Kacper Skrzypek Posted January 30 Share Posted January 30 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu POCO X3 Pro (nazwa kodowa: vayu). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_POCOX3Pro_V14.0.1.0.TJUMIXM_v14-13.zip/download ROM można wgrać zarówno przez fastboot, jak i recovery - instrukcja tutaj: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafcio166ns Posted February 2 Share Posted February 2 Bateria trzyma krócej niż przy ostatniej aktualizacji MIUI 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 2 Share Posted February 2 Bateria trzyma krócej niż przy ostatniej aktualizacji MIUI 13Coś w tym jest, też zauważyłem że jakby bateria szybciej znika, i to sporo szybciej, schodzi jak woda..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz 1777 Posted February 2 Share Posted February 2 czy po aktualizacji dziala sefty net ,portfel google,płatności bankowe nfc,aplikacje bankowe,i czy po odblokowniu bootloadera instalacji miui14 eu rom i ponownej blokadzie bootloadera urzadzenie przez google jest certyfikowane, czy tylko dziala przez magicks,itp itd. proszę o info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 2 Author Share Posted February 2 1 godzinę temu, Tomasz 1777 napisał(a): czy po odblokowniu bootloadera instalacji miui14 eu rom i ponownej blokadzie bootloadera urzadzenie przez google jest certyfikowane Na Xiaomi.eu nie możesz zablokować bootloadera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz 1777 Posted February 3 Share Posted February 3 w takim razie co z certyfikacja telefonu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 3 Author Share Posted February 3 Telefon jest u nas normalnie certyfikowany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted February 3 Share Posted February 3 Galeria nie pobiera obrazków z kopii Google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raftter Posted February 3 Share Posted February 3 12 godzin temu, mietek440 napisał(a): Galeria nie pobiera obrazków z kopii Google. Galeria Ci nie pobierze. Zainstaluj aplikację googlowską Zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted February 4 Share Posted February 4 Zdjęcia pobierają kopie, jednak tych pobranych nie można dodać np do Facebooka w komentarzu. Wydaje mi się że przy poprzednich aktualizacjach pobierało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz 1777 Posted February 8 Share Posted February 8 cetyfikat jest ale platnosci nie dzialaja takie banki jak n26/revolut/bank of scotland wysfietla informacje z zamieszconą kłótka urzadzenie jest zrotowane i nie można wejsc do bankow ani przez aplikacje ani przez strone internetową w telefonie wtedy blokuje morzliwość logowania .nfc przez google pay nie dziala tak samo jak w przypadku banków, i to jest rom zrobiony z ktorego mi note bo napewno nie z romu poco Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 9 Share Posted February 9 (edited) W dniu 2.02.2023 o 20:08, Tomasz 1777 napisał(a): czy po aktualizacji dziala sefty net ,portfel google,płatności bankowe nfc,aplikacje bankowe,i czy po odblokowniu bootloadera instalacji miui14 eu rom i ponownej blokadzie bootloadera urzadzenie przez google jest certyfikowane, czy tylko dziala przez magicks,itp itd. proszę o info Wszystko działa bez problemu , oczywiście na systemie bez roota. Google Pay też dzialalo ale ostatecznie pożegnałem się całkowicie z tym narzędziem do inwigilacji które pod płaszczykiem płatności wymaga podania wszystkich danych, imię nazwisko, adres, telefon.Jak nie podasz wszystkiego poprawnie to zablokują płatności, (bujałem się z nimi przez tydzień). Ta apka do niczego więcej nie jest potrzebna niż tylko do zbierania informacji. Płatności NFC wystarczy ustawić na domyślna apke bankową-bez łaski googla i do tego telefon jest bezpieczny (szczegolnie przy bliku zbliżeniowym) bo żeby zapłacić musi być odblokowany ekran, więc nikt nam konta nie obrobi w razie zgubienia Edited March 13 by zeno55 Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawo Posted February 9 Share Posted February 9 4 godziny temu, zeno55 napisał(a): pożegnałem się całkowicie z tym narzędziem do inwigilacji które pod płaszczykiem płatności wymaga podania wszystkich danych, imię nazwisko, adres, telefon Kolejny agent Bond 😁 To teraz policz sobie, od momentu urodzenia, w ilu miejscach podane są te dane. Są też na każdej przesyłce pocztowej lub kurierskiej... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@GUTEK@ Posted February 10 Share Posted February 10 22 godziny temu, brawo napisał(a): Kolejny agent Bond 😁 To teraz policz sobie, od momentu urodzenia, w ilu miejscach podane są te dane. Są też na każdej przesyłce pocztowej lub kurierskiej... A tu z kolei następny przykład "co z tego, że mnie śledzą, nie mam przecież nic do ukrycia". To, że Tobie nie przeszkadza, że każdy zbiera twoje dane, google co i gdzie kupujesz, windows wysyła na swoje serwery "w celu poprawy jakości usług" dokumenty które piszesz, rząd wchodzi na twoje konto też dla twojego dobra. To nie znaczy, że każdemu nie zależy na prywatności swojej i swojej rodziny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted February 10 Share Posted February 10 Masz nadzieję, że jak nie używasz portfela google to oni nie wiedzą co kupujesz używając telefonu z ich systemem?Ja staram się dbać o prywatność, nie używam portfela, używam prywatnego DNS-a, przeglądając internet odrzucam ręcznie wszelkie możliwe ciasteczka, czyszczę przeglądarki na koniec używania, w aplikacjach też staram się powyłączać co się da co dotyczy śledzenia/prywatności itp. Ale mam świadomość, że każdy twórca systemu, programu, aplikacji ma dostęp do tego co robię, a jakie on gromadzi dane,czy mu pozwolę czy nie, to i tak nie jestem w stanie tego sprawdzić.Więc nie ma co popadać w paranoję czy to olewając prywatność czy drżeć że muszę się zabezpieczać bo mnie śledzą. Najlepiej używać tego co nam ewolucja wykształciła między uszami, tego żadna aplikacja i zabezpieczenie nie zastąpi... Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 15 Share Posted February 15 Pojawił się Rebuild tej wersji. Ciekawe co w praktyce wnosi nowego/lepszego i czy warto instalować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 15 Author Share Posted February 15 Tak, wydaliśmy rebuild, bo nie były widoczne ustawienia dot. nagrywania połączeń (Xiaomi je ukrywało). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 16 Share Posted February 16 Prawdę mówiąc to nawet nie zauważyłem bo nagrywanie działało cały czas . Jest natomiast inny problem i miałem cichą nadzieję że może w tej poprawce zostanie wyeliminowany. Na MIUI 13 nie było tego efektu a na 14 jest : kiedy otwarta jest klawiatura np w trakcie pisania sms albo na jakimkolwiek komunikatorze - jeśli ekran się zablokuje np w trakcie przerwy w pisaniu to po jego odblokowaniu występuje szarpniecie obrazu. Dzieje się to na różnych klawiaturach, ale tylko wtedy kiedy klawiatura jest na ekranie, jeśli jest zamknięta to tego objawu nie ma. Da się z tym coś zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted February 16 Author Share Posted February 16 Niestety nie wiem... Prawdopodobnie musiałoby coś zrobić tutaj Xiaomi, my nie bardzo mamy na to wpływ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted February 17 Share Posted February 17 Co do do klawiatury faktycznie jest jakiś problem. Poprostu czasami zdarza się że nie chce się schować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 18 Share Posted February 18 Co do do klawiatury faktycznie jest jakiś problem. Poprostu czasami zdarza się że nie chce się schować. Ze dwa razy losowo mi się zdarzyło że nie chciała się schować, jednak bardziej denerwujące jest to szarpniecie obrazu jeśli klawiatura jest na wierzchu podczas odblokowania ekranu - bo to niestety występuje za każdym razem przy wiadomościach/komunikatorach Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 20 Share Posted February 20 Miałem małe problemy z domyślna aplikacją płatności NFC ale sądzę jednak że to wina apki ING Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted February 27 Share Posted February 27 U mnie płatność telefonem działa bezproblemowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted February 27 Share Posted February 27 U mnie płatność telefonem działa bezproblemowo. Płacisz blikiem zbliżeniowym? Którą apk masz ustawioną domyślnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekmacku1988 Posted February 27 Share Posted February 27 Platnosci nfc dzialajasprawnie wykorzystujac apkegoogle pay lub mbank. Nq obydwu smiga bez problemuWysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted March 2 Share Posted March 2 Nie każdy chce używać Google Pay choć Google by sobie tego życzyło . Od tego jest ustawienie domyślne płatności zbliżeniowych, u mnie jest akurat ING ale po kilku dniach bezproblemowych płatności system nagle chce na przekór wszystkiemu płacić Google Pay mimo że mam ustawione cały czas ING. Muszę zmienić na chwilę na cokolwiek innego i wrócić zmienić z powrotem na ing i jest ok jakis czas i tak w kółko. Moim zdaniem coś jest skopane w MIUI 14 albo samym andku 13 Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzesioZuch89 Posted March 2 Share Posted March 2 Ja nie używam płatności zbliżeniowych telefonem. Zawsze mam kartę przy sobie. Og system śmiga ładnie. Nie zauważyłem szybszego rozładowania baterii. Nic nie laguje. Tylko te codzienne tapety pomimo wyłączenia powiadomień pojawiają się co kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mietek440 Posted March 2 Share Posted March 2 Płacisz blikiem zbliżeniowym? Którą apk masz ustawioną domyślnie? Płacę telefonem, domyślna aplikacja, aplikacja banku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted March 3 Author Share Posted March 3 19 godzin temu, CzesioZuch89 napisał(a): Ja nie używam płatności zbliżeniowych telefonem. Zawsze mam kartę przy sobie. Og system śmiga ładnie. Nie zauważyłem szybszego rozładowania baterii. Nic nie laguje. Tylko te codzienne tapety pomimo wyłączenia powiadomień pojawiają się co kilka dni. A na pewno mówisz o Globalu czy o Xiaomi.eu? W naszym ROM-ie jest inna aplikacja od Codziennych tapet, która w ogóle nie wysyła takich powiadomień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
CzesioZuch89 Posted March 4 Share Posted March 4 Mam globala. Już mi się odechciało grzebać w prywatnym telefonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted March 4 Share Posted March 4 Jest kilka rzeczy do poprawy w MIUI 14, jest jakaś nadzieja ze wyjdzie jeszcze jakiś poprawiony rom na x3pro czy ten obecny jest definitywnie już ostatnim? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted April 4 Share Posted April 4 Czy ktoś jeszcze stwierdził zwiększone zużycie baterii na MIU14? U mnie żre na potęgę, jak na MIU13 ładowałem tel raz na 2 dni tak teraz muszę 2 razy w ciągu dnia. Są momenty ze chwilowy pobór jest 150-200mA ale w większości to się waha w granicach 0.7-1.5 A , najlepsze że nie wiadomo co tyle pobiera bo z listy aplikacji zużywających bat nic nie wynika bo wartości są jakieś niewielkie. Przy takich poborach prądu telefon powinien natychmiast wywalić komunikat o zwiększonym zużyciu energii, a tu nic, zero alertów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Misioo90 Posted May 1 Share Posted May 1 W dniu 30.01.2023 o 14:29, Kacper Skrzypek napisał(a): ROM można wgrać zarówno przez fastboot, jak i recovery - instrukcja tutaj: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ W linku jest instrukcja co do wgrania pierwszy raz i utraty danych a jak w przypadku aktualizacji i nie tracenia danych? Czy taka opcja jeszcze istnieje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted May 1 Share Posted May 1 43 minuty temu, Misioo90 napisał(a): Czy taka opcja jeszcze istnieje ? Istnieje. Przez fastboot uruchamiasz inny skrypt z update w nazwie (a nie install first). Przez twrp po prostu install bez wipe czegokolwiek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeno55 Posted May 6 Share Posted May 6 Może ktoś podpowie gdzie w tym rom-ie znajdę narzędzie przywracania danych z chmury Google? Chodzi o coś takiego co pojawia się po instalacji czystego systemu albo konfiguracji nowego telefonu , możemy wtedy przywrócić kontakty, dane, aplikacje itp z chmury Google, Szukam tego i wszędzie widzę tylko opcje utworzenia kopii a nie widzę przywrócenia. Potrzebuję przywrócić z chmury Google na telefon tylko same zdjęcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts