VoytaS Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 Masz tam jakiś dywan ? U mnie się tak zachowywał jak próbował wjechac na dywan szary który traktował jak "przepaść", jaką masz podłogę (kolor) ? Kolejna sprawa czy w trybie ręcznego sterowania jedzie prosto ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 Czujniki może brudne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jakubdoe Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 Czujniki czyste, dywanu brak. Gładka powierzchnia, taka jak zawsze. Po kilku próbach - w końcu złapał swój tor ale sam objaw niepokojący. + odświeże pytanie, czy ma ktoś patent na lepsze nawilżanie mopa, gdyż "seryjnie" po 3 minutach jest suche i zostają tylko dwie kreski wilgoci na podłodze Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted May 29, 2018 Share Posted May 29, 2018 Mój podczas mopowania do ostatniej kropli wody w zbiorniku ma mokra cała szmatkę i ładnie przeciera podłoge, tylko że ja przed założeniem jej na ten zbiorniczek cała ja zwilżam aby łatwiej wodę podciągał a kapilarnie. Ten zbiorniczek starcza mniej więcej na około 40 minut jazdy w tym czasie prawie całe mieszkanie mi przejeżdża około 45 m2 sprzątniętej powierzchni z 78m2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoytaS Posted May 30, 2018 Share Posted May 30, 2018 Nalewam wody do zbiornika, odkladam mopa na podloge na 15 - 30 minut i dopiero wtedy wrzucam do odkurzacza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszNow Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 (edited) Sprzątanie dwóch pięter w domu, jak ustawić żeby odkurzacz nie zwariował, gdy go przenoszę z piętra na piętro? czy można go przenieść samego bez bazy i puścić sprzątanie na piętrze?czy trzeba przenosić razem z bazą , i czy mu to w jego oprogramowaniu zbytnio nie na miesza ? Edited June 1, 2018 by TomaszNow Link to comment Share on other sites More sharing options...
VoytaS Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 nic mu sie nie namiesza, jesli nie znajdzie bazy na pietrze zatrzyma sie w miejscu w kotrym go wlaczyles po ogarnieciu juz calego pietra, pojawi sie komunikat ze nie mogl odszukac bazy, znosisz go na dol obok bazy klikasz "wroc do domu" wroci i zacznie sie ladowac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszNow Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 Drugie sprzątanie na parterze, (który jest duży, salon, z aneksem kuchennym i przedpokojem). Odkurzacz posprzątał tylko salon i zakończył odkurzanie a zapomniał o kuchni , przedpokoju. Co zrobić żeby odkurzał cały parter? Jak się resetuje obszar całego pietra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekjow Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 Drugie sprzątanie na parterze, (który jest duży, salon, z aneksem kuchennym i przedpokojem). Odkurzacz posprzątał tylko salon i zakończył odkurzanie a zapomniał o kuchni , przedpokoju. Co zrobić żeby odkurzał cały parter? Jak się resetuje obszar całego pietra?Ale tylko raz tak posprzątał? Daj mu drugą szansę. Połóż w innym miejscu. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 @TomaszNowjaki masz odkurzacz? To praktycznie niemożliwe przy xiaomi vaccum ger 1 i 2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 (edited) prawdopodobnie się rozładował... innej możliwości to raczej niema:) Właśnie wczoraj swojego pożyczyłem bratu aby zobaczył czy jego żona dobrze sprząta, przewiózł go 5 km dalej bez stacji dokującej, posprzątał bez problemu wszystkie zakamarki. jak wrócił do mnie po połączeni z netem były widoczne w historii wszystkie sprzątania które wykonał bez dostępu do internetu i stacji. Ps. bratowa była zdziwiona jak słabo odkurzyła, bo kurzu roborock nazbierał sporo i już zamówili dla siebie S50 Edited June 1, 2018 by darekgra 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted June 1, 2018 Share Posted June 1, 2018 Jak podczas skanowania na początku drzwi do pomieszczenia będą zamknięte to potem mimo, że je otworzysz to już tam nie wjedzie. Może tu tak było... Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszNow Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 To co wtedy trzeba zrobić? Żeby całe piętro od nowo zeskanował? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bergmen Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 Przecież on na bieżąco skanuje podczas sprzątania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 Dlatego ta funkcja zone przy 2 i więcej kondygnacjach od początku wydawała mi się bez sensu. Potrzeba dodatkowego pstyrczka w aplikacji, żeby powiedzieć mu gdzie jest - na parterze, czy piętrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomaszNow Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 (edited) Jeszcze jeden problem, odkurzacz mam 2 dni, ale góra czujnika pokrywy zderzaka juz jest porysowana, kilka razy niestety wjechał pod szafki i się zaklinował. Co jest nie tak, tak jakby właściwie nie oceniał wysokości? Edited June 2, 2018 by TomaszNow Link to comment Share on other sites More sharing options...
tekjow Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 Wysokości nigdy chyba nie szacował aż tak dokładnie. Jeżeli jest w stanie gdzieś wjechać, to będzie to robić. Ja musiałem podbić sofę, bo też kilka razy nie był w stanie wyjechać. Z szafkami może być problem, rozważ wirtualna ścianę albo inną, fizyczną przeszkodę. Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 (edited) 6 godzin temu, TomaszNow napisał: To co wtedy trzeba zrobić? Żeby całe piętro od nowo zeskanował? Włączyć sprzątanie jeszcze raz najlepiej przyciskiem na odkurzaczu. On za każdym razem przy rozpoczynaniu odkurzania pełnego skanuje od nowa wszystkie pomieszczenia, jeśli w trakcie pracy otworzysz drzwi a odkurzacz przejedzie obok nich i tym laserkiem zobaczy nowe pomieszczenie to na bank do niego wjedzie. Co do klinowania to V2 ma czujnik nacisku na wieżyczkę i w moim przypadku pod jedną z szafek wciska się z jednej strony bo jest na styk ale już pod nią zaczepia wierzyczką i wtedy wraca droga którą wjechal jest tak od ponad tygodnia i jeszcze się tam niezaklinował. Edited June 2, 2018 by darekgra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unr3al2 Posted June 2, 2018 Share Posted June 2, 2018 Filc pod meble i to trochę podniesie je.Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baryla Posted June 3, 2018 Share Posted June 3, 2018 (edited) @TomaszNow u mnie to samo było, kopułka była na styk z szafką. Jak @Unr3al2 napisał filc załatwia sprawę. Panowie ja mam kłopot ze sprzężeniem robota gen 1 z domoticzem na malince. Zainstalowałem plugin https://github.com/mrin/domoticz-mirobot-plugin/blob/master/README.md Domoticz widzi odkurzacz dostaje stan naładowania czujników itp ale nie mogę wydawać mu poleceń. Edited June 3, 2018 by Baryla Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unr3al2 Posted June 3, 2018 Share Posted June 3, 2018 (edited) Dnia 3.06.2018 o 09:34, Baryla napisał: [mention=49370]TomaszNow[/mention] u mnie to samo było, kopułka była na styk z szafką. Jak [mention=36573]Unr3al2[/mention] napisał filc załatwia sprawę. Panowie ja mam kłopot ze sprzężeniem robota gen 1 z domoticzem na malince. Zainstalowałem plugin https://github.com/mrin/domoticz-mirobot-plugin/blob/master/README.md Domoticz widzi odkurzacz dostaje stan naładowania czujników itp ale nie mogę wydawać mu poleceń. Ja mam na malince i działa. Może domoticz nie może uruchomić skryptu. Brak uprawnień. Lub masz błąd w skrypcie. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Edited July 23, 2018 by mrosi Edycja cytowanej zawartości jest zbyt wymagająca intelektualnie....? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Midom Posted June 3, 2018 Share Posted June 3, 2018 Robot pracuje u mnie od 213 godzin, 26.04.2018 wykonał ostatnie zadanie kompletnie, czyli zrobił swoje zadokował się. Od tego czasu startuje o stałej porze pracuje około 5 minut i stop, zostaje w różnych miejscach, jakby był bez prądu, nic nie komunikuje, przechodzi w tryb offline. Po przeniesieniu go do ładowarki po minucie jest online bateria około 86 %. Resetowałem go kilka razy od tego czasu i nic nie pomaga, sieć resetowana, WiFi ma zasięg. Pomocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 3, 2018 Share Posted June 3, 2018 (edited) Może zresetuj do ustawień fabrycznych a nie samo wifi. W v1 to jednoczesne wciśnięcie włącznika i przycisku reset W V2 to przycisk dokowania i przycisk resetu. do osób u których mop nie jest cały mokry, sprawdźcie czy macie drożny otwór doprowadzający powietrze do zbiornika w miarę ubywania wody. znajduje się on na spodzie zbiornika około 3-4 cm poniżej malutkiego kółka w stronę filarków wody, uwaga jest on bardzo mały zalecam ostrożność, jeśli udrożnimy zbyt grubą igła będzie zbyt duży wyciek. Edited June 3, 2018 by darekgra 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
freestyle01 Posted June 4, 2018 Share Posted June 4, 2018 Cześć Zakupiłem Robocka (wersja International) i mam kilka pytań: 1. Czy wam też zniknęła historia sprzątania (cleanup history) po aktualizacji firmware? Jeśli tak to czy są jakieś informacje nt. tego, że historia zostanie przywrócona? To była bardzo ważna funkcjonalność. 2. Czy w przypadku wersji International nie ma możliwości, aby korzystać z robota w aplikacji Mi Home z regionem innym niż Europe (np. Mainland China)? Wiadomo, że wybór Chińskiego serwera daje większe możliwości, pytanie czy w przypadku Roborocka również. 3. Czy w przypadku Carpet mode (tryb z dywanami), trzeba wyciągać pojemnik z wodą i mopem? 4. Czy da się ustawić tak, aby pomimo założonego mopa z wodą robot nie używał mopa? A może Carpet mode tak właśnie robi? 5. Skoro robot przy każdym sprzątaniu i tak na nowo skanuje pomieszczania to dlaczego jego efektywność i szybkość sprzątania się zwiększa wraz z większą ilością sprzątań? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DeDragonSlayer Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Nie zwróciłem uwagi na historię, bo resetowałem ostatnio odkurzacz. Ale możliwe że ze względu na RODO coś się pokasowało, żeby teraz od nowa porządnie trzymać historię. Też teraz żałuję że kupiłem wersję international V2, bo na serwerze chińskim znika zaraz po sparowaniu, więc musiałem wybrać Europę. A mam czujnik smogu który z kolei działa tylko na chińskim. O mopie już było, odkurzacz nie wie że ma zamontowany pojemnik, więc na dywanach warto ściągać. Nie zauważyłem wzrostu efektywności z czasem. Może zbieg okoliczności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_pb Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 52 minuty temu, DeDragonSlayer napisał: Nie zauważyłem wzrostu efektywności z czasem. Może zbieg okoliczności. Może jest zwyczajnie czyściej... Na początku - szczególnie na dywanach - jest masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Ja mam region "other" inny, jest dostępna pełna historia która na Europie była niedostępna. Po zmianie na inny została skąść ściągniętą. Dwa dni temu zniknęła tylko możliwość udostępniania mapek. Innych dolegliwości serwera other nie widzę, albo poprostu o nich nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
freestyle01 Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 @upCzyli historii aktualnie nie masz?Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Historia jak najbardziej na serwerze other jest dostępna do przejrzenia w aplikacji nie ma tylko możliwości udostępnienia jej na zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freestyle01 Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Ok, ale żeby się przełączyć na serwer other trzeba jeszcze raz sparować robota z Mi Home? Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekgra Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 Tak Trzeba również zresetować wifi w robocie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
freestyle01 Posted June 5, 2018 Share Posted June 5, 2018 OK. A można mieć dodanego tego samego robota na 2 serwerach? Są jakieś przeciwskazania ku temu? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Dnia 5.06.2018 o 11:37, freestyle01 napisał: OK. A można mieć dodanego tego samego robota na 2 serwerach? Są jakieś przeciwskazania ku temu? Się nie da. Po resecie odkurzacz „zapomina” poprzednia region. udostepnianie odkurzacza innemu użytkownikowi pomiędzy regionami nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 Dnia 5.06.2018 o 00:07, freestyle01 napisał: Cześć Zakupiłem Robocka (wersja International) i mam kilka pytań: 1. Czy wam też zniknęła historia sprzątania (cleanup history) po aktualizacji firmware? Jeśli tak to czy są jakieś informacje nt. tego, że historia zostanie przywrócona? To była bardzo ważna funkcjonalność. 2. Czy w przypadku wersji International nie ma możliwości, aby korzystać z robota w aplikacji Mi Home z regionem innym niż Europe (np. Mainland China)? Wiadomo, że wybór Chińskiego serwera daje większe możliwości, pytanie czy w przypadku Roborocka również. 3. Czy w przypadku Carpet mode (tryb z dywanami), trzeba wyciągać pojemnik z wodą i mopem? 4. Czy da się ustawić tak, aby pomimo założonego mopa z wodą robot nie używał mopa? A może Carpet mode tak właśnie robi? 5. Skoro robot przy każdym sprzątaniu i tak na nowo skanuje pomieszczania to dlaczego jego efektywność i szybkość sprzątania się zwiększa wraz z większą ilością sprzątań? Ad1) od momentu wejścia rodo historia znikła na serwerach EU, choć zupełnie mi to do tej ustawy nie pasuje. ad2) do momentu rodo odkurzacz miałem podłączony w regionie chińskim, co się popsuło Dokładnie to chodzi o aplikacje która najpierw informowała (iOS) aby wybrać region, a potem stawiała ultimatum - usunąć robota z aplikacji ? Tak - robot zostaje usunięty i rozparowany z wifi, nie - aplikacja jakby się zawieszała (nie łączyła się z robotem) ad3) z mopem odkurzacz nie wjedzie na dywan, po prostu zachaczy bańka z woda. ad4) mop działa grawitacyjnie, woda kapie sobie przez zaworki a robot nic o tym nie wie. producent zreszta zaleca używać mopa pod okiem człowieka, bo po skończonym sprzątaniu z mopa i tak będzie kapac woda. ad5) nie zauważyłem tego. Robot sprząta trochę losowo, każdy jego przebieg po mieszkaniu jest trochę inny. Wiec u mnie czasami walczy z dywanem (co trwa dłużej) a czasami wjedzie bez walki a to za sprawa wybrania ciut innej trasy niż zwykle. Po kilku dniach znowu walka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoyek Posted June 7, 2018 Share Posted June 7, 2018 2 hours ago, pixelq said: ad2) do momentu rodo odkurzacz miałem podłączony w regionie chińskim, co się popsuło Dokładnie to chodzi o aplikacje która najpierw informowała (iOS) aby wybrać region, a potem stawiała ultimatum - usunąć robota z aplikacji ? Tak - robot zostaje usunięty i rozparowany z wifi, nie - aplikacja jakby się zawieszała (nie łączyła się z robotem) Najdziwniejsze jest to, że w przypadku v1 aplikacja na iOS zapytała mnie raz przy starcie czy nie chciałbym zmienić serwera na proponowany. Wybrałem "Nie" i wszystko działa bez zarzutów już od kilku dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts