Jump to content

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Redmi Note 4/4X

majdan12

Recommended Posts

W tym temacie będzie można pisać swoje opinie na temat inny systemów :)

Xiaomi Redmi Note 4 - Snapdragon 625 - LTE 800 MHz B20 i Xiaomi Redmi Note 4 - Snapdragon 625 posiadają te same pliki instalacyjne dla systemów. 

Edited by majdan12
  • Like 1

• mrosi pinned this topic

Czyli jak dobrze rozumie. Jeżeli chce wgrać rom do  Xiaomi Redmi Note 4 Global Edition  Snapdragon 625 Octa-core mam poszukiwać do 4x z oznaczeniem MIDO??

Z góry dzięki za odpowiedź. Chce mieć pewność.

@majdan12
Powiem tak.. jeśli nie używasz Google camera a coś innego nie jest źle. Ja używam snapdragon camera I zdjęcia trochę lepsze są w miui.. tam lepiej działa tryb hdr. Ale nie anjgorzej. Jeśli chcesz mogę jutro wrzucić zdjęcia przykładowe..

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Ja od kilku dni używam rr 8.2.3 kozacki.. żadnych problemów a bateria super trzyma.. i do tego żadnych lagow nie to co na globalu

O jakich "lagach"prawisz bo na 8.2.5 nie mam

Wytapano z RN4X

O jakich "lagach"prawisz bo na 8.2.5 nie mam

Wytapano z RN4X

Czasami podczas korzystania z Messengera podczas otwierania dymku lagi.. w wielu miejscach takie się pojawiają czasami.. wiem że jak go odinstaluje to nie będzie ale to chyba nie o to chodzi

Dnia 2.06.2017 o 00:37, majdan12 napisał:

W tym temacie będę robił recenzje alternatywnych systemów/firmware/kernel. 

Mój Xiaomi Redmi Note 4 - Snapdragon 625 - 3 GB RAM - 32 GB ROM - LTE 800 MHz B20 - Wersja kolorystyczna czarna jest w drodze i jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu pojawi się pierwsze recenzja. Oczywiście Redmi Note 4X posiada te same systemy co mój przyszły Xiaomi :-)

Nie chce byc ch** wiekszym niz jestem, ale czy nie powinienes tematu rozpoczac po tym jak przetestujesz chociaz jeden z tych cutomow ?

A z innej beczki to jestem dzis juz spruty, ale zazwyczaj nie musze czytac 5 razy postu aby ogarnac o co chodzi autorowi, natomiast twojego dalej chyba nie okielznalem.

@Lamcza

Jak założyłem temat w dziale Mi 5 to przetestowałem jeden system i stworzyłem temat, ale czy to miało znaczenie? no nie sądzę aby miało. 

Dla ostudzenia zapału to się zmieniło sporo w kwestii dostawy telefonu i możliwe że jeszcze trochę poczekam na telefon. 

@Lamcza

Zrobiłem coś co i tak bym zrobił. Zauważ że w temacie Mi 5 nie tylko ja testowałem systemy, więc możliwe że ktoś coś wcześniej zrecenzuje niż ja. Czwartek był plan że telefon będę mieć na dziś, ale sklep (Polska) coś nawalił a po drugie postanowiłem zamówić w innym sklepie (Chiny).

Edited by majdan12

To może ja zacznę.:D Obecnie od dwóch dni jestem na  AospExtended ROM V4.2, a przesiadłem się a xiaomi.eu 7.5.25. Zacznę od baterii, która to lepiej trzyma jak w miui. Ciężko mi jeszcze ocenić, ale będzie około 10h SOT w trybie mieszanym. To o jakieś 2h poprawa w stosunku do xiaomi.eu. Poprawiła się też słyszalność mojego głosu podczas rozmowy telefonicznej. Romik mega szybki, bez lagów, czy restartów. Brakuje mi kamerki z miui, ale zainstalowałem footej camera i da się żyć. Tak więc gorąco polecam. :D 

• Like 1

Ja od kilku dni "jadę" na Resurrection Remix i... jestem wielce zadowolony. Nie tylko bardziej odpowiada mi sam interfejs i pikselowy launcher, ale samo zarządzanie pamięcią oraz czas pracy na akumulatorze są zwyczajnie lepsze. Aplikacje nie są ubijane w tle (a jeśli już są, to odbywa się to znacznie mniej agresywnie) i dłużej pozostają żywe bez kombinowania z ustawieniami oszczędzania energii. Czas pracy na baterii jest rewelacyjny - przez noc spada między 0 a 1%, zaś czas SoT wydłużył się o ok. 50%, tj. w ostatnich wersjach MIUI udawało mi się uzyskać 1h na każde 10%, zaś tutaj od 90 do 80% wyświeciłem ekranem półtorej godziny (łączność po wifi). Świetnie działa też dzielenie ekranu i korzystanie z dwóch aplikacji - w końcu mogę słuchać jakiegoś dennego utworu na youtube poleconego przez rozmówcę na messengerze i jednocześnie pisać, jak mocno denny ów utwór jest ;)

Wniosek: polecam :)

• Like 1

Właśnie ubolewam nad tym, że nie pomyślałem wcześniej o zrobieniu takiego porównania, obecnie zwyczajnie mi się nie chce przywracać kopii MIUI :D Mogę na chwilę obecną napisać jedynie, że... zdjęcia wydają się jak by nieco bardziej... "płaskie"? Będę miał trochę więcej wolnego czasu w weekend, więc może zmuszę się do takiego testu, bo sam jestem mocno ciekaw jak to wygląda. Zastanawiam się też, czy (a jeśli tak, to o ile) fakt wydania źródeł kernela jest w stanie wpłynąć na poprawę aparatu, no i w ogóle - co dzięki tym źródłom autorzy ROMów mogą usprawnić?

Nie wiem, czemu tak było u mnie, ale Lineage potwornie zżerał akumulator. Godzina czasu i 10% ubyło. Zrobiłem więc ponownie factory reset, wipe i wrzuciłem Ressurrection Remix i... Tu jest ok. Nie wiem, co było przyczyną takiej padaki Lineage, prawdopodobnie sprawdzę ten system ponownie, kiedy (o ile w ogóle) ukaże się bardziej oficjalna wersja.

Edited by paralemptor

Nic nie widzę na XDA, a jeśli pokazały się gdzieś indziej, to nie wiem gdzie szukać ;)

Swoją drogą, ponowię może bardzo laickie pytanie, ale... co daje dostęp do źródeł kernela i czego można się spodziewać, jeśli ktoś kumaty i z dużym zapałem zacznie w nim dłubać? Czy można wtedy oczekiwać poprawy aparatu (wiem, miałem wrzucić test w weekend, ale był to zbyt aktywny okres, by mieć czas cokolwiek dłubać, także jeśli ktoś inny porównania nie zrobi... ja zrobię w bliżej nieokreślonej przyszłości :|) oraz innych (jakich?) parametrów?

Kiedyś dawały dużo, bo jeszcze za czasów pierwszych Galaxy S pojawiało się od groma ROMów i kerneli, a te pozwalały na np. under- lub overclocking procesora, co w czasach jedno- i dwurdzeniowych procesorów dawało duży przyrost mocy szczególnie w przeglądarkach internetowych i grach. Kumaci modyfikowali zarządzanie pamięcią, grzebali przy układach graficznych, dodawali obsługę bajerów poprawiających audio i video czy tak optymalizowali całość, że zużycie energii zauważalnie spadało. Teraz to już mnie tak nie interesuje oprócz jednej funkcji - Quick Charge. I liczę na to, że pojawi się stockowy kernel z włączoną właśnie tą funkcją. No, może przydałoby się jeszcze zmniejszenie agresywności w zamykaniu aplikacji działających w tle. Mam 4GB RAMu, dostępne 2.5GB na start, po paru dniach 1.5-1.8GB, więc po co mam wszystko zamykać? :) A tak się zdarzy, że coś po jakimś czasie ładuje się od nowa.

Dziś źródła dają głównie możliwość stworzenia alternatywnego oprogramowania i wyeliminowania większości błędów, bo jeśli nie ma źródeł, to trzeba sporo rzeczy przeportować z innych sprzętów, tworzyć wszystko od podstaw. Stąd spora ilość ROMów typu Lineage OS, AOSP, Remixy i inne.

Edited by mgcompany

https://forum.xda-developers.com/redmi-note-4/xiaomi-redmi-note-4-snapdragon-roms-kernels-recoveries--other-development/repack-t3598405

Jedyny kernel jaki znajdziesz na XDA. Małe tweaki, nic zauważalnego w normalnym użytkowaniu ;) Bym się na bóg wie co nie nakręcał. Generalnie bardzo duże wsparcie mają flagowce. Takimi tanimi pierdołami nikt się nie zajmuje, bo ludzie co rok zmieniają. 

Jedyny w miarę rom na nasze Redmi to AOSPExtended. Dev w miarę często uaktualnia i wydaję hotfixy/fixy na bugi. I tyle. I tak jakość rozmów jest do D. :P

7 minut temu, painball napisał:

[ciach]Jedyny w miarę rom na nasze Redmi to AOSPExtended. Dev w miarę często uaktualnia i wydaję hotfixy/fixy na bugi. I tyle. I tak jakość rozmów jest do D. :P

Masz (lub ktoś z pozostałych forumowiczów) może porównanie z Ressurrection? Bo niby RR mi odpowiada, ale nie wiem, czy się jeszcze nie pobawić w inne ROMy ;)

Edited by paralemptor

No w miarę wszystko działa. Dla mnie to argument. Filozofii wielkiej nie mam. Jak drukowanie z telefonu nie działa na żadnym po za AOSPExtended. W Lineage koleś przez 3 tygodnie nie mógł hotspotu ogarnąć. Nie narzekam - Ja bym lepiej nie zrobił. Ale jako użytkownik AOSPExtended i tyle w temacie. Kolorów w menu nie zmieniam. Rurek nie noszę. Placków nie lubię. Aczkolwiek inni mogą lubić i nie można im tego zabronić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka

Mi się wydaje, że teraz za bardzo nie ma sensu grzebać w kernelach. Telefonu wbrew pozorom są już dosyć dopracowane i musiałby się znaleźć prawdziwy magik, żeby zrobić jakąś różnicę. Pamiętam jak w czasach SGS1 żonglowałem kernelami po to, żeby mieć o 100 czy 200 pkt więcej w quadrancie. Teraz to gra nie warta świeczki. Chyba, że ktoś chce się bawić w OC. Chociaż też nie wiem czy to by miało sens. 

No ale może z czasem pojawi się jakiś zapaleniec, który zacznie robić rewolucyjne jądra z XRN4