Ari93 Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Dziś na spacerze postanowiłem w końcu przetestować trochę GPSa, pogoda ładna, nie duże cumulusy na niebie. I co? No właśnie... coś tu nie gra. Screena wykonałem po ok 15-20min spaceru. Zasięg cienki, podobny/lepszy miałem na MI2 w budynku... ilość satelit? MI2 widział ponad 20 z czego używał ok 15. Dokładność na MI2 ok 2x większa. Zaczynając pisać tego posta odpaliłem GPS testa na 2 telefonach, MI2 bez dostępu do internetu znalazł na razie 4 o zasięgu ok 20-30, MI4 z internetem, agps itp cały czas 0... To się chyba nadaje na gwarancje tylko że z drugiej strony... przecież "jakoś" działa. Będę musiał przetestować to jeszcze w trasie. Btw, czemu z żadnym glonasem się nie połączył...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Glonass jest wyłączony w build.prop. Zobacz gps.conf ostatnia linijka. Żeby nie było, Glonass jest wyłączony normalnie w Androidzie. Gps.conf w MIUI jest praktycznie taki jak aosp Androida. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ari93 Posted April 12, 2015 Author Share Posted April 12, 2015 Heh, mi2 z jakimś starszym miui jeszcze korzysta z glonasów ;P Telefony sobie leżą i leżą... MI2 widzi 15 a połączony z 7-10 dokładność głównie 40-50 z czasami wyskokami do 100 a MI4... też znalazł coś, widzi do ok 10 połączony był z 6 ale tak niestabilnie to działa... raz nawet widział 2 i połączony był z 1. Średnio połączony z 4-5 w porywie fixa trzymał nawet przy 3 połączeniach ;P Dokładność ok 150 ale często ginie FIX jak i satelity. Siła połączenia z tymi samymi satelitami jest na MI2 średnio większa o ok 7 pkt. Acid wg. Ciebie nadaje się to na gwarancje? Ewidentnie coś tu nie gra z tym gpsem (teraz znowu widzi tylko 3 satelity gdzie MI2 cały czas widzi 17) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 12, 2015 Share Posted April 12, 2015 Daj spokój jaka gwarancja? Masz sprawny gps i tyle. To jest coś co się nie psuje. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
miki_ Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Daj spokój jaka gwarancja? Masz sprawny gps i tyle. To jest coś co się nie psuje. Wysłane z MI Note Zatem dlaczego jest tak spora różnica w jasności działania GPSu na różnych urządzeniach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Nie masz włożonego mikeya na jednym z telefonów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Zatem dlaczego jest tak spora różnica w jasności działania GPSu na różnych urządzeniach? Budowa? Metalowa ramka? Sterowniki? Kernel? Stare dane AGPS? Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
baku1991 Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 A dlaczego GLONASS jest wyłączony? U mnie na mi3 bez problemu się łączy z ruskimi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted April 15, 2015 Share Posted April 15, 2015 (edited) dokładność głównie 40-50 z czasami wyskokami do 100 Może nie na temat, ale nie byłoby Ci wygodniej gdybyś przełączył na dane metryczne? Jeśli chodzi o poziom sygnału GPS, to Mi4 kozakiem nie jest. Jeden z gorszych pod tym względem jakie miałem. Ale w praktyce radzi sobie nieźle. Mimo tego, że czas oczekiwania na fiksa w GPS Test bywa długi (czasem 30 sek, czasem nawet 1,5 min), to w realnej "walce" jest gotowy zanim wpiszę adres i zapnę pas. Glonass jest wyłączony w build.prop. Zobacz gps.conf ostatnia linijka. Żeby nie było, Glonass jest wyłączony normalnie w Androidzie. Gps.conf w MIUI jest praktycznie taki jak aosp Androida. Nie modyfikowałem żadnego z tych plików, a tu niespodzianka: EDIT 4 maja Właśnie wróciłem z kilkudniowej wycieczki. Szukając "stabilnego" romu trafiłem na wersję 5.1.30, która po zainstalowaniu przedstawia się w telefonie jako... rozwojowa. GPS na tym romie nie nadaje się do użytku. Dokładność w metrach (!) od 30 do 150. Oczekiwanie na fix: 10 minut. Czasem po 30 minutach nie ma fixa. Edited May 4, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 (edited) nadaje się to na gwarancje? Spróbuj na innym romie. Jeżeli będzie to samo, to oczywiście trzeba reklamować. Daj spokój jaka gwarancja? Masz sprawny gps i tyle. To jest coś co się nie psuje. Miejmy nadzieję że to tylko kwestia romu. Spróbuję znaleźć taki, w którym nie działają inne, mniej dla mnie ważne funkcje, ale za to GPS będzie sprawny. @Acid, który Twoim zdaniem? 5.2.27: Poprawki w GPS (gps.conf) czy 5.3.13: Drobne poprawki w GPS Nie chciałbym tego robić metodą prób i błędów. Budowa? Metalowa ramka? Producent powinien przewidzieć wpływ konstrukcji telefonu na działanie GPS. Stare dane AGPS? Nie korzystam z AGPS. Ale jeszcze niedawno radził sobie bez tego. Edited May 4, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Która wersja? Z pewnością ostatnia. Czyli 5.5.1 w tej wersji nic nie zmieniam w gps prócz serwerów NTP dla szybszego fixa. Oczywiście jak chcesz mieć czysto to zrób Wipe by usunąć dane AGPS. A najszybciej MiFlash. Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 (edited) nic nie zmieniam w gps prócz serwerów NTP dla szybszego fixa. Czy to ma znaczenie w sytuacji gdy telefon nie jest połączony z internetem? Brałem pod uwagę wersje 5.2.27 i 5.3.13, bo tylko w tych były w opisie wzmianki o GPS. Edited May 4, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Ma bo przez dane mobilne pobiera się dane AGPS. Przecież to są zwykle serwery IP więc modułem GPS się nie połączysz Wysłane z MI Note Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Czy to ma znaczenie w sytuacji gdy telefon nie jest połączony z internetem? Brałem pod uwagę wersje 5.2.27 i 5.3.13, bo tylko w tych były w opisie wzmianki o GPS. Ma znaczenie. GPS jedynie pozycjonuje urządzenie. Wszystkie informacje dodatkowe (również wspomaganie pozycjonowania) jak choćby sytuację na drogach, etc. masz dzięki AGPS Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 (edited) I właśnie o pozycjonowanie (jedynie) mi chodzi. Nie interesują mnie w tym przypadku dane o sytuacji na drodze. AGPS ma swój udział również w pozycjonowaniu. Ja nie korzystam z AGPS. Doprecyzuję pytanie: czy wpisy o serwerach NTP mają znaczenie, gdy wyłączymy połączenie internetowe? Serwer NTP to przecież www.**** więc bez połączenia internetowego żadnych informacji z niego nie uzyskam? sytuację na drogach, etc. masz dzięki AGPS Oj... na pewno? Nigdy nie włączam AGPS, a mam info o sytuacji na drogach. Edited May 4, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 I właśnie o pozycjonowanie (jedynie) mi chodzi. Nie interesują mnie w tym przypadku dane o sytuacji na drodze. AGPS ma swój udział również w pozycjonowaniu. Ja nie korzystam z AGPS. Doprecyzuję pytanie: czy wpisy o serwerach NTP mają znaczenie, gdy wyłączymy połączenie internetowe? Serwer NTP to przecież www.**** więc bez połączenia internetowego żadnych informacji z niego nie uzyskam? Oj... na pewno? Nigdy nie włączam AGPS, a mam info o sytuacji na drogach. Pokaż mi jeszcze tylko gdzie w ustawieniach masz przełącznik służący do włączania/wyłączania AGPS Co zaś do pozycjonowania. Różnicę pomiędzy sytuacją kiegy dane internetowe są wykorzystywane, a kiedy nie są, możesz zobaczyć tutaj: http://miuipolska.pl/forum/topic/5261-miui-551/page-11#entry60077 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 @mrosi a juz nie ma we wspolczesnych komorkach oocji wlacz wylacz agps? Z tego co pamietam z nokii 7600 classic mialem takie cos. Jak jest w obecnych? Wtedy to byla norma, gdyz nie bylo jeszcze apkietow internetowych a za neta w komorce placilo sie sporo Niby jest możliwość wyboru pomiędzy pozycjonowaniem w oparciu o "Wi-Fi i sieci komórkowe", "GPS" i "GPS plus Wi-Fi i sieci komórkowe", jednak pewności czy to właśnie jest AGPS nie mam. Tak jak napisałęś, kiedyś w telefonach było ustawienie wprost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Pokaż mi jeszcze tylko gdzie w ustawieniach masz przełącznik służący do włączania/wyłączania AGPS Tu: Co zaś do pozycjonowania. Różnicę pomiędzy sytuacją kiegy dane internetowe są wykorzystywane, a kiedy nie są, możesz zobaczyć tutaj: http://miuipolska.pl/forum/topic/5261-miui-551/page-11#entry60077 Ależ ja tego nie kwestionuję. Z całą pewnością po włączeniu danych lokalizacja powinna działać sprawniej. Ale nie ma to nic wspólnego z informacjami o ruchu drogowym. Niektóre aplikacje (np.: Here, Google Maps) mogą pobierać takie informacje z internetu, z serwerów Googla'a, czy producenta oprogramowania. Ale ja nie o to pytałem. Powtórzę: czy wpisy o serwerach NTP mają znaczenie, gdy wyłączymy połączenie internetowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 Wiki mówi, że serwery NTP są odpowiedzialne za synchronizację czasu przez sieć. Czy mają znaczenie? Odpowiedz sam...: http://pl.wikipedia.org/wiki/Network_Time_Protocol Link to comment Share on other sites More sharing options...
fred Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 (edited) Oczywiście przy całkowitym braku sieci nie połączy się z serwerami. Ale to nie diała tylko w tej chwili. Dane mogą być pobrane w tle w dowolnym czasie. Jeżeli neta nie masz wcale to nic nie dają. AGPS przyspiesza lokalizację, bo odbiornik wie jakich sateltów szukać, zamiast wszystkich. Tylko tyle i aż tyle. Niw wiem jaki masz problem z AGPS, ale tylko utrudniasz ustalenie pozycji. Oczywiście po ustaleniu pozycji AGPS nie jest potrzebny. Różnica to tzw. zimny lub ciepły start poczytaj http://pdaclub.pl/forum/pocket-pc-gps-ogolnie/ttff-hot-start-cold-start-fix-o-co-tu-chodzi/ Edited May 4, 2015 by fred Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 (edited) No właśnie. Moim zdaniem żadnego, jeśli nie korzystam z połączenia internetowego. A często jestem w takiej sytuacji. 5.5.1 w tej wersji nic nie zmieniam w gps prócz serwerów NTP dla szybszego fixa. Więc w moim przypadku ta zmiana nie ma znaczenia. A jakie zmiany w wersji 5.1.30 spowodowały że GPS praktycznie nie działa? I nie działa mimo połączenia z internetem. Trudno wszak 10 minut oczekiwania na fix i dokładność rzędu 100 m nazwać działaniem. Edited May 4, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 4, 2015 Share Posted May 4, 2015 A jakie zmiany w wersji 5.1.30 spowodowały że GPS praktycznie nie działa? I nie działa mimo połączenia z internetem. Trudno wszak 10 minut A ja wiem... weź wgraj 5.5.1 i przestań męczyć. Do GPS używaj neta bo tak teraz jest w smartfonach. Wszystko działa na tej wersji i tyle. Jak nie to wipe i za okno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
awygo Posted May 5, 2015 Share Posted May 5, 2015 (edited) nadaje się to na gwarancje? Myślę że nie, bo sprzęt jest w porządku. Tak to wygląda na romie MK51.1-cancro-201505050113-NIGHTLY, w budynku (!), bo nie zdążyłem wyjść na zewnątrz. Edited May 5, 2015 by awygo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts