Jump to content

MI 4 - pytania ogólne - wątek zbiorczy

glaedrem

Recommended Posts

A dlaczego bez drzemki? Mnie by bardziej interesowało ustawienie budzika z wymuszoną drzemką... :P ale ustawienie 3 budzików załatwia sprawę.

Możesz poszukać również po prostu zamiennej aplikacji która posiada taką opcję.

Co do tego języka w przeglądarce. Wystarczy tylko zainstalować starszą wersję. Można ją wyciągnąć z paczki z romem MIUI PL (/data/miui/app/noncustomized/Browser.apk). Trzeba odinstalować tę po angielsku i zainstalować starszą wersję, a potem nie zgodzić się na aktualizację. :P

• Like 1

Panowie jest sprawa, a mianowicie mam problem bo co jakiś czas nie dochodzą do połączenia tzn dzwonię z innego telefonu jest sygnał a mój telefon milczy dopiero po kilku próbach widać na wyświetlaczu że dzwonie. Jak myślicie czyja to wina operatora czy telefonu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego Mi 4i przy użyciu Tapatalka

10 minut temu, matikes249 napisał:

Panowie jest sprawa, a mianowicie mam problem bo co jakiś czas nie dochodzą do połączenia tzn dzwonię z innego telefonu jest sygnał a mój telefon milczy dopiero po kilku próbach widać na wyświetlaczu że dzwonie. Jak myślicie czyja to wina operatora czy telefonu. Pozdrawiam

Trudno powiedzieć na 100%, ale z obserwacji własnych: takie cyrki to się  zdarzają praktycznie niezależnie od sprzętu, platformy, dostarczyciela. Zmiana miejsca pobytu na jakąś dzicz, gdzie nawet Plej nie dochodzi to prawie gwarancja podobnych jazd. Ot ostatnio: Marvinka dzwoniła na telefon do siostry, tuż kole granicy Polsko-Arabskiej i najpierw przez kilka razy zero odzewu, a potem w telefonie się odezwał jakiś "Jacek", który siostrą Marvinki zdecydowanie nie jest. :eek:

Tuż po rozłączeniu Marvinka się dowiedziała, że siostra wydzwaniała i wydzwaniała, a informacji o połączeniu nie było.

17 minut temu, Marvinka napisał:

Trudno powiedzieć na 100%, ale z obserwacji własnych: takie cyrki to się  zdarzają praktycznie niezależnie od sprzętu, platformy, dostarczyciela. Zmiana miejsca pobytu na jakąś dzicz, gdzie nawet Plej nie dochodzi to prawie gwarancja podobnych jazd. Ot ostatnio: Marvinka dzwoniła na telefon do siostry, tuż kole granicy Polsko-Arabskiej i najpierw przez kilka razy zero odzewu, a potem w telefonie się odezwał jakiś "Jacek", który siostrą Marvinki zdecydowanie nie jest. :eek:

Tuż po rozłączeniu Marvinka się dowiedziała, że siostra wydzwaniała i wydzwaniała, a informacji o połączeniu nie było.

Yey Marvinka wróciła! :D

31 minut temu, matikes249 napisał:

To może być wszystko, operator, antena, jakaś apka blokuje coś etc. trzeba popatrzeć przez kilka dni i potestować różne opcje :P.

3 minuty temu, Nezumi napisał:

Yey Marvinka wróciła! :D

To może być wszystko, operator, antena, jakaś apka blokuje coś etc. trzeba popatrzeć przez kilka dni i potestować różne opcje :P.

Korzystając ze zdrowotnego rozklejenia się (nie ma jak błotnista zima), Marvinka odwiedza stare kątki. Łiiiiiiiiiii! :-D

• Like 3

52 minuty temu, sote napisał:

A u mnie czasem znika "sieć", pojawia się info że "tylko połączenia alarmowe". Za chwilę, po resecie albo i bez mam full zasięg...

Sprawdź kartę SIM, być może coś jest z nią nie tak.

56 minut temu, sote napisał:

A u mnie czasem znika "sieć", pojawia się info że "tylko połączenia alarmowe". Za chwilę, po resecie albo i bez mam full zasięg...

...i tradycyjnie, jeśli to Play, to sprawdź czy ci nie będzie lepiej bangla na przekaźnikach innych usługodawców. Żeby było śmiesznie, Virgin mobile korzystający z przekaźników Playa jakoś stabilniej śmiga.

Czary.

2 minuty temu, Marvinka napisał:

...i tradycyjnie, jeśli to Play, to sprawdź czy ci nie będzie lepiej bangla na przekaźnikach innych usługodawców. Żeby było śmiesznie, Virgin mobile korzystający z przekaźników Playa jakoś stabilniej śmiga.

Czary.

Bo w Virgin nad wszystkim czuwa #GIGABABCIA!

• Like 1

Przed chwilą, Marvinka napisał:

Czary.

Bo działa też na nadajnikach T-mobile (bez potrzeby włączania roamingu krajowego):D. W Play ludzie często zapominają włączyć roaming krajowy... Ja tam w Play'u jestem i zasięg wszędzie mam :D. Tutaj moim zdaniem problemem może być walnięta karta SIM :P.

• Like 1

3 minuty temu, daniel.wu napisał:

Bo w Virgin nad wszystkim czuwa #GIGABABCIA!

A tak, gigabacia. No i ten, no... Kryspin. Nie, zaraz, nie Kryspin. Kurcze, jak mu było. Kristoferson, Kung-Lao, Kebab.... A! Kuba. Kuba jest fajny. Ostatnio odpowiadał Marvince o wpół do północy i to całkiem z sensem. Normalnie opieka jak tureckim haremie, full serwis 24/7! :grin:

4 minuty temu, Nezumi napisał:

Bo działa też na nadajnikach T-mobile (bez potrzeby włączania roamingu krajowego):D. W Play ludzie często zapominają włączyć roaming krajowy... Ja tam w Play'u jestem i zasięg wszędzie mam :D. Tutaj moim zdaniem problemem może być walnięta karta SIM :P.

No właśnie! Roaming krajowy to przecież podstawa!

(na stronie, kofn... konfnfn... poufnym tonem, tak żeby nikt nie słyszał) Roaming krajowy? Mówimy o przełączaniu się na nadajniki innych usługodawców, tak?

1 minutę temu, Marvinka napisał:

(na stronie, kofn... konfnfn... poufnym tonem, tak żeby nikt nie słyszał) Roaming krajowy? Mówimy o przełączaniu się na nadajniki innych usługodawców, tak?

Dokładnie tak :P. Pozwalasz telefonowi, aby łączył się z Plus'em, Orange, T-mobile i Play automatycznie :P. Virgnin tego nie ma z tego co wiem, bo uznaje nadajniki Play i T-mobile za "własne" :P.

• Like 1

Dokładnie tak :P. Pozwalasz telefonowi, aby łączył się z Plus'em, Orange, T-mobile i Play automatycznie :P. Virgnin tego nie ma z tego co wiem, bo uznaje nadajniki Play i T-mobile za "własne" :P.

A, to wiemy o co chodzi. No więc tutaj Marvinkowe doświadczenia sa troszkę odmienne - zdarza się, że mimo automata Play na momenty traci kontakt z bazą i wyświetla wtedy wspomniane "tylko połączenia ratunkowe". Co ciekawe, im niższe "Gie", tym częściej się to trafiało. Ale to nigdy nie trwało bardzo długo, z wyjątkiem terenów przy samiućkiej zachodniej granicy.

Z doświadczenia wiem (kiedy jeszcze byłem w plau) że ten ich Patent roamingu krajowego może i zapewnia zasięg wszędzie ale czasem są takie czarne dziury ze telefon po prostu glupieje. Zwłaszcza w miejscach gdzie zasięg trochę kuleje albo nakładają się sygnały z kilku stacji bazowych telefon się rozłączy i już nie potrafi sam znaleźć sieci przez dość dłuższy moment, a czasem nawet kilka godzin. U mnie pomoglo ustawianie na sztywno nadajnika tmobile i problem z głowy, tam gdzie automat się gubił, na tmobile latało ładnie, sam się łączył po zgubieniu zasięgu i rzadziej wariował ;)

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

Też uważam ustawianie na sztywno konkretnej sieci za lepszy pomysł. I też się zgodzę że w virgin na play działa lepiej albo inaczej - mimo słabego zasięgu 4g bateria chodzi mi dłużej niż na maksymalnym t mobile 3g...

Z problemów to przy załączonym preferowanym 4g jadąc w mieście na mapach google tel gubi zasięg 4g i przełącza się na 3g ale doprowadza to zawieszania nawigacji w mapach. Dosc irytujące. Pomaga oczywiście ustawianie np t mobile na sztywno.

Inna sprawa- zaczęły mi się restarty. Wipe cache nie pomógł. Wróciłem do drugiego systemu a potem z powrotem do pierwszego razem z wipe cache. Do dziś spokój.

Wysłane z Xiaomi Mi4

Ja od 4lat jestem w Play, roaming krajowy, ustawiony preferowany Play w wybieraniu automatycznym i jeszcze nie trafilem na "czarna dziure" zasiegowa, a jezdze w miejsca, gdzie nawet plus ma problem z zasiegiem :D. Place 20zl/miech za unlimited sms/rozmorozmowy/internet wiec nie mam na co narzekac... No moze na predkosc LTE bo ta w moim miescie to jakis zart (1mb/s w godzinach 17-22) :P.

Ja od 4lat jestem w Play, roaming krajowy, ustawiony preferowany Play w wybieraniu automatycznym i jeszcze nie trafilem na "czarna dziure" zasiegowa, a jezdze w miejsca, gdzie nawet plus ma problem z zasiegiem :D. Place 20zl/miech za unlimited sms/rozmorozmowy/internet wiec nie mam na co narzekac... No moze na predkosc LTE bo ta w moim miescie to jakis zart (1mb/s w godzinach 17-22) .

Potwierdzam, zasięg Play dzięki roamingowi ma bardzo dobry :)

I również potwierdzam słaby transfer LTE... Tzn mógłby być lepszy ;)

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Dokładnie tak . Pozwalasz telefonowi, aby łączył się z Plus'em, Orange, T-mobile i Play automatycznie . Virgnin tego nie ma z tego co wiem, bo uznaje nadajniki Play i T-mobile za "własne" .

Podpowiecie gdzie to włączyć? Bo w play24 nigdzie nie widzę... Numer man w rbm na karte :)

17 minut temu, sote napisał:

Podpowiecie gdzie to włączyć? Bo w play24 nigdzie nie widzę... Numer man w rbm na karte :)

To taka tajemniczo brzmiąca opcja, która się przekłada na "automatyczny wybór operatora sieciowego". W zależności od telefonku czy wersji oprogramowania może to być pewnie różnie nazwane, ale po prostu poszukaj w sekcji sieci komórkowych/operatorów.

5 godzin temu, Nezumi napisał:

Ja od 4lat jestem w Play, roaming krajowy, ustawiony preferowany Play w wybieraniu automatycznym i jeszcze nie trafilem na "czarna dziure" zasiegowa, a jezdze w miejsca, gdzie nawet plus ma problem z zasiegiem :D. Place 20zl/miech za unlimited sms/rozmorozmowy/internet wiec nie mam na co narzekac... No moze na predkosc LTE bo ta w moim miescie to jakis zart (1mb/s w godzinach 17-22) :P.

Marvinka jest w Pleju od chyba 2008, początkowo na abonamenty (zuo totalne!), potem na różne "karty na doładowania". Teraz na każdej z trzech kart ma wpakowane "Play Fresh" bo te formuły ichniejsze to się tak krzywo troszkę sprawdzały. Czarne dziury istnieją, ostatnio na odcinku Szczecin - Szwabia dało się to boleśnie odczuć. Łoj boleśnie... Ale jak pewnie ze wszytkim w nowoczesnej informatyce/telekomunikacji to jest głębszy problem i polega na zebraniu się różnych czynników: wersji oprogramowania, telefonie, karcie SIM, może nawet warunkach pogodowych?

Chałos czysty, pszepana!

Edited by Marvinka

17 minut temu, Marvinka napisał:

To taka tajemniczo brzmiąca opcja, która się przekłada na "automatyczny wybór operatora sieciowego". W zależności od telefonku czy wersji oprogramowania może to być pewnie różnie nazwane, ale po prostu poszukaj w sekcji sieci komórkowych/operatorów.

Marvinka jest w Pleju od chyba 2008, początkowo na abonamenty (zuo totalne!), potem na różne "karty na doładowania". Teraz na każdej z trzech kart ma wpakowane "Play Fresh" bo te formuły ichniejsze to się tak krzywo troszkę sprawdzały. Czarne dziury istnieją, ostatnio na odcinku Szczecin - Szwabia dało się to boleśnie odczuć. Łoj boleśnie... Ale jak pewnie ze wszytkim w nowoczesnej informatyce/telekomunikacji to jest głębszy problem i polega na zebraniu się różnych czynników: wersji oprogramowania, telefonie, karcie SIM, może nawet warunkach pogodowych?

Chałos czysty, pszepana!

Tak daleko niestety jak Marvinka nie jeżdżę :(, a żałuję, bo bym sobie podróżował po świecie! :D Często jeżdżę do Bytowa, a raczej pod Bytów, Stydzienice, totalna dziura, sam las, domki letniskowe, jezioro, a zasięg ma tylko T-mobile :D. Ja na abo nie narzekam :D mam wszystko, a płace w sumie grosze, umowy zawsze na rok max 15mies :P.

26 minut temu, Nezumi napisał:

Tak daleko niestety jak Marvinka nie jeżdżę :(, a żałuję, bo bym sobie podróżował po świecie! :D Często jeżdżę do Bytowa, a raczej pod Bytów, Stydzienice, totalna dziura, sam las, domki letniskowe, jezioro, a zasięg ma tylko T-mobile :D. Ja na abo nie narzekam :D mam wszystko, a płace w sumie grosze, umowy zawsze na rok max 15mies :P.

Właśnie te czasy umów są dla Marvinki poważną przeszkodą. Karta na doładowanie daje troszkę gorsze warunki - za te same pieniążki mniej się ma, ale jak ci się coś nie podoba, to siup kartę przez okno i tyle go widzieli + się nie trzeba imieniem i nazwiskiem pieczetować. Z abonamentówkami tak się nie da, a szkoda.

A podróżowanie jest fajne, chociaż teraz to już naprawdę świat się skurczył i strach pupsko ruszać gdzieś dalej. Tu niebezpiecznie, tam niebezpiecznie, gdzie indziej to już w ogóle nie ma po co jeździć bo splądrowali, albo zniszczyli... A Marvinka miała do Syrii jechać. Liban odwiedzić... Wszystko zabrali! :x

Marvinka jechała teraz przez Bytów, tak ze dwa tygodnie temu! Nie mogłeś pan pomachać ręką chociaż? :P

45 minut temu, Marvinka napisał:

Właśnie te czasy umów są dla Marvinki poważną przeszkodą. Karta na doładowanie daje troszkę gorsze warunki - za te same pieniążki mniej się ma, ale jak ci się coś nie podoba, to siup kartę przez okno i tyle go widzieli + się nie trzeba imieniem i nazwiskiem pieczetować. Z abonamentówkami tak się nie da, a szkoda.

A podróżowanie jest fajne, chociaż teraz to już naprawdę świat się skurczył i strach pupsko ruszać gdzieś dalej. Tu niebezpiecznie, tam niebezpiecznie, gdzie indziej to już w ogóle nie ma po co jeździć bo splądrowali, albo zniszczyli... A Marvinka miała do Syrii jechać. Liban odwiedzić... Wszystko zabrali! :x

Marvinka jechała teraz przez Bytów, tak ze dwa tygodnie temu! Nie mogłeś pan pomachać ręką chociaż? :P

Jakbym wiedział, to bym przyjechał specjalnie i bramę walnął powitalna! :D

Racja, świat się kurczy, wszędzie albo strzelają, albo do strzelania się przygotowują :P, nawet do Niemiec, czy Francji strach wyjechać, żeby Cię jakiś wariat w powietrze nie wysadził :(, a tak bardzo chciałem do Japonii pojechać :P.

48 minut temu, Nezumi napisał:

Jakbym wiedział, to bym przyjechał specjalnie i bramę walnął powitalna! :D

Racja, świat się kurczy, wszędzie albo strzelają, albo do strzelania się przygotowują :P, nawet do Niemiec, czy Francji strach wyjechać, żeby Cię jakiś wariat w powietrze nie wysadził :(, a tak bardzo chciałem do Japonii pojechać :P.

Japonia śliczna jest, ale dziwaczna... I póki co jeszcze w miarę bezpieczna. Nie rezygnuj panu z marzeń! 8-)

1 minutę temu, Marvinka napisał:

Japonia śliczna jest, ale dziwaczna... I póki co jeszcze w miarę bezpieczna. Nie rezygnuj panu z marzeń! 8-)

Nie rezygnuje... Czekam na lepszy moment :D. Jeszcze mi samolot zestrzelą nad Rosją z tekstem, że to "polski myśliwiec przekroczył granice Rosji" i się będę bujać :D. Troszku zeszliśmy z tematu Mi4, myślisz, że administracja będzie zła za ten spam? :(.

Nie rezygnuje... Czekam na lepszy moment :D. Jeszcze mi samolot zestrzelą nad Rosją z tekstem, że to "polski myśliwiec przekroczył granice Rosji" i się będę bujać :D. Troszku zeszliśmy z tematu Mi4, myślisz, że administracja będzie zła za ten spam? :(.

Miejmy nadzieję, że nie. Jakby nie patrzeć my tu, pszepana, kładziemy cegiełki pod rozwój rodzinnej atmosfery na forum, co zaowocuje społecznością scementowaną jak średniowieczne cegły! :mrgreen:

panie i panowie jeszcze jedno pytanie - w kontaktach mam opcję wyboru z jakich "miejsc" mają być wyświetlane kontakty. Czy tylko z chmury, czy tylko z określonego konta google, czy tylko np skype itd. Czy WSZYSTKIE na raz. Moje pytanie - da się ustawić jakoś żeby wyświetlało kontakty z kilku kont NARAZ a nie ze wszytkich jednocześnie? Na Samsungu mogłem np zaznaczyć sobie żeby wyświetlał tylko z google i skype, tu mogę zaznaczyć albo tylko jedno konto na raz, albo wszystkie.

Czy jest jakaś możliwość, żeby dodać Galerię do wyjątków, przy Czyszczeniu pamięci w panelu sterowania ? Bo nawet jak odznaczę przy Czyszczeniu galerię, to i tak kasuje mi miniatury i wiecznie się ładują na nowo co denerwujące jest. Co dziwne są te wyjątki, ale nie widzę opcji żeby coś tam dodać. Kłódka przy zwykłym czyszczeniu tez nie pomaga.

Wysłane z mojego MI 4W

8 minut temu, Ripi napisał:

Dziękuję. Czy ta wersja blokuje coś na telefonie?Przepraszam za pytanie ale jestem jeszcze zielony w tych sprawach :-( 

Nie, Mi4 nie ma blokowanego bootloadera, przynajmniej na chwilę obecną.