Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

Czy u Was też przycisk "wstecz" sprawia wrażenie, jakby słabiej świecił ?

W nocy tego aż tak nie widać, lecz w dzień dwa lewe przyciski są jakby bardziej widoczne.

Porównywał może ktoś wibrację MI4 i MI3 ? Czy w MI4 jest ona słabsza i trochę głośniejsza ?

Jeśli chodzi o przycisk "wstecz" to faktycznie jest słabo widoczny (w dzień praktycznie w ogóle), wibracji nie porównywałem do MI3 ale w moim przekonaniu jest zdecydowanie za słaba.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, lg4xhd napisał:

Czy u Was też przycisk "wstecz" sprawia wrażenie, jakby słabiej świecił ?
W nocy tego aż tak nie widać, lecz w dzień dwa lewe przyciski są jakby bardziej widoczne.

Porównywał może ktoś wibrację MI4 i MI3 ? Czy w MI4 jest ona słabsza i trochę głośniejsza ?

Pod przyciskiem nie ma żadnej diody. To "norma" w Mi4. Nie zawsze podświetlenie jest idealne przy przycisku Wstecz. Po prostu ten przycisk jest najdalej od dwóch diod dających światło do przycisków.

Ja z początku miałem wielkie obawy, telefon z Chin, nieznana marka na rynku europejskim itd itp. Ale zaryzykowalem i nie żałuję:D telefon spełnia wszystkie moje oczekiwania i polecam go każdemu znajomemu.

Mam tylko nadzieję że 2 lata minimum wytrzyma:D

A tak pozatym może wypowie się ktoś kto ma ten telefon od dłuższego czasu bądź nawet premiery?? Jak działa czy się nic nie psuje itp.

Ja osobiście mam ten telefonik już 3 miesiąc, jest to krótko. Ciekawią mnie opinie "starszych użytkowników"

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Czy u was też lekko laguje ta najnowsza wersja miui (5.11.19) ? Przy przechodzeniu między pulpitami zwłaszcza przy animacji "kostka" są takie jakby szarpnięcia.
Telefon ogólnie chodzi bardzo szybko (aplikacje, gry, antutu 46000pkt  itp.), sam system tylko ma lagi w animacjach (szczególnie kostka)...

Na mi3, wszystko działa bardzo płynnie a jest w nim wolniejszy cpu. Niby to i to canro...hmm...

Edited by lg4xhd

Jeśli chodzi o mikrolagi to tak, obserwuję czasami ale nie na przesuwaniu pulpitów a na wysuwaniu / zamykaniu belki z otwartymi aplikacjami. Zdarza się że na ułamek sekundy się przytnie. Dzieje się to jednak raz na ileś razy i nie jest powodem do rozdrażnienia. Szczególnie że tak było i kilka ROM'ów wstecz.

nie no ja mam to cały czas podczas przesuwania pulpitów w trybie kostki. hmm może pełny miflash z usuwaniem wszystkiego mu zrobić, chociaż w sumie wgrywałem mu rom już poprzez mipcsuite w trybie fastboot (może czegoś to nie wyczyściło hmm). dodam ze mam wersje mi4 lte-cu, 2gb.

Edited by lg4xhd

Tia, na tej najnowszej aktu 5.11.19 dzieją się różne tajemnicze rzeczy. U mnie niekiedy apki, mimo animacji tapnięcia, nie odpalają się, do tego mimo ponad 800mb wolnego RAM system zamyka losowe apki czy to z kłódką czy nie, albo jeszcze ciekawsze, odpalam aplikację, dostaję informację "aplikacja przestała działać", klikam "OK" po czym aplikacja normalnie działa :o.

Cześć,

Przymierzam się do zakupu Xiaomi Mi4 w kolorze czarnym, stąd też widzę, że jest to stosunkowo upośledzona wersja jeśli chodzi o pamięć wewnętrzną czy też RAM. No okej, może z tym drugim tak źle nie jest, 2GB pamięci jest w sumie optymalne. Tutaj jednak moje pytanie, czy odgrywa to znaczącą rolę, jeśli chodzi o 2 a 3GB RAM? Oczywiście, na pewno robi to pewną różnicę jeśli chodzi o liczbę aplikacji w tle, czy też ich wznowień, jednak jeśli używa się telefonu głównie do społeczności (przeglądarka, Facebook, Messenger, whatsapp, skype, poczta) to czy odbije się to na wydajności? Jak z samym nawigowaniem po systemie? Czy będzie to odczuwalne?

Oczywiście cały czas staram się uzupełnić wiedzę jaką skrywa Wasze forum, a więc niedługo pewnie odnajdę odpowiedzi na moje pytania, choć jeśli ktoś miałby chwilę... Byłoby miło :)

PS Biały kolor zdecydowanie mi się nie podoba. Czarny ma w sobie dla mnie tę klasę i prezentuje się świetnie!

Edited by dave

22 minuty temu, dave napisał:

Cześć,

Przymierzam się do zakupu Xiaomi Mi4 w kolorze czarnym, stąd też widzę, że jest to stosunkowo upośledzona wersja jeśli chodzi o pamięć wewnętrzną czy też RAM. No okej, może z tym drugim tak źle nie jest, 2GB pamięci jest w sumie optymalne. Tutaj jednak moje pytanie, czy odgrywa to znaczącą rolę, jeśli chodzi o 2 a 3GB RAM? Oczywiście, na pewno robi to pewną różnicę jeśli chodzi o liczbę aplikacji w tle, czy też ich wznowień, jednak jeśli używa się telefonu głównie do społeczności (przeglądarka, Facebook, Messenger, whatsapp, skype, poczta) to czy odbije się to na wydajności? Jak z samym nawigowaniem po systemie? Czy będzie to odczuwalne?

Oczywiście cały czas staram się uzupełnić wiedzę jaką skrywa Wasze forum, a więc niedługo pewnie odnajdę odpowiedzi na moje pytania, choć jeśli ktoś miałby chwilę... Byłoby miło :)

PS Biały kolor zdecydowanie mi się nie podoba. Czarny ma w sobie dla mnie tę klasę i prezentuje się świetnie!

Nie zmulisz go tak, mam ten model 2/16 i jeszcze go nie zmuliłem :D. Uważaj tylko na refubrished i podróbki, czarny kolor jest bardzo słabo dostępny i każdy model czarny jaki znajdziesz musisz dokładnie opatrzeć i popytać się sprzedawcy.

11 minut temu, Nezumi napisał:

Nie zmulisz go tak, mam ten model 2/16 i jeszcze go nie zmuliłem :D. Uważaj tylko na refubrished i podróbki, czarny kolor jest bardzo słabo dostępny i każdy model czarny jaki znajdziesz musisz dokładnie opatrzeć i popytać się sprzedawcy.

Dzięki za odpowiedź. Sklep mam na myśli któryś z: ibuygou, honorbuy, xiaomiforsale, rozmyślam też nad allegro ale niestety, nie mam obecnie żadnych złotówek, a mieszkam za granicą. Myślę, że w tych sklepach nie ma szans raczej na podróbkę. ;) 

29 minut temu, dave napisał:

Dzięki za odpowiedź. Sklep mam na myśli któryś z: ibuygou, honorbuy, xiaomiforsale, rozmyślam też nad allegro ale niestety, nie mam obecnie żadnych złotówek, a mieszkam za granicą. Myślę, że w tych sklepach nie ma szans raczej na podróbkę. ;) 

w XFS bardzo ciężko o czarny, szybko się rozchodzą i baaaardzo dlugo trzeba niekiedy czekać aż znowu jakieś pojedyncze modele się pojawią, IBG z tego co wiem nie ma na stanie, honorbuy nie sprawdzałem.

Przemysl sobie jeszcze czy czarny czy biały, powiem szczerze że jestem zwolennikiem czarnych i zawsze takie mi się podobały ale tym razem przy mi4 dostrzegłem to coś w białym ta ramka świetnie pasuje do białego, marzą mi się jeszcze drewniane placki :D

Wiadoma sprawa o gustach się nie dyskutuje decyzja należy do Cb;)

Ps. Może spasuje Ci biały telefon + czarny tył ( widziałem gdzieś do kupienia czarne plecki)

Wysłane z mojego MI 4W przy użyciu Tapatalka

Tylko dlaczego? Przecież normalnie każde z tych sklepów mają je na stanie i nie ma żadnego komunikatu o tym, że czarny wariant jest niedostępny. Ogółem rozmyślałem jeszcze nad wersją Mi4C ale wolałbym chyba telefon solidniej zbudowany... W sumie Snapdragon 801 nie jest jeszcze takim żółwiem :)

Da się. Było miliard razy. Wgraj MIUIPolska.

Masz MiNote PRO? To na prawie bank masz oryginał. Nie wiem po co w ogóle sobie zawracasz głowę tymi bzdurami jak powinieneś iść do instrukcji na stronie w dziale pobierz miui i tam wgrać MIUIPolska.

Czytałem już wiele Waszych postów widocznie to przeoczyłem, dodam iż te kody wpisywałem na laptopie a nie na telefonie. 

Mam Xiaomi MiNote Pro i zainstalowany miui polska najnowszy. 

Telefon otworzyłem i ma uszkodzone dwie plomby jak widać na zdjęciu, proszę o podpowiedź do czego można się dostać po odkręceniu tych śrubek i czy mam mieć jakieś powody do obaw i pisać do sprzedawcy ? 

IMG_20151209_192441.jpg

Edited by wojciech0015

Panowie wakelock systemu, dokładnie connecitivy service 54 minuty w ciągu 1d i 5h cyklu to normalne? Dziwnie dużo mi się wydaje... WiFi i dane włączone

Dodatkowo jeszcze power managerwakelock.wakelock 4h 6m x5606

Mi 4W 3 GB RAM