Jump to content

Xiaomi Redmi Note 3 - Dyskusja ogólna

Pytka

Recommended Posts

Hejka właśnie zamówiłem dla żony Redmi note 3 kiedy można spodziewac sie Miui Polska na ten telefonik ? Pozdrawiam :)

@Jako, że w temacie już się rozmawia o wszystkim, to niech już zostanie tematem ogólnym :P //Nezumi

Pierwsze wrazenia z wersji+ - z 3gb ramu - woow.

Tak samo jak z Mipad2, alu body sprawia fajne wrazenie, zaokraglone rogi dobrze leza w dloni.

Jezeli idzie o dzialanie, to przesiadka z mi4i/c zdecydowanie warta. Moze tak jak wyzej, to ten ekstra 1gb ramu ale wszystko dziala znacznie plynniej i szybciej. Fotki (pomimo ze aparat dalej taki sobie) sa duzo szybsze, hdr konczy sie szybciej, apki otwieraja sie szybciej.

Fingerprint reader - porownywalismy z iphone6s+ , czyli top od Apple i predkosc odblokowania niemal identyczna. Co wazne, nie trzeba go naciskac (tak jak w Apple) oraz jest tak umiejscowiony ze raczej przez przypadek go nie odblokujemy. To dopiero kilka godzin odkad go uzywam ale wrazenie jak na razie jest super.

Teraz co trzeba to miui polska abym sie pozbyl niepotrzbnych apek :)

• Like 5

17 godzin temu, avish napisał:

Wiecie może czy posiada dt2w?

Czy to już standard u Xiaomi i każdy nowy tel począwszy od mi4i to posiada?

Stockowy, chinski soft nie posiada. Z tego co widze nie ma jeszcze dev rom wiec nie wiem czy bedzie :)

mi.pic.jpg

Dnia 2.12.2015, 15:53:03, Mymi napisał:

Telefon posiada zablokowany bootloader, zablokowanie jakiekolwiek flashowanie i bootowanie z poziomu fastboot. Problemem jest nawet uruchomienie MiRecovery. Tak wiec chinscy developerzy oraz Acid i jego ekipa beda musieli najpierw troche posiedziec nad tym.

A ja 2 dni ten sam status paczki DHL....tak jakby stworzyli tylko list i tyle ale twierdzą ,że wczoraj  nadano....

Dnia 2.12.2015, 15:53:03, Mymi napisał:

Pierwsze wrazenia z wersji+ - z 3gb ramu - woow.

Tak samo jak z Mipad2, alu body sprawia fajne wrazenie, zaokraglone rogi dobrze leza w dloni.

Jezeli idzie o dzialanie, to przesiadka z mi4i/c zdecydowanie warta. Moze tak jak wyzej, to ten ekstra 1gb ramu ale wszystko dziala znacznie plynniej i szybciej. Fotki (pomimo ze aparat dalej taki sobie) sa duzo szybsze, hdr konczy sie szybciej, apki otwieraja sie szybciej.

Fingerprint reader - porownywalismy z iphone6s+ , czyli top od Apple i predkosc odblokowania niemal identyczna. Co wazne, nie trzeba go naciskac (tak jak w Apple) oraz jest tak umiejscowiony ze raczej przez przypadek go nie odblokujemy. To dopiero kilka godzin odkad go uzywam ale wrazenie jak na razie jest super.

Skąd zamawiałeś ?

28 minut temu, Suchy_PL_ napisał:

A ja 2 dni ten sam status paczki DHL....tak jakby stworzyli tylko list i tyle ale twierdzą ,że wczoraj  nadano....

Skąd zamawiałeś ?

W Chinak akurat jestem, to doszlo do rak wlasnych ;)

1 godzinę temu, Technos napisał:

Telefon posiada zablokowany bootloader, zablokowanie jakiekolwiek flashowanie i bootowanie z poziomu fastboot. Problemem jest nawet uruchomienie MiRecovery. Tak wiec chinscy developerzy oraz Acid i jego ekipa beda musieli najpierw troche posiedziec nad tym.

Kurcze, Xiaomi rzeczywiscie robi sie coraz gorsze do bycia "dev friendly" >.<

Ad.1 Obydwa telefony maja slabe aparaty w porownaniu  z drozszymi aparatami wiec nie widzialem za bardzo roznicy w jakosci "slabosci" :) za to co wazne, w note3 fotki sie robia znacznie znacznie szybciej, wlacznie z HDRem. Na mi4i zajmowalo to czasami 6-7 sekund, tutaj zazwyczaj w 2-3 sie konczy. Znaczaca roznica w codziennym uzywaniu. Nie mam juz przy sobie mi4i (leci do Polski :) ) wiec nie moge zrobic fot na porownanie, sorry :( 

Ad.2 A tak, nie zwrocilem uwagi, jest w prawym gornym :)

5 godzin temu, Technos napisał:

Hmm,  i jak w tym wypadku jest ze spolszczeniem a nawet z językiem angielskim. Dla mnie mogło by być wszystko po angielsku ale wszystko, bo chińskie znaczki będą mnie denerwować. Wiem np że gdy zakupiłem Redmi 1S to pierwsze co się robiło to instalowało rom właśnie MIUIPoska. Czy teraz będzie z tym problem?

Zastanawiam się nad zamówieniem z XFS z Czech. Jak ktoś w Polsce dostanie to niech się pochwali :)

A, no i na xfs jest napisane że produkt niedostępny :P

Edited by darthnorbe

Chinski soft posiada 2 jezyki - chinski i angielski. Nie posiada za to zainstalowanego Google Play ani Google Services oraz ma kilka dodatkowych apek ktore beda dla Ciebie bezuzyteczne - ale jezyk jest :)

Jeżeli ktoś ma już teraz RN3 to takie tymczasowe rozwiązanie - ze sklepu Xiaomi można pobrać google installer do zainstalowania sklepu play.

Właśnie goldi już napisał na aukcji że instaluje multilanga z obsługą Google Play. Dziś miał wyjść dev rom dla RN3 jednak wciąż go nie ma i w sumie to nie wiadomo o co chodzi.

34 minuty temu, JoHnNy08PL napisał:

Jeżeli ktoś ma już teraz RN3 to takie tymczasowe rozwiązanie - ze sklepu Xiaomi można pobrać google installer do zainstalowania sklepu play.

Właśnie goldi już napisał na aukcji że instaluje multilanga z obsługą Google Play. Dziś miał wyjść dev rom dla RN3 jednak wciąż go nie ma i w sumie to nie wiadomo o co chodzi.

Właśnie patrzyłem na xiaomi eu i global bodajże. Właśnie nie wszystkim tak zainstalowany sklep działa. Więc pozostaje czekać na opinie tych co już mają, ROM MIUI Polska i wtedy zapadnie decyzja RN3 czy gorszy ale w sumie w pełni działający RN2

Ja już parę dni temu zamówiłem RN3 3/32. Jestem pewien że będzie normalnie MIUI Polska, a jeżeli chińczycy odblokowali BL a na angielskim forum MIUI jest ukryty wątek z odblokowywaniem BL więc jest to po prostu kwestia dni. A jeżeli nie w tym to w przyszłym tygodniu będzie DEV ROM.

Akurat mam dev rom 12.3 niepubliczny ale nie udało mi się wgrać na Note 3. No właśnie. Rom prosto od Xiaomi i nie można zainstalować przez Updater. Jedynie paczki pobrane przez OTA.

Wysłano z MI Note

No to bardzo ciekawe że nawet Xiaomi sobie z tym nie radzi. Bo przecież wystarczy podpisana paczka i powinno przechodzić.

Masz już RN3? Możesz potwierdzić jakieś wyciekanie podświetlenia czy problemy z wifi? Podobno na wietnamskich forach zgłaszają takie problemy, ale nigdzie indziej nie znalazłem takich opinii.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Edit

Znalazłem na chińskim forum to, edytowane dziś rano

http://www.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177334&extra=page%3D1&mobile=2

Nie wiem czy to domysły czy potwierdzone info ale w sumie to ma sens.

Zabezpieczenie odciskiem palca+zablokowany BL i telefon jest nie do ruszenia po kradzieży. Co prawda reszta świata musi odblokować BL żeby wgrać swój soft, ale ma być stronka z pobieraniem kodu odblokowującego BL.

"

http://www.miui.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3177334&extra=page%3D1&mobile=2

"
Jak Ty to przeczytałeś ;) ?

EDIT:
W sumie to by miało sens. Pod 2 warunkami.

1. Telefony wystłane do EU mają rom EU z każdym językiem itp.

2. Nie ma opisu jak odblokować bootloader, bo jak jest to nie ma to za bardzo sensu, złodziej sobie też to znajdzie i odblokuje :)

Edited by darthnorbe
Dodanie tekstu, aby nie pisał 2 komentarzy.

Zgłosisz na policję i duża szansa na znalezienie telefonu jak ktoś włoży zarejestrowana kartę SIM-znam takie przypadki i nie są  odosobnione .....czasami operator blokuje po imeiu przy próbie połączenia.....ja dopiero w poniedziałek/wtorek będę posiadaczem RN3 bo dziś dopiero DHL podjęło paczkę w HK a przez 3 dni leżał tylko zrobiony list a jak napisałem meila do IBG ,że długo w tym statusie jest paczka i, że niejednokrotnie DHL-em szło do mnie max 3-4dni to raptownie i status paczki się zmienił....trochę kłamią Ci żółci przyjaciele nam ....i w koło "don't worry" brakuje tylko Irish :P  myślę, że trochę Xiaomi namieszało.....mogli wypuścić 2 warianty z softem EU/CN albo (mam nadzieje, że tak zrobią) jak sony dać solucje do odblokowania BL ....ciekawe co IBG zrobi.....czy postąpią jak Goldi.....wyboru chyba nie maja jak chcą "nam" sprzedawać RN3.

Tak oto Xiaomi upodabnia się do innych i zapewne głównie za wzorem Apple...

Śmieszne jest to ,że soft dev nie wchodzi....od ich samych :) to już w MEIZU takich rzeczy nie było a tam zablokowany BL spowodował zwrot mojego MX4

Edited by Suchy_PL_

Skoro Goldi ma to już wiadomo ,że da radę.....:) czekamy....tylko tyle nam zostało :)

Czytając z translatora...wychodzi na to ,że jak w Apple iCloud pod nasze konto będzie podpięty RN3 i tylko dzięki zalogowaniu się na to konto MI będzie możliwość odblokowania BL inaczej telefon będzie zablokowany.....

Edited by Suchy_PL_

Na bank uda się odblokować telefon. Tylko pytanie po co xiaomi robi tą blokadę.

Kilka postów wcześniej wyjaśniłem.

Wysłano z MI Note

No to bardzo ciekawe że nawet Xiaomi sobie z tym nie radzi. Bo przecież wystarczy podpisana paczka i powinno przechodzić.

Masz już RN3? Możesz potwierdzić jakieś wyciekanie podświetlenia czy problemy z wifi? Podobno na wietnamskich forach zgłaszają takie problemy, ale nigdzie indziej nie znalazłem takich opinii.

Sent from my GT-N7100 using Tapatalk

Edit

Nie wiem czy to domysły czy potwierdzone info ale w sumie to ma sens.

Zabezpieczenie odciskiem palca+zablokowany BL i telefon jest nie do ruszenia po kradzieży. Co prawda reszta świata musi odblokować BL żeby wgrać swój soft, ale ma być stronka z pobieraniem kodu odblokowującego BL.

WiFi jest ok. Ekran też. Super bajer jest z czytnikiem palców. Nie trzba nawet naciskać przycisku Power by odblokować telefon. Wystarczy podnieść telefon jednocześnie przykładając palec.

Wysłano z MI Note