Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na moim RN2 GPS pokazuje nieprecyzyjne dane tj: pokazuje jakbyś wchodził w budynki, szedł obok drogi itp. Posiadam wersję 5.10.29.
Na poprzednich wersjach GPS się rozłączał i w ogóle kiepsko działał. Na obecnej wersji, GPS załącza się szybko i nie zrywa, tylko pokazuje jakieś brednie :)
Generalnie mapki w endomondo zgadzają się w 80%, no ale nie w 100%.
Wydaję mi się, że powodem mogą być procesory MTK, gdyż już raz spotkałem się z wgrywaniem plików EPO i konfigurowaniem GPS - A-GPS np. w telefonie Lenovo A850.
W sieci dodatkowo można znaleźć różne programy typu GPS FIX MTK itp, które pomagają skonfigurować GPS.
Po ściągnięciu pliku EPO i wgraniu jakiegoś fixa, GPS w telefonie działał perfekcyjnie.
Nie chce dokonywać żadnych własnych ingerencji, tylko spytam się Was na forum jak rozwiązać problem.
Korzystam codziennie z aplikacji Endomondo i jak już wspomniałem mapki z moją aktywnością są niedokładne.
Bardzo chciałbym jakoś rozwiązać ten problem.

Inny problem przy okazji: W endomondo nie potrafię wybrać języka głosowego. Wyskakuje błąd: Brak wyników dla zapytania: "pname:com.svox.langpack.installer".

Opublikowano

A jak inne programy np. najzwyklejszy google maps? Ja dopiero co kupiłem RN2P, więc mało co powiem, ale przejechałem 80km na google maps i zaprowadził mnie bez najmniejszych problemów. Ściągnij sobie GPS Status i zobacz jak łapie fixa, ile widzi satelit, ile fixuje, jak szybko się to dzieje, zaktualizuj dane AGPS przez WiFi/3G.

Opublikowano

Ściągnałem GPS Status, skonfigurowałem A-GPS, pobrałem dane - zobaczymy. Niżej screen
Apkę włączyłem i wyszedłem na balkon. Znalazł 11-12 satelit/23 dostępne.
Nie wiem czy to pomoże czy nie. Co do innych aplikacji, to popróbuje, zrobię kilka testów.
Raz włączyłem endomondo jadąc pociągiem (tak dla testu) i drogę pokazał perfekcyjnie, natomiast
w codziennym użyciu jednak się myli. Pokazuje jakbym przechodził przez mury bloków, chodził obok drogi itd.
Może z bieganiem będzie inaczej.. sam już nie wiem. A co myślisz o trybie inżynieryjskim MTK? Ponoć tam wprowadzone zmiany
pomagają, lecz nie wiem jak z niego skorzystać, gdyż u mnie tryb Enginner MTK jest w nawiasie z ANDROIDEM, a ma być MTK ENGINEER (MTK) i nie wiem jak ściągnąć plik EPO.
Ktoś tego próbował?

Tutaj podobny temat, ale nie wiem jak po kolei się za to zabrać:

http://miuipolska.pl/forum/topic/2282-xiaomi-redmi-i-problem-z-dok%C5%82adno%C5%9Bci%C4%85-gps/

12297783_900724593314018_1165032119_o.jpg

12297800_900724599980684_969079426_o.jpg

Opublikowano

Dzisiaj testowałem telefon po pobraniu danych AGPS przez GPS STATUS i nic to nie dało.
Nadal GPS pokazuje jakbym szedł bokiem ulicy, wchodził w budynki itd. Widać to przy przybliżeniu mapki, z daleka niby jest ok, ale przy powiększeniu
widać, że GPS jest nieprecyzyjny. Czy komuś działa GPS na wersji 5.10.29? Na wcześniejszych wersjach rozwojowych GPS mocno szwankował,łapał fixa, ale zrywał połączenie i można powiedzieć, że nie działał. Teraz szybko się załącza, ale jest nieprecyzyjny. Czy ktoś pomoże?

Opublikowano

Nie ma znaczenia, już to testowałem, raz wybrałem wifi+dane+ gps, potem sam gps. Nie ma to większego znaczenia.
Powtarzam. Sam GPS włącza się szybko i nie zrywa, ale działa nieprecyzyjnie...
Na zagranicznych forach pomaga zmiana ustawień w trybie inżyniera - ludzie są zadowoleni z tego rozwiązania.
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić co i jak mam zrobić, by GPS działał? Mogę się cofnąć do obojętnie jakiej wersji,
zależy mi tylko i wyłącznie na GPS.....w

Opublikowano

Wiem dokładnie o jaki problem chodzi, miałem to samo. GPS w samochodzie jako nawigacja działa dobrze i bardzo szybko łapie fixa. Problem pojawia się gdy chcemy nagrywać trasy np endomondo.

O dziwo w samochodzie przy większych prędkościach zapis trasy był ok, dopiero podczas wolnej jazdy oraz na spacerze i podczas biegania było fatalnie.

Swój problem odpisywałem tu:

http://miuipolska.pl/forum/index.php?/topic/6271-Pierwsze-wrażenia#entry89795

Post 277

Ostatecznie pomogła wymiana telefonu. W drugim egzemplarzu też potrafi się lekko rozjechać zapis ale jest o niebo lepiej.

Kombinowałem z trickami znalezionym w sieci dla mediateka ale nic nie pomagało, w trybie inżynierskie też nic nie zmienisz co by pomogło, a wejdziesz tam przez apke z market np "mtk engineer mode"

Po prostu niektóre egzemplarze tak mają.

Ludzie piszą, że GPS jest idealny bo łapie go szybko i Google Mapy działają na tym kończąc swoje testy, dopiero biegacze zaczynają dostrzegać problem w niektórych egzemplarzach.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Być może dlatego na nawigacji nie zauważamy problemów z GPS, ponieważ zwykle aplikacje navi mają (w przypadku utraty sygnału GPS) przewidywanie pozycji na podstawie dotychczasowego ruchu. Natomiast aplikacje typu Endomodo zapewne tego nie mają, stąd też przerwy w wykresach pokonanej trasy.

Wytapalkowane z XRN2

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Dramir za twój post, przynajmniej wiem, że nie jestem sam z tym problemem. Czy ktoś znajdzie cudowny sposób na doprecyzowanie GPS?
Na Lenovo A850 miałem podobny problem i udało się w sieci znaleźć rozwiązanie.

Tutaj widzę, że też jest szansa, trzeba tylko wejść w tryb inżynierski, ale
ja nie potrafię tego zrobić. Mam Enginner mode (android), a powinny być dwa Endineer mode (android) i Enginner mode (MTK). Co zrobić żeby pojawił mi się w telefonie Engineer mode MTK? Mam go zrootować?

Tutaj jest rozwiązanie problemu z aplikacją: http://en.miui.com/thread-64212-1-1.html

Co zrobić żeby widoczny był ENGINEER MODE MTK????

Kupiłem Xiaomi Redmi note 2 właściwie ze względu na GPS i znośny aparat...

Pomocy!

Edytowane przez Schpatcheq
Opublikowano

Tak jak napisałem wyżej mi wystarczyła aplikacja z marketu, nie potrzebowała dostępu do roota

ec037be466105c7967bdeef22af9ec21.jpg

Mobileuncle nie wejdziesz w tryb inżynierskie mtk, na RN2

Opublikowano

Na romie 5.10.29 GPS zlokalizował w miarę dobrze ale dziwnie się zachowuje bo nie poruszam się a można zauważyć pływanie mojej pozycji na mapie, jak napisałeś przechodzenie przez ściany. Trasy piesze pokazuje źle, GPS w samochodzie od biedy ujdzie ale też odchył +/- 3m.

Opublikowano

I dlatego właśnie apki do nawigacji potrafią korygować odczyty z GPS. Nawet te do biegania. Jeśli komuś fiksuje endomondo to polecam polską produkcje - Navime, jest konfigurowalna opcja korekty odczytów GPS i trasy rysowane są całkiem dobrze.

• Like 1
Opublikowano

Próbowałem wszystkiego nadal lipa. Ściągnałem MTK ENGINEER MODE, ale nie znalazłem EPO, a ponoć tam tkwi problem.
W aplikacji Navime, jest to samo jak w Endomondo, zmiana odczytów nic nie pomogła... Jakies rozwiązania? Inny rom? Coś?

http://www.cnx-software.com/2013/11/27/how-to-fix-slow-gps-lock-on-mediatek-mt65xx-based-smartphones/

http://en.miui.com/thread-64212-1-1.html

Ktoś coś z tego rozumie? Jak się dostać do EPO???

Opublikowano

Na najnowszym romie 5.11.26 też lokalizacja pływa w google maps. W ogóle zlokalizował mnie 10-15 metrów obok bo każde wygaszenie zrywa GPS i wybudzenie ekranu to od nowa ponowna lokalizacja ale już w innym miejscu :)  Bardziej dokładnie lokalizował 5.10.29 a prawie idealnie, to że pływał sobie a to za ścianę ale w miarę w jednym miejscu i zdaje mi się że jak ekran zgasł to lokalizacja zostawała chyba że się mylę.

Opublikowano
1 godzinę temu, d3tr0 napisał:

Na najnowszym romie 5.11.26 też lokalizacja pływa w google maps. W ogóle zlokalizował mnie 10-15 metrów obok bo każde wygaszenie zrywa GPS i wybudzenie ekranu to od nowa ponowna lokalizacja ale już w innym miejscu :)  Bardziej dokładnie lokalizował 5.10.29 a prawie idealnie, to że pływał sobie a to za ścianę ale w miarę w jednym miejscu i zdaje mi się że jak ekran zgasł to lokalizacja zostawała chyba że się mylę.

A dawałeś jej dostęp do lokalizacji w tle? Znajdziesz w prywatność, lokalizacja. Mi to pomogło.

Opublikowano

Tak mam włączony dostęp do mojej lokalizacji, lista aplikacji są Mapy ma uprawnienia do lokalizacji na podstawie sieci i gps i takie tam inne.

Jako takiej lokalizacja w tle - takiej nazwy to nie widzę tam.

Sprawdzane na "Tylko urządzenie" ale zmieniłem na "Wysoka dokładność", chyba wysoka niedokładność bo było gorzej chyba z 20m odjechał sobie :)

Opublikowano

A czy ktoś z Was zauważył problem z wykazywanie KIERUNKU poruszania się? U mnie kierunek jest przestawiony o dobre kilkanaście stopni, i dajmy na to, Google Maps wciąż pokazuje jakbym próbował jechać w poprzek drogi, a nie prostopadle do kierunku jazdy ....

Próbowałem kalibrować kompas w samym programie, w engineering mode, w GPS-Status, ale kiedy mam wrażenie że kompas pokazuje już właściwie, to wejście do Map Google pokazuje że kierunek nadal jest przestawiony. Nie jestem pewien, czy to same Mapy Google korygują kierunek w jakiś dziwny sposób, czy też "nadpisują" niejako moją kalibrację kompasu...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mój GPS wreszcie działa. Nie wiem czy to zasługa najnowszej aktualizacji czy mojego "grzebania". Do rzeczy:

By poprawnie działał nam GPS musimy oczywiście dać aplikacjom dostęp do lokalizacji, uprawnienia itd. Następnie ja ściągnąłem GPS status and Toolbox ze sklepu play i włączyłem go raz, po złapaniu fixa i znalezieniu kilku satelit chyba 8/21. Następnie w opcjach GPS Status and Toolbox kliknąłem zarządzanie AGPS i kliknąłem pobierz. Po odczekaniu dłuższym 10 min znalazło więcej satelit. Następnie znów wlazłem w zarządzanie AGPS i kliknąłem Reset. Wylazłem z apki wlazłem jeszcze raz. Znowu wlazłem w ustawienia AGPS i kliknąłem pobierz. Następnie ściągnąłem aplikację MTK Engineering mode start i wlazłem w MTK Settings ----> Location ----> Location based service ------> AGPS ------> i niżej jest SHOW SI QOP Editor wchodzicie tam i ustawiacie horizontal i vertical na 25. W Feature Enabler zaznaczcie koniecznie wszystko oprócz Log SuPL to file.

Po poprzedniej aktualizacji zmieniano coś w pliku build.prop czy cos takiego, ale zaraz po aktualizacji sprawdzałem i miałem pływającą lokalizację itd, a mapki w endomondo były źle rysowane.

Teraz moje mapki wyglądają perfekcyjnie :)

1e22c29c8050d3e21544642f8491c654.jpg

Opublikowano

Ja odpuściłem temat. Działa kiepsko i lepiej chyba nie będzie, nawet RN3 ma podobnie. Xiaomi woli dać motyw czy poprawić ikony niż naprawiać poważne błędy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...