community, bo mogłem po 14 luty 2025 r. (czasu chińskiego tam już jest 15 luty). Oczywiście nie udało się, ale zamiast jak wcześniej "błędu konta" i kolejnego terminu oczekiwania (ok. 2 tyg jak przy wcześniejszych próbach) wyświetliło mi się : Osiągnięto limit aplikacji Spróbuj ponownie za 02/16 (mm/dd) 00:00 (GMT+8).  Czyli nie tak długo i przycisk jest cały czas aktywny a nie jak wcześniej szary i nie da się kliknąć. Można próbować wciskać ponownie ale nic to nie daje.. ewentualnie wyskoczy komunikat "spróbuj ponownie za minutę". Co ciekawe po ponownym uruchomieniu aplikacji Xiaomi Community, znów można próbować złożyć wniosek : "Kryteria odblokowania Konto musi być zarejestrowane od ponad 30 dni" i przycisk jest aktywny. Jakby się to resetowało. Miał ktoś podobnie? Czyżbym był bliżej sukcesu, czy to tylko złudna nadzieja? 😆

Screeny :

1739550575248.jpg

1739550584962.jpg

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

To raczej złudna nadzieja.

Potwierdzam, bo już to przerabiałem jak miałem RN13Pro 5G, ale z HyperOS i o godz. 17:00 namiętnie wielokrotnie wybierałem ten przycisk to w nagrodę dwukrotnie mnie ukarali informacją błąd konta i następna próba po ok. 10 dniach. Dlatego pozbyłem się tego egzemplarza w miejsce takiego z MIUI ROM-em.  Przypuszczam, że nawet gdyby była zgoda to kolejne schody będą przy próbie sparowania konta z telefonem co występuje u mnie, bo w żaden sposób nie udaje mi się a bez tego nic dalej nie można zrobić.

Edytowane przez Janwoj
Opublikowano

Ah żałuję , że pośpieszyłem się z aktualizacją do HyperOS zaraz po zakupie telefonu. Ale nie wiedziałem o takich problemach z odblokowaniem BL. Na MIUI 14 udało by się bez problemu odblokować.

Czyli co mam dwa wyjścia jeśli chcę odblokować BL. Sprzedać ten tel. i kupić np. taki sam z MIUI 14, albo odblokować BL płatnie (np. ncunlock,mi-center). No chyba, że jakimś cudem uda mi się odblokować w aplikacji Xiaomi Community. Coś nie chce mi się wierzyć , żeby nikomu nie udało się w ten sposób odblokować..

W sumie telefon kupiłem w Media Expert , mógłbym go zwrócić i kupić nowy z MIUI. Tylko nie wiem czy przyjęli by mi zwrot.

Opublikowano

Z tego co obserwuję to widać, że z tym odblokowaniem jest coraz gorzej. W zeszłym roku zgoda pozwalała na odblokowanie trzech telefonów a w tym tylko jednego. Ponadto z dyskusji na forum wynikało, że wówczas mimo wszystko łatwiej było odblokować niż teraz. Ja oddałem ten z HyperOS, bo nawet poprzez podmianę plików nie mogłem zmienić oprogramowania na indonezyjskie, co udało mi się w przypadku wersji z MIUI, bo głównie chodziło mi o możliwość nagrywania rozmów. Dlatego próbowałem odblokować BL bo nie wiedziałem, że istnieje inna metoda, ale tylko w przypadku MIUI. Zwrot telefonu możliwy jest tylko przy zakupie na odległość i to przed upływem 14 dni.

Opublikowano (edytowane)

No to chyba lipa. Telefon kupiłem w sklepie stacjonarnym Media Expert to raz a dwa mam go już prawie 3 tygodnie, także 14 dni minęło już..

Wysłane z mojego 23124RA7EO przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kubala94
Opublikowano

Cześć,

Stan odblokowania Mi. Po wciśnięciu dodaj konto i urządzenie pojawia się komunikat. "Couldn't add. Please go..."

Posiadam Xiaomi 14 Ultra OS 1.0.15.0.UNAEUXM

W  aplikacji Xiaomi Community odblokowanie też niemożliwe. Jak to można zrobić inaczej?

• Haha 1
Opublikowano
31 minut temu, Tomasz Ziółkowski napisał(a):

Cześć,

Stan odblokowania Mi. Po wciśnięciu dodaj konto i urządzenie pojawia się komunikat. "Couldn't add. Please go..."

Posiadam Xiaomi 14 Ultra OS 1.0.15.0.UNAEUXM

W  aplikacji Xiaomi Community odblokowanie też niemożliwe. Jak to można zrobić inaczej?

Nie zrobisz, w skrócie Xiaomi ograniczyło możliwość odblokowywania BL, przynajmniej na HyperOS. Na MIUI 14 jeszcze się da, bez wysyłania żadnych wniosków w aplikacji Xiaomi Community. Tylko konto Xiaomi trzeba mieć min. 30 dni.

Na Hyper OS jest lipa, a te wysyłanie wniosków w aplikacji nic nie daje, już wysyłałem dużo razy i nic, "Osiągnięto limit aplikacji Spróbuj ponownie" i każą próbować ponownie , na początku za ok. 14 dni, teraz codziennie a i tak nie da się otrzymać zgody.. póki co.

Poczytaj cały temat , jak narazie z alternatyw jeśli nie da się otrzymać zgody na odblokowanie z appki Xiaomi pozostaje płatne odblokowanie BL np. ncunlock lub mi-center , albo kupno tel. z MIUI 14, bez aktualizacji do Hyper OS lub liczenie na cud , że uda się odblokować w aplikacji 😆

• Thanks 1
Opublikowano

Przy próbie sparowania telefonu z kontem Xiaomi - o czym pisałem wcześniej - wyskakuje mi napis "The system is being upgraded. Please try again later" Na forum XDA wyczytałem poniższą informację z dn. 10.02.25, cytuję w oryginale:

Is there any difference in order to obtain unlock permission if you're on Hyperos 1.x or 2.x? I received the update, but I'm not sure about upgrading, specially if it makes more difficult to get the permission

If you don't update you will get the error "the system is being updated".

This message is reportedly related to an update to Xiaomi's servers. This is typical for the Note 13 series.

The problem for the 13 series came from the firmware and is old.
All models are affected if the update is offered.

W moim telefonie właśnie system ciągle proponuje wgranie oprogramowania w wersji HyperOS 1.0.14.0.UNRIDXM, czemu na razie opieram się z wiadomych względów. Nie wiem, czy zgodnie z powyższymi informacjami nie jest to powodem braku możliwości sparowania u mnie telefonu z kontem.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby jeszcze dało się zrobić downrange systemu, np. instalując straszą wesję os z pliku .zip w ustawieniach aktualizacji. Nie przez fastboot bo do tego trzeba odblokowanego BL. Wtedy można by wgrać znów MIUI 14 i odblokować BL. To NIE Xiaomi , też tę opcję zablokowało. Ponoć dało się do którejś wersji MIUI chyba do 10. Ah co raz gorzej z tym, zrobić downrange nie, odblokować normalnie BL, też nie , żeby wgrać później twrp , custom rom , root itp. lipa

A co gdybym nie był zadowolony z HyperOS 2? Na szczęście jestem, bo działa ok. Ale gdyby to co , bez możliwości choćby downrange systemu przez instalację systemu z pliku .zip bez odblokowania BL. Nie mówiąc już o odblokowaniu BL bo wtedy można wgrać system przez fastboot (lub przez twrp później) i nawet z innego regionu. To jestem skazany na HyperOS i co mam zrobić? Nowy telefon kupić? Albo płacić grubą kasę za płatne odblokowanie BL? Bo na tą zgodę na odblokowanie przez te wnioski to nie ma co liczyć chyba.. O tym już Xiaomi nie pomyślało. Beznadzieja, kiedyś takiego cyrku nie było.

Edytowane przez Kubala94
Opublikowano

Czyli na dzień dzisiejszy, żeby mieć pewność, że uda się odblokować bootloader, to trzeba kupić telefon na którym zainstalowane jest MIUI. Chciałem zakupić Poco F6, ale tam niestety jest już HYPER OS.
I tutaj mam pytanie do kolegów.
Czy kupując Poco F5 z polskej dystrybucji ( Mi-Home pl ), na którym zainstalowane jest MIUI 14 zrobię pewnego unlocka?
Oczywiście nie aktualizując do HYPER OS, bo nie chciałbym zostać z nowym telefonem, którego nie będę mógł odblokować .

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Odblokowałem bootloadera płatnie, na moim Redmi Note 13. Przez ncunlock i z czystym sumieniem mogę polecić tą usługę. Profesjonalnie, szybko, żadnego oszukiwania itp. Koszt 40 $ dla mojego modelu. Trochę drogo, ale zdecydowałem się na to. Miałem już dość wysyłania wniosków w aplikacji Xiaomi, które nic nie dają. Jaja se z ludzi robią.  A innej opcji nie miałem, niż płatne odblokowanie, no chyba , że kupno nowego tel. z MIUI 14, ale nie chciało mi się w to bawić. Zawaliłem tym , że od razu po zakupie zaktualizowałem do HyperOS, ale nie wiedziałem o takich problemach z odblokowaniem BL.Teraz już trudno. Biorę się zaraz za instalację twrp  MIUI Polska. :) 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Netoper napisał(a):

@Kubala94
A przypomnij jeszcze, Ty fona masz z rynku EU czy CN?

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Z rynku EU , kupiony w Media Expert, od oficjalnego Polskiego dystrybutora. :)

Z tego co wiem, to gdybym miał z rynku CN to nie odblokowałbym żadnym sposobem nawet płatnym.

Edytowane przez Kubala94
Opublikowano

Czy przy składaniu wniosku o odblokowanie BL z XC musi być to ten model, którego dotyczy odblokowanie, czy musi mieć zainstalowany HyperOS i to konto z którego będziemy odblokowywać w przypadku otrzymania zgody. Naturalnie wiadomo, że konto musi być założone conajmniej 30 dni wcześniej oraz region na XC to global, bo już w tym wszystkim trochę się pogubiłem. Jakie warunki bezwzględnie muszą być spełnione a jakie nie.

Opublikowano

Gdybyś odblokowywał jakiś chiński model i miał tamtejszą wersję community, to wszystko musiałoby iść z modelu, którego dotyczy odblokowanie. W przypadku globalnej wersji, przynajmniej na razie, nie ma takiego wymogu. Konto oczywiście musi być to samo.

Opublikowano

Czekaj. To jeśli na starym telefonie jeszcze z MIUI dostanę zgodę na konto, to mogę odblokować nowy telefon z HyperOS gdy na nim będzie konto ze wczesniej uzyskaną zgodą?