Jump to content

MIUI 22.5.31/6.1

Kacper Skrzypek

Recommended Posts

2262.png

• Poprawki problemów, np. braku możliwości wyłączenia Ciemnego motywu dla poszczególnych aplikacji czy braku możliwości wpisania adresu dostawcy prywatnego DNS
  • Brak aktualizacji w tym tygodniu dla Redmi Note 9 4G/Redmi 9T – testy Androida 12
  • Od 18 lipca 2022 roku nie będziemy już wydawali wersji rozwojowych MIUI dla następujących urządzeń: Mi CC9 Pro/Mi Note 10/Pro, Mi 10, Mi 10 Pro, Mi 10 Lite Zoom, Redmi K30, Redmi K30 5G, Redmi K30i 5G, Redmi K30 Pro/POCO F2 Pro. Xiaomi kończy dla nich wsparcie wersji beta
  • Pełna lista zmian: polska, angielska

Android 12

Ponieważ TWRP nie współpracuje z Androidem 12, aktualizacje dla telefonów z tą wersją systemu muszą być wgrywane w trybie Fastboot — szczegóły w naszym artykule.

Jeśli po instalacji naszego oprogramowania telefon wyświetla informację o tym, iż aplikacja Uprawnienia przestała działać bądź samoczynnie się restartuje, należy wyczyścić dane tej aplikacji w Ustawieniach (Ustawienia > Aplikacje > Zainstalowane > 3 kropki > Pokaż wszystkie aplikacje > wtedy wyszukać Uprawnienia). Jeśli natomiast występują u Państwa problemy z dostępem do pamięci w niektórych aplikacjach, należy wykonać reset do ustawień fabrycznych lub zainstalować jeszcze raz ROM z formatowaniem danych.

Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy?

Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum.

Jak wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe)?

W przypadku niepowodzenia w aktualizacji warto wykonać reset do ustawień fabrycznych (wipe) z recovery, aby telefon mógł się uruchomić. W tym celu należy powrócić do TWRP (klawisze Głośność+ i Power) i w sekcji Wipe przesunąć suwak factory reset (tylko i WYŁĄCZNIE to). Czyszczenie innych partycji systemowych w (Advanced wipe) jest niepolecane i niepotrzebne.

W przypadku, gdy posiadamy stockowe recovery od Xiaomi, uruchamiamy je za pomocą tej samej kombinacji klawiszy i wybieramy drugą opcję (Wipe Data), a następnie ją zatwierdzamy. Potem opcją nr 1 uruchamiamy telefon ponownie.

Root

Root z Magisk 24.3 do instalacji z TWRP (plik apk jest jednocześnie instalatorem — w celu instalacji w TWRP należy zmienić rozszerzenie z apk na zip. Najnowsze wersje TWRP wspierają instalację Magiska bez zmiany nazwy). Po instalacji, jeśli występują lagi, wykonać dodatkowy restart telefonu.

Magisk w wersji 24 i wyżej nie wspiera już narzędzia MagiskHide, co może powodować problemy z poprawnym przechodzeniem testu SafetyNet (związanego m.in. z płatnościami Google Pay) przy korzystaniu z roota. Należy wtedy skorzystać ze starszej wersji 23 lub włączyć opcję Zygisk w ustawieniach aplikacji Magisk i wgrać moduł SafetyNet Fix w wersji pod Zygiska.

Polecane aplikacje MIUI

Jak zgłosić błąd systemu?

Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika.

Jednocześnie informujemy, że jesteśmy małą, kilkuosobową grupą, która tworzy tę modyfikację MIUI jako hobby, w wolnym czasie. Nie mamy żadnego powiązania z pracownikami Xiaomi, zatem nie jesteśmy w stanie w żaden sposób wpłynąć na pracę oprogramowania MIUI Global i na poprawę problemów w tymże oprogramowaniu występujących. W związku z tym prosimy o niezgłaszanie nam bugów związanych z Globalem, gdyż w 90% przypadków nie będziemy w stanie Wam pomóc.

Jeśli chcecie pomóc nam w ciągłym rozwoju i utrzymaniu MIUIPolska, możecie nas wesprzeć, klikając w przycisk poniżej.

Motyw: tutaj.

taka ciekawostka - w sumie detal ale najwyraźniej ktoś zwrócił na to uwagę - kiedyś jak wpuścili ten nowy panel sterowania z pionowa regulacja jasności i głośności pisałem że tam jedna z ikonek systemowych - bluetootha - ma inne tło jak reszta i tak jakoś niechlujnie to wygląda - w tej wersji jest to poprawione :) czyli ktoś też chyba tak pomyślał .... niby szczegół ale nawet takie drobne detale są poprawiane co dobrze świadczy o ekipie która tym się zajmuje :)

28 minut temu, Muzyk napisał:

Czy komuś jeszcze galeria wali cały czas powiadomieniem na belce ? 

wyłącz powiadomienia galerii w menadżerze powiadomień - problem z takimi pustymi powiadomieniami jest już od kilku wersji wstecz i to nie tylko galerii ....

Też mam problem z pustymi powiadomieniami z galerii, cały czas. Kasujesz i od razu są nowe. 79a1e31c5271d14f95ff769dad0c51c8.jpg

Sędnięte z MI 11

Edit.
Na drugim telefonie MI NOTE 10PRO też galeria wyświetla puste komunikaty.

2 godziny temu, kaciek napisał:

Też mam problem z pustymi powiadomieniami z galerii, cały czas. Kasujesz i od razu są nowe. 79a1e31c5271d14f95ff769dad0c51c8.jpg

Sędnięte z MI 11

Edit.
Na drugim telefonie MI NOTE 10PRO też galeria wyświetla puste komunikaty.

te puste powiadomienia to chyba tylko są z aplikacji systemowych - u mnie były z galerii panelu sterowania i tego zdrowia - z innych aplikacji się nie zdaza w ogóle - no ale jak pisałem wcześniej - można tego łatwo się pozbyć - może za jakiś czas w changelogu będzie że to poprawiono i będzie można włączyć to z powrotem :) w sumie ciekawe po co w ogóle powiadomienie z galerii? z panelu sterowania to jeszcze rozumiem ale z galerii czy tego zdrowia?

Jak wygląda kwestia safety net po zrobieniu root ? Na wersjach stabilnych przechodził a tu pewnie nie , niech ktoś się wypowie / Co do kamery na forum jest moduł magis od Karola i kamera po jego instalacji działa jak należy . 

U mnie przestal działać root. Nie chce się przywrócić po aktualizacji. Masakra. I nie wiem jak to teraz naprawic bez wipe data. Odinstalować z poziomu apki magisk się nie da. Wywala błąd 

Screenshot_2022-06-03-22-51-18-067_com.topjohnwu.magisk.jpg

Screenshot_2022-06-03-22-51-15-046_com.topjohnwu.magisk.jpg

Edited by Pitors

W dniu 3.06.2022 o 13:09, Master napisał:

wyłącz powiadomienia galerii w menadżerze powiadomień - problem z takimi pustymi powiadomieniami jest już od kilku wersji wstecz i to nie tylko galerii ....

Na poprzednich romach puste powiadomienia był tylko z "Zdrowie". W tym doszły z galerii.

18 godzin temu, qwerty01 napisał:

Na poprzednich romach puste powiadomienia był tylko z "Zdrowie". W tym doszły z galerii.

z galerii były już na kilka wersji wcześniej - to pierwsze puste jakie u mnie było - pisałem o tym też tu na forum - potem doszły puste ze zdrowia i z tego panelu sterowania - ogólnie jak to wyłączyłem w menadżerze powiadomień od tej pory niczego pustego już nie bylo .... ja planowałem sobie może na kolejnej wersji włączyć z powrotem te powiadomienia i zobaczyć czy dalej będą puste czy nie - ale tak po prawdzie to fakt że je wyłączyłem w niczym nie przeszkadza :)

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...