Wiskoler Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Witam ponownie. W jaki sposób mogę usunąć niektóre aplikacje np MiFit. Nie używam tego dodatku do telefonu a Battery Doctor pokazuje mi iż ona drenuje mi baterie ponad normę akceptowalną. Wyłączanie każdorazowe i pilnowanie by nie była uruchomiona jest trochę męczące. Da się ją usunąć? Dodatkowo, do czego służy aplikacja MiDrop? Co to jest i czy musi mi pracować w tle systemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cichq Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Na trwałe nie usuniesz. MiDrop służy do przesyłu plików. Swoją drogą, nie wiem jak wy to robicie, że apki systemowe drenują wam baterie, u mnie obie na samym dole listy z użyciem procesora 0s. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 10, 2016 Author Share Posted January 10, 2016 16 minut temu, Cichq napisał: Na trwałe nie usuniesz. MiDrop służy do przesyłu plików. Swoją drogą, nie wiem jak wy to robicie, że apki systemowe drenują wam baterie, u mnie obie na samym dole listy z użyciem procesora 0s. Oto właśnie chodzi że ja jej nie używam (MiFit), jest po prostu uruchomiona i żre baterię. Ot tak sama z siebie. A informacja podawana przez Battery Doctor raczej wiarygodna jest. Podobnie miałem z GPS, bateria spadała jak wściekła, BD pokazywał że GPS jest w głównej mierze odpowiedzialny za taki stan rzeczy. Wyłączyłem, bo nie używam na codzień i zużycie baterii znacząco spadło, a tym samym telefon działa dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 2 godziny temu, Wiskoler napisał: W jaki sposób mogę usunąć niektóre aplikacje np MiFit Potrzebujesz manager plików z root, np. ES File Explorer, usuwasz plik /data/miui/app/noncustomized/MiBand.apk ale wróci po upgrade rom-u. Jak usuniesz ten plik to odinstalowujesz MiFit i już automatycznie nie będzie instalowany po ponownym uruchomieniu telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 10, 2016 Author Share Posted January 10, 2016 5 godzin temu, fredek napisał: Potrzebujesz manager plików z root, np. ES File Explorer, usuwasz plik /data/miui/app/noncustomized/MiBand.apk ale wróci po upgrade rom-u. Jak usuniesz ten plik to odinstalowujesz MiFit i już automatycznie nie będzie instalowany po ponownym uruchomieniu telefonu. ES File Explorer mam, ale jak nadać mu prawa roota? Nie bardzo wiem. Próba włączenia "Root Explorer" kończy się komunikatem "Niestety próba nie powiodła się. Ta funkcja może nie działać na twoim urządzeniu." I tyle jeśli chodzi o root. Jeśli natomiast włączę w jego menu "Pokaz ukryte pliki" to nie widzę w katalogu /data żadnych plików. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Nadałeś Root Explorer uprawnienia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Potrzebujesz manager plików z root, np. ES File Explorer, usuwasz plik /data/miui/app/noncustomized/MiBand.apk ale wróci po upgrade rom-u. Jak usuniesz ten plik to odinstalowujesz MiFit i już automatycznie nie będzie instalowany po ponownym uruchomieniu telefonu. ES File Explorer mam, ale jak nadać mu prawa roota? Nie bardzo wiem. Próba włączenia "Root Explorer" kończy się komunikatem "Niestety próba nie powiodła się. Ta funkcja może nie działać na twoim urządzeniu." I tyle jeśli chodzi o root. Jeśli natomiast włączę w jego menu "Pokaz ukryte pliki" to nie widzę w katalogu /data żadnych plików. Jak Ci Root Explorer wymusi root, wtedy panel sterowania ->> uprawnienia - >>dostęp do root i dodajesz apkę TapTap Tapatalk+MI4W Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 10, 2016 Author Share Posted January 10, 2016 7 minut temu, galakty napisał: Nadałeś Root Explorer uprawnienia? W jaki sposób można mu nadać takie uprawnienia? Mam MIUI Polska 6.1.7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 3 minuty temu, Wiskoler napisał: W jaki sposób można mu nadać takie uprawnienia? Mam MIUI Polska 6.1.7 No przecież Root Browser wymaga Root. Jak masz MIUI to w panelu sterowania, uprawnienia i tam gdzieś Root będzie, nie pamiętam dokładnie więc pogrzeb w panelu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 10, 2016 Author Share Posted January 10, 2016 Przed chwilą, galakty napisał: No przecież Root Browser wymaga Root. Jak masz MIUI to w panelu sterowania, uprawnienia i tam gdzieś Root będzie, nie pamiętam dokładnie więc pogrzeb w panelu. OK, już mam. Niestety w katalogu /data/miui/app/noncustomized/ mam tylko katalog XiaomiAuthenticator z zawartością pliku o takiej samej nazwie zakończonego kropką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
galakty Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 W tym już nie pomogę, bo nic nie usuwałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zostaw temat. MiFit nie zjada baterii jak nie jest uruchomiony. Olej to i korzystaj normalnie z telefonu. Baterii wcale nie będzie mniej przez te aplikacje, które próbujesz usunąć. Nie masz za grosz wiedzy w temacie to po kiego to ruszasz? Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
fred Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Zamiast usuwania lepiej jest zamrażać aplikacje. Po aktualizacji nadal są zamrożone. Ja tak zamroziłem nieużywane klawiatury, bo co jakiś czas samoczynnie przełączało to na google to na xperię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
avish Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Moze po prostu wywal te aplikacje z autostartu? Bo w MIUI aplikacje nie uruchamiają sie z d*py, ot tak. Moze masz kłódkę albo cos..po za tym kto to battery doctor? Wystaw gościa za drzwi swojej nienaruszalnej aury bo Ci robi mixtape z mózgu. Zamiast sie tym wszystkim zamartwiać baw sie z telefonem jak na pierwszej imprezie z noclegiem. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 11, 2016 Author Share Posted January 11, 2016 21 godzin temu, Acid napisał: Nie masz za grosz wiedzy w temacie to po kiego to ruszasz? Może po to by dowiedzieć się więcej od tych którzy mają taka wiedzę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiuso Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 1 minutę temu, Wiskoler napisał: Może po to by dowiedzieć się więcej od tych którzy mają taka wiedzę. Proponuję lekturę forum, nie tylko podajcie mi na tacy jak królowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskoler Posted January 11, 2016 Author Share Posted January 11, 2016 1 minutę temu, Grzesiuso napisał: Proponuję lekturę forum, nie tylko podajcie mi na tacy jak królowi. Czytam i staram się rozumieć to co czytam. A jak czytam to i pytam. Dziękuje za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addamas Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Jeżeli chcesz w przyszłości aktualizować MIUI to najlepiej wyjdziesz na wyłączeniu aplikacji: W oknie ostatnich aplikacji (lewy przycisk) przytrzymaj X i w otwartym oknie aplikacji wejdź we wszystkie i w konkretną apke. Tam kliknij Zakończ, a potem Wyłącz. Efekt? Aplikacja nie będzie widziana w launcherze, nie włączy się i już. Zmiana ta zostanie nawet po update. Uważaj co wyłączasz Przyznaje że ja jak głupi kasowałem co update pewne aplikacje... A potem zacząłem je wyłączać i cacy. Xiaomi Mi2S with sMIUI Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 Dnia 10.01.2016o18:01, Wiskoler napisał: OK, już mam. Niestety w katalogu /data/miui/app/noncustomized/ mam tylko katalog XiaomiAuthenticator z zawartością pliku o takiej samej nazwie zakończonego kropką. Mój błąd, widzę, że w Redmi Note 2 jest zupełnie inaczej niż u mnie na Mi3, jest to apka systemowa, poprawna lokalizacja tego MiFit dla Twojego telefonu /system/app/MiBand i usuwasz cały ten katalog MiBand a potem restartujesz fona. I nie radzę nic więcej usuwać bo wiele elementów jest mocno zintegrowanych w miui, akurat MiFit-a to nie dotyczy. 22 godziny temu, Acid napisał: Zostaw temat. MiFit nie zjada baterii jak nie jest uruchomiony. Olej to i korzystaj normalnie z telefonu. Baterii wcale nie będzie mniej przez te aplikacje, które próbujesz usunąć. To się akurat zgadza w 100% ale tylko do momentu jak ktoś nie uruchomi tej apki i nie wystartują jej usługi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 No i nawet jeśli? Dziwne. Ludzie często już wymyślają jakieś teorie tylko by im pasowało pod obserwacje. Ktoś myśli, że usunięcie takiej aplikacji da jakąkolwiek zmianę. I przybędzie procent baterii. Na użycie baterii ma wpływ kilkanaście innych czynników bardziej widocznych niż jakiś wakelock od MiFit (które nie ma jeśli się nie używa aplikacji). Wysłano z Mi4c Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts