Jump to content

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Redmi Note 4/4X

majdan12

Recommended Posts

1 godzinę temu, Norbix029 napisał:

(ponad półtorej miesiąca)

Miesiąc to liczba męska nie żeńska, więc półtora miesiąca

1 godzinę temu, Norbix029 napisał:

po jakimś miesiącu zaczął wariować i zamykać mi różne aplikacje albo bateria nie trzymała tak jak powinna (szybko spadała) więc wróciłem na MIUI

Która dokładnie wersja AEX? Z którego dnia? U mnie nic nie zamyka, a bateria trzyma poziom

12 godzin temu, szybkias napisał:

A jak wrócić z custom Romu ma xiaomi.eu? Bo czytałem że jak się wgrywasz bezpośrednio przez twrp to są problemu. Lepiej najpierw wgrać globala przez mi flasha i dopiero później flashować xiaomi.eu?

Normalnie przez TWRP - nie wiem co czytałeś, ale to bzdury.

9 godzin temu, wojtek.02 napisał:

Jak zachowuje się wersja AEX 5.0 na mido?

Są jakieś dziwne bugi, cz wszystko śmiga tak jak powinno :) 

Działa naprawdę dobrze i jeśli nie potrzebujesz funkcji znanych z wersji 4.6 (nie wszystkie przeniesiono na 5.0) to naprawdę warto wypróbować. Żadnych problemów - przynajmniej w moim przypadku.

4 godziny temu, szybkias napisał:

Już wróciłem przez twrp ale zostało zabezpieczenie czyli hasło aby uruchomić androida. A wolałbym żeby go nie bylo

Wyłącz szyfrowanie. Ja normalnie wgrywam xiaomi.eu > AEX > xiaomi.eu > cokolwiek i nigdy nie ma problemów.

5 godzin temu, wojtek.02 napisał:

A opcja wyłączenia podświetlenia klawiszy pod ekranem jest dostępna? :)

Jak ostatnio korzystałem to nie było takiej możliwości, aktualnie nie wiem :)

Guest jaqjordan

To jaki obecnie jest najlepszy ROM dla naszego MIDO? Jeśli chodzi o szybkość, stabilność, funkcjonalność oraz żywotność baterii? Testowałem MIUI Polska, potem Epic MIUI, a teraz siedzę na Pixel Experience.

MIUI - stabilność...bolączki MIUI

Epic - stabilny, bateria!!....bolączki MIUI

Pixel Experience - rakieta!!! Ogólnie super ROM, jedynie bateria trochę gorzej wypada niż dwa wyżej. No ale czyste Oreo 8.1 to jest to. Wreszcie normalne powiadomienia!

Nie żeby coś, ale Epic ROM też ma "normalne" powiadomienia  Zdradź mi jedno - jakie to bolączki ma MIUI.

Możesz coś więcej napadać na temat Epic? Zainteresowałem się tym romem i chciałbym poznać czyjąś opinie. Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Guest jaqjordan

Zarządzanie pamięcią RAM i aplikacjami w niej trzymanymi. Też nie wiedziałem o co chodzi z tym dopóki nie przeszedłem na Pixel Experience. Wszystko się migiem ładuje, a nie wczytuje od nowa. Nawet Epic tego nie poprawia mimo, że w opisie jest optimized RAM. Jest lepiej, ale nie tak jak w Pixel.
Powiadomienia w Stable Epic ssą.

Używam Epica już bez przerw od miesiąca. Bateria trzyma mi powyżej trzech dni. Maksymalny sot jaki miałem to 14 godzin. Rom stabilny. Kilka dodatków jakich nie znajdziesz na Globalu. Ogólnie jest dobrze i warto chociaż sprawdzić.

9 godzin temu, konsolite napisał:
Możesz coś więcej napadać na temat Epic? Zainteresowałem się tym romem i chciałbym poznać czyjąś opinie. Z góry dziękuję.  

Generalnie wszystko jest na jedno kopyto i rozchodzi się o dodatki. Takie jest moje zdanie. Niemniej, telefon lepiej sprawuje się na oryginalnym oprogramowaniu - żadna nowość.

Edited by Antyhaker

Guest jaqjordan

Czy ja wiem...zależy co rozumiesz pod pojęciem "lepiej się sprawuje". Bo jeśli samo działanie systemu to taki Pixel bije na głowę nawet Epica, który jest lepszy od oficjala.

9 godzin temu, jaqjordan napisał:
Zarządzanie pamięcią RAM i aplikacjami w niej trzymanymi. Też nie wiedziałem o co chodzi z tym dopóki nie przeszedłem na Pixel Experience. Wszystko się migiem ładuje, a nie wczytuje od nowa. Nawet Epic tego nie poprawia mimo, że w opisie jest optimized RAM. Jest lepiej, ale nie tak jak w Pixel.
Powiadomienia w Stable Epic ssą.

Ciężko się dyskutuje z argumentem "są" :) Ja osobiście mam całkowicie odmienne odczucia.

8 godzin temu, jaqjordan napisał:
Czy ja wiem...zależy co rozumiesz pod pojęciem "lepiej się sprawuje". Bo jeśli samo działanie systemu to taki Pixel bije na głowę nawet Epica, który jest lepszy od oficjala.

Lepiej się sprawuje, czyli lepiej spełnia stawiane przed nim zdania. Proste :) Długo siedziałem na AEX, ale jednak co MIUI to MIUI.

Edited by Antyhaker

Guest jaqjordan

Ja długo siedziałem na MIUI I zawsze wychodziłem z podobnego założenia. Nie po to producent spędza kupę czasu nad softem żeby wypuszczać lipę. Jednak...powiadomienia są do bani. Co mam Ci powiedzieć? W porównaniu do czystego Androida to jest to nieporozumienie. Dwa palce żeby rozwinąć szczegóły?? Widzie, że jest mail i na jakim koncie, ale nic więcej. Absurdalne.
Zarządzanie RAMem jak wyżej. Nie będę się powtarzał.

Ja długo siedziałem na MIUI I zawsze wychodziłem z podobnego założenia. Nie po to producent spędza kupę czasu nad softem żeby wypuszczać lipę. Jednak...powiadomienia są do bani. Co mam Ci powiedzieć? W porównaniu do czystego Androida to jest to nieporozumienie. Dwa palce żeby rozwinąć szczegóły?? Widzie, że jest mail i na jakim koncie, ale nic więcej. Absurdalne.
Zarządzanie RAMem jak wyżej. Nie będę się powtarzał.

W najnowszym Epicu już masz, po ściągnięciu z belki w miarę pełny tekst maila z dodatkowym wyborem z usunięciem, przeniesieniem do kosza, odpowiedz i wszystko za jednym pociągnięciem palcem, bez dodatkowego rozszerzania dwoma palcami. To samo z innymi powiadomieniami.

Guest jaqjordan

W najnowszym w sensie Beta? Bo chyba nie Stable 9.0.5. Z niego się przesiadłem na Pixel i nie było. A jak z zarządzaniem pamięcią? Dalej jak powalony ubija aplikacje?

18 minut temu, jaqjordan napisał:
W najnowszym w sensie Beta? Bo chyba nie Stable 9.0.5. Z niego się przesiadłem na Pixel i nie było. A jak z zarządzaniem pamięcią? Dalej jak powalony ubija aplikacje?

Mam aktualnie ten Epic_Miui9_HMNote4X-7.12.28-global.

W poprzedniej wersji faktycznie powiadomienia były skopane. Bez dodatkowego użycia dwuch palców się nie obyło. Często zdarzało mi sie wyczyścić powiadomienie z belki nim je przeczytałem. Teraz jest ok.

28 minut temu, jaqjordan napisał:

Nie ogarniam. Siedzisz na jakiś losowych, testowych modyfikacjach, a nie sprawdzisz oficjalnego ROMu beta? O czym my dyskutujemy :)

Guest jaqjordan

No dobra...a jak z zarządzaniem aplikacjami? Dalej ubija jak szalony?

Guest jaqjordan

No to się nie dogadamy. Ja też myślałem, że jest ok na Epic, ale dopiero Pixel Oreo 8.1 dał mi pokaż możliwości tego telefonu. Sorry, ale taka jest prawda. Telefon na tym Romie wydaje się dwa razy szybszy....no może przesadziłem, ale z 1.5 na pewno

2 godziny temu, jaqjordan napisał:

No to się nie dogadamy. Ja też myślałem, że jest ok na Epic, ale dopiero Pixel Oreo 8.1 dał mi pokaż możliwości tego telefonu. Sorry, ale taka jest prawda. Telefon na tym Romie wydaje się dwa razy szybszy....no może przesadziłem, ale z 1.5 na pewno emoji6.png

Masz na mysli: PixelExperience for Redmi Note 4?