KaSkA3eR Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 (edited) Przedstawiam instrukcje dla wszystkich którzy chcą przejść np. z syfmiui na global dev.1. Pobieramy MiFlash: http://en.miui.com/forum.php?mod=attachment&aid=NjM5NDE0fDg0MDMxMTFkfDE0NjIwMjQyNzN8MTQzMzA4OTg3fDI3MjM3Ng%3D%3D (trzeba miec konto na forum)2.Pobieramy ADB: http://en.miui.com/forum.php?mod=attachment&aid=NTg1OTA3fDRiY2FjYTMwfDE0NjI2MDM2OTl8MTU5ODQ5NDk2OXwyMzU4NjU%3D (tez konto)3.Pobieramy soft: http://en.miui.com/thread-271725-1-1.html wybieramy Redmi Note 3 Qualcomm i typ romu fastboot.4.Po pobraniu wszystkiego robicie sobie najlepiej na dysku C od razu (zeby nie bylo gleboko w katalogach) folder redminote3pro5.Do niego wrzucacie zawartość adb.zip i wypakowujecie zawartosc pliku .tgz z romu.6.Powinno to wyglądać tak: http://screenshot.sh/ofpq2l1pIQk1O7.Następnie instalujecie miflash8.Podpinamy telefon z właczonym debugowaniem i powinno nam pociagnac sterowniki9.Sprawdzamy w menedżerze urządzeń czy nie mamy żadnych "wykrzykników", ja miałem jeden przy nazwie Android ale nic mi to nie zmieniło.10. W folderze gdzie macie plik adb.exe klikacie na białym polu SHIFT+PPM i wybieracie Otwórz okno polecenia tutaj11. Teraz w konsoli wpisujecie adb devices12. Powinno wam pokazać identyfikator waszego urządzenia13.Jeśli tak to wpisujecie adb reboot edl14. Telefon wam się wyłączony i powinna migać czerwona dioda, jeśli nie miga to odpinamy go od kompa, przytrzymujemy włącznik i powtarzamy procedurę od punktu 815. Teraz w menedżerze urządzeń powinno wam się pojawić nieznane urządzenie: QHSUSB_BULK czasem nie pojawi się bo system sam zaciągnie sterowniki z miflasha (jeśli nie masz jako nieznane urządzenie to przejdź do pkt.18)16.Jeśli jest jako nieznane to klikamy prawym i wybieramy aktualizuj oprogramowanie sterownika17. Wybieracie ręczne podanie katalogu i podajecie: C:\Program Files\Xiaomi\MiPhone\Qualcomm\Driver18. Powinny wam się zaaktualizować i w kategorii Porty (COM) pojawi wam się: Qualcomm HS-USB ...19. Odpalacie miflash klikacie refresh.20. Powinien się wam pokazać port np. COM1021. Klikacie browse22. Wybieracie folder gdzie macie wypakowany obraz czyli podajecie ścieżkę do folderu który zawiera to:http://screenshot.sh/m3zkYrtQSCEZK23. Wybieracie na dole okienka Flash all i klikacie Flash24. Operacja powinna potrwać około 300s25. Po pomyślnym wgraniu odpinamy kabel i przytrzymujemy power26.Po 5 minutach odpali nam się kochane miui w j. polskim27. Po konfiguracji pojawi wam się powiadomienie o aktualizacji do 6.4.28, zaakceptujcie bo jest więcej tłumaczeń.28.Profit Edited May 7, 2016 by KaSkA3eR 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
_cntlr Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 (edited) 30% i " W magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia ". Obecnie posiadam Global Stable 7.2.3.0 wcześniej wgrywany również za pomocą MiFlash. Edited May 7, 2016 by _cntlr Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaSkA3eR Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 Przed chwilą, _cntlr napisał: 30% i " W magazynie brak miejsca dla wykonania tego polecenia ". Obecnie posiadam Global Stable 7.2.3.0 wcześniej wgrywany również za pomocą MiFlash. Podobno jest to przypadłość systemów 32bit, ale jeśli masz inny komputer z windowsem 64bit pod ręką to spróbuj na nim. Póki co nie znalazłem rozwiązania tego problemu Już po OTA na 6.4.28 Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
_cntlr Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 Przed chwilą, KaSkA3eR napisał: Podobno jest to przypadłość systemów 32bit, ale jeśli masz inny komputer z windowsem 64bit pod ręką to spróbuj na nim. Póki co nie znalazłem rozwiązania tego problemu Posiadam 8.1 64-bit. No własnie nie wiem, dlaczego ten problem występuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaSkA3eR Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 Zgaduje, że mondereveno tak? Najlepiej by było jakbyś u kogoś innego spróbował, u mnie na win10/64bit poszło od razu, 8GB ramu 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
_cntlr Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 2 minuty temu, KaSkA3eR napisał: Zgaduje, że mondereveno tak? Najlepiej by było jakbyś u kogoś innego spróbował, u mnie na win10/64bit poszło od razu, 8GB ramu Tak, tak Pójdę do brata, może u niego ruszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hcboria Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 1 godzinę temu, KaSkA3eR napisał: 4,76.Korwin a ten idiotyzm to po co? To forum to nie wykop Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaSkA3eR Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 4 godziny temu, hcboria napisał: a ten idiotyzm to po co? To forum to nie wykop wrzucilem najpierw post na wykop i skopiowalem na miuipolska wybacz, usune Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUQU Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 Pytanie od laika, mój RN3P ma: Android Version - 5.1.1 LMY47V MIUI version - MIUI 7.1 | Stable 7.1.20.0(LHOCNCL) Czy muszę mieć odblokowany Bootloader? Czy z aktualną wersją mogę zaczynać wszystkie kroki z poradnika, i modlić się, żebym czegoś nie spie...zepsuł?(Mój pierwszy raz ^^) Z góry dziękuję za pomoc. P.S. Pewnie się jeszcze odezwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba2105 Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 (edited) Cześć, mój RN3P po aktualizacji OTA do Global 6.4.28 beta nie działają mi dane pakietowe i MMSy. Nie wyświetla się ikonka transferu na górnym pasku. Apn wydaje się być w porządku... Edited May 7, 2016 by Kuba2105 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaSkA3eR Posted May 7, 2016 Author Share Posted May 7, 2016 11 minut temu, ZUQU napisał: Pytanie od laika, mój RN3P ma: Android Version - 5.1.1 LMY47V MIUI version - MIUI 7.1 | Stable 7.1.20.0(LHOCNCL) Czy muszę mieć odblokowany Bootloader? Czy z aktualną wersją mogę zaczynać wszystkie kroki z poradnika, i modlić się, żebym czegoś nie spie...zepsuł?(Mój pierwszy raz ^^) Z góry dziękuję za pomoc. P.S. Pewnie się jeszcze odezwę. ty masz china stable, nie aktualizuj bo ci zablokuje tryb edl i sobie nie wgrasz global dev w twoim przypadku dokladnie to samo robisz co w tym poradniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
mitrzy Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 I po co piszesz w tym wątku? Co to kogo obchodzi? Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem jeden z drugim? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinj6 Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 Ech szkoda gadac napisany tutorial dla naprawde niekumatych a i tak nadal nie rozumieja.. po co Ci ludzie kupuja te telefony skoro wiadomo na wstepie ze trzeba instalowac rom zeby miec j. polski a dla laikow jest to duzy problem.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcingp5 Posted May 7, 2016 Share Posted May 7, 2016 To teraz najprostsza instrukcja na TWRP i Root. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Wrzucasz twrp przez tryb fastboot i wierz poleceń a potem przez twrp wgrywasz supersu. Jest pełno informacji o tym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUQU Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Doszedłem do kroku 8 i nie pociągnęło mi sterowników, KaSkA3eR podesłał mi http://adbdriver.com/downloads/ te sterowniki, po zainstalowaniu powiedział, że już są zainstalowane i mam przejść do kroku 10. Tak też zrobiłem i mam wykrzynik tak samo jak KaSkA3eR przy "Android" w menedżerze urządzeń. Robiłem kolejne podpunkty, wpisując adb reboot edl następowało "odłączenie" telefonu i znikał on tak jakby nie był podłączony. Doszedłem do tego za drugim razem, bo usłyszałem dźwięk od odłączania i sprawdziłem w mój komputer i telefonu już nie pokazywało. Mimo że zgodnie z podpunktem 14 telefon się wyłączył i zaczęła migać czerwona dioda. Także po wpisaniu adb reboot edl telefon znika z menedżera urządzeń, natomiast pojawia się tutaj http://screenshot.sh/mGDlbaTDUbZXI w "urządzenia i drukarki". Następnie jeśli wejdę PPM w "właściwości" -> sprzęt -> właściwości -> sterowniki http://screenshot.sh/oB6b5lGAR8xyi to jak widać na załączonym obrazku są niemożliwe do zaktualizowania. KaSkA3eR nie miał już więcej pomysłów, więc liczę, że ktoś wie co jest nie tak. Z góry dziękuję za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KrzysiekGP Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 (edited) Metoda rzeczywiście łopatologiczna i co najważniejsze działa. Dostałem od Goldwaya 2 szt RN3Pro z takim dziwnym romem: Po podłączeniu telefonu (wcześniej oczywiście zainstalowane Mi Pc Suite i Miflash) telefon wykryty bez żadnych wykrzykników: po wprowadzeniu w tryb edl tez brak niespodzianek: na koniec tylko miflash - operacja trwała około 150 sekund, potem aktualizacja OTA i mamy nowy rom: Edited May 10, 2016 by KrzysiekGP Link to comment Share on other sites More sharing options...
KaSkA3eR Posted May 9, 2016 Author Share Posted May 9, 2016 Dnia 7.05.2016 o 17:54, marcingp5 napisał: To teraz najprostsza instrukcja na TWRP i Root. Brawo! Też miałem RN3P od goldway'a z tym syfskim romem. Próbuję go przekonać, żeby zaczął wgrywać global dev dla polskich kupujących. Link to comment Share on other sites More sharing options...
asusx Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 16 godzin temu, ZUQU napisał: Doszedkomendękroku 8 i nie pociągnęło mi st erowników, KaSkA3eR podesłał mi http://adbdriver.com/downloads/ te sterowniki, po zainstalowaniu powiedział, że już są zainstalowane i mam przejść do kroku 10. Tak też zrobiłem i mam wykrzynik tak samo jak KaSkA3eR przy "Android" w menedżerze urządzeń. Robiłem kolejne podpunkty, wpisując adb reboot edl następowało "odłączenie" telefonu i znikał on tak jakby nie był podłączony. Doszedłem do tego za drugim razem, bo usłyszałem dźwięk od odłączania i sprawdziłem w mój komputer i telefonu już nie pokazywało. Mimo że zgodnie z podpunktem 14 telefon się wyłączył i zaczęła migać czerwona dioda. Także po wpisaniu adb reboot edl telefon znika z menedżera urządzeń, natomiast pojawia się tutaj http://screenshot.sh/mGDlbaTDUbZXI w "urządzenia i drukarki". Następnie jeśli wejdę PPM w "właściwości" -> sprzęt -> właściwości -> sterowniki http://screenshot.sh/oB6b5lGAR8xyi to jak widać na załączonym obrazku są niemożliwe do zaktualizowania. KaSkA3eR nie miał już więcej pomysłów, więc liczę, że ktoś wie co jest nie tak. Z góry dziękuję za pomoc. Włącz phona w normalnym trybie android i wpisz komende w cmd adb reebot edl. u mnie to pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZUQU Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 W końcu udało mi się zainstalować. Dziękuję asusx i wszystkim innym za pomoc. Mianowicie musiałem wyłączyć podpisy cyfrowe. Dla Windows 7 x64 robi się to następująco:Wchodzimy w "msconfig" z poziomu administratora (start wpisujemy msconfig)Powinno być zaznaczone uruchamianie selektywne jeżeli jest to wchodzimy w zakładkę rozruch i zaznaczamy po prawo "wszystkie ustawienia rozruchu jako trwałe". wciskamy zastosuj i restart Po tym usunąłem wszystko i wgrałem od nowa i zgodnie z poradnikiem wszystko poszło już jak z płatka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voluu Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 Rozumiem, że do zabiegu nie potrzebujemy odblokowanego bootloadera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albin Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 nie potrzebujemy 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
asusx Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 (edited) Do oryginalnych romów nie potrzeba Edited May 10, 2016 by asusx Link to comment Share on other sites More sharing options...
voluu Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 (edited) Z MIUI Global Stable 7.2.5.0 bez problemu. Windows 10, 64bit. Całość trwała 179 sekund. Uwaga na przenoszenie plików z jednej lokalizacji do drugiej: Windows ma ograniczenia długości ścieżki do 260 (czy 255?) znaków, dlatego przy dłuższych nazwach folderów nie chce przenosić plików. Edited May 10, 2016 by voluu dodanie wersji Link to comment Share on other sites More sharing options...
detrs127 Posted May 10, 2016 Share Posted May 10, 2016 Wiadomo kiedy można się spodziewać języka polskiego w global stable? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Nie Wysłano z MiNote Link to comment Share on other sites More sharing options...
asusx Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Wgraj global - dev wg. poradnika z uwzględnieniem niektórych uwag użytkowników i bedziesz miał polski Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszT Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 link do MiFlash dla Windows 10 bo ten z postu pierwszego nie działa pod W10 http://en.miui.com/thread-189369-1-1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszT Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 11 godzin temu, voluu napisał: Z MIUI Global Stable 7.2.5.0 bez problemu. Windows 10, 64bit. Całość trwała 179 sekund. Uwaga na przenoszenie plików z jednej lokalizacji do drugiej: Windows ma ograniczenia długości ścieżki do 260 (czy 255?) znaków, dlatego przy dłuższych nazwach folderów nie chce przenosić plików. Czyli co trzeba zrobić bo mi wywaliło komunikat na czerwono o tym juz na samym początku Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzadzu Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Rozpakuj ROM do katalogu o krótkiej nazwie stworzonego bezpośrednio na C: (albo innej partycji). Np. C:\ROM albo D:\ROM itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszT Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 26 minut temu, rzadzu napisał: Rozpakuj ROM do katalogu o krótkiej nazwie stworzonego bezpośrednio na C: (albo innej partycji). Np. C:\ROM albo D:\ROM itp. niestety pomimo przeniesienia na dysk C:\1 dalej Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzadzu Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Wyłączyłeś weryfikację sterowników? Link to comment Share on other sites More sharing options...
voluu Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 (edited) Zmień nazwę pliku .tar na krótszą, np kenzo.tar Chodzi o to, aby po wejściu ci katalogu c:/redmi/kenzo miałeś pliki ROMu pokazane na screenie autora tematu. Sprawdź też sama paczkę ROMu sumą kontrolną MD5 Edited May 11, 2016 by voluu Info o MD5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Troc Posted May 11, 2016 Share Posted May 11, 2016 Z problemami, ale udało mi się wgrać oprogramowanie według tej instrukcji, za którą serdecznie dziękuję. Miałem problem z zainstalowaniem sterowników z punktu 8 - pomocna okazała się paczka sterowników podlinkowana tutaj przez kogoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszT Posted May 12, 2016 Share Posted May 12, 2016 niestety dalej mam problem z wgraniem ROMu, pod W10 ciągle ten sam komunikat, tym razem 28 sekunda: dla wyjaśnienia Rom mam na dyski C:\1 bo krócej się już nie da, Sumy kontrolne archiwum po ściągnięciu także się zgadzają, więc nie ma błędu przy ściąganiu. Jeśli chodzi o weryfikacji to mam cały czas "uruchamianie normalne" nawet jak zmienię na selektywne i restart to dalej wraca na "normalne" Po całej nieudanej operacji telefon zrestartowałem, ale nie mam dostępu do WiFi, pomimo ze włączę to brak reakcji i jest na off znowu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts