kriegaffe Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Dyskusja na ten temat już się toczy w wątku o AOSP ale myślę, że jednak sprawa wymaga osobnego tematu bo ten konkretny mod CM ma się nijak do zabugowanych wersji AOSP, dostępnych na nasze urządzenie. A więc nadejszla wiekopomna chwila i mamy w końcu CM 12.1 na nasz telefon Jak na razie jest to wersja wczesna ale, co rzadko spotykane, jest praktycznie pozbawiona bugów a na pewno tych grubszych. Pierdółki się pewnie znajdą ale raczej nieliczne i myślę, że szybko zostaną poprawione bo ruskie z 4PDA działają wyjątkowo prężnie w tym temacie. Link Needrom: http://www.needrom.com/download/cyanogenmod-3/ Link do dyskusji na XDA: http://forum.xda-developers.com/redmi-note-2/development/newsrom-cm-12-redmi-note-2-t3254003 Link do oryginalnej dyskusji na ruskim forum, jakby ktoś chciał śledzić sprawę u źródła: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=695717&st=1060#entry44446138 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 (edited) Dorwałem tłumacz google i czytam te ruskie komentarze, gość pisze że 4,5 godziny włączony ekran w tym czasie 75% korzystania z LTE, porównując do MIUI wytrzymywał ekran 3 godziny. Zainstalowałem dzisiejszą wersję, tą z poprawkami. Kopara mi opadła jak lekki się wydaje. teraz ostre testy. Edited December 3, 2015 by KANAR Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Cytat z XDA:"I get nearly 6 Hrs SOT with this ROM. Mixture of snapchat, whatsapp, messaging, Chrome, Wifi and Data." Ja osobiście jestem z baterii bardziej niż zadowolony, wydaje mi się, że jest co najmniej tak dobrze jak w MIUI. Dodatkowo ściągnąć sobie Amplify i będzie jeszcze lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 (edited) W kwestii IR się nie wypowiem, kompletnie nie mam pożytku z tego ustrojstwa a więc nie testowałem. Wibracja, dioda i aparat działają normalnie, może poza funkcją HDR i zdjęć sferycznych, ale to wiem tylko z komentarzy, sam nie próbowałem. Edit: Na Needrom koleś pisze, że "IR Plus pre installed", nie jestem pewny co to dokładnie oznacza ale może właśnie działające IR. Edited December 3, 2015 by kriegaffe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 jest radio fm preinstalowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 2 minuty temu, Elvlanden napisał: jest radio fm preinstalowane? Zacytuję kolesia, który tworzy ten build z NeedRom:"Hi! No its not. Its just a plain Cm build, but you can use radio FM app from playstore." Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 (edited) GPS mi nie działa Edit: Już działa, po restarcie telefonu Edited December 3, 2015 by KANAR Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 uuu... a miało być zoptymalizowane dla Europy... Rozumiem że robiłeś full wipe/factory reset przed instalacją romu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Mi GPS działa bez problemu (i bardzo szybko łapie fixa). We wcześniejszych buildach były jakieś mecyje z GPSem ale w tym ostatnim nie powinno być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 3 minuty temu, Elvlanden napisał: uuu... a miało być zoptymalizowane dla Europy... Rozumiem że robiłeś full wipe/factory reset przed instalacją romu? Już działa, sorry za sianie zamentu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Z FIfi wszystko w porządku? Nie ma rozłączeń po zgaszeniu ekranu? Jeśli tak to chyba się skuszę;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Ah, właśnie, zapomniałem napisać o WiFi i o Bluetooth... W MIUI bardzo mi rwały obydwa te sygnały, BT mi zrywał połączenie ze smartwatchem i MiBandem, z WiFi też sytuacja była niestabilna, szczególnie w grach, które wymagały stałego połączenia z internetem (np. Zynga Poker). W każdy kolejny piątek, z każdą kolejną wersją MIUI miałem nadzieję, że w końcu to poprawią, ale nie, motywy były ważniejsze W CM żadnych takich problemów nie ma. WiFi i BT działają jak należy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 No to bomba. Biere i instaluje;) Rozumiem że jak to cm język polski na poziomie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 "Podstawka" tego romu to zwykły CM tak więc od wielu, wielu wersji język polski jest bez zarzutu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 5 minut temu, Elvlanden napisał: No to bomba. Biere i instaluje;) Rozumiem że jak to cm język polski na poziomie? jest miodzio, właśnie katuje gravitybox Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Ło! A zawsze mi się wydawało, że gravityboxa odradzaja przy cm - że tylko dla czystych androidów, bo z cm zwykle sie gryzie... A może wyrzeźbisz MIUI z Cm? Hmmm? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Nie gryzie się. Wersja Gravitybox dla LL działa super. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Ja najpierw obczaję sam CM. Ale na przyszłość: skąd ściągałeś gravitybox? Ten ROM z linku ściąga mi się od 2h i mam dopiero 20%. Masakra... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Gravitybox ściągasz jako moduł w Xposed Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 17 minut temu, kriegaffe napisał: Gravitybox ściągasz jako moduł w Xposed Dokładnie, wybierasz wersję pod LL. Ja miałem tylko drobne przejścia związane z tym że dawno nie siedziałem na "normalnym" romie, zainstalowałem, przeszedłem do xposed, szybki reset, i gravity nie odpala, okazuje się że trzeba jeszcze wejść do xposed, postawić haczyk przy graviti i dopiero restart. Szukam teraz gdzie było powiększone menu podczas wyłączania, tak żeby można było wejść do recovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
d3tr0 Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Mógł by dodać daty jakieś uploadów, ale zapewne bulid2 to już nowsza wersja względem podstawowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swyder Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Pytanko bo w sumie chętnie bym sobie zainstalował 1. Ściągam tylko ZIP na SD czy coś jeszcze robimy bo jestem zielony 2. czy jak ściągnę tą wersje to później aktualizuje bez utraty danych, resetów itp czy ciągle Factory Reset? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 17 minut temu, Swyder napisał: Pytanko bo w sumie chętnie bym sobie zainstalował 1. Ściągam tylko ZIP na SD czy coś jeszcze robimy bo jestem zielony 2. czy jak ściągnę tą wersje to później aktualizuje bez utraty danych, resetów itp czy ciągle Factory Reset? 1. Tylko ZIP bo w nim masz wszystko, co miałbyś ewentualnie dogrywać jak np. gaapsy, klawia, xposed, itd. 2. Sam jestem ciekawy, czy jak będą wychodziły kolejne buildy, to będzie można aktualizować czy trzeba będzie flashować z wipem. Może ktoś mądrzejszy się tu wypowie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KANAR Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Nie działa nic z exposed do nagrywania rozmów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Xposed na arm64 jest nadal w fazie testów więc nie ma co się spodziewać pełnej funkcjonalności... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nowakdinho Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Mógłby ktoś dać linka jak to zainstalować? Jestem totalnie zielony w innych systemach niż Miui Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 3, 2015 Author Share Posted December 3, 2015 Przecież na podanym linku z NeedRom masz instrukcję krok po kroku... 1. Ściągnij zip, nagraj na sd 2. Zrestartuj telefon do recovery TWRP 3. Factory reset, wipe cache 4. Zainstaluj zip z karty Tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 Ciekawie to wygląda. Wstyd się przyznać ale nie miałem z nim do czynienia. Jednak za nim się zdecyduje na instalację, mam parę pytań: 1. Czy istnieje niebezpieczeństwo uceglenia fona przez instalację CM? 2. Czy można stosować na nim VIPERa? Jeśli tak, czy potrzebne jest SelinuxModeChanger? Czy może jest jakiś odpowiednik lepszy od VIPERa? 3. Jaki jest na CM odpowiednik WSM Tools i Mi tools, Czy można usunąć napisy pod ikonami i zmodyfikować górną belkę? 4. Rozumiem że po instalacji nie pobieramy juz aktualizacji MIUI? 5. Jak to będzie z aktualizacją do marshmallow? 6. Skąd można pobierać motywy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elvlanden Posted December 3, 2015 Share Posted December 3, 2015 4. Zdecydowanie pobieramy. Tylko nie instalujemy;) Dobrze mieć na kompie MIUI kiedy się już znudzi CM:D 5. Co do "pianki" to z tego co piszą na XDA jest bardzo możliwa - ponoć Dev zajmujący się tym ROMem należy do aktywnych i zdolnych:) Tap Tap z Redmi Note 3G Link to comment Share on other sites More sharing options...
kriegaffe Posted December 4, 2015 Author Share Posted December 4, 2015 21 godzin temu, gwalberg napisał: Ciekawie to wygląda. Wstyd się przyznać ale nie miałem z nim do czynienia. Jednak za nim się zdecyduje na instalację, mam parę pytań: 1. Czy istnieje niebezpieczeństwo uceglenia fona przez instalację CM? 2. Czy można stosować na nim VIPERa? Jeśli tak, czy potrzebne jest SelinuxModeChanger? Czy może jest jakiś odpowiednik lepszy od VIPERa? 3. Jaki jest na CM odpowiednik WSM Tools i Mi tools, Czy można usunąć napisy pod ikonami i zmodyfikować górną belkę? 4. Rozumiem że po instalacji nie pobieramy juz aktualizacji MIUI? 5. Jak to będzie z aktualizacją do marshmallow? 6. Skąd można pobierać motywy? 1. Niebezpieczeństwo uceglenia występuje zawsze kiedy bawisz się flashowaniem. Mi się, mimo częstych zabaw z każdym kolejnym telefonem, nigdy (odpukać) nie zdarzyło. 2. Nie wiem nic na temat Vipera. Mam bardzo mało wiary w skuteczność takich wynalazków... Umówmy się, to tylko telefon a nie zestaw hi-fi. 3. Modyfikować takie ustawienia można dzięki Xposed albo nawet zwykłyn launcherem, np. Nova. 4. Jak bardzo chcesz, możesz pobierać, bo i kto Ci zabroni? 5. Jak się pojawi Marshmallow na nasz telefon to i może jakiś zdolniacha coś sklei z CM. 6. Motywy ustawiasz w systemie, jest specjalnie wydzielona do tego opcja. Bardzo podobnie jak w MIUI, tylko szybciej działa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
slother Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 A z powrotem do miui nie ma jakichś większych problemów, prawda? Flashuje sie jak kazdy inny rom, czy trzeba coś innego jeszcze zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fatall1ty Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Warto się przesiadać jeżeli zależy mi na Xposed? Ogólnie to nie mam jakiegoś ciśnienia, lepiej jeszcze poczekać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BÓLterier Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Byłby ktoś taka dobra mordeczka i nagrał filmik jak ten ROM lata (tylko nie ze screencasta bo to nie oddaje wrażeń)? W ogóle brakuje takiego wideo na YT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragon33 Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 Jak stworzono tego roma? Rzekomo nie ma wszystkich plików źródłowych do redmi note 2, a z tego co widzę to wszystko działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwalberg Posted December 4, 2015 Share Posted December 4, 2015 1 godzinę temu, kriegaffe napisał: 1. Niebezpieczeństwo uceglenia występuje zawsze kiedy bawisz się flashowaniem. Mi się, mimo częstych zabaw z każdym kolejnym telefonem, nigdy (odpukać) nie zdarzyło. 2. Nie wiem nic na temat Vipera. Mam bardzo mało wiary w skuteczność takich wynalazków... Umówmy się, to tylko telefon a nie zestaw hi-fi. 3. Modyfikować takie ustawienia można dzięki Xposed albo nawet zwykłyn launcherem, np. Nova. 4. Jak bardzo chcesz, możesz pobierać, bo i kto Ci zabroni? 5. Jak się pojawi Marshmallow na nasz telefon to i może jakiś zdolniacha coś sklei z CM. 6. Motywy ustawiasz w systemie, jest specjalnie wydzielona do tego opcja. Bardzo podobnie jak w MIUI, tylko szybciej działa Super, dzięki za przejrzyste odpowiedzi. Najprawdopodobniej zmienię na CM, jest weekend, więc będę miał czas na zabawę, trochę też o nim poczytam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts