Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

Witajcie,

Jeśli zamawiałbym Xiaomi Mi4 z https://www.ibuygou.com to w cenę jaką zapłacę finalnie (przesyłka, ubezpieczenie DHL itp) są już wliczone jakieś CŁA (coś czytałem o tym, nie wiem na czym to polega jak zamawia się z Chin). Bo nie chcę, żeby tak było, że przesyłka przyjdzie, a tu się okaże, że trzeba dodatkowo jeszcze gdzieś wpłacić 20% wartości tego co przelałem. Będę pierwszy raz zamawiał coś z Chin, w sumie pierwszy raz z zagranicy i chcę wszystko wiedzieć. :)

10 godzin temu, Zenderable napisał:

Witajcie,

Jeśli zamawiałbym Xiaomi Mi4 z https://www.ibuygou.com to w cenę jaką zapłacę finalnie (przesyłka, ubezpieczenie DHL itp) są już wliczone jakieś CŁA (coś czytałem o tym, nie wiem na czym to polega jak zamawia się z Chin). Bo nie chcę, żeby tak było, że przesyłka przyjdzie, a tu się okaże, że trzeba dodatkowo jeszcze gdzieś wpłacić 20% wartości tego co przelałem. Będę pierwszy raz zamawiał coś z Chin, w sumie pierwszy raz z zagranicy i chcę wszystko wiedzieć. :)

Po finalizacji zamówienia musisz sobie dodać ew. koszt 23% gdy paczka dojedzie do Polski i zostanie do Ciebie wysłany monit o zatrzymaniu w cle i nakazem przedstawienia dokumentów zakupu (wyciąg z banku z tego przelewu etc.), szansa niby 50/50, albo będzie, albo nie. Jeżeli się boi VATów etc, to polecam sklepy tj. Technos, Accessories4You, XiaomiForSale (mają chyba najtaniej z tej 3).

• Like 1

Osobiście polecam honorbuy. Właśnie stamtąd kupuję i tam kupiłem Mi4. Często dorzucają gratisy w postaci folii ochronnej, czy etui. Ceny przystępne, a paczki wysyłane z Włoch. Za Mi4 dałem 230EUR + 30EUR wysyłka kurierem, więc czekałem 2 dni robocze (do Niemiec). Nie wiem jak to jest teraz, ale mimo wszystko chwalę i polecam. Niedługo skrobnę jakąś recenzję (tak, tak, urządzenie jest z 2014...) i z chęcią poczekam na Mi5 :) . Rozmyślam też nad tabletem, ale nie szczególnie kręcą mnie takie urządzenia. Może na prezent w sam raz.

Edited by dave
  • Like 1

3 minuty temu, CyanowySamsung napisał:

Na Xiaomi Mi5 raczej nie zdążę, także się pytam: czy ma slot na MicroSD? Wersja 32 GB mnie troszkę przeraża choć mógłbym ją przełknąć.

Nie ma SD i... Mi4 nie istnieje w wersji 32Gb... Albo 16, albo 64...

Na pewno Mi4C ;) 

Ja używam Mi4 w wersji 16GB. Mam ok. 100 utworów mp3, trochę zdjęć, może z 10 doinstalowanych aplikacji i z pamięci zostało jeszcze 8GB. Na starcie jest bodajże 12GB z tego co kojarzę. Mi na spokojnie wystarcza bo i tak zdjęcia finalnie lecą w chmurę. Podobnie jak i filmy. Nie martwię się o to bo miałem wiele urządzeń dość pojemnych (32GB i więcej) i naprawdę nie byłem w stanie zużyć tylu miejsca. Slot na kartę microSD jest mi zbędny. :) 

Wcześniej się tym głowiłem, ale jednak wolę LTE. Zresztą Mi4C też brałem pod uwagę, ale postanowiłem jednać skorzystać z lepszego wykonania, zaś jeśli chodzi o wydajność to a aplikacjach czy w systemie nie ma praktycznie większych różnic. Cyferki w benchmarkach to dla mnie ściema i co najwyżej ciekawostka dla liczbowych onanistów. 

Tydzień temu popełniłem recenzję Mi4. Dla ciekawskich zostawiam link: http://dave-de.blogspot.de/2015/12/xiaomi-mi4-recenzja-niezej-chinszczyzny.html

Telefon kupiłem w połowie listopada, więc użytkuję ponad miesiąc.

• Like 1

1 godzinę temu, dan254 napisał:

Całkiem fajna i konkretna recenzja.Przyjemnie się czyta.No i znów żałuję że jedna nie wziąłem czarnej wersji ;)

Przestaniesz żałować za "kilka upadków" *ptfu* (nikomu tego nie życzę), gdy z czarnej ramki zacznie odpadać farba, a na Twojej alu co najwyżej zobaczysz ledwo widoczne ryski :D.

Z czarną ramką, to będę się trochę kłócić :-D swego czasu telefon rąbnął na chodnik, na samym rogu mam otarcie i delikatne "wżery". Nic, doslownie nic się z tym nie dzieje. Jak było zaraz po upadku, tak jest do tej pory. Ale nie wiem gdzie jest granica, tego sprawdzać nie będę :-P

TapTap Tapatalk+MI4W

Mam mały problem z mi4 ostatnio przez noc potrafi mi uciec 20% baterii i dziwnie szybko spada w dzień. Nic nie mam poinstalowane, żadnej gry. Tylko podstawowe programy. W w wakelock detector wygląda wszystko wporzadku. Robimy full wipe około 2 tyg temu, ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, cort06 napisał:

Mam mały problem z mi4 ostatnio przez noc potrafi mi uciec 20% baterii i dziwnie szybko spada w dzień. Nic nie mam poinstalowane, żadnej gry. Tylko podstawowe programy. W w wakelock detector wygląda wszystko wporzadku. Robimy full wipe około 2 tyg temu, ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Dokładnie się przyjrzyj WLD, bo aż dziwne, że pokazuje wszystko OK przy 20% spadku w ciągu nocu...

Dokładnie się przyjrzyj WLD, bo aż dziwne, że pokazuje wszystko OK przy 20% spadku w ciągu nocu...

Wydaje mi się problemem była aplikacja zdjęcia Google. Ktoś coś o tym pisał w wątku o jakiejś wersji miui polska. Po odinstalowaniu wydaje mi się, że bateria wróciła do normy.

Co do wld to serio wszystko wyglądało w normie... Dziwna sprawa.

1 minutę temu, energyypl napisał:

Takie pytanko bo nie umiem zdybac.... Ikonke z aktywnego gg idzie na belke gorna jakos wyciagnac? Mam zaznaczone plywajace okienka itp

w sensie powiadomienia? Wchodzisz w Panel Sterowania->Uprawnienia->Uprawnienia tutaj szukasz GG i włączasz powiadomienia + powiadomienia na belce.

Mam to zaznaczone. A na belce mam tylko 3 kropki zeby rozwinac belke

Rozwiazane nie zaznaczylem zeby pokazywal ikony powiadomien

A w informacji o aplikacji GG w zarządzaniu uprawnieniami na samym dole masz włączone pokaż pływające okna??

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

A pytanie za 100 pkt idzie zmienic kolor czcionki np w widgecie pogody na czarny a nie biale

Pewnie nie. Ja takiej opcji nie widziałem. A to już trochę przesada według mnie.

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE przy użyciu Tapatalka

Panowie mam 2 pytania czy macie też w swoim telefonie że jak nim potrząsniecie to słyszycie jakby się coś ruszało w środku tak jakby w aparacie badz w diodzie led pytam czy to normalne czy jakaś wada fabryczna. 2 pytanie podczas rozmowy telefonicznej telefon blokuje się nawet z tą opcją wygaszanie przy twarzy i żeby zakończyć rozmowę trzeba odblokowywac. W poprzedni telefon sam się wybudzal gdy od głowy go odrywałem oraz po zakończeniu rozmowy się wybudzal , da radę to jakoś ustawić tak żeby było jak w poprzednim tel. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka

14 minut temu, matikes249 napisał:

Jakim programem robicie zdjęcia? Aplikacja wgrana standardowo czy czymś pobrany,jak najlepiej ustawić aparat żeby robił najładniejsze zdjęcia, czy modelowi Mi4i bliżej do Mi4 czy Mi4c.? Pozdrawiam

Mi4i to raczej daleko w tyle za Mi4 i Mi4c od strony hardu. Apka systemowa spełnia swoje zadanie.

2 minuty temu, matikes249 napisał:

A ktoś coś poradzi z tym wygaszaniem ekranu przy dzwonieniu tak jak pisałem wyżej. Pozdrawiam

Wgrany jest MIUIPolska? Bo nikt u nas takich problemów nie zgłaszał.

A ktoś coś poradzi z tym wygaszaniem ekranu przy dzwonieniu tak jak pisałem wyżej. Pozdrawiam

Wgrany jest MIUIPolska? Bo nikt u nas takich problemów nie zgłaszał.

Tak wersja 5.11.5