Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z wgraniem miuipolska na telefon Mi4c 

po próbie instalacji według instrukcji http://miuipolska.pl/instalacja-miui-mi-note-promi4i/

instalacja zakończyła się na punkcie "8. W komunikacie Flashify wybieramy Reboot now co w efekcie przeniesie nas do recovery TWRP. ...... koniec "

telefon sie wyłączył i sie nie uruchomił ponownie. Zapala się białe logo MI i po 6sek gaśnie, ponownie po ok 3-4sek się zapala i gaśnie. Nie chce iść dalej.

opcja "przycisk zasilania oraz volume" działa i uruchamia tel w trybie  MiRecovery

proszę o pomoc

Opublikowano
Jak masz Mi Recovery to nie wgrasz MiuiPolska. Wgraj recovery twrp przez fastboot

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Dobrze kolega prawi. Gdzie poza tym kupiłeś telefon?

Opublikowano (edytowane)

Sterowniki ADB: https://dl-ssl.google.com//android/repository/latest_usb_driver_windows.zip
Narzędzia ADB: minimal_adb_fastboot_v1.3.1

Instalujesz adb_minimal_tools.
Włączasz telefon w tryb fastboot (Volume Down + Power) Powinien pokazać się Mitu grzebiący w pleckach Androida. Podłączasz kablem tel do komputera (ewentualne sterowniki masz wyżej), wchodzisz do katalogu gdzie zainstalowałeś adb_mnitmal_tools (wgraj tam tez plik z recovery twrp), a następnie wykonujesz polecenie:
fastboot devices - lista podłączonych urządzeń (powinien pokazać się wpis o twoim urządzeniu, znak że pc widzi telefon).

fastboot flash recovery recovery.img
( recovery.img -> nazwa pliku recovery).

Po tym powinieneś mieć już recovery twrp i mieć możliwość wgrania MIUIPolska.

Edytowane przez advcron
Opublikowano (edytowane)

przy próbie włączenia tel w  w tryb fastboot (Volume Down + Power)  telefon zgasł i już sie nei chce uruchomić nie reaguje na żaden przycisk

Edytowane przez broszford
Opublikowano

Spróbuj użyć miflash. Opis w tutorialach w dziale głównym forum. Tylko zainstaluj wersje najnowszą. W jednym z postów w tym dziale było o tym mowa.

Możesz tez wypiąć i wpiac baterie i spróbować wejść w tryb fastboot. Tylko trzeba rozbierac tel.

Opublikowano
19 minut temu, broszford napisał:

w momencie kiedy podłącze USB pojawia się nowe urządzenie jak tutaj: (w załączniku)

jeśli odepnę usb to urządzenie to znika

1.jpg

Wygląda że masz uceglony na twardo telefon, ten brakujący driver jest od trybu diagnostycznego qualcomm-a. Tylko, że przy końcówce 9008 to masz zwieranie test point by zmienił się na 9006, przynajmniej tak jest innych telefonach np. Redmi 1S, MI3, Mi4 i dopiero wtedy instaluje się drivery od tego trybu, potem dopiero MIFlash.

Ja bym Ci proponował kontakt z Acid-em i jego serwisem http://miuipolska.pl/serwis-miui-polska/

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, broszford napisał:

to nie rozumiem co ja mam wgrać

Prosze:

http://bigota.d.miui.com/V7.0.11.0.LXKCNCI/libra_images_V7.0.11.0.LXKCNCI_20151016.0000.3_5.1_cn_f9f214de10.tgz

instrukcja z której korzystasz odnosi się do Mi4 Ty masz Mi4c - pobierasz zły rom

skorzystaj z instrukcji - ale rom pobierz z mojego odnośnika

Edytowane przez mazok
Opublikowano

Zobacz czy plik nie jest podwójnie spakowany. Zaznacz też opcje flash all lub flash except storage.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, advcron napisał:

Zobacz czy plik nie jest podwójnie spakowany. Zaznacz też opcje flash all lub flash except storage.

O to to, na pewno jest spakowany podwójnie - właśnie sprawdziłem.

Opublikowano

Jak dla mnie to tracisz czas i guzik zrobisz.

Napiszę Ci to jeszcze raz - dopóki telefon zgłasza się na PC jako Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 nic nie zrobisz. Rozbierz telefon i poszukaj test point. Po ich zwarciu telefon zgłosi się z nowym statusem z końcówką 9006, dopiero wtedy instalujesz drivery i bawisz się miflash.

Nie potrafisz rozebrać i znaleźć test point to wyślij telefon do Acid-a bo jak uszkodzisz lub skasujesz dane z partycji efs (imei, mac adresy wifi i bt i jeszcze parę innych istotnych danych) to już nawet Acid nie pomoże, skończy się na wymianie płyty głównej telefonu w chinach lub sprzedaży telefonu na części.

Opublikowano

ok, coś sie udało zrobić

konieczne jednak było odłączenie baterii, następnie udało mi się wgrać rom poprzez Miflash

obecnie telefon działa mam wgrane oprogramowanie MIUI 7.0.11.0 stable

mam problem z wrzuceneim TWRP poprzez fastboot

pojawia mi się coś takiego jak w załączniku

pod zrestartowaniu tel (długo przycisk zasilania) a następnie jak daje przycisk zasilania i vol+ to wchodzi mi nie do TWRP tylko do mi-recovery 2.0.1

2.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, advcron napisał:

...Póki co w Romie fastboot dla Mi4c nie ma plików mbn (Ram i Boot image), ale myślę, że trzeba poczekać na wersję developerską Romu fastboot.

Dlatego trochę zastanawiające jest jak broszword przeszedł z Qualcomm HS-USB QDLoader 9008 co było widać na screenie do trybu HS-USB Diagnostics 9006 mode, czyli trybu awaryjnego ładowania danych, bo dopiero w tym trybie następuje zapis czegokolwiek na emmc. Przy braku plików mbn dla ram i boot image nie powinno mu się udać. Nie zwierał test pointów, odłączył tylko baterię. Chyba, że w pewnych okolicznościach soc qualcomm-a głupieje i odłączenie baterii spełnia funkcję resetu, podobnie jak test pointy.

W trybie 9006 można zrobić dużo więcej niż w zwykłym fastboot, bez problemów odtworzyć wszystkie partycje kluczowe dla botowania systemu, np. nie przeszkadza mu resize partycji system czyli zrobienie extended. Tryb fastboot nie potrafi zapisać system1 w takim wypadku bo rozmiar się nie zgadza - zgłosi błąd i zakończy działanie na standardowym skrypcie.

@Acid: podpowiesz coś na ten temat, konkretnie jak się mają test pointy do odłączania baterii i zmiany trybów?

Opublikowano

Wydaje mi się, że tel. nie został na tyle uceglony żeby po wyjęciu i włożeniu baterii nie dało się wejść w tryb fastboot. Ja myślę ze po prostu był zawieszony w jakimś stanie i trzeba było odłączyć całkowicie zasilanie.

@broszford czy po wyjęciu baterii uruchomiłeś tryb fastboot (Volume+Power)?

Opublikowano
2 godziny temu, Gravis napisał:

A ja trochę z innej beczki zapytam. 

Trudno dobrać się do baterii? Bardzo zmasakrowałeś obudowę? :P

Mój telefon jeszcze nie przyszedł ale mogę Ci odpowiedzieć - prosto. Wystarczy delikatnie zdjąć tylną część obudowy.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Gravis napisał:

Widac wlasnie, ze nie miales telefonu w reku.. 

Pytam kogos kto to juz robil.

Nie wiem dlaczego wnioskujesz, że nie miałem go w ręku. Owszem miałem go w ręku przedwczoraj i z racji "zobaczenia zawodowego" pierwsze co zrobiłem to zdjąłem w nim tylną obudowę - nic trudnego ale żeby wyjąc baterię to trzeba już coś tam poodkręcać.

Edytowane przez krss32
Opublikowano
Widac wlasnie, ze nie miales telefonu w reku.. 

Pytam kogos kto to juz robil.

Telefony Xiaomi MI od Mi3 mają baterię wbudowaną. Obudowę da się zdjąć ale baterii nie da się wyjąć bez odkręcenia śruby z plombą.

Wysłano z MI Note

Opublikowano (edytowane)

Chodzi mi o sam sposób zdejmowania obudowy tylnej. Mam telefon w ręku i jest na wcisk. Zastanawia mnie jak ją zdjąć bezinwazyjnie. Chodzi mi o sposób oraz narzędzia.

Aaa i nie mam potrzeby otwierania telefonu, ani zamiaru. Po prostu czysta ciekawość.

Edytowane przez Gravis
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Gravis napisał:

Chodzi mi o sam sposób zdejmowania obudowy tylnej. Mam telefon w ręku i jest na wcisk. Zastanawia mnie jak ją zdjąć bezinwazyjnie. Chodzi mi o sposób oraz narzędzia.

Aaa i nie mam potrzeby otwierania telefonu, ani zamiaru. Po prostu czysta ciekawość.

Edytowane przez krss32
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...