Kacper Skrzypek Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Poprawki tłumaczeń W tym tygodniu brak aktualizacji dla MIX 4 – ROM wstrzymany przez Xiaomi Planujemy powrót do wsparcia urządzeń z procesorami MediaTeka, lecz potrzebujemy w tej kwestii Waszej pomocy. Więcej szczegółów tutaj Pełna lista zmian: brak w tym tygodniu, bo nie odnotowano innych widocznych zmian Przywracanie ROM-ów pod TWRP Począwszy od wersji MIUI 22.6.22 przywracamy paczki w wersji pod TWRP dla niektórych urządzeń. Otrzymały one bowiem odpowiednie aktualizacje, które dodały obsługę deszyfrowania danych w Androidzie 12. Instrukcja przejścia z ROM-u fastboot na ROM recovery znajduje się w tym miejscu. Dla urządzeń, które nie otrzymały jeszcze nowego, działającego wydania TWRP, aktualizacje nadal będą wydawane jako paczki pod tryb Fastboot i w tym trybie muszą być wgrywane — szczegóły w naszym artykule. Częsty problem po pierwszej instalacji ROM-u Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia > Wyczyść dane). Po wyczyszczeniu danych aplikacji problem ustąpi. Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum. Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)? W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne. W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie. Root Root z Magisk 25.2 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu. Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska. Polecane aplikacje MIUI Aplikacja MIUIPolska Zepp Zepp Life Samouczek MIUIPolska (z Google Play) Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc. Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej. Dotacja Motyw: tutaj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 co ciekawe na updacie jeszcze nie ma tej wersji ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Próbuje zainstalować pobrane z obu źródeł i wywala błędy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 18, 2022 Author Share Posted August 18, 2022 ROM-y jeszcze idą na serwery, to chwilę potrwa. Mi 11 pojawiło się właśnie przed chwilą. 2 minuty temu, sly napisał: Próbuje zainstalować pobrane z obu źródeł i wywala błędy Jakie błędy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sly Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: ROM-y jeszcze idą na serwery, to chwilę potrwa. Mi 11 pojawiło się właśnie przed chwilą. Jakie błędy? Błąd 1, ale przed chwilą spróbowałem jeszcze raz i poszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 (edited) 1 godzinę temu, sly napisał: Błąd 1, ale przed chwilą spróbowałem jeszcze raz i poszło bardzo długo się pobierało przez updatera chyba z półtorej godziny ale ściągnęło się do końca i wrzucone bezproblemowo - na razie wszystko ok ps. tak dałem znać że jeszcze nie ma bo zazwyczaj najpierw pojawia się info na updaterze a potem jest wrzucony nowy wątek na forum Edited August 18, 2022 by Master Link to comment Share on other sites More sharing options...
77kylo Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Xiaomi redmi note 9 pro nie da się zainstalować wyskakuje błąd Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaciek Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 Na mi 11 też był problem, ale nie błędy tylko podczas rozpakowywania plików mignął na ułamek sekundy strona home twrp i dalej rozpakowywało. Po jakichś 3 sek. włącza się home twrp bez żadnych błędów. Od razu instalacja ręczna też nie poszła, ale po restarcie telefonu od razu instalacja ruszyła sama, nawet bez wskazywania pliku.Sendnięte z Mi 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 18, 2022 Author Share Posted August 18, 2022 24 minuty temu, 77kylo napisał: Xiaomi redmi note 9 pro nie da się zainstalować wyskakuje błąd Jaki błąd? Właśnie instaluję, nie mam żadnego błędu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
77kylo Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 15 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: Jaki błąd? Właśnie instaluję, nie mam żadnego błędu. Pobrałem jeszcze raz i poszło.Chyba zle pobrało się za pierwszym razem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 18, 2022 Share Posted August 18, 2022 32 minuty temu, kaciek napisał: Na mi 11 też był problem, ale nie błędy tylko podczas rozpakowywania plików mignął na ułamek sekundy strona home twrp i dalej rozpakowywało. Po jakichś 3 sek. włącza się home twrp bez żadnych błędów. Od razu instalacja ręczna też nie poszła, ale po restarcie telefonu od razu instalacja ruszyła sama, nawet bez wskazywania pliku. Sendnięte z Mi 11 ja instalowałem tak jak poprzednio i wskoczyło od razu bez żadnych błędów w twrp - tzn wybrałem zainstaluj z pliku ZIP wskazałem plik potem restart i twrp samo zaczęło updata i bezproblemowo za pierwszym podejściem .... plik z romem ściągany przez updatera Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 Co chwilę crashuje mi ta aplikacja Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 20, 2022 Author Share Posted August 20, 2022 5 godzin temu, uremytoy napisał: Co chwilę crashuje mi ta aplikacja Info, co zrobić, masz w pierwszym poście. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uremytoy Posted August 20, 2022 Share Posted August 20, 2022 Info, co zrobić, masz w pierwszym poście.Najciemniej jest pod latarnią. Najlepsze jest to że kilka razy czytałem ten post...Wysłane z mojego M2012K11G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 21, 2022 Share Posted August 21, 2022 taka ciekawostka - w ustawieniach - status zabezpieczeń - nie ma opcji do sprawdzenia i aktualizacji Google Play - w poprzedniej wersji na pewno była Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 od dłuższego czasu aktualizacja z poziomu ustawień nie działa, ktoś wie dlaczego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted August 23, 2022 Author Share Posted August 23, 2022 W dniu 21.08.2022 o 17:55, Master napisał: taka ciekawostka - w ustawieniach - status zabezpieczeń - nie ma opcji do sprawdzenia i aktualizacji Google Play - w poprzedniej wersji na pewno była Google to ukryło dla większej liczby urządzeń. Wygląda na to, że będzie to się pojawiać teraz tylko wtedy, kiedy rzeczywiście będzie jakaś aktualizacja w Google Play. Godzinę temu, mateo912 napisał: od dłuższego czasu aktualizacja z poziomu ustawień nie działa, ktoś wie dlaczego? Wołam @ZduneX25 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 33 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał: Google to ukryło dla większej liczby urządzeń. Wygląda na to, że będzie to się pojawiać teraz tylko wtedy, kiedy rzeczywiście będzie jakaś aktualizacja w Google Play. Wołam @ZduneX25 jakoś niedawno była tam nowa aktualizacja - chyba z 1 lipca o ile mnie pamięć nie myli - tam przeważnie co 2-3 tygodnie się sprawdzało - i od razu sie w oczy rzuciło że coś brakuje zobaczymy co wyjdzie w praktyce ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał: Google to ukryło dla większej liczby urządzeń. Wygląda na to, że będzie to się pojawiać teraz tylko wtedy, kiedy rzeczywiście będzie jakaś aktualizacja w Google Play. Wołam @ZduneX25 udało się zainstalować, ale po wielu kombinacjach. Plik ściągany z obu serwerów, wrzucany do pamięci z poziomu systemu jak i twrp. Dopiero aktualizacja z poziomu ustawien "zainstaluj z pliku zip" pomogła w każdym razie problem z niezapisywaniem się zrzutów ekranu nadal występuje, a nawet mam wrażenie że postępuje coraz mocniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Master Posted August 23, 2022 Share Posted August 23, 2022 14 minut temu, mateo912 napisał: udało się zainstalować, ale po wielu kombinacjach. Plik ściągany z obu serwerów, wrzucany do pamięci z poziomu systemu jak i twrp. Dopiero aktualizacja z poziomu ustawien "zainstaluj z pliku zip" pomogła w każdym razie problem z niezapisywaniem się zrzutów ekranu nadal występuje, a nawet mam wrażenie że postępuje coraz mocniej a właśnie przed chwilą robiłem zrzut i wysłałem go przez GG - pojawiła się miniatura w prawym górnym rogu - tam wyślij i bezproblemowo .... a zainstaluj z pliku ZIP u mnie pomogło na błędy w twrp - wszystko wskakuje jak trzeba .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 24, 2022 Share Posted August 24, 2022 9 godzin temu, Master napisał: a właśnie przed chwilą robiłem zrzut i wysłałem go przez GG - pojawiła się miniatura w prawym górnym rogu - tam wyślij i bezproblemowo .... a zainstaluj z pliku ZIP u mnie pomogło na błędy w twrp - wszystko wskakuje jak trzeba .... te wszystkie zrzuty o wadze 0 to te które się nie zapisały. jak widać często trzeba kilka razy powtarzać aż zaskoczy, a problem zaczął się po aktualizacji w okolicach 22.07 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted August 24, 2022 Share Posted August 24, 2022 16 godzin temu, mateo912 napisał: od dłuższego czasu aktualizacja z poziomu ustawień nie działa, ktoś wie dlaczego? A opis mi sytuację dokładnie kiedy to wywala? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 24, 2022 Share Posted August 24, 2022 A opis mi sytuację dokładnie kiedy to wywala?Próba aktualizacji z poziomu ustawień, najpierw generowanie linku (coś tam w tle niby pobiera bo prędkość sieci skacze), wyrzuca aplikacje kolejna próba i wyskakuje błąd że aktualizacje przestają dzialac.https://cloud.tapatalk.com/s/63062b71c94ba/Screenrecorder-2022-08-12-19-35-13-691.mp4Wysłane z Mi11 Ultra 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateo912 Posted August 25, 2022 Share Posted August 25, 2022 Jeszcze jedna sprawa, kiedy zmieniła się zakładka "Smart home" w panelu powiadomień?Do tej pory od razu były widoczne urządzenia a teraz trzeba kliknąć Wysłane z Mi11 Ultra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts