Kacper Skrzypek Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Zmiany wyglądu aplikacji Pogoda Pewne zmiany w edytorze zdjęć w Galerii Dla Redmi K40S/POCO F4 aktualizacja V14.0.23.1.10.DEV Następna aktualizacja po 3 lutego (obchody Chińskiego Nowego Roku) Nie zalecamy wgrywania tej aktualizacji osobom korzystającym z Xiaomi 12T Pro; aparat główny może nie działać w pełni poprawnie. Będzie tak, dopóki Xiaomi nie wyda wersji Global z Androidem 13 dla tego modelu Pełna lista zmian: polska, angielska Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla niektórych telefonów z procesorami MediaTeka: Xiaomi 12 Pro Dimensity (daumier) Redmi K50 Pro (matisse) Redmi K50 (rubens) Redmi Note 11T Pro/POCO X4 GT (xaga) / Redmi Note 11T+ Pro (xagapro) / Redmi K50i (xagain) Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon. Instalacja nowej aktualizacji Wraz z wersją V14.0.23.1.3.DEV powracamy do publikowania wydań w wersji pod recovery (TWRP) dla większości urządzeń wspieranych w wersji beta. W przypadku braku już zainstalowanego TWRP pod Androida 13 (przy próbie instalacji pojawia się recovery od Xiaomi, mi-recovery) należy je wgrać. Poradnik w tym miejscu. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T Pro? Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12T? Jak zainstalować Androida 13 na MI 9T Pro? Pixel Experience ROM. Jak zainstalować Xiaomi.eu po polsku na Xiaomi 12S Ultra, 12S Pro, 12S? Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych (w Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub nowszego Magisk Delta lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. DOTACJA Motyw: tutaj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Już się pobiera i testujemy 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Zainstalowałem aktualizację z poziomu twrp w wersji 6.6, update zaktualizował twrp do wersji 6.8 i teraz wchodząc do twrp pojawiają się błędy jak na zrzucie. System generalnie działa bez problemów, chociaż wg mojej subiektywnej oceny odrobinę wolniej w porównaniu do poprzedniego update'u. Problem pewnie leży po stronie twrp, ponieważ takich błędów nie było na wersji 6.6, pojawiły się w wersjach od 6.7 wzwyż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tartary Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Pierwszy raz na koniec instalacji w twrp wywaliło kilka błędów na czerwono, ale system się zainstalował. Od razu zrobiłem drugą instalację tego samego pliku i już nie było nic na czerwono. Ktoś coś? - model 12X Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 4 minuty temu, Tartary napisał(a): Pierwszy raz na koniec instalacji w twrp wywaliło kilka błędów na czerwono, ale system się zainstalował. Od razu zrobiłem drugą instalację tego samego pliku i już nie było nic na czerwono. Ktoś coś? - model 12X Faktycznie, u mnie też pokazały się błędy związane z katalogiem root, nie zrobiłem zrzutu niestety. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tartary Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 @keteschNa przyszłość. Jak zrobić zrzut ekranu w twrp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 3 minuty temu, Tartary napisał(a): @keteschNa przyszłość. Jak zrobić zrzut ekranu w twrp? vol- + power 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Mi 11 lite 5g. Pobrałem. Zainstalowałem. Na ten moment brak zastrzeżeń... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 15, 2023 Author Share Posted January 15, 2023 Godzinę temu, Tartary napisał(a): Pierwszy raz na koniec instalacji w twrp wywaliło kilka błędów na czerwono, ale system się zainstalował. Od razu zrobiłem drugą instalację tego samego pliku i już nie było nic na czerwono. Ktoś coś? - model 12X TWRP ma jakiś problem z montowaniem partycji ale to nic szczególnego. System generalnie zainstalował się poprawnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Ktoś wie jak wyłączyć te cholerne pływające aplikacje? Pojawiają się powiadomienia o nowym e-mailu. Przeciągam palcem od góry do dołu, aby wejść w powiadomienia i je skasować a tu uruchamia pływający e-mail. Szału można dostać przez te miui 14. Co za logika uruchamiania pływającego e-maila, gdy przychodzi e-mail... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Przytrzymaj ikone apki która ma pływające powiadomienia i wyłącz pływające powiadomienia, czy tam pływające okno 8 minut temu, qwerty01 napisał(a): Ktoś wie jak wyłączyć te cholerne pływające aplikacje? Pojawiają się powiadomienia o nowym e-mailu. Przeciągam palcem od góry do dołu, aby wejść w powiadomienia i je skasować a tu uruchamia pływający e-mail. Szału można dostać przez te miui 14. Co za logika uruchamiania pływającego e-maila, gdy przychodzi e-mail... Sprawdź ustawienia powiadomień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Lipa z dzwonkiem. Nie działa jak ustawię mój dzwonek jak ktoś do mnie dzwoni. Domyślny mi zaczął dzwonić. Co można z tym zrobić oprócz wipe data? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Ja przerobiłem mój MP3 na ogg i teraz dzialasędnięte z MI 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Na mi 11 lite 5g trafiłem na 1 problem. Myślałem że to tylko jednorazowy błąd ale jest 1-2sec opóźnienie przy odblokowaniu za pomocą odciska linii papilarnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwerty01 Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 2 godziny temu, sly napisał(a): Przytrzymaj ikone apki która ma pływające powiadomienia i wyłącz pływające powiadomienia, czy tam pływające okno Sprawdź ustawienia powiadomień Chodzi o pływające powiadomienia? Ma pokazać powiadomienie, ale nie uruchamiać pływającej aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tartary Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Pasek boczny zmienił położenie. Dla mnie na plus, bo jest trochę niżej. Pytanie, czy można położenie paska bocznego ustawić samemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mixolh Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 O którym pasku bocznym mówisz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tartary Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 (edited) O tym Edited January 15, 2023 by Tartary Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 15, 2023 Author Share Posted January 15, 2023 5 godzin temu, Tartary napisał(a): Pasek boczny zmienił położenie. Dla mnie na plus, bo jest trochę niżej. Pytanie, czy można położenie paska bocznego ustawić samemu? Można, po prostu go przytrzymaj i będziesz mógł przesunąć. 8 godzin temu, qwerty01 napisał(a): Ktoś wie jak wyłączyć te cholerne pływające aplikacje? Pojawiają się powiadomienia o nowym e-mailu. Przeciągam palcem od góry do dołu, aby wejść w powiadomienia i je skasować a tu uruchamia pływający e-mail. Szału można dostać przez te miui 14. Co za logika uruchamiania pływającego e-maila, gdy przychodzi e-mail... Z tego co kojarzę niestety nie ma takiej możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymik29 Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Na Mi 11 mam problem z instalacją po restarcie telefonu uruchamiania się recovery i chińskie krzaki, nie uruchamia się twrp. Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 pobrane z serwera i zainstalowane przez opcje instalacji z pliku ZIP - żadnych błędów w twrp - szybko i sprawnie - na razie wygląda że wszystko oki Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymik29 Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Na Mi 11 mam problem z instalacją po restarcie telefonu uruchamiania się recovery i chińskie krzaki, nie uruchamia się twrp. Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu TapatalkaUdało się wreszcie zainstalować ale musiałem pobrać najnowsze twrp wersji 6.8 i przez fastboot odpalić . Na końcu instalacji wywaliło kilka błędów ale finalnie zainstalowany system. Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 8 minut temu, tymik29 napisał(a): Udało się wreszcie zainstalować ale musiałem pobrać najnowsze twrp wersji 6.8 i przez fastboot odpalić . Na końcu instalacji wywaliło kilka błędów ale finalnie zainstalowany system. Wysłane z mojego M2011K2G przy użyciu Tapatalka takich błędów jeszcze nie widziałem w twrp - ciekawe ... pan Kacper pisał przy poprzedniej wersji ze powinno już lepiej się wgrywać i tak nie sypać błędami a jednak dalej jeszcze są problemy ja ani przy tej ani przy poprzedniej wersji nie miałem żadnego błędu przy wgrywaniu - poprzednio pobierałem przez updatera a teraz co ciekawe updater zaczął pobierać ale nawet do 1 procenta nie doszło ... i wywaliło to pobrałem normalnie z serwera ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 15, 2023 Author Share Posted January 15, 2023 Te błędy wynikają raczej z problemów po stronie TWRP anizeli naszej. Sama instalacja poszła bez problemów, te błędy wyskakują już po niej - nie mają na nią wpływu. Nie zawsze się one pojawiają, bo u mnie były raz a potem już nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 2 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Te błędy wynikają raczej z problemów po stronie TWRP anizeli naszej. Sama instalacja poszła bez problemów, te błędy wyskakują już po niej - nie mają na nią wpływu. Nie zawsze się one pojawiają, bo u mnie były raz a potem już nie. no to na to wychodzi że faktycznie problem może być po stronie twrp ... poczekamy na nowsza wersję i się wrzuci zobaczyć co będzie u mnie jakoś wyjątkowo dobrze weszły te ostatnie wersje - biorąc pod uwagę to co wywalało na A12 to aż jestem zaskoczony pozytywnie ciekawa w tym wszystkim jest właśnie taka losowość - tzn mamy ten sam ROM ta sama wersję twrp a raz są błędy a raz nie ja teraz celowo zrobiłem update przez zainstaluj z pliku ZIP bo poprzednio wczytałem ROM bezpośrednio z poziomu twrp - byłem właśnie ciekawy czy pojawia się błędy ... ale nie było ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted January 15, 2023 Share Posted January 15, 2023 Nie pomaga zmiana dzwonka na format ogg. Dalej jest domyślny dzwonek. Jakieś inne rady? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 16, 2023 Share Posted January 16, 2023 12 godzin temu, Pitors napisał(a): Nie pomaga zmiana dzwonka na format ogg. Dalej jest domyślny dzwonek. Jakieś inne rady? spróbuj zmienić przez motywy Ogólnie mam wrażenie, że ta wersja działa płynniej i animacje są szybsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted January 16, 2023 Share Posted January 16, 2023 35 minut temu, sly napisał(a): spróbuj zmienić przez motywy Ogólnie mam wrażenie, że ta wersja działa płynniej i animacje są szybsze no ja u siebie nie mam żadnego problemu z dzwonkiem w MP3 ... a co do animacji to tam jest gdzieś taka opcja też żeby je szybsze ustawić - ogólnie bardzo fajnie działają te nowe wersje miui14 - jest różnica na plus i to spora ... już pisałem też że trochę lepsze zarządzie ramem jest a i dodatkowo zauważyłem że śmieci mniej się gromadzi - kiedyś przy czyszczeniu miałem tak maksymalnie 4.5 do 5 GB a teraz przeważnie jest 2 do 2.5 GB ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted January 16, 2023 Share Posted January 16, 2023 21 godzin temu, Pitors napisał(a): Nie pomaga zmiana dzwonka na format ogg. Dalej jest domyślny dzwonek. Jakieś inne rady? Testowałem u siebie przed chwilą zmianę dzwonka przez aplikację od motywów poszło bez problemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrikos23 Posted January 17, 2023 Share Posted January 17, 2023 jest już wersja 6.9 twrp, więc może już nie będzie wywalać błędów Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketesch Posted January 17, 2023 Share Posted January 17, 2023 2 godziny temu, patrikos23 napisał(a): jest już wersja 6.9 twrp, więc może już nie będzie wywalać błędów Po wyczyszczeniu cache w twrp przestały pokazywać się błędy, wersja 6.9 działa normalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted January 17, 2023 Share Posted January 17, 2023 13 godzin temu, sly napisał(a): Testowałem u siebie przed chwilą zmianę dzwonka przez aplikację od motywów poszło bez problemu Za którymś razem format ogg zaczął działać, ale tak czy siak nie powinno to mieć miejsca i zabawa w jakieś konwertowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olek619 Posted January 19, 2023 Share Posted January 19, 2023 Na każdej becie od początku MIUI 14 mam ten sam problem z płatnościami telefonem: gdy wybieram ręcznie drugą dodaną do Portfela Google kartę (nie domyślną) i mam ją wyświetloną ma ekranie, to przy zbliżeniu telefonu do terminala i tak płatność jest dokonywana domyślną kartą.. Problem na Mi11 pro. Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted January 19, 2023 Author Share Posted January 19, 2023 W dniu 17.01.2023 o 05:58, patrikos23 napisał(a): jest już wersja 6.9 twrp, więc może już nie będzie wywalać błędów Od następnej wersji ROM-y będzie można wgrywać i przez fastboota, i przez recovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pitors Posted January 21, 2023 Share Posted January 21, 2023 W dniu 19.01.2023 o 16:50, Olek619 napisał(a): Na każdej becie od początku MIUI 14 mam ten sam problem z płatnościami telefonem: gdy wybieram ręcznie drugą dodaną do Portfela Google kartę (nie domyślną) i mam ją wyświetloną ma ekranie, to przy zbliżeniu telefonu do terminala i tak płatność jest dokonywana domyślną kartą.. Problem na Mi11 pro. Ktoś spotkał się z podobnym problemem? Ja mam to samo. Ciągle problem z płatnością. Raz działa raz nie. Trzeba w kółko przełączać pomiędzy gpay a bankiem. Wcześniej tego nie było. Też mam Mi11 pro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts