mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 2 minuty temu, daniel.wu napisał: A wgrałes ostatecznie ten china Dev? Ja pamiętam robiłem to przez aplikację Updater, bez problemu poszło. Jak już będzie china dev, logujesz się na telefonie na konto xiaomi i w programie unlock też logujesz się, ale za pomocą ID konta Xiaomi. Tyle, musi pójść... Napisane z Xiaomi Mi4 3GB / 16GB LTE ROM china dev zainstalowałem. Poszukałem, znalazłem kilka poradników, skleciłem je do kupy i poszło. Niestety muszę czekać, bo teraz aplikacja odblokowująca wywala mi błąd zbyt wielu zapytań z jednego IP. Spróbuję jutro. BTW, z tego co się dowiedziałem, to ważne żeby był ROM dev. Nieważne, czy stable czy dev. Jeśli tak, to czy ROM dev, ale global, ma język polski?
Kixon Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 Jeżeli mam odblokowany bootloader, oraz zainstalowany chiński ROM to wystarczy że poprzez program MiFlash wgram nowe oprogramowanie, czy trzeba również instalować recovery ?
daniel.wu Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 7 minut temu, Kixon napisał: Jeżeli mam odblokowany bootloader, oraz zainstalowany chiński ROM to wystarczy że poprzez program MiFlash wgram nowe oprogramowanie, czy trzeba również instalować recovery ? Wystarczy, że teraz, na ten chiński ROM wgrasz recovery (np za pomocą aplikacji Flashify) i przez recovery wgrasz xiaomi.eu. Wszystko jest ładnie opisane w poradniku.
Kixon Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 1 minutę temu, daniel.wu napisał: Wystarczy, że teraz, na ten chiński ROM wgrasz recovery (np za pomocą aplikacji Flashify) i przez recovery wgrasz xiaomi.eu. Wszystko jest ładnie opisane w poradniku. Korzystałam z https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ tego poradnika, czy może polecisz mi jakiś inny ?
daniel.wu Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 15 minut temu, Kixon napisał: Korzystałam z https://miuipolska.pl/instalacja-miuipolskaxiaomi-eu-multilang-dla-mi5/ tego poradnika, czy może polecisz mi jakiś inny ? Przepraszam, w sumie nie wiedziałem o jaki telefon pytasz, mrosi pytał o Redmi Note 3 PRO i myślałem, że Ty również. Skoro masz Mi5, to oczywiście, postępuj zgodnie z ową instrukcją, metoda do wyboru, ale chyba 1 wydaje się 'prostsza'. Wystarczy, że wgrasz przez MiFlash nowe oprogramowanie podane w poradniku, recovery zainstaluje Ci się samo automatycznie. Później wystarczy ściągnąć najnowszą aktualizację z MIUI Polska (zakładka Pobierz MIUI) i w telefonie przez aplikację Aktualizacje (ang. Updater) zainstalować. To wszystko.
Kixon Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 1 minutę temu, daniel.wu napisał: Przepraszam, w sumie nie wiedziałem o jaki telefon pytasz, mrosi pytał o Redmi Note 3 PRO i myślałem, że Ty również. Skoro masz Mi5, to oczywiście, postępuj zgodnie z ową instrukcją, metoda do wyboru, ale chyba 1 wydaje się 'prostsza'. Wystarczy, że wgrasz przez MiFlash nowe oprogramowanie podane w poradniku, recovery zainstaluje Ci się samo automatycznie. Później wystarczy ściągnąć najnowszą aktualizację z MIUI Polska (zakładka Pobierz MIUI) i w telefonie przez aplikację Aktualizacje (ang. Updater) zainstalować. To wszystko. Dzięki wielkie !
mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 YEEEESSSS!!!!! Udało się. W końcu. Okazuje się, że musi być ROM dev. Global lub china, ale dev. Wgrałem takowy przez MiFlash i odblokowanie poszło za pierwszym podejściem. Czas na MIUI Polska.
FromWP Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 2 minuty temu, mrosi napisał: YEEEESSSS!!!!! Udało się. W końcu. Okazuje się, że musi być ROM dev. Global lub china, ale dev. Wgrałem takowy przez MiFlash i odblokowanie poszło za pierwszym podejściem. Czas na MIUI Polska. Ale przecież wszędzie o tym pisze, odblokowanie jest tylko dla świadomych użytkowników "developerów", tak to Chińczycy sobie wymyślili.
mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 No i znów schody... Zainstalowałem TWRP, zgodnie z instrukcjami z wiersza poleceń telefon się zrestartował do trybu recovery. Tam niby można poruszać się dotykiem. Tylko, że u mnie wyświetla się biały telefon na czarnym tle, a nie TWRP, z przyciskami...
FromWP Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 6 minut temu, mrosi napisał: No i znów schody... Zainstalowałem TWRP, zgodnie z instrukcjami z wiersza poleceń telefon się zrestartował do trybu recovery. Tam niby można poruszać się dotykiem. Tylko, że u mnie wyświetla się biały telefon na czarnym tle, a nie TWRP, z przyciskami... Chyba się nie wgrało, po wgraniu powinien się uruchomić w TWRP.
mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 Próbowałem dwukrotnie. Mimo komunikatów, że zainstalowano TWRP i restarcie na komendę, telefon nie przechodzi do TWRP. Spróbuję jeszcze wgrać poprzez Flashify.
Uri0550 Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 44 minuty temu, mrosi napisał: Próbowałem dwukrotnie. Mimo komunikatów, że zainstalowano TWRP i restarcie na komendę, telefon nie przechodzi do TWRP. Spróbuję jeszcze wgrać poprzez Flashify. Skrypt acida nie flashuje recovery tylko je odpala. Jak je odpalisz to daj install i wybierz to samo recovery w zipie / img, zainstaluj i uruchom ponownie do recovery i będzie już na stałe
mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 @Redmi2 i @FromWP Odblokowałem. Na ROMie china dev. Po Udało się zainstalować i uruchomić TWRP przez Flashify. MIUI Polska wraz z dodatkami wgrane i hula. 1
grim69 Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 2 godziny temu, mrosi napisał: YEEEESSSS!!!!! Udało się. W końcu. Okazuje się, że musi być ROM dev. Global lub china, ale dev. Wgrałem takowy przez MiFlash i odblokowanie poszło za pierwszym podejściem. Czas na MIUI Polska. A możesz mi powiedzieć czy ja mam global ? To mój pierwszy telefon z androidem i nie ogarniam jeszcze
mrosi Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 17 minut temu, grim69 napisał: A możesz mi powiedzieć czy ja mam global ? To mój pierwszy telefon z androidem i nie ogarniam jeszcze O ile się nie mylę, masz już MIUI Polska. Możesz zaktualizować MIUI poprzez aplikację Aktualizacje.
grim69 Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 Aktualizacji miui żadnych nie mam a wyszło już miui 8 i Android 6 to co mam tu to pokazuję mi że mam najnowsze Mi chodziło czy mają to (global) mogę sobie zrobić roota bo mam z tym problemem
XiaomiFan Posted June 28, 2016 Posted June 28, 2016 Powinna być informacja po wpisaniu *#*#6484#*#* Dziekuje, w version information znalazłem fastboot lock, czyli nie mam odlokowanego bootloadera? Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
kamilo23 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 No to u mnie również już przyszedł sms ze zgodą na odblokowanie bootloadera, jeszcze tylko żeby mieć urządzenie i można działać.
kamilo23 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Chętnie, fajnie by było gdyby tak można było zrobić
Mr X Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 w moim przypadku nie bylo potrzeby robic 100% security checkup. co więcej od razu wysłałem prośbę i po bodajże 3-4 dniach dostałem smsa ze zgoda.
mrosi Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Wczoraj było trochę zachodu, bo bawiłem się praktycznie cały dzień, próbując różnych opcji, pewne czynności wykonując wielokrotnie (dla sprawdzenia). Oczywiście udało się odblokować bootloader i wgrać, poprzez TWRP, MIUI polska. Przy okazji kilka wniosków. 1. Odblokowanie bootloadera skutecznie można przeprowadzić na ROMie dev. Nieważne, czy jest to global czy china. Musi być dev. 2. Instalacja TWRP nie udała się (próbowałem kilkukrotnie) według instrukcji nr 1 z poradnika. "Weszło" natomiast zgodnie z instrukcją nr 2, przez Flashify. 3. Po zainstalowaniu MIUI Polska telefon na dość długi czas zawisa na logo Mi. Dopiero potem zaczyna się animacja z napisem "Android" i migającymi kropkami u dołu ekranu i kończy się instalacja (rozpoczyna konfigurator). 4. Było wcześniej o tym w wątku o blokowaniu EDL - można odblokować bootloader, a następnie zainstalować TWRP i MIUI Polska, nawet po uprzednim zainstalowaniu ROMu global stable 7.3.x.x. Nie ma to specjalnego znaczenia. 5. Po odblokowaniu bootloadera można robić praktycznie wszystko - flash telefonu z uzyciem miFlash, żonglować różnymi ROMami, etc. Bootloader pozostanie odblokowany. 1
ketesch Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 21 minut temu, mrosi napisał: Wczoraj było trochę zachodu, bo bawiłem się praktycznie cały dzień, próbując różnych opcji, pewne czynności wykonując wielokrotnie (dla sprawdzenia). Oczywiście udało się odblokować bootloader i wgrać, poprzez TWRP, MIUI polska. Przy okazji kilka wniosków. 1. Odblokowanie bootloadera skutecznie można przeprowadzić na ROMie dev. Nieważne, czy jest to global czy china. Musi być dev. 2. Instalacja TWRP nie udała się (próbowałem kilkukrotnie) według instrukcji nr 1 z poradnika. "Weszło" natomiast zgodnie z instrukcją nr 2, przez Flashify. 3. Po zainstalowaniu MIUI Polska telefon na dość długi czas zawisa na logo Mi. Dopiero potem zaczyna się animacja z napisem "Android" i migającymi kropkami u dołu ekranu i kończy się instalacja (rozpoczyna konfigurator). 4. Było wcześniej o tym w wątku o blokowaniu EDL - można odblokować bootloader, a następnie zainstalować TWRP i MIUI Polska, nawet po uprzednim zainstalowaniu ROMu global stable 7.3.x.x. Nie ma to specjalnego znaczenia. 5. Po odblokowaniu bootloadera można robić praktycznie wszystko - flash telefonu z uzyciem miFlash, żonglować różnymi ROMami, etc. Bootloader pozostanie odblokowany. Jakby wszyscy, którzy biorą się za telefony xiaomi czytali porady i robili wg min. powyższego opisu, wątek nie maiłby 24 stron tylko kilka i łatwiej byłoby się w nim poruszać i znaleźć wartościowe porady. A tak wszyscy robią wg zasady: "Twardziele" czytają instrukcję jak nic już nie działa. 2
kojer Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 (edited) 10 godzin temu, mrosi napisał: 1. Odblokowanie bootloadera skutecznie można przeprowadzić na ROMie dev. Nieważne, czy jest to global czy china. Musi być dev. A to chyba nie do końca prawda. W środę dostałem telefon (Note 3 Pro) z chińskim stable. Dopiero w sobotę miałem czas się pobawić i po dość długiej walce udało mi się zainstalować global stable (pomogła wersja beta MiFlasha, trwało to 46 minut ale się udało, wcześniej wywalało się z 0x80070008; Max buffer sector is 256. W niedzielę wieczorem wystąpiłem o odblokowanie telefonu i dziś rano przyszedł sms potwierdzający. Przed chwilą spróbowałem odblokować i teoretycznie było wszystko ok "trzy zielone ptaszki". Fastboot pokazuje to co nizej: c:\Xiaomi\MiFlashUnlock_1.1.0317.1_en>fastboot oem device-info ... (bootloader) Device tampered: false (bootloader) Device unlocked: true (bootloader) Charger screen enabled: true (bootloader) Display panel: OKAY [ 0.005s] finished. total time: 0.005s Mam tylko jedną wątpliwość, przy przejściu do trybu download (Vol+ Power) nadal mam obrazek telefonu a nie menu pokazywane w poradnikach (tak swoją drogą równoczesne vol+ vol- Power odpala menu z różnymi testami). Nie próbowałem jeszcze flashować bo na razie global stable wygląda ok. PS. Przy okazji się przywitam na Forum Kojer Edited June 29, 2016 by kojer
art12 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Oczywiście, że nie musi to być dev, może być stable... Czytam i zastanawiam się skąd jest tyle problemów. Instrukcja jest? Jest. Działa? Działa. Jeśli ktoś robi według instrukcji to nie ma bata żeby nie działało. Jeśli nie działa to nie zrobił według instrukcji. Po coś została ona stworzona. Instalacja TWRP wraz z instalacją systemu to proces nie dłuższy niż 10 minut. Tapatalking Swiftem z Xiaomi Mi5 1
Tomaszek1999 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 A to chyba nie do końca prawda. W środę dostałem telefon (Note 3 Pro) z chińskim stable. Dopiero w sobotę miałem czas się pobawić i po dość długiej walce udało mi się zainstalować global stable (pomogła wersja beta MiFlasha, trwało to 46 minut ale się udało, wcześniej wywalało się z 0x80070008; Max buffer sector is 256. W niedzielę wieczorem wystąpiłem o odblokowanie telefonu i dziś rano przyszedł sms potwierdzający. Przed chwilą spróbowałem odblokować i teoretycznie było wszystko ok "trzy zielone ptaszki". Fastboot pokazuje to co nizej: c:\Xiaomi\MiFlashUnlock_1.1.0317.1_en>fastboot oem device-info ... (bootloader) Device tampered: false (bootloader) Device unlocked: true (bootloader) Charger screen enabled: true (bootloader) Display panel: OKAY [ 0.005s] finished. total time: 0.005s Mam tylko jedną wątpliwość, przy przejściu do trybu download (Vol+ Power) nadal mam obrazek telefonu a nie menu pokazywane w poradnikach (tak swoją drogą równoczesne vol+ vol- Power odpala menu z różnymi testami). Nie próbowałem jeszcze flashować bo na razie global stable wygląda ok. PS. Przy okazji się przywitam na Forum Kojer Musisz twrp zainstalować jeszcze, żeby recovery normalnie wchodziło. Tak chociaż u mnie było.
mrosi Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 6 minut temu, art12 napisał: Oczywiście, że nie musi to być dev, może być stable... Czytam i zastanawiam się skąd jest tyle problemów. Instrukcja jest? Jest. Działa? Działa. Jeśli ktoś robi według instrukcji to nie ma bata żeby nie działało. Jeśli nie działa to nie zrobił według instrukcji. Po coś została ona stworzona. Instalacja TWRP wraz z instalacją systemu to proces nie dłuższy niż 10 minut. Tapatalking Swiftem z Xiaomi Mi5 Robiłem punkt po punkcie, zgodnie z instrukcją, i nie zadziałało, dopóki nie miałem ROMu dev. Jesteś pewien swojego? Czy jesteś jasnowidzem? Alfą i Omegą? Czy może zarzucasz mi kłamstwo?
kojer Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 7 minut temu, Tomaszek1999 napisał: Musisz twrp zainstalować jeszcze, żeby recovery normalnie wchodziło. Tak chociaż u mnie było. Na razie chyba zostanę z tym co jest, w zasadzie nie potrzebowałem odblokowywać, ale walka z zainstalowaniem global stable spowodowała, że uznałem, że lepiej mieć odblokowany w razie czego
art12 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Nie jestem alfą i omegą i nie zarzucam Ci kłamstwa. Po prostu wiem, że można to zrobić na wersji stable, bo Xiaomi odblokowuję i instaluję romy w ilościach hurtowych. Tapatalking Swiftem z Xiaomi Mi5
XiaomiFan Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Ile czasu trzeba czekać na odblokowanie od chińczyk? Mija już chyba z tydzień ale żadnego info na maila Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Tomaszek1999 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 Różnie. Na stronie piszą, że do 10 dni, natomiast u mnie po 4, może nawet 3 dniach już było
grim69 Posted June 29, 2016 Posted June 29, 2016 2 godziny temu, XiaomiFan napisał: Ile czasu trzeba czekać na odblokowanie od chińczyk? Mija już chyba z tydzień ale żadnego info na maila Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Mi po 2 daniach przysłali
patrikos23 Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 7 godzin temu, XiaomiFan napisał: Ile czasu trzeba czekać na odblokowanie od chińczyk? Mija już chyba z tydzień ale żadnego info na maila Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Ja również miałem odpowiedź po dwóch dniach
Tomaszek1999 Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 Dostaniesz sms, ze zgodą nie maila. Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka Spokojnie. Nie chciałem się chwalić. Celem przedłużonej wiadomości było poinformowanie, że zazwyczaj jest szybciej i tyle.
Morfeusz Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 (edited) Mam zamiar kupić Redmi 3 i już wcześniej chciałbym wysłać prośbę o pozwolenie odblokowania. Zarejestrowałem się na xiaomi.com, wypełniam security check-up. Ale nie wiem co zrobić z recovery phone i i security questions. Są tam wykrzykniki (jakby niedokończona rejestracja). Z tego co zrozumiałem że aby wysłać prośbę trzeba mieć 100pkt. Obecnie mam 50. Czy konto na mi.com muszę łączyć z FB? Bo może to jest przyczyną że nadal jest 50pkt. Aby wysłać zaproszenie nie wystarczy zarejestrować się a należy nabijać idiotyczne posty? Kod odblokowujący jest ważny 30 dni po otrzymaniu sms czy dostajemy na stałe, bo różne informacje udało mi się znaleźć. Gdzieś wyczytałem że jednym kodem mogę odblokować jedno urządzenie a za 30 dni następne. Prawda? Edited June 30, 2016 by Morfeusz
Tomaszek1999 Posted June 30, 2016 Posted June 30, 2016 1. Z tego co pamiętam klikając na wykrzykniki czy tekst przechodzi się do okna uzupełniania informacji. 2. Z fb nie trzeba łączyć. 3. Rozwiń, bo nie rozumiem pytania 4. Zgoda na odblokowanie jest na stałe, jednak można odblokowywać jedno urządzenie raz na 30 dni.
Recommended Posts