Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, cointreau napisał:

Jestem na etapie wyboru telefonu dla rodziny, tak więc bardzo chętnie posłucham Twoich sugestii...Z tym, że proszę o konkretne argumenty (pomijając wydajność, bo specyfikację każdy widzi) w czym Mi4c jest lepszy od Redmi 3 Pro, ale powtarzam "konkretne", a nie emocjonalne typu "bezapelacyjnie i już", "bo taki właśnie mam" itp.

Też chętnie poczytam co to są za różnice... Teraz za 144 $ u sprzedawcy DREAMI na AliExpress można kupić białego wersję PRO.

Opublikowano
8 minut temu, jarekm95 napisał:

@cincin27 @Redmi2 Ok, dzięki za info. Ale to nie jest normalne, nigdzie indziej czegoś takiego nie miałem, to nie jest normalne że przeglądam sobie powiedzmy xda dzisiaj i nagle mi się to otwiera.

@xbaker Na zablokowany możesz próbować kingrootem, powinien działać

Normalne na pewno nie, ale również mam te same natrętne reklamy nawet po instalacji dodatków MIUIPolska dla blokady reklam. Trzeba to po prostu jakoś przeboleć, albo znaleźć przeglądarkę, która ma jeszcze w sobie blokadę reklam.

Opublikowano
Też chętnie poczytam co to są za różnice... Teraz za 144 $ u sprzedawcy DREAMI na AliExpress można kupić białego wersję PRO.

Kupuj i testuj czy chodzi lepiej niż zwykły redmi 3. Bateria w Redmi 3 trzymala mi jakieś 70% dłużej niż w mi4.

Aparat,jakosc dźwięku na słuchawkach i wykonanie jest dużo lepsze w mi4 niż w Redmi 3, mi4c ma tą zaletę że ma dual SIM i mocniejszy ale bardziej pradozerny procek. Aparat podobno też jeszcze lepszy niż w mi4,ale w wersji 2/16 z tego co czytam ciężko trafi na sensor Sony, wsadzają jakiegoś Samsunga który robi gorsze foty. Czy gorsze niż w mi4? Nie wiem.

Opublikowano
4 minuty temu, Redmi2 napisał:

Mi4 i mi4c mają znacznie lepsze aparaty od redmi 3 oraz od serii redmi.

Lepszy dzwięk na słuchawkach jak i głośniku.

Lepszy markowy ekran sharp/lg w redmi to jakiś no name, nie mówię ze jakiś g.... ale gorszy.

Wydajność redmi 3 pro vs mi4c sa na tym samym poziomie, a jak nie grasz nie zauwazysz roznicy.

Mi4 to flagowiec a redmi nawet w wersji pro to najnizsza polka i widac to na kazdym kroku. Zarowno w wykonaniu jak i działaniu miui7/8

Jak ktoś miał lub ma serię redmi vs seria mi to wie o czym mówię.

Mi4c ma 2 karty sim, redmi 3 takze, mi4 ma 1 karte sim.

Mi4c i mi4 nie maja wejscia na karte sd.

Redmi 3 ma najlepsza baterię.

Mi4 u mnie na miui8 wyciąga 7-8h sot wiec tez nie narzekam, ale bywa różnie u różnych osób z tym. Wiec tylko w tym redmi3 oraz z karta sd wygrywa nad mi4c.

Nie zamierzam nikogo namawiać na serię mi, ani zniechęcić do redmi.

Ale mając styczność z oboma seriami i seria redmi note, śmiem twierdzić że seria mi jest dużo lepsza niz redmi.

Stojąc przed wyborem ja wybranym mi.

Ale są różne potrzeby.

Nie przemawia do mnie na plus dopisek pro :-) i 3GB ramu. Nie jaram się takimi dopiskami.

Wysłane z mojego 2014811 przy użyciu Tapatalka

No ale nikt nie twierdzi że Redmi3 to Bóg wie co, to klasa niższa niż MI i nic tego nie zmieni. Nie oznacza gorsza ale np słabszy ekran również markowy i inne podzespoły

Opublikowano
32 minuty temu, Redmi2 napisał:

@tpawel tak z czystej ciekawosci ile masz sot w miui8 na redmi3?

Oraz ile potrafi Ci godz/dni trzymać.

Teść wybrał ten tel ze względu tylko na taką baterię oraz 2 karty sim.

Rozmowy, sms raz na ruski rok, bez neta, czasem gps i tyle.

Zasięg będzie w 2G praktycznie w 90% czasu ustawiony na sztywno. To akurat ze względu g.... play i zasięgu w miejscu w ktorym mieszka. Nie ma tam tel oprócz starej nokii n90 żeby dało się normalnie dodzownić albo rozmowa nie była szatkowana rwana na 3G.

Na 100% nie wina karty sim i telefonów.

Że tak się wtrącę. U mnie na MIUI 8 telefon wytrzymuje +/- 8 godzin włączonego ekranu (jakieś 1,5 dnia), przy intensywnym użytkowaniu, tj. non-stop LTE, włączona transmisja danych lub Wi-Fi, do tego dochodzą gry, YouTube, czasami FB, synchronizacja poczty i pogody, oraz czasami GPS. W takim zwykłym użytkowaniu, czyli rozmowa, sms, czasami trochę internetu, to spokojnie 3-4 dni wyciągnie, też cały czas na LTE.

Opublikowano
@tpawel tak z czystej ciekawosci ile masz sot w miui8 na redmi3?

Oraz ile potrafi Ci godz/dni trzymać.

Teść wybrał ten tel ze względu tylko na taką baterię oraz 2 karty sim.

Rozmowy, sms raz na ruski rok, bez neta, czasem gps i tyle.

Zasięg będzie w 2G praktycznie w 90% czasu ustawiony na sztywno. To akurat ze względu g.... play i zasięgu w miejscu w ktorym mieszka. Nie ma tam tel oprócz starej nokii n90 żeby dało się normalnie dodzownić albo rozmowa nie była szatkowana rwana na 3G.

Na 100% nie wina karty sim i telefonów.

Nie mam już redmi3, moje porównanie dotyczyło miui 7. Na redmi 3 miewalem SoT nawet ponad 11h jeśli używałem WiFi. Po LTE wychodziło 8-10h. Na Mi4 na v7 LTE 4h, Wi-Fi 5h. Na v8 teraz po lte ok 5-6h SoT. Po Wi-Fi nie sprawdzilem całej baterii bo nie mialem kiedy. Ale zakładając proporcjonalne zużycie to wyjdzie ok 7-8h, bo spada ok 12-13%/h.

Do tego redmi 3 ma szybszy fix gps i ogólnie lepszy zasięg Wi-Fi i LTE.

Opublikowano

Ja nadal twierdzę, że Redmi 3 jest lepszy, a podstawowa rzecz to możliwość powiększenia pamięci, która i tak jest mała w Mi4 no i bateria. Kupując wersję Pro mamy większą pamięć i nadal możemy mieć 2 karty sim. A chyba nikt nie zaprzeczy, że bateria jest też bardzo ważna w telefonie. O zasięgu nie wspomnę, akurat u mnie jest kłopot z zasięgiem i teraz mając Redmi 3 skończyło się stanie przy oknie lub koło domu ;) Pomijam kwestię wyglądu, jak dla mnie Mi4 jest dużo brzydszy, ale to kwestia gustu. Brak możliwości podłączenia karty SD to tak jakby w samochodzie nie było uchylnych szyb :) Jeżeli byłoby 32 GB pamięci do dyspozycji może pomyślałbym...

Opublikowano
20 minut temu, Redmi2 napisał:

@UP ja też przecież nie napisałem że to zły sprzęt.

Wyżej domagali się za i przeciw w wyborze mi4/mi4c vs redmi 3 pro.

To napisałem, żeby nie było jak jeden z przedmówców wspomniał z tytułu "bo tak"

Tak samo nie rozumie jarania się wersja 3s. Gdzie nie widać przewagi a kosztuje troszkę więcej lub tyle samo co sprawdzona pierwsza wersja i ma już praktycznie za sobą choroby wieku dzieciecego.

No nie takie porównanie nie ma sensu, co innego mi4 vs mi4c

Opublikowano
Ja nadal twierdzę, że Redmi 3 jest lepszy, a podstawowa rzecz to możliwość powiększenia pamięci, która i tak jest mała w Mi4 no i bateria. Kupując wersję Pro mamy większą pamięć i nadal możemy mieć 2 karty sim. A chyba nikt nie zaprzeczy, że bateria jest też bardzo ważna w telefonie. O zasięgu nie wspomnę, akurat u mnie jest kłopot z zasięgiem i teraz mając Redmi 3 skończyło się stanie przy oknie lub koło domu  Pomijam kwestię wyglądu, jak dla mnie Mi4 jest dużo brzydszy, ale to kwestia gustu. Brak możliwości podłączenia karty SD to tak jakby w samochodzie nie było uchylnych szyb  Jeżeli byłoby 32 GB pamięci do dyspozycji może pomyślałbym...

Nie Miałeś w ręku mi4. Czuć że jest premium. Bateria tak jak teraz trzyma jest już ok, powyżej średniej. Te 5-6 h SoT to nie jest standard dziś. Pamięci nie wszystkim potrzeba. Ja mam ciągle i tak 8GB wolne. To mój pierwszy telefon którego zastanawiam się na co zmienić i nie wiem na co. Wiem jedno-do serii redmi nie wrócę. Chyba że redmi4 faktycznie wyjdzie z x20 i baterią choć taką jak w Redmi 3.

Zasięg sprawa bardzo ważna, też się męczyłem z tym. Na większość bolączek pomógl flash na miui v8.

Opublikowano
Może i tak... Jeden woli córkę a drugi teściową  Czyż nie tak ?

Dokładnie, jak już będziesz miał pro,odezwij się. Sam jestem ciekaw jak sobie daje radę ten procek z 3GB Ram

Opublikowano

Trochę panowie przesadzacie. Zwłaszcza co do działania miui, to jak tu czytam, to wychodzi na to że na Redmi 3 działa ono dużo lepiej niż na Mi4 :P.

Ekran jest dobry. Jakość dźwięku pewnie taka sama, bo oba telefonu nie mają chipu dodatkowego....

Wykonanie źle nie jest.

Tylko że Redmi to budżetowiec a Mi flagowiec.

Na pewno jest kilka rzeczy na PLUS dla takiego Mi4, ale nie przesadzajmy.

Co do aparatu, to jakby mógł jakiś użytkownik udostępnić fotkę zrobiona Mi4 to byłbym wdzięczny :) .

PS. Używam PowerAmpa i jestem z jakości dźwięku zadowolony :) .

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze raz prosiłbym o fotkę zrobiona Mi4, porównam i wrzucę fotkę zrobiona Redmi.

Co do jakości dźwięku, to nie zaskoczy mnie już nic, bo słuchałem z Note 4 i HTC ONE M8, a na pewno Mi4 ładniej nie gra :) .

Dodam, że nie jestem bardzo wymagającym użytkownikiem, a muzyki słucham zazwyczaj tylkow autobusie :) .

Edytowane przez enesas
Opublikowano

Słuchawki kupowałem razem z nim. Dał za nie coś koło 300 zł. Chyba wystarczające by się nacieszyć jakością dźwięku.

Nie, nie w MP3 a FLAC.

Istnieje coś takiego jak Wolfson w N4 :).

Opublikowano

Trochę się pyskówa robi więc odpuszczam wątek żeby nie dolewa oliwy do ognia. Zdjęcia musiałyby być zrobione przez kogoś kto ma je teraz oba na stanie. Reszta porównań będzie bez sensu

Opublikowano
1 minutę temu, tpawel napisał:

Trochę się pyskówa robi więc odpuszczam wątek żeby nie dolewa oliwy do ognia. Zdjęcia musiałyby być zrobione przez kogoś kto ma je teraz oba na stanie. Reszta porównań będzie bez sensu

Ja już to zrobiłem ;)

Opublikowano

Myślałem że rozmawiam z poważnymi osobami :) .

Wy (posiadacze ex flagowcow) wychwalacie ex flagowce i twierdzicie że są lepsze od nowych budżetowek. Tak. Są trochę lepsze, ale nie zapominajmy że to ex flagowce a nie flagowce :) .

PS. Czekam na to porównanie które ma zrobić@Redmi2 .

Najlepiej skończymy te dyskusje (zwłaszcza w tym wątku).

Opublikowano

No też nie ma co gadac że redmi 3 to taki budżetowiec. To co powiedzieć o jakiś blubo Picasso,czy doogee x5.

Przykład tych dwóch telefonów (mi4 i redmi 3)pokazuje jak niewiele brakuje xiaomi do stworzenia idealnego telefonu. Wystarczyłoby do redmi 3 wrzucić mocniejszy procek, aparat z mi4,a najlepiej z mi4c i delikatnie popracować nad jakością obudowy. Do 200$ byłby hit

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Akurat mam na tę chwilę porównanie Redmi 3 Pro z Mi4 2/16 LTE. Na Mi4 są dodatkowo bambusowe plecki. ROM na Mi4 to sławne MIUI 5.11.5 na Andku 4.4, zaś na Redmi 3 Pro mam xiaomi.eu 6.5.26.
Przy tej konfiguracji różnice w działaniu softu i responsywności na korzyść Redmi, ale to wina bazowego Androida (4.4 vs 5.1) i po części pewnie też 1GB RAM więcej w Redmi 3 Pro.

Aparat w świetle dziennym w obu przypadkach dobry, o dziwo więcej trudności mam w zrobieniu foty takiej jaką chcę na Mi4. Redmi ma drobne problemy z ostrością w niektórych ujęciach - zapewne to jest do naprawienia aktualizacją softu.

Ekran lepszy w Mi4, ale przepaści nie ma. W obu przypadkach nie podoba mi się działanie automatycznej jasności, bo moim zdaniem zazwyczaj ustawia jasność o jeden stopień za małą niż bym chciał.

Ergonomia lepsza na Redmi 3. To mnie zaskoczyło, ale zdecydowanie lepiej leży w ręce i pewnie mi się go trzyma mimo nieco gorszego wykonania obudowy niż w Mi4 (choć to też nie takie oczywiste, bo w egzemplarzach do których mam dostęp przyciski są lepiej osadzone w Redmi 3, mają mniejszy luz i to się da wyczuć). Umiejscowienie portu microUSB na środku w Redmi 3 zdecydowanie bardziej mi pasuje niż bliżej krawędzi w Mi4. W Mi4 bambusowe plecki robią robotę i telefon wygląda naprawdę ładnie, ale to jak wiadomo kwestia gustu.

Bateria. Tu bezapelacyjnie wygrywa Redmi 3, bez dwóch zdań. Mi4 ma też mało pamięci (16GB) i nie ma DUAL SIM, to drugie to dla mnie spora wada. GPS znacznie szybciej łapie fixa i lepiej działa w Redmi 3.

Ogólnie zdziwiło mnie to i sam się zaskoczyłem, bo lepsze user experience mam na Redmi 3 Pro niż na Mi4. 

Edytowane przez jarosword14
Opublikowano

Wrzucaj najnowsze miui i testuj:)

Świetne porównanie. Do różnic pomiędzy tymi dwoma telefonami dodalbym jeszcze umiejscowienie głośnika multimedialnego. W redmi3 jest niestety na tylnej obudowie

Opublikowano

"zwalałem winę na miui". Ja tam nie narzekam jakoś na Redmi 3.

Mam go dwa miesiące (coś koło, może trochę więcej, sam nie wiem) i jak za te pieniądze to (według mnie) bardzo dobry telefon.

Opublikowano

No to trzeba było mówić że o download Mode chodzi.

Ja dostałem telefon z syfiastym miui. Wgrałem xiaomi.eu na lbl, później Miui dev china (w download Mode) i unlock.

Po za tym, w kompendium wiedzy masz wszystko.

PS. Wrzuć na luz :)

Opublikowano

Zamówiłem Redmi 3 Pro, wyślą mi go po 25.06 z allegro (sprzedający ma urlop), według tego co napisane jest w poradniku złożyłem wniosek o odblokowanie bootloadera (21.06) dziś dostałem sms z potwierdzeniem :)

Teraz tylko zostało czekanie, aż przyjdzie paczka :)

Opublikowano (edytowane)

Co do baterii w Redmi 3 to jest naprawdę różnie - jedni mają problemy, inni nie. Sam jestem tego najlepszym przykładem - mam telefon praktycznie od początku, kupiłem zaraz po premierze:

-na samym początku (świeży, czysty telefon, miui 7.1.3) rewelka - 8-9 godzin SoT

-później przeszedłem na dual sim, poinstalowałem różne aplikacje - jakieś 5-6 godzin SoT

-później odblokowanie bootloadera, przeróżne softy (zazwyczaj najnowsze dev) + kupiony miband (bluetooth on) - 4-5 godzin SoT

-raz po instalacji zrobiłem wipe i przez kilka dni użytkowałem telefonu jak na początku (mało aplikacji, bez mibanda, jedyna różnica to że z dual sim i inny rom) - 8h SoT

-później przywróciłem dane z chmury - znowu 4-5h SoT

-i teraz aktualizacja do miui8 - max 4h SoT

Widać jak byk, że mam jakieś śmieci w aplikacjach w kopii zapasowej, bo po przywróceniu z chmury telefon trzyma jakieś 3h krócej - najgorzej że w statystykach nic za bardzo nie widać. A nie mam na razie czasu konfigurować tel od nowa. W przyszłym tygodniu będę miał już wakacje to coś powalczę, planuję też przetestować CM wgrywając dokładnie te same apki.

Edytowane przez jarekm95
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

@Redmi2 Czyli chcesz powiedzieć, że seria mi jest dużo bardziej/lepiej zoptymalizowana niż redmi? Ja póki co miałem w rękach 3 fony od xiaomi, ale wszystkie z serii redmi. Natomiast na pierwszy rzut oka widać, że seria mi przewyższa redmi jakością wykonania, natomiast nie wiem jak jest z tą optymalizacją.

@up Nie no, wiadomo że to nie jest ideał, ale jeśli bierzemy pod uwagę cenę to na pewno faworyt.

Edytowane przez jarekm95
Opublikowano

Teraz zauważyłem, że z MIUI 8 (6.6.17) zniknęła całkiem przydatna opcja w wiadomościach, tj. powtarzanie dźwięku otrzymanego smsa co jakiś czas, albo została przeniesiona gdzieś indziej i nie mogę jej znaleźć.

Opublikowano
20 godzin temu, Redmi2 napisał:

Ekran moim zdaniem gorszy i ciemniejszy w redmi.

Właśnie, jak porównywałeś telefony, to jaki kolor Redmi 3 miałeś?...Domyślam się, że czarny?