Jump to content

Xiaomi Redmi 4

XiaoRén

Recommended Posts

XiaomiRen. Pojęcie "retina" to nazwa (a raczej chwyt marketingowy) stworzona przez producenta srajfonów- Apple. Jest to ichniejsze oznaczenie wyświetlacza o "dużej" (powyżej 3oo PPI) gęstości pikseli. Pierwszy raz pojęcie to pojawiło się w przypadku ajfona 4, który to w porównaniu do poprzednika wykonał spory skok jeśli chodzi o zagęszczenie pikseli czyli wartość PPI (ajfon 3- 163 PPI a ajfon 4- 33o PPI). Po pierwsze to bezsensowne jest nazywanie retiną wyświetlaczy innych niż applowskie- to tak jakby wszystkie amoledy nazywać super amoledami jak w szajsungach a po drugie jeśli już chcemy to robić to naciaganą retiną będzie każdy wyświetlacz o PPI powyżej 3oo- czyli w dzisiejszych czasach praktycznie wszystkie wyświetlacze. Zatem Redmi 4 z rozdzielczością Fhd również "można nazwać retiną"...

Edited by santos
  • Like 1

XiaomiRen, to prawda co mówisz. Ja tylko chciałem powiedzmy uściślić pojęcie. Ich wyświetlacze istotnie stoją na wysokim poziomie- to z pewnością zasługa jakichś tam odpowiednich procesów tworzenia i zastosowanych technologii aczkolwiek pojęcie "retina" nie oznacza ani jednego ani drugiego a tylko wyświetlacz o gęstości pikseli większej niż 3oo PPI =) podobnie sprawa wygląda z nazewnictwem amoled. Sam "amoled" to technologia, typ wyświetlacza. Ale już określenie "super amoled" nie jest powiedzmy lepszym typem owego amoleda ale nazwaą własną szajsungów- takim mianem oni nazywają amoledy wkładane do swoich telefonów czyli co za tym idzie gwoli ścisłości "super amoledów" nie znajdziemy w telefonach innych niż samsungowskie. Takie uściślenie tylko =)

• Like 2

3 godziny temu, piwko_7 napisał:

Niezła cena w sklepie Banggod.

Swoją drogą, warto zmienić Xpiere Z2 na Redmi 4 Pro ? Lub RN3 Pro ? Zależy mi na wykonaniu, baterii, wydajności i aparacie. 

Czy opłaca się zamieniać:

wykonanie - raczej nie, zależy czy preferujesz metal czy szkło oraz czy miałeś/ masz problemy z klapkami w xperii z2.

Bateria - warto zamienić.

Wydajność - również warto.

Aparat - raczej nie warto, to się jeszcze okaże jak pojawią się testy. Z2 ma jednak dobry aparat.

Ten aparat to nawet wydaje się być ciut gorszy przez przysłonę 2.2. 2.0 w 3s. Bez szału ten redmi no i poza wersją Grey niesamowicie brzydki przez te ramki. Może 4S będzie większym progresem.

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Hej, mam pytanie do posiadaczy redmi 4. Czy macie w nim polski język? Pisałem do aze.com.pl  i dostałem informację od nich że te redmi 4 co oni mają są bez polskiego języka. Cena natomiast jest u nich kusząca - 799zl(wersja 3gb/32gb). I jeszcze jedno pytanie, gdzie kupowaliscie swoje redmi 4 i ile czekaliście na dostawę i czy wszystko z nimi ok?

5 godzin temu, adamsi92 napisał:

Hej, mam pytanie do posiadaczy redmi 4. Czy macie w nim polski język? Pisałem do aze.com.pl  i dostałem informację od nich że te redmi 4 co oni mają są bez polskiego języka. Cena natomiast jest u nich kusząca - 799zl(wersja 3gb/32gb). I jeszcze jedno pytanie, gdzie kupowaliscie swoje redmi 4 i ile czekaliście na dostawę i czy wszystko z nimi ok?

Jest już TWRP (post wyżej), więc zapewne lada moment będzie MIUI EU/PL. Olej, co tam jakiś sklep wgra czy nie wgra. Sam sobie wgrasz polskie MIUI.

Dzięki za odpowiedź, natomiast gdzieś czytałem, że miui.pl ma być już niedostepne na smartfona xiaomi z 2016 roku, nie wiem czy to jakieś fejkowe informacje gdzieś przeczytałem, czy to prawda?

Stare nieaktualne info

Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka

4 minuty temu, adamsi92 napisał:

Dzięki za odpowiedź, natomiast gdzieś czytałem, że miui.pl ma być już niedostepne na smartfona xiaomi z 2016 roku, nie wiem czy to jakieś fejkowe informacje gdzieś przeczytałem, czy to prawda?

Totalna bzdura. No chyba, że o nazewnictwo tylko chodzi, bo nie ma już MIUI PL ale MIUI EU (ale to dotyczy wszelkich modeli tel.).

• Like 1

5 godzin temu, adamsi92 napisał:

Czemu niby miałoby być niedostępne?

Nie wiem czemu, tak na jakimś portalu przeczytałem, dopiero wchodzę w tematykę o xiaomi, wybaczcie mi moją niewiedzę.

Bo było o tym na miuipolska, ale jakoś tydzień później Acid zmienił zdanie (oraz udało mu się złamać zabezpieczenia) i jednak Xiaomi.eu wydają dalej jak zawsze

Wysłane z mojego X-PRO przy użyciu Tapatalka

• Like 1

9 godzin temu, m4ci3k_sz napisał:

Bo było o tym na miuipolska, ale jakoś tydzień później Acid zmienił zdanie (oraz udało mu się złamać zabezpieczenia) i jednak Xiaomi.eu wydają dalej jak zawsze

Wysłane z mojego X-PRO przy użyciu Tapatalka

To całe szczęście, bo właśnie w środę zamówiłem Redmi 4 3/32 z nadzieją, że w najbliższym czasie pojawi się polska wersja miui do tego fona.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...