cointreau Posted May 27, 2016 Posted May 27, 2016 Dnia 26.05.2016 o 10:34, jarekm95 napisał: Znalazłem taką oto wersję na zablokowany bootloader: http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=284309&highlight=redmi%2B3%2Bpro Uświadom mnie, bo nie rozumiem...Tutaj wszyscy od miesięcy piszą, że nie ma i nigdy nie będzie roomu global na Redmi 3 Pro.. Choćby FromWP wspominał o tym 15 maja w wątku: "Poradnik: Odblokowywanie bootloadera.."
FromWP Posted May 27, 2016 Posted May 27, 2016 (edited) 1 godzinę temu, cointreau napisał: Uświadom mnie, bo nie rozumiem...Tutaj wszyscy od miesięcy piszą, że nie ma i nigdy nie będzie roomu global na Redmi 3 Pro.. Choćby FromWP wspominał o tym 15 maja w wątku: "Poradnik: Odblokowywanie bootloadera.." No bo to prawda, to że ktoś sobie nazwał tą wersję global to jego prawo (ma kilka języków to global), bo to nie jest oficjalny rom, tylko jakaś autorska przeróbka (nie wiem kogo i z jakiego romu bo nie mam potrzeby instalowania). Nic w kwestii oficjalnego global dla Redmi 3 pro się póki co nie zmieniło. Oficjalny rom Global to taki robiony przez Chińczyków dla telefonów przeznaczonych na rynki globalne. Taki rom instaluje się z pliku przez updater na zablokowany BL. Ten to jakaś przeróbka pod MiFlasha. Edited May 27, 2016 by FromWP
cointreau Posted May 27, 2016 Posted May 27, 2016 (edited) Dnia 25.05.2016 o 11:02, FromWP napisał: 20 cyfrowy kod to jest ukryty pod zdrapką ale na opakowanie Redmi 3 nie ma zdrapki, nie dali (miałem taką w Redmi 2). Możesz sprawdzić po IMEI link http://order.xiaomi.com/service/imei ale nie wiem czy jeszcze działający. BL masz zablokowany. 1. Dotarłem już chyba do półmetka: - poprzez Flashing Tool wgrałem: Latest China Developer Version Fastboot, czyli: ido_xhdpi_images_6.5.19_20160509.0000.21_5.1_cn_0927736bbe - odblokowałem BT uzyskując 3 zielone ptaszki 2. Następnie sprawdziłem jeszcze raz, czy BT jest odblokowany sugerując się instrukcją "0" w kompedium. Co ciekawe, uzyskałem taką samą informację jak przed wgraniem dev china. Tak więc o czym to świadczy? Metoda sprawdzania BT nie zawsze działa, czy też pomimo iż ukazały się "trzy zielone ptaszki", to BT jest nadal zablokowany. W związku z tym, czy istnieje jakaś inna metoda, aby sprawdzić, czy na 100% telefon nie ma już blokady? Edit Po wejściu w Settings/Mi Account/Devices/ przy nazwie Redmi i numerze telefonu obok mam informację "Activated". Czy to jest właśnie potwierdzeniem tego, że BT jest ściągnięty? 3. Rozumiem, że kolejnym krokiem jest instalacja recovery, po to aby ostatecznie wgrać MIUI Polska. Tylko zanim zainstaluje recovery, to muszę uruchomić roota z panelu sterowania? Jak to zrobić? W kompedium nic o tym nie pisze, tzn. nie wiem nawet gdzie znajduje się ten panel sterowania w telefonie...Szukam w settings i nic.. Edited May 27, 2016 by cointreau
FromWP Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 7 godzin temu, cointreau napisał: 1. Dotarłem już chyba do półmetka: - poprzez Flashing Tool wgrałem: Latest China Developer Version Fastboot, czyli: ido_xhdpi_images_6.5.19_20160509.0000.21_5.1_cn_0927736bbe - odblokowałem BT uzyskując 3 zielone ptaszki 2. Następnie sprawdziłem jeszcze raz, czy BT jest odblokowany sugerując się instrukcją "0" w kompedium. Co ciekawe, uzyskałem taką samą informację jak przed wgraniem dev china. Tak więc o czym to świadczy? Metoda sprawdzania BT nie zawsze działa, czy też pomimo iż ukazały się "trzy zielone ptaszki", to BT jest nadal zablokowany. W związku z tym, czy istnieje jakaś inna metoda, aby sprawdzić, czy na 100% telefon nie ma już blokady? Edit Po wejściu w Settings/Mi Account/Devices/ przy nazwie Redmi i numerze telefonu obok mam informację "Activated". Czy to jest właśnie potwierdzeniem tego, że BT jest ściągnięty? 3. Rozumiem, że kolejnym krokiem jest instalacja recovery, po to aby ostatecznie wgrać MIUI Polska. Tylko zanim zainstaluje recovery, to muszę uruchomić roota z panelu sterowania? Jak to zrobić? W kompedium nic o tym nie pisze, tzn. nie wiem nawet gdzie znajduje się ten panel sterowania w telefonie...Szukam w settings i nic.. Wygląda na to że udało ci się jedynie w pełni aktywować konto Xiaomi i wgrać rom dev. Poczytaj jeszcze forum bo albo nie czytałeś albo nic nie zrozumiałeś. 1. Wgrałeś rom dev (chyba) i aktywowałeś konto Xiaomi "uzyskując 3 zielone ptaszki" (chyba o tym piszesz). 2. Nadal masz zablokowany BL, metoda sprawdzania działa. Inną metodą sprawdzenia jest po prostu wgranie TWRP, jak się uda wgrać to znaczy że masz odblokowany BL. 3. Żeby wgrać Miui Polska potrzebne ci jest TWRP. Nie potrzebujesz do tego roota! Panel sterowania to program i szukaj ikony programu, a nie w ustawieniach, ale nic tam nie musisz robić w celu odblokowania BL. Nie rootuj telefonu, bo nie jest to tobie do niczego potrzebne a tylko możesz narobić sobie kłopotów (chyba że wiesz jak tego roota świadomie używać) Wystąpiłeś o zgodę odblokowania BL do Xiaomi? Dostałeś tą zgodę? (sms z linkiem do narzędzia-programu odblokowującego BL) Musisz zgłębić ten temat na forum.
cointreau Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 (edited) Nie zrozumiałeś mnie...Być może nie wyraziłem się precyzyjnie, więc spróbuję to zrobić jeszcze raz, ale chronologicznie: 1. Kupiłem Redmi 3 Pro. Zanim otrzymałem telefon wystąpiłem o zgodę w celu odblokowania BL, z kolei przed wystąpieniem o zgodę uzyskałem 100pkt w "Security check-up" oraz status "senior member" na forum http://en.miui.com/forum.php 2. Telefon otrzymałem z softem: 3. Otrzymałem zgodę w sms'ie w celu pobrania: MiFlashUnlock 4. Postanowiłem z ciekawości sprawdzić (poprzez check_bootloader; pkt 0 kompedium) status BL. Otrzymałem komunikat: 5. Z obecnego wątku (pkt. I kompedium) wgrałem china dev: ido_xhdpi_images_6.5.19_20160509.0000.21_5.1_cn_0927736bbe.tgz. 6. Następnie z wątku "Poradnik: Odblokowywanie bootloadera w urządzeniach Xiaomi - WERSJA 2016" przystąpiłem do odblokowania BL Na samym końcu tego poradnika autor zamieścił informacje o której wcześniej Ci wspomniałem, cytuje: " Po pojawieniu się "trzech zielonych ptaszków" powinno być już wszystko dobrze". No i tak właśnie było w moim przypadku...Pojawiły się "zielone ptaszki" i wyskoczył komunikat, że można zrestartować telefon. 7. Powróciłem do sprawdzenia statusu BL poprzez check_bootloader , ale otrzymałem taki sam komunikat jak w pkt.4 No i właśnie o to pytałem...Jak mogłem otrzymać taki sam komunikat skoro zdjąłem BT? Piszesz, że ta metoda działa. Jeśli tak, to "zielone ptaszki", które mi się pojawiły były błędem po całej operacji zdejmowania BT. Piszesz też, że innym sposobem sprawdzenia BT jest wgranie Recovery TWRP. Zatem jeśli uda mi się to zrobić, to będzie oznaczać, że metoda sprawdzanie BT poprzez check_bootloader, jednak nie zawsze działa. 8. Nie przystępowałem do instalacji Recovery, ponieważ myślałem, że trzeba zrobić to co sugerował "cukru" w pierwszym poście kompedium, tzn. cytuje: "...Oficjalny dev od Xiaomi ma roota, trzeba go tylko zainstalować z poziomu Panelu Sterowania...". Wychodzi na to, z tego co piszesz, że tego akurat nie zrozumiałem. Otóż, nie muszę instalować roota, aby wgrać Recovery TWRP oraz w kolejnym kroku zainstalować MIUI Polska. Root powinien być już w china dev, ale nie muszę go instalować, ponieważ instalacje roota wykorzystuje się do innych celów? 9. Zatem na tym etapie, którym jestem będę próbował zainstalować Recovery TWRP, ale jak mam to zrobić: - zgodnie z sugestiami kompedium (pkt.III) ? - zgodnie z sugestiami poradnika "Instalacja MIUI 2016" (pkt 3)? Rozumiem, że pkt. 3.1 ( Flashify), mnie nie dotyczy skoro nie instaluje roota, bo ta metoda jest tylko przy zainstalowanym rootcie? Edited May 28, 2016 by cointreau
jarekm95 Posted May 28, 2016 Author Posted May 28, 2016 7.Sprawdź jeszcze raz skryptem, jak masz odblokowany BL to powinno się pokazać true. 9.Podałeś trzy metody wgrywania. Której byś nie użył efekt powinien być ten sam. Ja polecam oczywiście to co w tym temacie. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
AdBloczek Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 Jeżeli masz zainstalowany obecnie rom developerski, to najłatwiejszy sposób na sprawdzenie czy bootloader jest zablokowany to wejście w Panel Sterowania i zakładkę "Root" (lub coś w ten deseń). Jeżeli normalnie tam wejdziesz to nie masz blokady, a jeżeli wyświetli Ci się komunikat z chińskimi krzaczkami - masz blokadę.
cointreau Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 6 godzin temu, AdBloczek napisał: Jeżeli masz zainstalowany obecnie rom developerski, to Tak jak wcześniej wspomniałem zainstalowałem rom ze strony http://en.miui.com/a-234.html (Redmi 3 Latest China Developer Version Fastboot File Download), czyli ten, który był sugerowany w kompedium. W pkt 5 wcześniejszego postu zamieściłem printscreen z zakładki: Settings/About phone po wgraniu tego romu. Piszesz, że można sprawdzić mój problem poprzez zakładkę Panel Sterowania, ale wytłumacz mi gdzie znajduje się ten program-aplikacja? Nie mogę jej znaleźć. Jak w oryginale się ten program nazywa lub jaką ma ikonę? Przesyłam kilka printsreen'ów z telefonu. Nic nie zmieniałem w telefonie po wgraniu romu, więc gdzie ten panel powinien być?
grzegorz.lki Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 Tak jak wcześniej wspomniałem zainstalowałem rom ze strony http://en.miui.com/a-234.html (Redmi 3 Latest China Developer Version Fastboot File Download), czyli ten, który był sugerowany w kompedium. W pkt 5 wcześniejszego postu zamieściłem printscreen z zakładki: Settings/About phone po wgraniu tego romu. Piszesz, że można sprawdzić mój problem poprzez zakładkę Panel Sterowania, ale wytłumacz mi gdzie znajduje się ten program-aplikacja? Nie mogę jej znaleźć. Jak w oryginale się ten program nazywa lub jaką ma ikonę? Przesyłam kilka printsreen'ów z telefonu. Nic nie zmieniałem w telefonie po wgraniu romu, więc gdzie ten panel powinien być? Security Wysłane z Redmi 3 by TapaTalk
cointreau Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 Zatem sytuacja tak wygląda: - po wejściu w zakładkę Security wyświetla mi się: Permissions - następnie wchodzę w "Allow root access" i pojawia się takie info: Czyli odnosząc się do tego co napisał AdBloczek...Mam zdjęty BT?
AdBloczek Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 (edited) Tak, z całą pewnością masz odblokowany. Edited May 29, 2016 by AdBloczek
FromWP Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Dnia 26.05.2016 o 10:34, jarekm95 napisał: Znalazłem taką oto wersję na zablokowany bootloader: http://en.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=284309&highlight=redmi%2B3%2Bpro Niby działa też na redmi 3 pro i nie ma problemów z zasięgiem i czytnikiem. Jak ktoś przetestuje to niech da znać to dodam do kompedium. To jest przerobiony rom eu dev 6.5.12, pod MiFlasha z dodanym Supersu. Wygląda i działa identycznie. To robota Wietnamczyków, tylko nie wiem czy za zgodą i wiedzą Acida i kolegów z xiaomi.eu, bo w updaterze widnieje: MiuiPolska, wersja rozwojowa 6.5.12. Instaluje się bezproblemowo na zablokowany BL można chyba spokojnie polecać.
cointreau Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 (edited) Dnia 28.05.2016 o 15:40, jarekm95 napisał: 7.Sprawdź jeszcze raz skryptem, jak masz odblokowany BL to powinno się pokazać true. 9.Podałeś trzy metody wgrywania. Której byś nie użył efekt powinien być ten sam. Ja polecam oczywiście to co w tym temacie. Udało mi się bez problemu wgrać Recovery TWRP cofface, a następnie MIUI Polska, tak więc dzięki za pomoc Wam wszystkim ! Natomiast jeśli chodzi o sprawdzanie statusu BL, to w dalszym ciągu wyświetla mi się komunikat o którym wcześniej pisałem. Tym samym mój przypadek potwierdza, że check_bootloader nie zawsze działa. Edited May 31, 2016 by cointreau
Waterloo Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Cześć wszystkim. Mam jedno pytanko, wczoraj przyszedł do mnie Redmi 3 od A4Y z wgrany systemem widocznym na screenach. Czy jest to bezpieczne oprogramowanie i czy można bezpiecznie korzystać z telefonu z tym oprogramowaniem ? Ogólnie w telefonie działa wszystko oprócz MiPilot :/
FromWP Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Wygląda na to że masz wgraną wersję eu/pl jedyną którą mogli wgrać na zablokowany BL przez MiFlasha, czyli bezpieczną.
Waterloo Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Czyli warto było kupić w A4Y. A wiesz może czemu MiPilot nie działa ?
FromWP Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Najlepiej jakby miał oryginalny chiński bo sam byś wgrał i wiedział co wgrałeś. Co do MiPilota to nie wiem, bo w niektórych romach działa w innych nie. Można z tym powalczyć ale nie wiem czy jest sens, bo są inne tego typu programy które mają lepszą funkcjonalność i większą listę obsługiwanych urządzeń. Na przykład AnyMote Smart Pilot, czy Peel Smart Pilot.
jarekm95 Posted June 1, 2016 Author Posted June 1, 2016 Mipilot nie działa na tym romie. Jest w FAQ... zeby zadziałał albo wgrywasz nowszy rom albo ręcznie apkę mipilot z działu aktualizacje. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
cointreau Posted June 2, 2016 Posted June 2, 2016 Dnia 29.05.2016 o 19:09, FromWP napisał: To jest przerobiony rom eu dev 6.5.12, pod MiFlasha z dodanym Supersu. Wygląda i działa identycznie. To robota Wietnamczyków, tylko nie wiem czy za zgodą i wiedzą Acida i kolegów z xiaomi.eu, bo w updaterze widnieje: MiuiPolska, wersja rozwojowa 6.5.12. Instaluje się bezproblemowo na zablokowany BL można chyba spokojnie polecać. Piszesz, że ten room działa bezproblemowo...Wiesz to, bo sam go testowałeś, czy opierasz się na informacjach innych?
FromWP Posted June 2, 2016 Posted June 2, 2016 (edited) 7 minut temu, cointreau napisał: Piszesz, że ten room działa bezproblemowo...Wiesz to, bo sam go testowałeś, czy opierasz się na informacjach innych? Sam testowałem i wgrywałem znajomemu, co prawda krótko bo jeden dzień, ale nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy tym a eu 6.5.12. Bezproblemowo znaczy identycznie jak rom eu, w każdym romie jakieś błędy można znaleźć. Na pewno lepiej od wersji stable eu. Na zablokowany BL w Redmi 3 pro nie ma wyboru, to jedyny rozsądny rom który można wgrać. (Ale widzę,że ty już odblokowałeś BL, to instalacja tego romu w twoim przypadku nie ma sensu) Edited June 2, 2016 by FromWP
cointreau Posted June 2, 2016 Posted June 2, 2016 (edited) Dzięki za info... Pytam, bo znajomy właśnie zamówił Redmi 3 Pro, chciałby mieć język PL, ale nie chce odblokowywać BT, tak więc wgram mu ten room, który polecasz. Edited June 2, 2016 by cointreau
FromWP Posted June 2, 2016 Posted June 2, 2016 4 minuty temu, cointreau napisał: Dzięki za info... Pytam, bo znajomy właśnie zamówił Redmi 3 Pro, chciałby mieć język PL, ale nie chce odblokowywać BT, tak więc wgram mu ten room, który polecasz. Jak chwilę poczekasz to może będzie dostępna nowsza wersja 6.5.26 bo Wietnamczyk który ten rom przerobił pracuje nad nowszą wersją, tu źródło, niestety po wietnamsku: http://choimobile.vn/threads/locked-multi-rom-miui-7-v6-5-26-redmi-3-pro-redmi-3-khong-can-unlock-booloader-co-tieng-viet.66360/
Eragon Posted June 2, 2016 Posted June 2, 2016 Dnia 23 maja 2016 o 19:38, enesas napisał: Czy jest MiFlash na Mac OS X? Jest, tak jakby
FromWP Posted June 3, 2016 Posted June 3, 2016 Dnia 31.05.2016 o 08:17, cointreau napisał: Tym samym mój przypadek potwierdza, że check_bootloader nie zawsze działa. Też potwierdzam, że ten skrypt oszukuje. Odblokowany BL, wgrany 6.5.26eu a pokazuje 3xfalse.
jarekm95 Posted June 4, 2016 Author Posted June 4, 2016 Hmm, sprawdziłem, macie racje, nie działa :/ Pewnie coś zmienili w którejś aktualizacji, bo sam ten skrypt pisałem i jestem 100% pewien, że działał. Zatem póki co usuwam ten punkt z kompedium.
cointreau Posted June 6, 2016 Posted June 6, 2016 Dnia 2.06.2016 o 13:10, FromWP napisał: Sam testowałem i wgrywałem znajomemu, co prawda krótko bo jeden dzień, ale nie zauważyłem żadnej różnicy pomiędzy tym a eu 6.5.12. Bezproblemowo znaczy identycznie jak rom eu, w każdym romie jakieś błędy można znaleźć. Na pewno lepiej od wersji stable eu. Na zablokowany BL w Redmi 3 pro nie ma wyboru, to jedyny rozsądny rom który można wgrać. Zapomniałem wcześniej zapytać...Testowałeś ten room na dwóch kartach sim?
FromWP Posted June 6, 2016 Posted June 6, 2016 1 godzinę temu, cointreau napisał: Zapomniałem wcześniej zapytać...Testowałeś ten room na dwóch kartach sim? Nie tego nie testowałem, ale nie czytałem nigdzie o problemach z dwoma kartami
pkawalec91 Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 (edited) Nie wiem czy ktoś już zadawał takie pytanie, czy nie ale osobiście nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. W ilu telefonach mogę odblokować bootloader na jednej zgodzie? Kupiłem jedno Redmi 3 Pro dla ojca i nie mialem problemu z uzyskaniem zgody, odblokowaniem i zainstalowaniem MIUI Polska. Telefon okazał się świetny dlatego zamówiłem kolejny dla siebie i siostry. Stąd moje pytanie - czy będę musiał prosić o kolejną zgodę, czy na tej jednej będę w stanie obsłużyć wszystkie trzy telefony? Z góry dzięki za odpowiedź Edited June 7, 2016 by pkawalec91
FromWP Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 44 minuty temu, pkawalec91 napisał: Nie wiem czy ktoś już zadawał takie pytanie, czy nie ale osobiście nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. W ilu telefonach mogę odblokować bootloader na jednej zgodzie? Kupiłem jedno Redmi 3 Pro dla ojca i nie mialem problemu z uzyskaniem zgody, odblokowaniem i zainstalowaniem MIUI Polska. Telefon okazał się świetny dlatego zamówiłem kolejny dla siebie i siostry. Stąd moje pytanie - czy będę musiał prosić o kolejną zgodę, czy na tej jednej będę w stanie obsłużyć wszystkie trzy telefony? Z góry dzięki za odpowiedź Podobno można na tej samej zgodzie, ale nie częściej niż co 30 dni. W niedzielę będę wiedział bo podejmę próbę odblokowania telefonu znajomego na moim koncie (swój odblokowałem ze 2 miesiące temu).
pkawalec91 Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 16 minut temu, FromWP napisał: Podobno można na tej samej zgodzie, ale nie częściej niż co 30 dni. W niedzielę będę wiedział bo podejmę próbę odblokowania telefonu znajomego na moim koncie (swój odblokowałem ze 2 miesiące temu). No to liczę na wieści w tej sprawie
Eragon Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 @FromWP Też czekam na info. Mi5 już dawno odblokowane, a nie chce mi się prosić ich znowu o zgodę, jeśli przejdzie to na moim obecnym koncie
FromWP Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 Ok dam znać w niedzielę. Tylko ja będę odblokowywał dokładnie taki sam model (nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie).
pkawalec91 Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 5 minut temu, FromWP napisał: Ok dam znać w niedzielę. Tylko ja będę odblokowywał dokładnie taki sam model (nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie). Jeśli o mnie chodzi to wszystkie 3 takie same mam zamiar odblokowywac więc twoje info mi pomoże
Aconcagua Posted June 7, 2016 Posted June 7, 2016 (edited) Można odblokowywać jeden telefon na jednym koncie w ciągu 30 dni, a po tym czasie następny obojętnie jaki i tak w kółko. Edited June 7, 2016 by Aconcagua
Recommended Posts