Jump to content

MI 4c - pytania ogólne - wątek zbiorczy

ZduneX25

Recommended Posts

17 minut temu, galakty napisał:

Lepiej daj znać jak to z pendrivem OTG jest, nigdy nie używałem. Potrzebny specjalny kabel po prostu?

Kabel OTG, albo pendrive dedykowany pod OTG, wybor nalezy do Ciebie ;]

7 minut temu, miklo napisał:

Google Camera raczej nie pójdzie

Potiwerdzam, ze sklep play nie da rady zainstalowac. Pewnie trezbaby kombinowac z jakimis APK z googla.

59 minut temu, galakty napisał:

:o To super, google camera zainstaluje się normalnie nowa wersja ze sklepu (na 5.0 już nie da rady).

Aparat Google nie mam na liście aplikacji Google, ale mam go w historii aplikacji z mojego konta ;) Jak wpiszę w wyszukiwarce też nie znajduje.

Ale jest zainstalowany i pokazuje że zgodny z moim urządzeniem ;) Czyli dobrze że go wcześniej instalowałem na innym telefonie.

Zawsze można posłużyć się apk mirror ;) 

Zrzut ekranu z 2016-12-16 13-18-10.png

Edited by slimdick

6 minut temu, galakty napisał:

Starą z apk to i na Redmi Note 2 mam :) 

Próbowaliście wymusić api2 w build.prop? Na RN3 to działa.

Wystarczy się trochę wstrzymać na aktualizację wersji androida do 7 i nie trzeba będzie żadnych kombinacji ;) 

4 minuty temu, galakty napisał:

A ktoś używa z Was pendrive OTG? Możecie polecić? Żeby nie kopiowało się pięć lat ;) Albo kabelek, bo pendrive mam a nie chcę pod usb-C specjalnego.

Nie koniecznie z tej aukcji ale taki model http://allegro.pl/pendrive-kingston-microduo-3c-64gb-usb-3-1-usb-c-i6627973107.html

Z kabelkiem daj sobie spokój :D 

Edited by slimdick

45 minut temu, slimdick napisał:

Wystarczy się trochę wstrzymać na aktualizację wersji androida do 7 i nie trzeba będzie żadnych kombinacji ;) 

Niekoniecznie. Sam Android 7 nie oznacza CameraAPIv2. Jest już kilka custom ROMów na mi4c (nawet na Android 7.1.1) i żaden z nich nie udostępnia CameraAPIv2,

Dnia 10.12.2016 o 15:45, slimdick napisał:

Moim skromnym zdaniem takie objawy to zazwyczaj problem oprogramowania. Kolega @grzeesiek233to powinien napisać co to za wersje ma zainstalowaną na swoim świeżo kupionym telefonie, z racji że jest to jego pierwszy post na forum to zakładam że wersja "Global" ;) 

Moja wersja  miui to 6.5.26 od xiaomi.eu.Dzisiaj jak dzwoniłem to o dziwo normalny ekran był.

20 minut temu, Redmi2 napisał:

Ja :-) poczujesz na aparacie, jakosci dzwieku jest tez kilka funkcji ze rn2 nie ma co sa w mi4c, bedziesz mial takze 7.0 a nie 5.0.2 :-) .

Z wygladu dla mnie oba super, duzo ladniejszy design niz r3 i rn3 :-)

Brak takze problemu z bt i gps.

Sent from my MI 4LTE using Tapatalk

Chociażby dt2w jest, dzięki temu nie umrze mi przycisk power jak w Redmi... Generalnie Mi5 strasznie mi się podoba, ale mocy procesora nie wykorzystam bo nie gram, a dla samego OIS i czytnika palców... No wiesz, nie bardzo się opłaca. 

A jak z baterią? Tak samo jak w RN2?

7 minut temu, galakty napisał:

Chociażby dt2w jest, dzięki temu nie umrze mi przycisk power jak w Redmi... Generalnie Mi5 strasznie mi się podoba, ale mocy procesora nie wykorzystam bo nie gram, a dla samego OIS i czytnika palców... No wiesz, nie bardzo się opłaca. 

A jak z baterią? Tak samo jak w RN2?

Ja na mi4c spokojnie dobijam do 2 dni przy takim normalnym użytkowaniu. Kilka sms, pare rozmow, mail, troche spotify. Jakbym uzywal tylko do sms i polaczenia to pewnie z 3 dni bym pocisnal na jednym ładowaniu 

• Like 1

Witam,

Zamówiłem Xiaomi Mi4c od Technosa i tak jak zawsze byłem zachwycony jakością wykonania produktów Xiaomi to teraz ciężko mi uwierzyć, że to oryginał. A samych Mi4c już kupiłem i przerobiłem z dobrych 6 sztuk. Sam używam i również dla porównania mam jeden w kolorze białym, który odebrałem parę dni temu prosto z Chin.

Generalnie przy zamówieniu zażyczyłem sobie, aby telefon przyszedł w oryginalnej folii i tak też się stało. Sam telefon ma:

- zupełnie inną, taką bardziej chropowatą fakturę obudowy (również lekko inna kolorystyka niż mój),
- wystającą tackę kart sim oraz nieregularne wybrzuszenia w tym miejscu na samej obudowie (tak jakby więcej farby i takie bąble),
- znacznie mniej zaokrąglony otwór wejścia ładowarki i przede wszystkim źle spasowany - otwór jest znacznie niżej samego złącza. Oprócz tego ponownie jakieś dziwne defekty wykonania tego otworu,
- lekko pod kątem i krzywo wycięty otwór na mikrofon,
- dwa wyraźnie paski po bokach obudowy,
- przezroczysta zaślepka na podczerwień, mimo, że w każdym innym egzemplarzu w tym swoim miałem czarną,
- brak folijki na oczku aparatu (również na każdym egzemplarzu to było),
- porażające niedoróbki w obrębie aparatu właśnie. Tak jak w innych egzemplarzach na diodzie doświetlającej są wyraźnie widoczne "okręgi" zmniejszające się i jest to dobrze wykonane - tak tu jest matowy wciśnięty przezroczysty kawałek plastiku (z poświatą jak po super glue) przez który są normalnie widoczne prostokątne diody na płycie głównej,
- ponadto na obudowie w miejscu diody oraz dziurki obok do redukcji szumów również są jakieś nierówności i wybrzuszenia,
- przyciski działają bardzo dziwnie - tzn tak jakby ciężko "odbijają", tak jakby nie chciał odbijać. Nigdy nie spotkałem się z takim czymś,

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy Xiaomi tak obniżyło jakość produkcji (w co nie chce mi się wierzyć)? Telefon jest z 2016.07, a przynajmniej tak jest napisane na kartoniku. Generalnie karton, folia, naklejki, akcesoria mówią, że to oryginał. Sam telefon jakbym miał ocenić na podstawie tego co widzę i ile już Mi4c w życiu widziałem i jakiego używam określiłbym jako podróbkę albo jakiś bubel, który dostał Technos (o ile to w ogóle możliwe). 

Pozdrawiam,
Z góry dzięki za pomoc.

12 minut temu, jelennn napisał:

Witam,

Zamówiłem Xiaomi Mi4c od Technosa i tak jak zawsze byłem zachwycony jakością wykonania produktów Xiaomi to teraz ciężko mi uwierzyć, że to oryginał. A samych Mi4c już kupiłem i przerobiłem z dobrych 6 sztuk. Sam używam i również dla porównania mam jeden w kolorze białym, który odebrałem parę dni temu prosto z Chin.

Generalnie przy zamówieniu zażyczyłem sobie, aby telefon przyszedł w oryginalnej folii i tak też się stało. Sam telefon ma:

- zupełnie inną, taką bardziej chropowatą fakturę obudowy (również lekko inna kolorystyka niż mój),
- wystającą tackę kart sim oraz nieregularne wybrzuszenia w tym miejscu na samej obudowie (tak jakby więcej farby i takie bąble),
- znacznie mniej zaokrąglony otwór wejścia ładowarki i przede wszystkim źle spasowany - otwór jest znacznie niżej samego złącza. Oprócz tego ponownie jakieś dziwne defekty wykonania tego otworu,
- lekko pod kątem i krzywo wycięty otwór na mikrofon,
- dwa wyraźnie paski po bokach obudowy,
- przezroczysta zaślepka na podczerwień, mimo, że w każdym innym egzemplarzu w tym swoim miałem czarną,
- brak folijki na oczku aparatu (również na każdym egzemplarzu to było),
- porażające niedoróbki w obrębie aparatu właśnie. Tak jak w innych egzemplarzach na diodzie doświetlającej są wyraźnie widoczne "okręgi" zmniejszające się i jest to dobrze wykonane - tak tu jest matowy wciśnięty przezroczysty kawałek plastiku (z poświatą jak po super glue) przez który są normalnie widoczne prostokątne diody na płycie głównej,
- ponadto na obudowie w miejscu diody oraz dziurki obok do redukcji szumów również są jakieś nierówności i wybrzuszenia,
- przyciski działają bardzo dziwnie - tzn tak jakby ciężko "odbijają", tak jakby nie chciał odbijać. Nigdy nie spotkałem się z takim czymś,

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy Xiaomi tak obniżyło jakość produkcji (w co nie chce mi się wierzyć)? Telefon jest z 2016.07, a przynajmniej tak jest napisane na kartoniku. Generalnie karton, folia, naklejki, akcesoria mówią, że to oryginał. Sam telefon jakbym miał ocenić na podstawie tego co widzę i ile już Mi4c w życiu widziałem i jakiego używam określiłbym jako podróbkę albo jakiś bubel, który dostał Technos (o ile to w ogóle możliwe). 

Pozdrawiam,
Z góry dzięki za pomoc.

100% opisu wskazuje na bardzo marną podróbę tylnej obudowy, reszta - nie wiadomo

9 minut temu, Redmi2 napisał:

Przeciez mozesz sprawdzic tel za pomoca mi verifity ze wspolpraca strony jd.com gdzie wyswietli Ci imei, date zakupu, model i ile razy byl sprawdzany.

A drugi sposob to strona

http://www.mi.com/verify/#secur_en

W pierwszej zakladce mozna sprawdzic za pomoca kodu zdrapki jesli takowy masz, a w drugiej zakladce za pomoca imei i serial number. Cos dlugo mi sie wydaje az za dlugo produkuja mi4c jak lipiec 2016

Trzeci to miflash w edl/fastboot lub wgranie miuipolska. Na podrobce nie przejdzie.

Zdrapki nie ma, bo to jest Mi4c. Jak podawałem tam imei + SN to rozpoznawało urządzenie poprawnie, ale nie podawało adresu ani terminu dostarczenia. 

Nie chce się bawić specjalnie w jakieś wgrywanie itd., ponieważ te wady i niedoróbki są dla mnie nie do przyjęcia. Są dla mnie niespotykane w żadnym z wielu poprzednich egzemplarzy. Na razie chcę rozeznać teren czy ktoś coś podobnego doświadczył żebym wiedział co z tym robić. 

1 minutę temu, slimdick napisał:

@jelennnzamawiasz telefon innym kolorze niż mają na stanie to Ci po prostu obudowę podmienili na inną, zamiennik co tu się jeszcze zastanawiać i pisać wiersze na pół strony :D 

"Generalnie przy zamówieniu zażyczyłem sobie, aby telefon przyszedł w oryginalnej folii i tak też się stało."

Czytaj -> fabrycznie zafoliowany.

26 minut temu, jelennn napisał:

"Generalnie przy zamówieniu zażyczyłem sobie, aby telefon przyszedł w oryginalnej folii i tak też się stało."

Czytaj -> fabrycznie zafoliowany.

Jak masz wątpliwości co do oryginalności sprzętu to zainstaluj antutu officer i postępuj zgodnie z instrukcją.

Jak dla mnie to masz trefną pokrywę urządzenia.

@kamillm jaką wersję softu obecnie masz?

Edited by Eduardo

18 godzin temu, galakty napisał:

Ty myślisz że to problem folię zgrzać drugi raz? :) 

Nie. Wiem, że to nie jest żaden problem. Nigdy w życiu bym nie przypuszczał, że JAKIKOLWIEK SKLEP będzie na tyle chamski, żeby posuwać się do takich czynów, czyli podmieniania klapek i grzania folii na kartonie w telefonie za 600zł. Maksymalna żenada. 

18 godzin temu, slimdick napisał:

@jelennndobra weź już nie osłabiaj ;) 

Wyluzuj trochę :) JW. Ponadto chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał już takim cyrkiem do czynienia. 

17 godzin temu, Redmi2 napisał:

A jaki mial tam soft :-) ? Dokladnie jaki rom i czy btl byl zablokowany czy odblokowany.

Ojj nie powiem. Był rozładowany i przy próbie włączenia czerwona dioda i siadł od razu. A mi szczerze powiedziawszy po oględzinach zewnętrznych odechciało się cokolwiek z nim robić i go uruchamiać. 

17 godzin temu, Eduardo napisał:

Jak masz wątpliwości co do oryginalności sprzętu to zainstaluj antutu officer i postępuj zgodnie z instrukcją.

Jak dla mnie to masz trefną pokrywę urządzenia.

@kamillm jaką wersję softu obecnie masz?

No wygląda na oryginalny telefon z podróbką obudowy, ale JW nie chce mi się nawet już tego sprawdzać. Pozostaje walka z Technosem o pełnowartościowy towar zgodny z umową lub zwrot kasy.

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc i utwierdzenie mnie w przekonaniu o podróbce. 

Pozdrawiam :)

5 godzin temu, jelennn napisał:

Nie. Wiem, że to nie jest żaden problem. Nigdy w życiu bym nie przypuszczał, że JAKIKOLWIEK SKLEP będzie na tyle chamski, żeby posuwać się do takich czynów, czyli podmieniania klapek i grzania folii na kartonie w telefonie za 600zł. Maksymalna żenada. 

Oj to widocznie nie miałeś tego "szczęścia". A telefon jest oryginalny? Jak tak, to może niech Ci wyślą oryginalną klapkę + narzędzia i sobie wymień. Chociaż ja bym odesłał jak najszybciej, szkoda nerwów.

Dnia 16.12.2016 o 13:44, galakty napisał:

A ktoś używa z Was pendrive OTG? Możecie polecić? Żeby nie kopiowało się pięć lat ;) Albo kabelek, bo pendrive mam a nie chcę pod usb-C specjalnego.

Używam na okrągło ;) W sumie mogę polecić taki: https://www.aliexpress.com/item/2016-Sandisk-128GB-SDDDC2-Extreme-Type-C-USB3-1-Dual-OTG-USB-Flash-Drive-64GB-high/32721229772.html

Kupiłem dwa egz. - 32 i 64 GB. Nie licząc tego, że się mocno grzeją, to działają bez zastrzeżeń. Zmierzone testem Cristal Disk Mark prędkości dla wersji 32GB to: 146 MB/s odczyt i 82 MB/s zapis, więc całkiem spoko, choć nie jest to mój najszybszy pendrive. Prędkość kopiowania dużych plików z Mi5 na bezp. podłączony pendrive: 24 MB/s, no bo choć ten tel. ma port USB-C, który mógłby działać szybko, to funkcjonalnie pracuje w standardzie USB2.0. O ile wiem, żadem Xiaomi nie ma jeszcze większych prędkości poprzez USB-C.

Ale kabelek (lub przejściówkę) OTG też kup, aby móc podłączać pendrive'a do telefonów z wejściem USB starego typu (mikro-B), jak Redmi.

Edited by latet
  • Like 1

W jaki sposób zmienić czcionkę w telefonie? Po wejściu w "krój czcionki mam tylko jedną. Znalazłem na forum : Zmiana rodzaju czcionki w MIUI 8 ale dochodzę do miejsca żeby wskazać motyw ale nie wiem gdzie one są instalowane. 

Chodzi mi głównie o powiększenie cyfr w dialerze bo są słabo widoczne

Edited by pablo183