Skocz do zawartości
  • 0

Always-On-Display (AOD) - nowe funkcje

Pytanie

Opublikowano

Dzień dobry

Dzisiaj pojawiła się nowa wersja aplikacji systemowej AOD (Always-on-display) która wprowadza nowe funkcjonalności

Screenshot_2021-01-05-16-26-54-403_com_miui_aod.thumb.jpg.0d2748d1b4ab851c44efb1e72e4c21c9.jpg

Można ustawić wyświetlanie AOD przez 10 sekund po dotknięciu ekranu.

aod.apk

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Nie mam tej pierwszej opcji 10 s. Pozostałe dwie są. Mam Globala mi9tpro
Właśnie to samo sprawdziłem u siebie na Mi 9T Pro z MIUI 12 i Android 10. Być może trzeba czekać na update do Android 11.
  • 0
Opublikowano

@brawo Mało prawdopodobne (ale możliwe) żebyś nie uruchamiał ustawień przez miesiąc. W aktywnościach mam dwa rodzaje ustawień, com.android.settings i com.xiaomi.settings. Tak czy inaczej opcja 10s się pojawiła.

• 0
Opublikowano
5 minut temu, brawo napisał:

Ma wersję 10.

Też miałem 10. Dzisiaj aktualizowałem do 2.8.9. Wczesniej z tego co pamiętam na 10 nie chciały mi się te wersje 2.8.... aktualizować. Możliwe że to jeszcze systemui za to odpowiada, ale to aktualizowałem jakiś czas temu.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Wyświetlanie tej opcji jest uzależnione od spełnienia jednego z 3 warunków:

• albo urządzenie znajduje się na liście w kodzie apki AoD - spełnione dla telefonów: Mi 9 Lite, Mi 10 Lite, Redmi 10X 5G,
  • albo ROM ma w pliku system/etc/device_features/nazwaurzadzenia.xml spełnioną (zwracającą wartość true) zmienną aod_support_keycode_goto_dismiss (nie mam dumpów wszystkich urządzeń, wiem że spełnia to np. Mi Note 10),
  • albo spełniony jest warunek opisany poniższym kodem:
            int i = SystemProperties.getInt("ro.vendor.touchfeature.type", 0);
            if (((i >> 4) & 1) == 1) {
                return true;
            }
            return false;
        }

W kwestii wyjaśnienia - kod zachowuje się następująco (przy okazji nauczyłem się trochę o operatorach bitowych, bo sam tego nie wiedziałem, mogę się mylić):
    - bierze wartość i z propa ro.vendor.touchfeature.type. dla Mi Note 10 wynosi ono 14,
    - przechodzi do realizacji i >> 4. >> to znak przesunięcia bitowego w prawo - zamieniamy 14 na bity (1110), przesuwamy bity o 4 miejsca w prawo - wychodzi 0000, czyli dziesiętnie wartość 0.
    - potem jak już ma ten wynik to przechodzi do & 1. & to znak AND, ustawia on wartość obydwu porównywanych bitów (w naszym przykładzie 0000 vs 0001) na 1, jeśli obydwa bity mają wartość 1. W naszym przypadku żaden nie będzie mieć takiej wartości, więc będzie dalej 0.
    - na końcu sprawdza czy z tego wszystkiego wychodzi nasze normalne 1. Dla Mi Note 10 nie wychodzi, więc wartość będzie false (dowód na screenie poniżej - wychodzić będzie dla wartości od 16 do 31 na przykład), ale ponieważ spełniało ono warunek drugi - ma zmienną aod_support_keycode_goto_dismiss zwracającą true - to ta opcja jest widoczna.

image.png

Edytowane przez Orjon
  • Like 2
  • 0
Opublikowano

Dalej masz 10 ;) A to co zaktualizowałeś to jest to co u mnie na samym dole nieczynne od miesiąca. Popatrz sobie i się przyznaj ;) Albo popatrz na "trybiki" bo może akurat masz inaczej je ustawione

• 0
Opublikowano

Według mnie słabe jest to, że skoro jeden model Xiaomi ma obsługę AOD to pomimo tej samej wersji aplikacji, w jednym urządzeniu pewne opcje są, a w drugim nie. Tak nie powinno być, tym bardziej że na przykładzie Mi 9T Pro to bądź co bądź flagowiec, a Mi 9 Lite średniak.

Dnia 5.01.2021 o 18:39, brawo napisał:
Nie widzę tego w apk mirror. Skąd ten plik powyżej?

https://www.apkmirror.com/apk/xiaomi-inc/always-on-mode/always-on-mode-release-2-8-654-12291558-release/miui-always-on-display-release-2-8-654-12291558-android-apk-download/download/

Masz już AOD z pierwszego posta dostępne w APK Mirror.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

W apk mirror pojawiła się wczoraj nowe wersja aod i pojawiła się u mnie opcja do ustawienia 10 s. Chociaż zbiegło to się z nową wersją miui i nie wiem czy dzięki niej czy dzięki nowemu aod.  Ale jest na mi9tpro z globalem oryginalnym. Chyba mi się spodoba ;)

• Like 1
  • 0
Opublikowano
W apk mirror pojawiła się wczoraj nowe wersja aod i pojawiła się u mnie opcja do ustawienia 10 s. Chociaż zbiegło to się z nową wersją miui i nie wiem czy dzięki niej czy dzięki nowemu aod.  Ale jest na mi9tpro z globalem oryginalnym. Chyba mi się spodoba
Update ROM miał znaczenie. Tą wersję AOD co pojawił się na APK Mirror mam już kilka dni i dopiero update do MIUI V12.0.4.0 dodał opcje wyświetlania przez 10 sekund.
  • 0
Opublikowano

a mógłbyś zerknąć w powiadomienia jakiejś aplikacji np. FB, mesenger, wiadomości i czy pojawiło się mnóstwo dodatkowych ustawień powiadomień? Nie wiem skąd i po co tyle tych opcji i nie wiem czy to z nowego miui czy nowej aplikacji powiadomień. Faktem jest że powiadomienia z mesengera przychodzą teraz  piorunem

• 0
Opublikowano
a mógłbyś zerknąć w powiadomienia jakiejś aplikacji np. FB, mesenger, wiadomości i czy pojawiło się mnóstwo dodatkowych ustawień powiadomień? Nie wiem skąd i po co tyle tych opcji i nie wiem czy to z nowego miui czy nowej aplikacji powiadomień. Faktem jest że powiadomienia z mesengera przychodzą teraz  piorunem
Screenshot_2021-01-23-17-26-22-061_com.android.settings.jpgScreenshot_2021-01-23-17-01-34-871_com.android.settings.jpg
  • 0
Opublikowano

Amoled - Technologia świeci każdym pixelem osobno, u ciebie podświetlany jest cały ekran. Kwestia zużycia baterii. 

Skłamał bym pisząc że się nie da, bo są aplikacje które ci to ogarną, ale zużycie baterii wzrośnie znacząco. Zainstaluj ze sklepiku np. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xander.android.notifybuddy

i pobaw się. Jednak jak wspomniałem, to się sprawdza na amoledach. 

• 0
Opublikowano

Pobrałem jedną z takich, zaraz usunąłem, a ta popsuła mi telefon... Wszystko w ciemnym trybie (mimo, że jest wyłączony) i nie działają mi wibracje... W żadnym momencie. Aplikacja Always on AMOLED. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Nie aktywowała czasem trybu oszczędzania baterii? 

Zainstaluj ją jeszcze raz, przed skasowaniem zobacz w opcjach aplikacji czy nie ma jakiegoś wyłączania jej działania. 

Edytowane przez frrancuz