Jump to content

Alternatywne systemy + Firmware + Kernel dla Redmi Note 4/4X

majdan12

Recommended Posts

Kolego, źle mnie zrozumiałeś. Wiem, że można zmieniać wiele rzeczy itd ale właśnie w tych launcherach co mają tą kartę z Google(np. Pixel launcher) to nie można tego robić- edytować wyglądu oraz rozmiaru ikon. Po drugie nie wpadłeś na to, że już sprawdzałem  launchery z tych systemow? Gdyby to było takie proste, że trzeba zmienic tylko launchera, to by nie było mojego pytania.

Edited by Max777
Poprawka

Nie musisz odblokowac zadnego Bootloadera zeby zainstalowac MIUI 9, mozesz zrobic to przez aplikacje updater lub z opcji ustawienia. Xiaomi Redmi Note 4 nie 4X

Dziwna ta informacja na stronie Miui Polska,skoro ja się mylę i mój post został usunięty,to ten z instrukcją wgrywania Miui też powinien zostać usunięty.b6421bb69696515ab462b9f2eefaafb7.jpg

Za długo mam już LineageOS 14.1 i chyba przyszedł czas na drobne eksperymenty :-)

Wymyśliłem, że sprawdzę jak chodzi testowa wersja LineageOS w wersji 15 na Oreo. Mam dodatkowe pytania w związku z tym:

- którą paczkę wrzucić (i czy się da), aby poprawić audio w nagrywanych filmach?

- czy zauważyliście jakieś konkretne bugi?

- czy warto ;-)

Ok, nie wiem o co chodzi, ale już na początkowym etapie po pierwszym odpaleniu, kiedy wybieramy sieć wifi napotkałem problem... otóż nie widzi internetu. Sieć jest OK, bo piszę z niej z laptopa. Próba łączności przez dane komórkowe również nie powodzi się. Co mogłem zrobić nie tak? Myslałem, że instalackje ROMów mam opanowaną :D

1 godzinę temu, tomasznowak napisał:

Dziwne, bo u mnie normalnie działa Wifi i sieć komórkowa. Testowaliście najnowszy Launcher Google Pixel 2?

Na XDA mi napisano, że to znany problem dotyczący wąskiego grona użytkowników. Inny forumowicz zalecał restart, że wtedy łączność "ożywa", ale u mnie to nie zadziałało. Póki co, bawię się LOS15 i wstępnie mi się chyba podoba :D

Przymierzałem się do testów launchera z Piksela 2, ale po poście powyżej entuzjazm mi opadł i prawdopodobnie zostanę przy Nova Launcherze.

Edited by paralemptor

Na razie przeprowadziłem raptem jedną rozmowę, ale było... normalnie. Nigdy nie miałem problemu z przesterem.

Przy nagrywaniu filmów dźwięk wydaje się być dobry (nagrywane modowanym Google Camera), ale lepsze testy przeprowadzę jutro. Póki co, zauważyłem tylko, jak by głośność odtwarzania ogólnie przez aplikacje dźwiękowe oraz dzwonki przez głośniczek nie była zbyt duża.

Edited by paralemptor

30 minut temu, paralemptor napisał:

Na XDA mi napisano, że to znany problem dotyczący wąskiego grona użytkowników. Inny forumowicz zalecał restart, że wtedy łączność "ożywa", ale u mnie to nie zadziałało. Póki co, bawię się LOS15 i wstępnie mi się chyba podoba :D

Przymierzałem się do testów launchera z Piksela 2, ale po poście powyżej entuzjazm mi opadł i prawdopodobnie zostanę przy Nova Launcherze.

Jaka masz wersje Nova launcher? Masz powiadomienia w sensie ikonkę, numerek na aplikacjach?

Mam najświeższą pełną wersję ze sklepu, ale nie korzystam z opcji pokazującej numerki, bo rzadko kiedy pokazywała się jakaś wartościowa liczba (tzn. nie ilość powiadomień z danej appki, tylko brało numer z treści powiadomienia i było przy messengerze np. 4096 ;)), więc używam tylko kolorowych kropek.

Dnia 14.10.2017 o 23:51, Max777 napisał:

Kolego, źle mnie zrozumiałeś. Wiem, że można zmieniać wiele rzeczy itd ale właśnie w tych launcherach co mają tą kartę z Google(np. Pixel launcher) to nie można tego robić- edytować wyglądu oraz rozmiaru ikon. Po drugie nie wpadłeś na to, że już sprawdzałem  launchery z tych systemow? Gdyby to było takie proste, że trzeba zmienic tylko launchera, to by nie było mojego pytania.

Widocznie jest prostsze niż Ci się wydaje - zmień launcher i będziesz mógł zmienić dokładnie to o czym wspominasz.

6 godzin temu, Antyhaker napisał:

Widocznie jest prostsze niż Ci się wydaje - zmień launcher i będziesz mógł zmienić dokładnie to o czym wspominasz.

Niestety zmiana nic nie daje, jeśli launcher ma tą kartę Google to nie ma w nim możliwości personalizacji ikon,znaczków powiadomien, zmiany rozmiaru itd, a jak karty google nie ma, np. Nova launcher, to można spersonalizować wszystko :) po prostu póki co nie ma launchera, który by ogarniał to wszystko.

Nie wiem o co Wam chodzi, ale wystarczy wejść w ustawienia launchera i tam jest odpowiednia do tego opcja ... Bez kombinowania, bez wyśmiewania (poważnie?).

11 godzin temu, Max777 napisał:

Niestety zmiana nic nie daje, jeśli launcher ma tą kartę Google to nie ma w nim możliwości personalizacji ikon,znaczków powiadomien, zmiany rozmiaru itd, a jak karty google nie ma, np. Nova launcher, to można spersonalizować wszystko :) po prostu póki co nie ma launchera, który by ogarniał to wszystko.

W sklepie jest wiele launcherów mających wszystkie wymienione przez Ciebie opcje - Action Launcher, Nova Launcher czy Lawnchair Launcher. Możesz poszukać i przestać się kłócić racji nie mając.

Edited by Antyhaker

Dnia 17.10.2017 o 16:46, deiwid63 napisał:

Integracja Google Now w Nova launcher

Dziękuję serdecznie, właśnie o to mi chodziło

Edited by mrosi
Można napisać post tak, aby nie zajmował większości strony wątku? Można!

Udało mi się zainstalować AEX na Oreo i wszystko fajnie hula, poza jedną rzeczą, która również była problematyczna w LOS15. Chodzi o obliczanie czasu pracy ekranu w szczegółach akumulatora.

LineageOS nie resetował wskazań i po naładowaniu do 100% wciąż zliczał czas SOT, przez co można było uzyskać wynik typu 20 godzin świecenia ekranem :-D

W AEX jest podobnie, ale... Odwrotnie. Wskazania SOT lubią się zawiesić i po całym dniu intensywnego korzystania z telefonu pokazane tam było, że wyświeciłem 1h 9m.

Jako, że problemy są podobne wydaje mi się, że leżą u źródła, czyli tym samym źródle AOSP używanym przez LOS i AEX.

Wiem, że to nie są zbyt dopracowane ROMy, bo Android 8.0 jest jeszcze zbyt świeży, by to było możliwe, ale mnie to strasznie irytuje, bo poza tym, to wszystko działa świetnie.

Czy ktoś z Was używających ROMów Oreo ma podobny problem?

Jak możesz to podaj namiary na ten Kernel.

Użytkowniku deiwid63, skoro jesteś takim znawcą naszego Redmi, to podziel się na forum Twoimi sukcesami w temacie tego telefonu. Trudno jest mi zrozumieć niektóre Twoje wypowiedzi, bo panuje w nich straszny chaos. 
Jaki kernel polecasz, jaki rom używasz? Skąd je pobrać i co je wyróżnia na tle innych dostępnych? Na pewno więcej osób z tego skorzysta, bo na razie z Twoich wypowiedzi niewiele wiadomo.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Edited by konsolite

Testowałem już kilka ROM ale na baterii najlepiej wypada SLIM. Mam tylko problem z Substratum. Mam root, wszystkie uprawnienia zaznaczone, pozwolenia także i po wybraniu motywu nic się nie zmienia. Używa ktoś ROM Slim i dziala mu poprawnie Substratum? Najnowsza wersja Substratum a także motywu Pitchblack. Inne motywy także nie zmienia się. Po wybraniu czcionki z motywu także zero zmian. Restart także nic nie zmienia.

3259eb01f6325186a4c377d92608ab61.jpgbf7c29b2ce66c539ccdacfe6b8092d75.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

No , ale to mam rozumieć ,że na global to dziadostwo?..  2d 21g i 12godz ekran. Non stop wifi na zmianę z danymi.... I tak prawi za każdym razem od 3 miesięcy....Wszystko oryginał bez zmian oprogramowania. 20 apel...f lite. 

8.5.8.0 Antek 7...miui 8. Global .

Edited by slawek.n

Wszystko zależy od sposobu użytkowania telefonu, używanych aplikacji, jak i częstości ich używania, jasności ekranu, preferencji dotyczących ustawień, np. wszystko włączone non-stop. Mogę tak, bo co mi przeszkadza przy tak energooszczędnym telefonie.

Mi np. osobiście MIUI nigdy nie odpowiadało i nigdy nie będzie.

Osobiście jestem mega zadowolony z AEX 4.6 (Nougat), gdzie działa mi wszystko, co potrzeba i gdzie nie potrafię zarżnąć baterii w czasie krótszym niż 1d 18h przy SOT ciut większym niż 8h

Oczywiście zdarzają się lepsze czasy, kiedy nie używam przez ten czas ~ 2,5h nawigacji przy okazji nagrywając rejestratorem trasę w FHD

W te zbliżające się ciemniejsze dni pewnie będzie lepiej, bo pewnie zjadę ciut z jasności 75% wymaganej przy moim dosyć słabym wzroku

7 godzin temu, deiwid63 napisał:

slawek.n

Rezultat jaki uzyskujesz jest fenomenalny wrecz zadziwjający nie wiem tylko jak korzystasz z telefonu. Ja ta wersje 8.5.8.0 instalowalem dwa razy i trzeci już nie zainstaluje jest kiepska dlamnie, ale to moje skromne zdanie i nie musisz je brać pod uwage. Używam Wersji Beta MIUI9 Epic i też mam 12h z tym że ja gram, pobieram dane z netu i ten czas pracy sie nie zmienia ponad 1D i 12 h. Dodam że w telefonie nie obniżam taktowania procesora Governor Interactive i scheduler noop  jest zawsze. 

slawek.n jestem bardzo zainteresownay jak uzyskujesz taki SOT jakich ustawien używasz i najważniejsze, jak korzystasz z telefonu, jeżeli można spytać?

piskor

Tu ten czas jest zrozumiały i logiczny używanie nawigacji gdzie GPS wyszukuje cały czas satelit, jasność też dosyć duża to w 100% zrozumiałe -  ja telefonu nie używam jako nawigacji bo od tego jest Nawigacja profesjonalna i dlatego może mam ten czas pracy nieco wiekszy.

Deiwid63.

Jak osiągam takie wyniki? Zasięg sieci UMTS w granicach 75%, (nie używam LTE bo to niepotrzebna strata energii), dane i wifi non stop, bez oszczędzania energi, bez synchronizacji ( raz w tygodniu), GPS około 30 min dziennie, rozmowy 45-60 min, przeglądarka Samsung beta z blokada reklam( dużo przeglądam), jasność w domu 30%, na zewnątrz 50% plus auto, aplikacje w ustawieniach mam ustawione na zamrażanie w tle i brak danych w tle. Facebook lite , viber i kalendarz google normalnie, z kłódką. Nie gram w ogóle. Płatności bankowością mobilna 4 razy dziennie. 3 razy w tygodniu sprzątanie fabryczna APK  miui 8 i optymalizacja. Orginalne aplikacje jakie używam od xiaomi to poczta,notatki, zegar, galeria...zdjęcia google ręczna synchronizacja , sklep ręczna aktualizacja..  SMS z 10 sztuk no i kilka zdań na Facebooku z przyjaciółmi. 85% aplikacji odebrałem większość uprawnień. Nie potrzebuję więc....tyle zapamiętałem. Pytaj jak co. I..50% ustawiony ekran na "czytanie".. ładowanie telefonu wygląda tak. Raz do 100%, a następnym 60 do 85 %, czyszczenie pamięci 10 min po wyłączeniu tel. Wifi ustawione na "nigdy"pracy po wyłączeniu.

Edited by slawek.n